Weer extra geld naar CO2-afvang en opslag (CCS) en nog wat programma’s van EZ
Geschreven op 1-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatNou dacht ik eigenlijk dat we een minister van VROM hadden, die zich met de klimaatproblematiek zou gaan bezighouden. Ok, ooit werd er wel geroepen dat duurzaamheid een kabinetsbrede aanpak zou krijgen. Maar dat die aanpak tot gevolg heeft dat het ministerie van EZ zich met de klimaatoplossing gaat bezighouden, had ik niet direct verwacht.
Kun je natuurlijk ook niet blij van worden en wie weet ziet Maria van der Hoeven dat zelf ook wel in. Na deze kabinetsperiode komt ze in elk geval niet meer terug en dat is wat mij betreft goed nieuws, want veel erger dan nu kan het haast niet worden.
De subsidieregeling duurzame energie wordt door alle betrokkenen, behalve de minister en nog enkele aanhangers bij de club Energie Transitie, gezien als een regelrechte ramp. Subsidies worden aangekondigd en zijn zo weer op. Andere subsidies zijn met geen mogelijkheid op te maken, maar worden niet ingezet voor andere doeleinden.
Windmolenparken op land en zeker in Urk moeten er persé komen en CCS is zo langzaam maar zeker uitgegroeid tot het speerpunt, als het maar geen breekpunt wordt, van dit kabinet. Overigens heeft Maria van der Hoeven er wel mooi voor gezorgd dat Nederland de Kyoto doelstellingen met gemak gaat halen. Hulde. Zie: Nederland haalt Kyoto doelstellingen
Goed, de ministerraad heeft in elk geval ingestemd om 60 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) beschikbaar te stellen aan vijf programma’s die de uitstoot van CO2 kunnen verminderen. Het gaat daarbij vooral om programma’s gericht op industriële energiebesparing; vermindering van methaanuitstoot in de landbouw door emissiearm veevoer; realiseren van intelligente elektriciteitsnetten en uiteraard CO2-afvang en -opslag. De vijf programma’s maken onderdeel uit van de Innovatieagenda Energie van het ministerie van EZ.
Eerder is al een bedrag van 289 miljoen euro aan programma’s uit deze innovatieagenda goedgekeurd, waarmee het totaal nu op 349 miljoen euro komt. De innovatieprogramma’s bieden ondersteuning aan bedrijven en kennisinstellingen door te gaan met innovatie die gericht is op nieuwe duurzame producten en processen. Daarmee wordt een basis gelegd voor groei van hoogwaardige werkgelegenheid. Het betreft hier de volgende programma’s.
Het programma Ketenefficiency beoogt productieprocessen binnen en tussen bedrijven zo te vernieuwen dat er minder energie wordt gebruikt, dan wel meer duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de concurrentiepositie van deze bedrijven, vooral die met een hoge energie-intensiteit zoals bijvoorbeeld in de staalindustrie en chemie.
Het programma Emissiearm veevoer:Koeien stoten veel methaan uit. Dit broeikasgas is ruim 20 keer zo schadelijk als CO2. Bedrijven en kennisinstellingen gaan onderzoeken hoe diervoeding zo kan worden aangepast dat koeien minder methaan produceren. Daarnaast wordt deze kennis via een netwerk van vooruitstrevende melkveehouders uitgetest en verspreid in de praktijk.
Het programma Intelligente netten: Er wordt steeds meer duurzame energie decentraal door burgers en bedrijven opgewekt, bijvoorbeeld door plaatsing van zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen waardoor het decentrale elektriciteitsgebruik toeneemt, bijvoorbeeld door invoering van de elektrische auto. Beide ontwikkelingen hebben uiteindelijk grote gevolgen voor het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet moet slimmer worden gebruikt.
Het programma CCS-CATO2: Naast duurzame energieproductie en energiebesparing is afvang en opslag van CO2 een belangrijk onderdeel van het beleid. Het zogeheten CATO2-programma houdt zich bezig met toegepast onderzoek dat is gericht op het realiseren van grotere en kleinere demonstratieprojecten om deze technologie in de praktijk uit te proberen en verder te ontwikkelen.
Het programma CCS-grote Demo: In Rotterdam wordt een van de eerste grootschalige CCS pilots van Europa gerealiseerd. Het gaat hier om installaties die megatonnen CO2 kunnen opvangen die vervolgens ondergronds worden opgeslagen. Een deel van het geld komt uit de Innovatieagenda Energie en het andere deel wordt door de EU en het bedrijfsleven bijgedragen. Daarmee wordt afvang en opslag van CO2 op grote schaal mogelijk. Deze techniek kan door het bedrijfsleven ook worden geëxporteerd.
Zie ook: Subsidie voor Zonnepanelen: De nieuwe subsidieronde SDE 2010 - De valkuilen bij het aanvragen van subsidie voor zonnepanelen ! - Nieuwste Cijfers Duurzame Energie in Nederland - SDE-subsidie: er is heel veel geld over en weinig gerealiseerd in 2008 - Open brief aan de regering – Nederland wil een Feed-IN Tarief voor Duurzame Energie - Minister Maria van der Hoeven lost koffieschillen voor Essent !
tony zegt:
4 maart 2010 om 01:45 | Permalink
co2 heeft niets te maken met het warmer/kouder worden van de aarde.
dit gegeven word ondersteunt door 31000 wetenschappers.
http://www.globalwarminghoax.com maar dit horen de mensen die er dik aan verdienen natuurlijk liever niet.
mvg
tony
Erik van Erne zegt:
7 september 2021 om 17:23 | Permalink
Aramis: Olie- en gasreuzen gaan samenwerking aan voor ondergrondse CO2-opslag
Energie Beheer Nederland, Gasunie, Shell en TotalEnergies hebben dinsdag het samenwerkingsverband Aramis aangekondigd. De bedrijven willen onder die naam onderzoek doen naar de mogelijkheden om CO2 op te slaan in lege onderzeese olie- en gasvelden. In 2026 moet met de opslag begonnen worden.
Door CO2 op te slaan, hopen de betrokken bedrijven ook moeilijk te verduurzamen plekken zoals olieraffinaderijen en chemische fabrieken alsnog te verduurzamen.
Daarnaast wil Aramis de infrastructuur waarmee CO2 naar de lege gasvelden onder de Noordzee vervoerd moet worden, openstellen voor andere bedrijven. Op die manier moeten ook staalfabrikanten, afvalverwerkers en cementproducenten kunnen verduurzamen, stelt Aramis.
Daarvoor willen de samenwerkende partijen pijpleidingen naar een nieuw te bouwen CO2-verzamelcentrum op de Maasvlakte aanleggen. Van daaruit gaat de CO2 via een onderzeese pijpleiding naar de lege gasvelden. Deze bevinden zich zo’n 3 kilometer onder de zeebodem. In 2023 moet hiervoor een definitief investeringsbesluit genomen worden.
Eerder kreeg een vergelijkbaar plan, het project Porthos, subsidie toegekend die kan oplopen tot ruim 2 miljard euro. Shell is met de raffinaderij in Pernis de grootste deelnemer aan het project. Ook ExxonMobil, Air Liquide en Air Products doen daaraan mee. De planning is dat vanaf 2024 daadwerkelijk CO2 zal worden opgeslagen.