Burgerinitiatief Meer Plezier met Minder Vuurwerk: Trieste Balans van Oud en Nieuw in Nederland
Geschreven op 6-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Evenementen, Gezondheid, Int. Samenwerking, Klimaat, Oud & NieuwUpdate 6 januari 2022: De politie heeft 190 mensen opgepakt die verdacht worden van een misdrijf rond de afgelopen jaarwisseling.
Dat zijn er iets meer dan tijdens de voorgaande jaarwisseling, toen 156 personen zich misdroegen. Bijna de helft van alle verdachten heeft geweld gebruikt tegen hulpverleners.
5 januari 2022: Twee keer zoveel vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar. Afgelopen jaarwisseling eiste 773 vuurwerkslachtoffers, een toename van 102 procent ten opzichte van vorig jaar.
Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL in samenwerking met artsen en chirurgen. Er gold voor het tweede jaar op rij weliswaar een vuurwerkverbod, maar ook het toegestane ‘kindervuurwerk’ leidde tot veel verwondingen.
507 slachtoffers kwamen op de huisartspost terecht. Het aantal behandelingen op de spoedeisende hulp is meer dan verdubbeld naar 256. Vergeleken met de laatste jaarwisseling voor corona, in 2019, ziet het kenniscentrum overigens een daling van 40 procent van het totale aantal vuurwerkslachtoffers.
Het categorie 1-vuurwerk (F1), ook wel kindervuurwerk genoemd, zorgde afgelopen jaarwisseling voor veel jonge vuurwerkslachtoffers. Zij kregen overwegend te maken met brandwonden of oogletsel. In totaal moesten 190 kinderen worden behandeld, tegenover 120 vorig jaar. In 47 procent van de gevallen waren hun verwondingen veroorzaakt door F1-vuurwerk en 48 procent van de jonge slachtoffers had het vuurwerk dat hen verwondde zelf afgestoken, hoewel kinderen onder twaalf jaar dat volgens de wet niet mogen.
Aandeel in veroorzaking van letsel per type vuurwerk: Zwaar illegaal vuurwerk 24 procent; F1-vuurwerk 22 procent; Vuurpijlen/knalvuurwerk 14 procent; Carbid 12 procent; Ander consumentenvuurwerk (zoals fonteinen) 7 procent. Omstanders die gewond raakten door andermans vuurwerk vormden dit jaar 48 procent van het totale aantal slachtoffers. Vorig jaarwisseling was dat 44 procent.
4 januari 2022: Nederland moet definitief afscheid nemen van consumentenvuurwerk, vinden GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Beide partijen dienen deze week een wetsvoorstel in om met ingang van komende jaarwisseling al het vuurwerk behalve kindervuurwerk te verbieden.
,,Oud en nieuw is allang geen feestelijk begin van een nieuw jaar meer, maar een aaneenschakeling van gevaarlijke incidenten”, stelt PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand.
Het aantal vuurwerkgerelateerde schademeldingen nam dit jaar weer flink toe. Zo speelde vuurwerk een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent, aldus de verzekeraars. Daarnaast raakten in meerdere plaatsen verschillende hulpverleners gewond als gevolg van vuurwerk. Zo liepen in het Friese Burdaard drie agenten gehoorschade op toen zij werden bekogeld met zwaar vuurwerk.
In 2020 werd al besloten vuurpijlen, knalvuurwerk en vuurwerk uit de zwaardere F3-categorie in de ban te doen, maar dat is voor GroenLinks en Partij voor de Dieren niet genoeg. Als het aan deze partijen ligt mogen consumenten vanaf de eerstvolgende jaarwisseling alleen nog het allerlichtste vuurwerk afsteken, zoals sterretjes en knalerwtjes, zo staat in een aangescherpt wetsvoorstel dat de partijen binnenkort indienen bij de Tweede Kamer.
In 2021 is er in totaal 205.904 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, meldt een woordvoerder van de landelijke politiekorpsleiding. Daarmee werd in 2021 meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan de twee jaar daarvoor bij elkaar. In 2020, toen er net als tijdens de afgelopen jaarwisseling een vuurverbod gold, werd er 122.815 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. In 2019 ging het om 61.429 kilo.
In november werd het jaarrecord voor in beslag genomen vuurwerk al verbroken. In de laatste week van 2021 nam de politie nog eens ruim 26.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag.
De toename van zwaar, illegaal vuurwerk in Nederland baart het Veiligheidsberaad zorgen. De burgemeesters zien dat zwaar vuurwerk regelmatig richting hulpverleners en omstanders wordt gegooid.
De schade aan huizen en auto’s rond de afgelopen jaarwisseling komt volgens het Verbond van Verzekeraars naar verwachting uit op zo’n 10 miljoen euro. Dat is evenveel als tijdens een ‘normale’ jaarwisseling, zonder vuurwerkverbod en coronamaatregelen, laat de koepel van verzekeraars dinsdag weten.
Het bedrag van 10 miljoen euro is alleen de schade voor particulieren. “De werkelijk verzekerde schade ligt hoger vanwege medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen”, zegt het Verbond van Verzekeraars.
Verreweg het grootste deel van het particulier verzekerde schadebedrag betreft woningen: 8 miljoen euro. De overige 2 miljoen euro gaat om brandschade aan auto’s. Oorzaken zijn vuurwerk en vandalisme.
Opvallend is de rol die het vuurwerk had in de schadegevallen. “Vuurwerk speelde een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens afgelopen jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent.”
3 januari 2022: De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan met het nieuwe kabinet praten over de opkomst van zeer zwaar illegaal vuurwerk. Hoewel maar een relatief kleine groep mensen dit soort vuurwerk afsteekt, maken de burgemeesters zich hier erg veel zorgen over. Vooral omdat deze “bommen” ook richting hulpverleners en medemensen worden gegooid, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
De 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s bespraken het verloop van de jaarwisseling. Wegens de coronacrisis gold er een algeheel vuurwerkverbod. “Zwaar illegaal vuurwerk, zoals cobra’s en mortierbommen, is sowieso verboden, maar we constateren dat het steeds vaker opduikt. We moeten echt bespreken hoe dat aangepakt gaat worden, voordat het helemaal uit de hand loopt”, zegt Bruls.
Volgens de burgemeesters is er dit jaar ondanks het vuurwerkverbod wel erg veel vuurwerk afgestoken, veel meer dan vorig jaar. Er is ook meer vuurwerk dan ooit in beslag genomen, maar dat roept de vraag op hoeveel vuurwerk er dan in omloop was, aldus Bruls.
1 januari 2022: De Nederlandse nieuwjaarsnacht is zonder grote incidenten verlopen. Wel moest de mobiele eenheid (ME) op enkele plekken ingrijpen en kwamen vanuit het hele land meldingen van branden binnen, waaronder veel autobranden. De ME kwam in actie in meerdere Friese dorpen. Dat gebeurde onder meer in Burdaard, waar een grote groep mensen zich tegen de politie keerde en met zwaar vuurwerk naar ME’ers gooide. De ME zette traangas in. Volgens de politie liepen drie agenten mogelijk gehoorschade op.
In de Friese dorpen Tzummarum en Marrum had de brandweer de hulp nodig van de ME, omdat grote groepen mensen het bluswerk belemmerden. Ze bekogelden agenten met onder meer flessen en vuurwerk. Op Oudejaarsavond moest de ME ook ingrijpen bij een brand in het dorp Kollumerzwaag.
Ook in de Drentse dorpen Bovensmilde en Elim greep de ME in, omdat groepen mensen bij een vreugdevuur zich tegen de politie keerden. Volgens de politie gooiden raddraaiers onder meer met zwaar vuurwerk en flessen en hadden sommigen een jerrycan met benzine bij zich.
In totaal verrichtte de politie dertien aanhoudingen in Drenthe, Friesland en Groningen. Verder hield de politie in het Zeeuwse Arnemuiden met hulp van de ME tien mensen aan na ongeregeldheden en vernielingen in het centrum.
In Breukelen (Utrecht) werd een agent tijdens een aanhouding tegen haar hoofd geschopt en geslagen. Hierbij liep ze een hersenschudding op. Een andere agent brak zijn hand. De politie hield uiteindelijk drie mannen aan. De agenten waren afgekomen op een melding van zwaar vuurwerk dat werd afgestoken.
De politie heeft in het Brabantse Dinteloord vijftien mensen aangehouden omdat ze explosieven naar boa’s en agenten gooiden. Onder de verdachten was minstens één persoon van dertien jaar oud. Het incident vond op Oudejaarsavond om 18.15 uur plaats op het Raadhuisplein in Dinteloord.
De politie in Noord-Holland heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 32 mensen aangehouden. Zeventien arrestaties hadden met de jaarwisseling te maken, bijvoorbeeld wegens brandstichting, mishandeling of het afsteken van illegaal vuurwerk.
In Amsterdam is de jaarwisseling onrustig maar beheersbaar verlopen, meldt de gemeente. Op verschillende plekken werden agenten bekogeld met vuurwerk, flessen en stenen. Ook waren er meer incidenten met vuurwerk dan een jaar geleden en moesten brandweer en ambulances vaker uitrukken. De politie hield 27 mensen aan, ongeveer evenveel als vorig jaar.
Tijdens de jaarwisseling zijn in Den Haag zeker 23 mensen opgepakt. Het gaat onder meer om jongeren die vernielingen pleegden in de wijk Ypenburg. In twee stadsdelen gooiden mensen vuurwerk naar handhavers van de gemeente. Bovendien gooiden mensen stenen naar een politieauto in Den Haag en werden ambulancemedewerkers slachtoffer van een geweldsincident.
De gemeente Den Haag spreekt van een “drukke, maar beheersbare jaarwisseling”. De brandweer moest 493 keer in actie komen om branden te blussen. Precies een jaar eerder gebeurde dat ruim driehonderd keer.
11 december 2021: De vergoeding die de vuurwerkbranche dit jaar krijgt omdat er ook tijdens deze jaarwisseling in verband met het coronavirus geen vuurwerk mag worden afgestoken, zal naar verwachting iets ruimer zijn dan vorig jaar. Toen kreeg de sector een vergoeding van zo’n 40 miljoen euro.
Het steunpakket ziet er ongeveer hetzelfde uit als vorig jaar. De sector kan weer gebruikmaken van de coronasteunmaatregelen zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Verder krijgen ondernemers een vergoeding van 6 procent over de omzet van 2019 en een vast bedrag. Er zijn enkele verschillen met vorig jaar. Zo ligt de TVL deze periode wat hoger. Verder heeft het demissionaire kabinet besloten de vaste vergoeding die de vuurwerkverkopers krijgen met 1.000 euro te verhogen naar 4.500 euro. Dat is vooral bedoeld om kleine handelaren tegemoet te komen.
Zes veiligheidsregio’s in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en een deel van Gelderland waarschuwen vrijdag voor de gevaren van carbidschieten. De regio’s hebben samen met brandwondencentra en GGD’s de campagne BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller) opgezet. Ze wijzen er daarnaast op dat alle coronaregels, zoals de verplichte onderlinge afstand, gewoon blijven gelden.
10 december 2021: Carbidschieten om het oude jaar uit te luiden, is op Oudejaarsdag bijna overal in Nederland toegestaan. Sommige oudejaarsclubs hebben zelf besloten er vanwege de coronaregels ook dit keer van af te zien, maar de meeste gemeenten staan het knallen onder voorwaarden toe.
Carbid is geen vuurwerk en valt dus niet onder het geldende vuurwerkverbod. Carbid is een verbinding van koolstof en calcium. Als carbid nat wordt, vormt zich een gas. Carbidschieters stoppen een brok carbid in een melkbus, maken het nat, sluiten de bus af en steken het gevormde gas via een klein gaatje in de melkbus aan. Dat geeft een flinke explosie. Carbidschieten is vooral in het noorden en oosten van het land een populaire traditie.
In verschillende gemeenten, zoals Enschede en Hollands Kroon, moeten carbidschieters vooraf melden wat ze van plan zijn. Knallen mag alleen tussen 10.00 en 16.00 uur op Oudejaarsdag. Handhavers controleren steekproefsgewijs of de carbidschieters minstens zestien jaar oud zijn en geen alcohol hebben gedronken.
5 december 2021: Wegens het toenemende aantal besmettingen zijn er sinds donderdag nieuwe coronamaatregelen van kracht in Duitsland. Hoewel er geen algeheel vuurwerkverbod is, wordt er voorlopig geen vuurwerk meer verkocht aan consumenten.
“Na deze nieuwe maatregel zijn wij gestopt met de verkoop aan particulieren, wij verkopen nu alleen nog aan de bedrijven met een KVK-inschrijving of een vergunning, dat is nog niet verboden”, aldus Hayo Wolff, de Nederlandse eigenaar van Heron Fireworks.
Op oudejaarsavond en nieuwsjaardag geldt er een landelijk samenscholingsverbod bij de Oosterburen, zo is donderdag besloten door de Duitse overheid. Daarbij wordt de verkoop van vuurwerk voor oudejaarsavond verboden. Volgens Wolff kan dit nog veranderen: “Het is nu verboden maar het staat nog niet in de wetgeving. Er wordt door grote belanghebbende partijen nog tegen deze uitspraak gevochten.”
Tevens is het voor Duitsers verboden om vuurwerk af te steken op drukbezochte plekken. Het afsteken van vuurwerk in algemene zin wordt door de overheid sterk afgeraden om de druk op de zorg te beperken. Om dezelfde reden heeft de Nederlandse overheid ruim twee weken geleden een vuurwerkverbod afgekondigd. De Duitse overheid belooft wel een vergoeding aan de getroffen bedrijven.
4 december 2021: Er worden toch geen vuurwerkshows georganiseerd in Tilburg komende jaarwisseling. Met het oog op de huidige coronasituatie heeft het college besloten de shows af te gelasten.
2 december 2021: De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar toch niet door, meldt de gemeente Den Haag. In oktober werd besloten dat ze, met de juiste veiligheidsmaatregelen, wel opgebouwd mochten worden. Volgens burgemeester Jan van Zanen is er door de coronaregels echter te veel onzekerheid en zijn er te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten.
Voor alle partijen is dit een grote tegenvaller”, aldus Van Zanen. “Er is vanaf januari tot vandaag met vereende krachten gewerkt aan het verantwoord realiseren van de nieuwe vorm van deze Haagse traditie. We hadden toen nooit gedacht dat het coronavirus voor de tweede keer het vreugdevuur zou dwarsbomen.”
De vreugdevuren zijn al tientallen jaren lang een traditie in Den Haag. Buurten bouwen hoge stapels van kratten en kerstbomen en zetten die vervolgens in brand.
25 november 2021: Een meerderheid staat achter het kabinetsbesluit om vuurwerk ook dit jaar te verbieden en daarmee de hulpdiensten te ontzien. De vuurwerkverboden in coronatijd lijken de kijk op consumentenvuurwerk compleet te veranderen: 62 procent wil er voorgoed vanaf.
Dat blijkt uit onderzoek (PDF) van EenVandaag onder ruim 31.000 leden van het Opiniepanel. Daarin reageren zij op het besluit van het kabinet om de verkoop en het afsteken van vuurwerk te verbieden. In de huidige coronapiek komt extra belasting van de zorg, politie en hulpverleners heel slecht uit en het kabinet hoopt dat met een verbod te voorkomen. Het enige juiste besluit, zegt een ruime meerderheid (69 procent).
Een deel van de voorstanders noemt de huidige coronasituatie als enige reden om voor het verbod te zijn. “Alles waarmee de ziekenzorg ontlast kan worden, moet gebeuren. Zeker als het in feite maar om een pleziertje gaat.”
Maar veel anderen hebben door de verboden in coronatijd hun twijfels gekregen over de houdbaarheid van de traditie na de crisis. In 2019 vond nog de helft (51 procent) een permanent en algeheel vuurwerkverbod een goed idee, nu is het aantal voorstanders daarvan gestegen naar 62 procent.
Overlast en ongelukken worden nog altijd het vaakst genoemd als reden, maar de gevolgen voor natuur en milieu lijken er in toenemende mate ook toe te doen: “We piekeren ons rot over manieren om het klimaat te sparen en die dag schieten we doodleuk één brok vervuiling de lucht in. Het is eigenlijk absurd.”
19 november 2021: Eindelijk duidelijkheid. Er mag tijdens de komende jaarwisseling net als vorig jaar geen consumentenvuurwerk worden afgestoken, zo heeft het demissionaire kabinet besloten.
GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden voor zo’n tijdelijk vuurwerkverbod gepleit om de zorg tijdens de coronacrisis te ontlasten.
Het demissionaire kabinet wachtte lang met het besluit, maar lijkt overstag te zijn gegaan na oproepen van onder meer burgemeesters en artsen om opnieuw een vuurwerkverbod in te stellen. Rutte zegde al toe dat de vuurwerkleveranciers in het geval van een vuurwerkverbod op financiële compensatie kunnen rekenen.
Burgemeesters en gemeenten willen dat er de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Het Veiligheidsberaad pleit daarvoor in een brief die donderdagavond is verzonden aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.
Vorig Oud en Nieuw gold er zo’n algeheel verbod vanwege de coronacrisis. Daarvoor werd gekozen om te voorkomen dat er extra druk op de zorg zou ontstaan vanwege vuurwerkincidenten, naast de hoge druk door de pandemie. Volgens de burgemeesters en Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de huidige druk op de zorg en het personeel ook dit jaar reden voor een landelijk vuurwerkverbod.
Daarnaast moet vanwege het oplopende aantal besmettingen volgens de burgemeesters en de VNG het aantal contacten tussen mensen beperkt worden. De jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk zorgen juist voor het tegenovergestelde gedrag.
18 november 2021: Mogelijk komt er toch geen vuurwerkverbod. Voor de liefhebbers van vuurwerk is er een sprankje hoop: het lijkt erop dat dit jaar vuurwerk gekocht en afgestoken mag worden.
13 november 2021: Afgezien van de nog te nemen landelijke besluiten is het in de gemeente Ede vanaf de jaarwisseling 2023-2024 verboden om vuurwerk af te steken. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond in meerderheid (20 tegen 17 stemmen) besloten op initiatief van SGP, ChristenUnie, GroenLinks en EdeNu.
Tot medio 2022 heeft het college de tijd een alternatieve jaarwisseling te presenteren, daarna neemt de raad officieel een besluit over het vuurwerkafsteekverbod. Dat neemt niet weg dat er nu een raadsmeerderheid is voor een vuurwerkverbod. Een amendement van D66 en PvdA werd in het voorstel ingebracht waardoor er niet pas in 2023 gekeken wordt naar een alternatieve viering van de jaarwisseling, maar al volgend jaar, waarna het in de APV (Algemene plaatselijke verordening) kan worden geregeld.
12 november 2021: GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat er net als vorig jaar een tijdelijk vuurwerkverbod komt om de zorg tijdens de coronacrisis te ontlasten.
Uit cijfers van de laatste jaarwisseling blijkt dat de zorg het een stuk rustiger had doordat er geen consumentenvuurwerk mocht worden afgestoken. De partijen vinden het daarom onbegrijpelijk dat het demissionaire kabinet niet al duidelijkheid geeft voor de komende jaarwisseling.
Uit een evaluatie van de afgelopen jaarwisseling door VeiligheidNL, gebaseerd op cijfers van de spoedeisendehulpafdelingen van ziekenhuizen en de huisartsenposten, bleek dat het aantal vuurwerkslachtoffers met 70 procent was gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.
11 november 2021: Er komt dit jaar geen vuurwerkverbod in Eindhoven. Wel stelt de gemeente vuurwerkvrije zones in. Goed om te weten: knalvuurwerk en vuurpijlen zijn sinds 2020 helemaal verboden. Het kan zijn dat het kabinet besluit om ook dit jaar een landelijk vuurwerkverbod te laten gelden.
Bloemendaal kiest na Haarlem ook voor een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. De initiatiefnemers voor het voorstel om toch op het laatst nog een vuurwerkverbod in Bloemendaal uit te vaardigen zijn blij. “Hier pleit ik al jaren voor”, aldus Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal. “En nu door de ‘coronaopleving’ hebben we een extra argument”, stelt Richard Kruijswijck van GroenLinks.
Liberaal Bloemendaal hoopt dat door zich aan te sluiten bij het vuurwerkverbod in buurgemeente Haarlem het als een olievlek verspreidt. “En dan neem ik voor lief dat handhaving het eerste jaar nog niet vlekkeloos verloopt.”
Leiden krijgt er weer een vuurwerkvrije zone bij. Naast een verbod op het afsteken van vuurwerk in parken en in het centrum wordt nu ook het stationsgebied toegevoegd aan de lijst gebieden waar een vuurwerkverbod geldt. Met deze nieuwe uitbreiding van het vuurwerkvrije gebied tijdens de jaarwisseling, zet Leiden weer een stap in de richting van een vuurwerkvrije stad. De gemeenteraad heeft al in 2018 uitgesproken dat Leiden op termijn helemaal vuurwerkvrij moet worden.
10 november 2021: Het Outbreak Management Team (OMT) kijkt op verzoek van het demissionaire kabinet naar de vraag of er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod moet komen tijdens de jaarwisseling. Het kabinet wil weten of een dergelijk verbod nodig is voor de bestrijding van het coronavirus.
Het OMT advies over het vuurwerkverbod zal donderdag tijdens het Catshuisoverleg worden besproken waarna het kabinet er mogelijk vrijdag een besluit over neemt. De burgemeesters hebben gepleit voor een vuurwerkverbod.
Tijdens de jaarwisseling vorig jaar was er ook een algeheel vuurwerkverbod. Ziekenhuizen waren toen bijzonder druk met coronapatiënten en het vuurwerkverbod moest voorkomen dat ze het nog drukker zouden krijgen. Door de maatregel nam het aantal vuurwerkslachtoffers flink af tijdens Oud en Nieuw.
6 november 2021: Tilburg krijgt komende jaarwisseling twee grote vuurwerkvrije zones, in de binnenstad en de Reeshof. Wie daar tóch vuurwerk afsteekt, riskeert een boete van 250 euro. Het vuurwerkverbod is gekoppeld aan de twee vuurwerkshows (inclusief aparte kindervuurwerkshows eerder op de avond) die de gemeente dit jaar voor het eerst houdt bij de Piushaven en in het Reeshofpark. Officieel is het tijdens de jaarwisseling toegestaan om vuurwerk af te steken op 31 december vanaf 18 uur tot 02.00 uur in de nacht.
Komt er dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod? Wel als het ligt aan meer dan de helft van de Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel. De Partij voor de Dieren pleit ook dit jaar weer voor een algeheel vuurwerkverbod om handhavers en zorgpersoneel te ontzien. Uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.400 mensen blijkt dat maar liefst 53 procent van de panelleden voor een vuurwerkverbod is. Het andere deel van de respondenten, zo’n 44 procent, ziet tijdens de jaarwisseling liever wel vuurwerk de lucht in gaan en is tegen een verbod.
Zo’n honderd mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag geëvacueerd uit een appartementencomplex in Leiden nadat er binnen zwaar vuurwerk was afgestoken. Het pand stond vol rook en een plafond raakte zwaar beschadigd.
De Duitse en Nederlandse politie hebben ruim 120.000 kilo vuurwerk aangetroffen in bunkers in Rheine, een Duitse stad net over de Nederlandse grens. Het vuurwerk was vermoedelijk bestemd voor de Nederlandse particuliere markt. Het gaat om bijna evenveel vuurwerk als de Nederlandse politie in heel 2020 in beslag heeft genomen. De vondst was onderdeel van een groot internationaal onderzoek naar illegale handel in professioneel vuurwerk.
Dit jaar moet rond oud en nieuw wederom al het vuurwerk verboden worden. Zo’n tijdelijke maatregel is nodig om de handhavers te ontzien, die vanwege de coronacrisis al maanden met de tong op de schoenen op lopen. Dat zegt de Partij voor de Dieren. Het vuurwerkverbod is al jaren een heikele kwestie in politiek Den Haag. Vorig jaar pleitte de Partij voor de Dieren samen met GroenLinks met succes voor een algeheel vuurwerkverbod. Om te voorkomen dat er naast coronapatiënten ook nog vuurwerkslachtoffers in de ziekenhuizen belandden, besloot het kabinet de verkoop en het afsteken van vuurwerk in het hele land te verbieden.
“Ook dit jaar pleiten we weer voor een algeheel vuurwerkverbod”, begint Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. “De handhavers hebben nu al hun handen vol aan het handhaven van de coronamaatregelen, als we ook vragen om te gaan controleren op welk soort vuurwerk mensen afsteken, gaan we ze het wel heel moeilijk maken.” Daarom pleit de partij voor een algeheel verbod. Zij worden hierbij gesteund door burgemeester Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad.
5 november 2021: Hoewel er dit jaar een vuurwerkverbod geldt voor Apeldoorn hoeven overtreders van die regels niet veel te vrezen. De politie heeft namelijk aangekondigd het verbod niet actief te gaan handhaven. In Apeldoorn is alleen kindervuurwerk toegestaan voor consumenten. Typisch Nederland, het mag niet maar controleren doen we ook niet. Mensen die toch worden gepakt kunnen rekenen op een foei.
Apeldoorn krijgt komende jaarwisseling wel drie grote vuurwerkshows en een drone-lichtshow voor gezinnen met kleine kinderen. Met deze shows wil de gemeente een andere invulling geven aan de jaarwisseling. In Apeldoorn geldt namelijk vanaf dit jaar een vuurwerkverbod. Dat betekent dat er geen consumentenvuurwerk meer mag worden afgestoken, ook niet tijdens de jaarwisseling.
4 november 2021: Geen vuurwerkverbod in Veenendaal. Wel gaat Veenendaal het aantal vuurwerkvrije zones voor de komende jaarwisseling uitbreiden van twee naar drie. Knallen is dan verboden in de omgeving van Hospice Berkenstein. Meer van die zones zitten er echter niet in. Sinds 2018 zijn er twee vuurwerkvrije zones in Veenendaal, allebei in de wijk Dragonder-Zuid: het Dragonderpark vanwege het dierenkampje dat daar zit en het winkelcentrum Aller Erf.
1 november 2021: Er komt dit jaar geen vuurwerkverbod in Haarlemmermeer. Dat bleek donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. De meeste partijen vinden de schade wel meevallen, refereren aan de traditie en vinden sowieso de tijd te kort om ondernemers nu nog op te zadelen met een verbod.
Het onderwerp vuurwerkverbod komt steeds nadrukker op de landelijke agenda, en sommige steden zoals Haarlem en Amsterdam hebben dat al ingevoerd. In Haarlemmermeer is de basis daarvoor lang niet aanwezig, hoewel sommige partijen in het voorjaar de discussie opnieuw willen aangaan.
29 oktober 2021: Het vuurwerkverbod in delen van Leiden wordt komende jaarwisseling toch uitgebreid. Dat vertelde burgemeester Lenferink donderdag in de vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid.
Met name de Partij voor de Dieren blijft aandringen op een totaal verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Zo’n verbod zal er op termijn ook komen, daar is een ruime meerderheid voorstander van, maar dat is een proces van jaren.
Twee jaar geleden werd het gebied binnen de singels toegevoegd aan de lijst met plekken waar het afsteken van vuurwerk niet is toegestaan. Dat was toen een aanvulling op het verbod dat al langer gold in parken en in de omgeving van het dierenasiel in de Stevenshof. “Maar je ziet ook dat het verbod in het centrum niet goed wordt nageleefd”, zei Lenferink die daarom vooral wil inzetten op meer handhaving in dat deel van de stad. “Dat zal wel moeten met de mensen die we hebben, want er komen geen extra handhavers bij.”
28 oktober 2021: De vuurwerkvrije oudejaarswisseling van 2020 / 2021 – vanwege de landelijke corona maatregelen – is voor diverse gemeenten aanleiding geweest om het vuurwerkbeleid te herzien of ter discussie te stellen. Niet in Stichtse Vecht. Daar komt vanuit de gemeente geen verandering in het beleid.
De maatschappelijke discussie met mogelijke aanpassingen op lokaal beleid gaat voorlopig Stichtse Vecht voorbij. Een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht: ‘Er is voorlopig geen aanleiding om het onderwerp vuurwerk in het college van B&W te bespreken.’ Ook uitbreiding van vuurwerkvrijezones is op dit moment niet aan de orde: ‘B&W van Stichtse Vecht heeft enkele jaren geleden vier gebieden aangewezen als vuurwerkvrije zones. Het gaat om: kinderboerderij Otterspoor in Maarssenbroek, kinderboerderij De Vechtse Hoeve in Breukelen, dierenweide Breukelen en het gebied rondom zorgcentra ’t Heycop en De Aa in Breukelen. Die blijven in stand.
26 oktober 2021: De afgelopen week is in Nederland meer dan 4.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is dit jaar de op een na grootste hoeveelheid binnen één week, zo blijkt uit cijfers van de Vuurwerkbarometer 2021 van het Openbaar Ministerie (OM).
Het weektotaal werd mede bereikt doordat bij controles in het Overijsselse Overdinkel en Rijssen in totaal ruim 700 kilo zwaar illegaal vuurwerk in beslag werd genomen. Vier personen werden er aangehouden. De politie houdt nabij de grensovergangen gerichte controles op de import van vuurwerk.
8 oktober 2021: Vanaf aankomende jaarwisseling is het in Amsterdam verboden om zelf vuurwerk af te steken. De gemeente gaat in plaats daarvan een nieuwjaarsviering op het Museumplein en meerdere professionele vuurwerkshows organiseren.
De gemeenteraad van Amsterdam besloot eerder al dat het afsteken van vuurwerk in de stad wordt verboden. Om het verbod mogelijk te maken is nu de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. De gemeente Amsterdam laat weten het vuurwerkverbod in te stellen omdat “Oud en Nieuw in Amsterdam een feest moet worden waarop de stad samen het begin van een nieuw jaar viert, zonder de overlast en incidenten die worden veroorzaakt door vuurwerk”.
In plaats daarvan wordt het Museumplein middelpunt van de jaarwisseling, waar naast een vuurwerkshow ook optredens zijn. Daarnaast wil de gemeente dit jaar in ieder stadsdeel een professionele vuurwerkshow organiseren. In welke vorm de evenementen dit jaar door kunnen gaan, blijft wel afhankelijk van de coronamaatregelen, benadrukt de gemeente.
Ook in Rotterdam en Nijmegen geldt een volledig afsteekverbod. Andere grote steden lijken in te zetten op een toekomstig vuurwerkverbod, terwijl het in Rotterdam en Nijmegen nog wel toegestaan is zelf vuurwerk af te steken.
7 oktober: Wie tijdens de aankomende jaarwisseling siervuurwerk wil afsteken, mag dat niet overal in Nederland. In Rotterdam en Nijmegen geldt een volledig afsteekverbod. Inwoners van Den Haag en Breda mogen wel zelf vuurwerk afsteken. Andere steden, zoals Utrecht zetten in op een toekomstig vuurwerkverbod en de gemeente Amsterdam maakt haar besluit vrijdag bekend.
Dit doen de grote steden met vuurwerk:
Rotterdam: algeheel afsteekverbod
Nijmegen: algeheel afsteekverbod
Amsterdam: besluit wordt deze vrijdag bekendgemaakt
Eindhoven: besluit wordt binnenkort bekendgemaakt
Den Haag: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones
Breda: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones
Tilburg: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones, maar gemeente wil totaalverbod
Almere: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones, wil totaal verbod
Utrecht: afsteken mag, met veel vuurwerkvrije zones, verbod vanaf 2022-2023
Groningen: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones
Haarlem: algeheel afsteekverbod
Mook en Middelaar: algeheel afsteekverbod
Venlo: algeheel afsteekverbod voorstel
Ede: algeheel afsteekverbod vanaf 2023-2024
6 oktober 2021: Het is voortaan verboden met oud en nieuw rotjes en vuurpijlen af te steken in de gemeente Mook en Middelaar, ook als het om legaal vuurwerk gaat.
De Mookse politiek ging in ruime meerderheid akkoord met de nieuwe regel in de algemene plaatselijke verordening. Het effect van het verbod wordt nog wel geëvalueerd, beloofde burgemeester Willem Gradisen.
5 oktober 2021: Steeds meer gemeenten doen vuurwerk in de ban. In navolging van Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen trekt ook Haarlem het vuurwerkverbod van vorig jaar door. Particulier vuurwerk zou daar zorgen voor overlast, vandalisme, letselschade, geweld tegen hulpverleners en bange dieren.
Afgelopen jaarwisseling, toen er een vuurwerkverbod was om de zorg niet verder te belasten, raakten fors minder mensen gewond door vuurwerk: 400 slachtoffers, tegenover 1285 gewonden een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.
2 oktober 2021: Het college van B&W van de gemeente Utrecht wil consumentenvuurwerk voor particulieren verbieden vanaf de jaarwisseling 2022-2023. De Utrechtse fracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks hadden liever gezien dat het verbod dit jaar al was ingevoerd.
Volgens de gemeente is het draagvlak voor een vuurwerkverbod toegenomen. Uit een onderzoek zou blijken dat 53 procent van de inwoners voorstander is van een lokaal vuurwerkverbod voor particulieren.
“Driekwart van de Utrechters geeft aan zelf geen vuurwerk meer te kopen als de gemeente een alternatief organiseert. Het aandeel Utrechters dat vindt dat vuurwerk een traditie is die in stand moet worden gehouden, is gedaald van 61 procent in 2017 naar 40 procent in 2021”, schreef het college vorige week in een brief aan de raad.
30 september 2021: Het gemeentebestuur van Venlo wil definitief een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Dat maakte burgemeester Antoin Scholten woensdagavond tijdens de raadsvergadering bekend.
Vorig jaar gold er vanwege corona eenmalig een landelijk vuurwerkverbod. GroenLinks gooide het balletje op en vroeg de burgemeester het verbod te verlengen. Als er een verbod komt wil Scholten wel budget vrijmaken om vuurwerkshows te organiseren.
Scholten komt op korte termijn met een voorstel om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het besluit is uiteindelijk aan de gemeenteraad.
26 september 2021: Haarlem gaat het vuurwerk helemaal verbieden. Een meerderheid van de gemeenteraad verwierp gisteravond het voorstel van burgemeester Jos Wienen om nog een paar uitzonderingsgebieden in de stad aan te wijzen.
In Haarlem wordt er wisselend gereageerd op het besluit van de gemeente om een totaal vuurwerkverbod in te voeren. Zowel op sociale media als op straat zijn de meningen verdeeld.
Tijdens de laatste Oud en Nieuw is in Haarlem voor ruim 75.000 euro vuurwerkschade toegebracht aan bijvoorbeeld afvalbakken, speeltoestellen, verkeersbomen, bankjes en bomen.
25 september 2021: SGP, ChristenUnie, GroenLinks, DKE en EdeNU komen met een initiatiefvoorstel om een vuurwerkafsteekverbod in de hele gemeente Ede vanaf oud en nieuw 2023-2024 in te stellen.
De ‘buitenproportionele schade aan mens, dier, materiaal en het milieu’ kan niet meer, stellen de partijen: ,,De grens is bereikt, het is tijd voor een feestelijk alternatief voor de jaarwisseling dat veiliger en milieuvriendelijker is.”
Sinds 2018 werkt Ede al met vuurwerkvrije zones, maar volgens de vijf partijen is dat niet genoeg. ,,Een gemeentelijk afsteekverbod had volgens onderzoek toen al de steun van de halve bevolking. Die steun zal alleen maar gegroeid zijn, nu het landelijk vuurwerkverbod afgelopen jaarwisseling vanwege covid-19 tot significant minder slachtoffers, minder schade en minder vervuiling geleid heeft”, laten zij weten. In navolging van Rotterdam willen ze nu ook een afsteekverbod opnemen in de Edese APV, de lokale wetgeving.
In plaats van vuurwerk roepen de partijen op om de jaarwisseling op andere wijze te vieren. Met een overgangsperiode van drie jaar kan de vuurwerkbranche zich voorbereiden op de gevolgen, en kunnen nieuwe tradities vorm krijgen. Daarvoor doen zij een beroep op de inwoners, want ,,die weten immers het beste wat ze gezellig vinden en hoe ze met elkaar het nieuwe jaar in willen luiden”, zo stellen de partijen. ,,De gemeente kan die suggesties dan ondersteunen met cofinanciering, en daarmee zorgen voor een overzichtelijk aantal jaarwisseling-activiteiten voor de dorpen en wijken in Ede, zodat er voor iedereen iets leuks te doen is.”
De partijen hebben op 21 september het initiatiefvoorstel gepresenteerd. Daarna gaat het met commentaar van het college naar de gemeenteraad voor bespreking. Naar verwachting wordt het voorstel 7 oktober oordeelvormend besproken, en kan de raad erover besluiten op 11 november.
24 september 2021: Het voorgenomen vuurwerkverbod van het Utrechtse stadsbestuur moet volgend jaar ingaan. Dat blijkt uit een brief aan de raad.
Daarin staat ook meer informatie over de komende viering van Oud en Nieuw. Dit moet een overgangseditie worden met vuurwerkvrije alternatieven in verschillende wijken.
De nadruk zal komen te liggen op verbinding tussen buurtbewoners, veiligheid en vernieuwing. “Tijdens de jaarwisseling ontmoeten buurtbewoners elkaar op straat. Deze traditie willen we in ere houden en zelfs vergroten. We richten ons hierbij primair op kleinschalige bijeenkomsten op wijk- en buurtniveau”, aldus het college. Om mensen te stimuleren vuurwerkvrije alternatieven te organiseren, worden deze activiteiten ondersteund door het Initiatievenfonds.
Bij de komende jaarwisseling komen er extra vuurwerkvrije zones bij de Keulsekade, het Strijkviertel en het Heijcoppark. Er zijn in Utrecht inmiddels meer dan honderd locaties in de stad waar geen vuurwerk meer mag worden afgestoken tijdens de jaarwisseling. De afgelopen jaren is in Utrecht de hervorming van de vuurwerktraditie hiermee al gestart, maar ook met bijvoorbeeld bewustwordingscampagnes en inleveracties. In januari wordt het verloop van Oud en Nieuw geëvalueerd. De uitkomsten worden verwerkt in een voorstel voor de jaarwisseling 2022-2023, dat in het voorjaar wordt voorgelegd aan de raad.
Het Utrechtse college wil voor volgend jaar inzetten op een verbod op consumentenvuurwerk. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om een centraal evenement te organiseren, al dan niet met vuurwerkshow. Het college wijst erop dat dit kostbaar is en nauwe samenwerking vraagt met andere organisatoren van evenementen tijdens de jaarwisseling. In 2022 wil de gemeente samen met ondernemers en inwoners kijken hoe dit vorm kan krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat 57 procent van de inwoners van Utrecht voorstander is van een vuurwerkverbod voor particulieren. Driekwart van de Utrechters geeft aan zelf geen vuurwerk meer te kopen als er een alternatief wordt georganiseerd.
Afgelopen Oud en Nieuw in Utrecht verliep erg rustig door een vuurwerkverbod vanwege corona. De jaren daarvoor gingen de jaarwisselingen in de stad gepaard met autobranden en ander vandalisme. Ook was er vaak sprake van geweld tegen hulpverleners. De gemeente vindt dat er een einde moet komen aan de overlast en schade die met het vuurwerk wordt veroorzaakt en wijst ook op het letsel, de milieuvervuiling en het dierenleed.
18 september 2021: De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten geen totaalverbod op consumentenvuurwerk te willen.
De gemeente heeft onder de bewoners een onderzoek laten verrichten naar de ervaringen met oud en nieuw. Hieruit blijkt dat de groep voorstanders voor het afsteken van vuurwerk ongeveer even groot is als de de groep tegenstanders.
Uit het onderzoek onder inwoners is gebleken dat 48 procent voor een vuurwerkverbod is en 41 procent tegen, de rest stemde neutraal. Vier jaar geleden was nog 52 procent voor en 38 procent tegen. “Gelet op uit de uitkomsten van het onderzoek, is het college op dit moment niet voornemens om voor komende jaarwisseling een stedelijk vuurwerkverbod in te stellen”, schrijft Van Zanen in een brief aan de de gemeenteraad. “Onze voorkeur gaat er naar uit om een dergelijk verbod landelijk te regelen. Dat zorgt voor meer duidelijkheid voor bewoners, vuurwerkverkopers en degene die het verbod moeten handhaven.” Rotterdam, Amsterdam en Utrecht werken wel aan een verbod op vuurwerk voor consumenten.
Ook vreugdevuren moeten de komende jaarwisseling weer mogelijk zijn. Die konden de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Er zijn nu vier vergunningsaanvragen binnen en daar staat de gemeente positief tegenover, omdat het overlast in de openbare ruimte zou voorkomen. Wel zijn de vreugdevuren gebonden aan strikte voorwaarden om de veiligheid van omstanders en omwonenden te garanderen.
Voor komende jaarwisseling breidt het college van B en W het aantal vuurwerkvrije zones in Den Haag uit. Dit om kwetsbare mensen en dieren te beschermen. Het college wijst net als andere jaren vuurwerkvrije zones aan rondom ziekenhuizen, kinderboerderijen en dierenopvanglocaties. Zoals vorige jaarwisseling al de bedoeling was, komen er dit jaar 30 zones bij rond maneges en groengebieden, zoals bossen, parken en Natura 2000 gebieden (duinen). Er komen in totaal 53 vuurwerkvrije zones.
16 december 2020: De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt particulieren dat het vervoer en het voorhanden hebben van vuurwerk niet is toegestaan.
Dat geldt ook voor vuurwerk dat in het buitenland wordt gekocht. Uit de weg- en grenscontroles vuurwerk van de ILT blijkt dat consumenten nog steeds vuurwerk over de grens kopen en in de kofferbak meenemen naar Nederland. “Dat dit verboden is, lijkt niet voor iedereen duidelijk. Dat is jammer, want bij een controle zijn ze hun vuurwerk kwijt en riskeren ze een boete”, vertelt Reinder Auwema, inspecteur vuurwerk bij de ILT. “Vandaar dat we consumenten hier graag nog een keer op willen wijzen.”
Als de ILT in haar controles vuurwerk tegenkomt, wordt het in beslag genomen en de eigenaar van het vuurwerk krijgt een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoeveel vuurwerk en wat voor soort vuurwerk wordt aangetroffen. De komende periode voert de ILT extra controles uit langs de grens, bij postpakketdiensten en langs de weg.
23 november 2020: Naast het afsteken van vuurwerk wordt nu ook het vervoer van vuurwerk strafbaar. Dat maakte minister Ferd Grapperhaus maandagavond bekend na afloop van het Veiligheidsberaad in Utrecht.
Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten tijdens de jaarwisseling. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan, heeft voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maandagavond gezegd.
In de praktijk blijkt dat het afsteken van carbid in de meeste delen van het land al verboden is. “In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken”, aldus Bruls. “Of je het nou met een melkbus doet of wat anders.”
21 november 2020: Burgemeesters van verschillende grote steden in de provincie Noord-Brabant willen dat ook het bezit van vuurwerk rond de komende jaarwisseling wordt verboden. Hierdoor zou het vuurwerkverbod beter te handhaven zijn.
De Eindhovense burgemeester John Jorritsma zegt dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) regelmatig mensen tegenkomen die zeggen dat ze vuurwerk alleen op zak hebben. “En dan kun je niets”, aldus Jorritsma.
Door de drukte in de Nederlandse ziekenhuizen als gevolg van het coronavirus mag geen vuurwerk worden verkocht en afgestoken. Nederlanders mogen wel maximaal 25 kilo vuurwerk in het buitenland kopen en mee naar huis nemen.
Steeds meer gemeenten pleiten voor een verbod op carbidschieten tijdens de jaarwisseling. Veel burgemeesters en lokale politici zeggen bang te zijn dat te veel mensen dit op 31 december gaan doen in plaats van vuurwerk afsteken, Zij vrezen dat daar alsnog veel gewonden bij vallen en de zorg wordt belast.
Vorig jaar raakten 78 mensen gewond door carbidschieten, 10 procent van alle slachtoffers tijdens de jaarwisseling. Het gaat dan bijvoorbeeld om botbreuken en brandwonden. De angst is dat dit aantal deze jaarwisseling zal stijgen als meer mensen het carbidschieten kiezen als alternatief voor het afsteken van vuurwerk.
In alle regio’s klinken zorgen over de enorme stijging van de verkoop van carbid de afgelopen week, sinds het kabinet besloot tot een nationaal vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. De 25 veiligheidsregio’s bespreken het probleem maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad; de verwachting is dat er dan een besluit wordt genomen.
18 november 2020: De vuurwerkbranche onderneemt geen juridische stappen tegen het landelijke vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Ook zijn er geen plannen om de uitspraak van de Rotterdamse rechter voor een structureel afsteekverbod in die stad aan te vechten.
“We gaan niet procederen tegen het landelijke verbod, daar zien we geen kapstok voor en daar zouden we de branche op dit moment meer schade mee berokkenen dan goed doen”, aldus de woordvoerder van de vuurwerkbranche. Volgens hem moeten de puntjes nog op de i gezet worden wat betreft de compensatie voor de sector.
13 november 2020: Nou het is eindelijk zover. Er komt een landelijk vuurwerkverbod. Helaas is de beslissing van het Kabinet éénmalig, dus alleen voor dit jaar.
De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven: “Afgelopen voorjaar hebben we met z’n allen geklapt voor de mensen in de zorg, komende jaarwisseling helpen we hen en onze handhavers door eenmalig geen vuurwerk af te steken.”
Minister Grapperhaus: “Oud en Nieuw is altijd al een buitengewoon drukke avond en nacht voor onze hulpdiensten. Maar nu zeker vanwege het coronavirus. Daarom komt het kabinet nu met een vuurwerkverbod voor dit jaar. Laten we onze zorgverleners, politieagenten, brandweer en boa’s als samenleving helpen.”
Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche.
Omdat de oorzaak van het tijdelijke verbod ligt in COVID-19, zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit. Vanzelfsprekend mag vuurwerk dat niet verkocht wordt alleen op veilige, speciaal hiervoor aangewezen locaties worden opgeslagen. Veel importeurs hebben naast opslaglocaties in Nederland ook de beschikking over locaties in Duitsland. Hiermee is er naar verwachting voldoende ruimte voor opslag. Wanneer in 2021 de vuurwerkverkoop weer van start gaat, kunnen de voorraden alsnog worden verkocht.
Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19.
Het kabinet begrijpt natuurlijk dat het verbod teleurstellend is voor liefhebbers van vuurwerk. Binnenkort zal worden gecommuniceerd wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is rondom de aankomende feestdagen.
9 november 2020: Zo, het ziet er naar uit dat het Kabinet toch overgaat tot een algeheel vuurwerkverbod. Dat bevestigen bronnen maandag na berichtgeving van de NOS. Het voorstel wordt dinsdag besproken en verwacht wordt dat het kabinet vrijdag in de ministerraad de knoop doorhakt.
Het algeheel vuurwerkverbod volgt na de oproep van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Die twee partijen pleiten al langer voor een verbod, maar vinden het vooral in de coronacrisis, waar de druk op de zorg al enorm is, onverantwoord om de ziekenhuizen en spoedeisende hulp ook nog met vuurwerkslachtoffers te belasten. Ook de boa’s, de politie en de burgemeesters riepen het kabinet op om het vuurwerk dit jaar te verbieden.
Het Kabinet stelde aan het begin van het jaar onder maatschappelijke druk een gedeeltelijk vuurwerkverbod in dat komende jaarwisseling van kracht zal zijn. Eerder dit jaar verbood het kabinet al knalvuurwerk en vuurpijlen, dat wordt nu uitgebreid naar ook siervuurwerk. De politie en boa’s vinden dat een geheel vuurwerkverbod beter te handhaven is. “Een algeheel verbod verlicht ons werk en maakt het ook veiliger voor onze handhavers”, zei Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond eerder.
Uit onderzoek van kenniscentrum Veiligheid.nl blijkt dat vorig jaar dertienhonderd vuurwerkslachtoffers zich bij het ziekenhuis of de huisartsenpost hebben gemeld. Van hen hadden er 385 spoedeisende hulp nodig. De helft van alle slachtoffers was jonger dan twintig jaar.
In de Tweede Kamer is inmiddels een meerderheid voor een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod, zo bleek vorige week. Ook het CDA, dat eerder tegen een verbod was, is om.
Het verbod op het met de jaarwisseling afsteken van vuurwerk in Rotterdam, blijft overeind. Dat heeft de rechtbank besloten. De uitspraak is maandag bekendgemaakt.
2 november 2020: Zo alweer een advies aan het Kabinet om nu eindelijk over te gaan op een totaal vuurwerkverbod. Dit keer is het Veiligheidsberaad de organisatie die pleit voor een verbod op het afsteken en verkopen van vuurwerk voorafgaand aan de komende jaarwisseling. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, maandagavond na afloop van de vergadering tussen de burgemeesters.
Eerder spraken onder meer verschillende partijen uit de medische hoek de wens uit voor een vuurwerkverbod. Op die manier zou het aantal slachtoffers door vuurwerk tijdens de jaarwisseling kunnen worden verlaagd, wat de druk op de zorg zou verlichten.
Volgens Bruls was aan het begin van dit jaar al een meerderheid van de burgemeesters in het Veiligheidsberaad (de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen) “verregaande beperking van het afsteken van vuurwerk”. Daar voegen ze nu ook de wens aan toe om voor een jaar de verkoop van vuurwerk te verbieden.
Meer dan hun wens voor een verkoopverbod uitspreken kunnen de burgemeesters niet doen. Het besluit om vuurwerkverkoop te verbieden is uiteindelijk aan het kabinet. Wel kunnen gemeenten het afsteken van vuurwerk verbieden.
20 maart 2020: GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Utrecht hebben een initiatiefvoorstel gemaakt voor een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in de stad. De partijen willen dat het verbod met ingang van de komende jaarwisseling geldt.
De gemeente Utrecht kreeg tijdens de afgelopen jaarwisseling 3.184 meldingen over vuurwerkoverlast binnen. Ook was er voor bijna 200.000 euro schade in de openbare ruimte. De politie hield 38 mensen aan, van wie er 25 minderjarig waren.
5 maart 2020: Nijmegen heeft ingestemd met een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Eerder kwamen Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Apeldoorn al met zo’n verbod, dat ingaat tegen het beleid van de landelijke politiek.
De gemeenteraad stemde in met een motie van GroenLinks en Partij voor de Dieren, waarin staat dat mensen, dieren, het milieu en de natuur lijden onder het afsteken van vuurwerk. VVD, Stadspartij DNF en VoorNijmegen.nu zijn fel tegen het verbod omdat een verbod alleen zou werken als het in heel Nederland geldt.
14 februari 2020: De gemeenteraad van Amsterdam heeft gisteren ingestemd met de plannen om nog dit jaar een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen. Amsterdam is daarmee na Rotterdam de tweede grote stad waar geen vuurwerk meer afgestoken mag worden.
De gemeente Amsterdam gaat verder dan het beleid van het kabinet, dat onlangs besloot tot het verbieden van pijlen en knalvuurwerk. In Amsterdam mag er geen enkel consumentenvuurwerk meer af worden gestoken, met uitzondering van sterretjes.
4 februari 2020: Tja, dat zat er dik in natuurlijk. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die zo’n 80 procent van de Nederlandse vuurwerkmarkt controleert, overweegt naar de rechter te stappen vanwege het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.
BPN zegt te zijn overvallen door het besluit van het kabinet, omdat het verbod eind december nog niet aan de orde was en het donderdag ineens werd gemeld. Hierdoor zitten vuurwerkverkopers nog met vuurwerk opgescheept dat aan het eind van dit jaar niet meer verkocht mag worden.
Volgens de belangenvereniging ligt er nog voor ongeveer 10 miljoen euro aan knalvuurwerk en vuurpijlen in loodsen van winkels en importeurs. “Zij worden van de ene op de andere dag met een probleem opgezadeld”, zegt BPN-woordvoerder Marcel Teunissen.
De winkels en importeurs worden volgens BPN met een probleem opgezadeld omdat het vuurwerk niet meer te verkopen is en ook nog afgevoerd en vernietigd moet worden, maar hier geen compensatie tegenover staat. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) zei vrijdag dat ze compensatie “niet logisch vindt”. Premier Mark Rutte voegde daaraan toe dat dit onder het zogeheten ondernemersrisico valt.
31 januari 2020: Rotterdam wacht niet langer op de landelijke politiek. De Rotterdamse gemeenteraad is donderdagavond 30 januari al akkoord gegaan met een plan voor een totaalverbod op vuurwerk in de stad.
Burgemeester Aboutaleb is bang voor de gevolgen van zo’n beslissing: “Als het kabinet komt met alleen een beperkt verbod op knal- en siervuurwerk dan is dat voor ons onvoldoende. Dat heeft dan maar een beperkt effect. Het betekent dan dat het kabinet aanstuurt op twee regimes in Nederland. Gemeenten die een totaalverbod kennen en gemeenten die dat niet hebben.”
De Rotterdamse gemeenteraad sprak er gisteren uitgebreid over. “Vandaag maken we met elkaar een stap naar een nieuw oud en nieuw”, zei Stephan Leewis van GroenLinks in de raad.”Een oud en nieuw waar iedereen weer welkom is in de stad. Waar de nadruk komt te liggen op vieren en niet op geweld. Een oud en nieuw waar we met elkaar genieten van mooie, professionele vuurwerkshows en veilig over straat kunnen.”
30 januari 2020: Het kabinet wil al de komende jaarwisseling alle vuurpijlen en knalvuurwerk verbieden. Sommige soorten siervuurwerk en kindervuurwerk blijven wél toegestaan en te koop.
Onder het toegestane siervuurwerk vallen producten als sierpotten fonteintjes en grondbloemen. Ook het zogeheten F1-vuurwerk, met sterretjes en knalerwten, wordt als zodanig ongevaarlijk geacht dat verkoop het hele jaar door wordt toegestaan.
29 januari 2020: De schade die rond de jaarwisseling van het afgelopen jaar in Den Haag is aangericht, bedraagt in totaal 763.882 euro. Dat heeft de gemeente Den Haag donderdag bekendgemaakt.
18 januari 2020: Een grote meerderheid van de Nederlanders wil dat er iets verandert aan de manier waarop er in Nederland met vuurwerk wordt omgegaan, blijkt uit onderzoek van I&O Research.
Maar liefst 85 procent van de Nederlanders vindt het niet langer verantwoord om op de oude manier met het afsteken van vuurwerk door te gaan. Twee op drie Nederlanders (65%) zijn nu voor een algemeen vuurwerkverbod, waar dat in november nog 50 procent was. Dat het afsteken van vuurwerk een mooie traditie is, wordt nog gevonden door 44 procent. In 2016 vond 61 procent dat.
De steun voor een verbod is bij kiezers van bijna alle partijen in deze mate toegenomen. Alleen de kiezers van Forum voor Democratie zijn niet in meerderheid voor een algeheel verbod.
Als er een vuurwerkverbod komt lijken de gemeenten aan zet: ruim zeven op de tien Nederlanders vinden dat hun gemeente dan professionele vuurwerkshows op een centrale plaats moet organiseren. Bovendien zegt bijna twee derde van de vuurwerkafstekers te willen stoppen bij een vuurwerkverbod, als er in plaats daarvan een vuurwerkshow wordt georganiseerd.
Indien een vuurwerkverbod gecombineerd wordt met professionele vuurwerkshows op een centrale plaats in de gemeente, neemt de steun van het Nederlandse publiek nog iets toe: 69 procent is daar voor (was van 55 procent). Zoals een ChristenUnie-kiezer het stelt: “Helemaal verbieden en enkel de gemeente een vuurwerkshow laten organiseren. Dit verbindt en is veel veiliger voor omstanders. Mijn hond hoeft niet mee en zal er dan ook geen last van hebben. Het voorkomt 15 miljoen schade en mensen kunnen bijdragen aan shows in plaats van 77 miljoen uitgeven.”
14 januari 2020: Coalitiepartijen VVD en CDA zijn van mening veranderd en zijn nu ook voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De twee partijen waren tot voor kort nog fel tegen een verbod. Daarmee is er nu er een Kamermeerderheid die voor de landelijke inperking van het afsteken van vuurwerk is.
13 januari 2020: Inmiddels hebben meer dan 650.000 mensen de online petitie (>440.000 mensen) die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk of Het Nationaal Vuurwerkmanifest.nl (>210.000) ondertekend (datum: vrijdag 10 januari).
Hoe lang duurt het nog voor Nederland weer veilig is tijdens de periode van de jaarwisseling en we weer gezamenlijk een mooi feest kunnen vieren?
11 januari 2020: 44 aanhoudingen, ruim 600 uitrukken van de brandweer en 33 uitgebrande auto’s. De cijfers over de jaarwisseling in Den Haag lijken op die van een veldslag.
10 januari 2020: Het Kabinet wil het afsteken van vuurwerk voor consumenten verder aan banden leggen. Dat hebben premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagmiddag na de ministerraad gezegd.
Het blijft nog vaag wat dan precies verboden zou worden, maar het zou bijvoorbeeld om knalvuurwerk en vuurpijlen moeten gaan. Van een algeheel verbod lijkt dus voorlopig geen sprake te zijn.
De plannen van het kabinet, die voor het einde van februari zouden moeten zijn uitgewerkt, zullen volgens Rutte onder meer gaan leunen op het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die meldde in 2017 al dat vuurpijlen en knalvuurwerk beter niet door consumenten afgestoken kunnen worden.
Het aantal incidenten tijdens de afgelopen jaarwisseling is opgelopen tot 9.300. Dat zijn 387 meer incidenten dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de politie. Het gaat hierbij om incidenten als brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners en agenten. Er zijn 300 mensen gearresteerd.
De politie stelt dat de sfeer op Oudejaarsnacht steeds grimmiger wordt. Volgens plaatsvervangend korpschef Henk van Essen zijn deze jaarwisseling voor zover bekend geen agenten gewond geraakt. Korpschef Erik Akerboom noemde het op 1 januari al te gek voor woorden dat politieagenten tijdens de jaarwisseling met de brandweer mee moeten om brandweerlieden tijdens het blussen van branden te beschermen.
Akerboom ziet ook een keerpunt in het maatschappelijk debat over vuurwerk. “Twee derde van de Nederlanders is voor een verbod op vuurwerk en steden als Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven willen een totaalverbod.”
De ChristenUnie schaart zich als eerste coalitiepartij achter het initiatief van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om al het vuurwerk te verbieden, meldt Kamerlid Stieneke van der Graaf.
Om het verlies van consumentenvuurwerk op te vangen, moeten speciale vuurwerkclubs voortaan zelf “laagdrempelige” vuurwerkshows kunnen organiseren.
Die clubs kunnen bijvoorbeeld uit een groep buurtbewoners of een gehele vereniging bestaan. “De vuurwerktraditie moet op de een of andere manier behouden blijven, ondanks een algeheel verbod”, licht Van der Graaf toe.
9 januari 2020: De vuurwerkbranche heeft zich uitgesproken voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) begrijpt dat maatregelen noodzakelijk zijn en steunt de oproep van politie, hulpverleners en burgemeesters om de aanbeveling uit het vuurwerkrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over te nemen. Daarin werd aangeraden om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden.
8 januari 2020: Tientallen maatschappelijke organisaties, die zich hebben verenigd in het platform Vuurwerkmanifest, stappen naar de rechter als de landelijke overheid niet met een vuurwerkverbod komt. Het gaat onder anderen om artsen, verzekeraars en dierenbeschermers.
Op Vuurwerkmanifest hebben de afgelopen dagen meer dan een half miljoen mensen een petitie getekend die oproept tot een landelijk vuurwerkverbod. Artsen, verzekeraars en tal van organisaties en andere belangenbehartigers willen met de website de oproep voor een vuurwerkverbod, waar zij al jaren voor pleiten, kracht bijzetten. Zij vinden het raar dat vuurwerk tijdens de jaarwisseling jaarlijks leidt tot meer schade, meer gewonden en meer aanvallen op hulpverleners.
7 januari 2020: Zo, de politiek heeft weer iets nieuws bedacht. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod op gevaarlijk vuurwerk ook wel riskant vuurwerk genoemd. Wat de partijen onder deze term verstaan, is nog onduidelijk; daarover gaan de verschillende fracties de komende tijd nog in overleg.
De coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie zijn voor een verbod op riskant vuurwerk, evenals de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SGP, DENK en de eenmansfractie Van Kooten-Arissen. Samen maakt dat 76 zetels. Het is niet duidelijk of de partijen een algeheel verbod, of alleen een verbod op het zwaardere vuurwerk willen.
VVD en CDA hebben daarentegen na de jaarwisseling al laten weten dat ze voorlopig niet voor een algemeen vuurwerkverbod zijn, maar dat er moet worden ingezet op handhaving. De coalitie is dus verdeeld over een mogelijk verbod. Een overgrote meerderheid van de VVD- en CDA-burgemeesters in de grote steden is voor een geheel of gedeeltelijk verbod op vuurwerk. Daarmee gaan ze in tegen de mening van hun partijgenoten in de Tweede Kamer.
Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Nationale Politie en medisch specialisten essentieel zijn om het aantal slachtoffers rond Oud en Nieuw terug te dringen.
4 januari 2020: Zo, Oud & Nieuw is weer achter de rug en zoals gewoonlijk waren er weer de gebruikelijke calamiteiten. Hulpdiensten die werden gehinderd door omstanders die vuurwerk naar hen gooiden. Hoogtepunt was natuurlijk dat de brandweer onder politiebegeleiding een brand ging blussen. Gekker moet het natuurlijk niet worden.
Uiteraard ook weer heel veel overlast, veel arrestaties, veel gewonden en helaas zelf doden door het afsteken van vuurwerk.
De politie kwam zoals te verwachten is en eigenlijk ook al gebruikelijk is na Oud&Nieuw weer met een oproep om vuurwerk te verbieden, maar eveneens zoals gebruikelijk wil de politiek daar nog steeds niet aan. Hoeveel gewonden, doden en hoeveel ellende moet er nog plaatsvinden voor men in Den Haag nou eindelijk eens een verstandig besluit neemt.
Het totale aantal vuurwerkslachtoffers is vergeleken met vorig jaar met 7 procent gestegen naar 1.300. In totaal zijn er 385 mensen vanwege vuurwerk op de spoedeisende hulp beland. Negenhonderd patiënten gingen met lichtere verwondingen naar huisartsenposten.
De afgelopen dagen hebben tienduizenden mensen een petitie ondertekend voor een verbod op consumentenvuurwerk in Nederland, melden de initiatiefnemers van het Nationaal Vuurwerkmanifest. Zij beheren twee verschillende petities, die nu samen door ruim 250.000 mensen gesteund worden.
Het Nationaal Vuurwerkmanifest werd in 2014 door een groep van onder anderen oogartsen opgericht. Eind januari werd het manifest door 84.000 mensen en meer dan achttienhonderd organisaties gesteund. Een andere online petitie die in het beheer is van het Nationaal Vuurwerkmanifest staat zaterdagmiddag inmiddels op ruim 200.000 ondertekeningen (update 5 januari: 317.843). Op 6 januari staat de teller al op 353.282. Vandaag op 7 januari staat de teller op 381.247 ondertekeningen. We noteren 408.836 ondertekeningen op 8 januari. Op 9 januari staat de teller op 422.105 ondertekeningen. Op 11 januari zijn er al 440.603 ondertekeningen. Op 13 januari noteren we 453.285 ondertekeningen van de petitie. De teller staat op 27 januari op 460.263 ondertekeningen. Daarnaast hebben nog eens meer dan 210.000 mensen via de website van het Nationaal Vuurwerkmanifest hun steun uitgesproken voor een vuurwerkverbod.
9 juli 2019: Het kabinet wil de huidige zwaarste categorie consumentenvuurwerk landelijk gaan verbieden. Daartoe zal vrijdag worden besloten tijdens de ministerraad.
Het gaat om vuurwerk in de zogeheten derde categorie, waaronder onder meer strengen als ratelbanden en Chinese rollen vallen. Dit soort vuurwerk, dat maar een klein deel van de markt uitmaakt, zal vanaf de jaarwisseling 2020-2021 niet meer gebruikt mogen worden. In bijvoorbeeld België en Duitsland is dat al langer het geval.
Het kabinet kiest er daarmee nadrukkelijk voor de adviezen en oproepen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Nationale Politie en artsen naast zich neer te leggen.
Die organisaties pleitten al langer voor een breder verbod voor consumentenvuurwerk, omdat de het vuurwerkgebruik tijdens de jaarwisseling keer op keer slachtoffers eist en heel veel schade oplevert. Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou volgens de OVV, de Nationale Politie en medisch specialisten essentieel zijn om slachtoffers op oudejaarsnacht terug te dringen. Afgelopen jaarwisseling kwamen twee mensen om het leven en raakten ruim vierhonderd anderen gewond.
24 mei 2019: Zo, de vuurwerk-soap in Nederland gaat weer verder met een volgende aflevering. Dit keer is het Korpschef Erik Akerboom van de politie die samen met 26 andere organisaties bij het kabinet aandringt op een gedeeltelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Zij willen dat het kabinet voortaan alleen het afsteken van siervuurwerk toestaat.
In een paginagrote advertentie in het AD zetten ze de oproep kracht bij. Hierop staan de namen van onder anderen de burgemeesters van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en voorzitters van diverse hulpdiensten en artsenorganisaties.
“Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden, veilig en feestelijk”, aldus Akerboom. “Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. En wij zijn niet de enigen die dat geloven.”
“Met dit brede maatschappelijke signaal doe ik een dringend beroep op de politiek om in actie te komen. Zodat de jaarwisseling weer een veilige traditie wordt, zowel voor het publiek als alle collega’s en hulpverleners die op deze avond aan het werk zijn.”
Volgens Akerboom werkt de oplossing van het kabinet, dat vorig jaar vuurwerkzones instelde, niet. Hij stelt dat de handhaving ervan voor agenten onmogelijk is. “Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid.”
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleitte eerder al voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen, maar dat legde het kabinet naast zich neer. Binnenkort wordt er weer een besluit genomen over een eventueel verbod. Wel heeft het kabinet vorig jaar ingestemd met andere adviezen van de OVV. Zo moeten vuurwerkverkopers bij het verkopen van een vuurpijl verplicht een stabilisatiemechanisme leveren. Ook wordt meer ingezet op voorlichting.
De jaarwisseling geldt in Nederland als de gevaarlijkste dag van het jaar. Het afsteken van vuurwerk leidt jaarlijks tot miljoenen euro’s aan schade. Ook vallen er honderden slachtoffers. Gemiddeld verongelukt elk jaar één persoon.
22 maart 2019: Zo, de eerste grote gemeente heeft aangekondigd een vuurwerkverbod in te voeren bij de komende jaarwisseling. Niet voor de gehele stad Rotterdam, want daar was geen meerderheid voor in de gemeenteraad, maar wel in een aantal risicowijken. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wilde een algeheel verbod.
In stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand liep, geldt een vuurwerkverbod. In rustige wijken mag nog wel vuurwerk worden afgestoken, heeft de gemeenteraad donderdag besloten.
Het afgelopen jaar waren er al tientallen vuurwerkvrije zones in Rotterdam. Die bevinden zich meestal rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen en kinderboerderijen.
22 november 2018: Gemeenten kunnen voor de jaarwisseling van volgend jaar besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Gemeenten zijn zelf het beste in staat om te bepalen of de overlast rond Oud en Nieuw zo groot is dat een verbod verstandig is, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Gemeenteraden kunnen nu al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Maar het is lastig om de hele gemeente uit te roepen tot vuurwerkvrije zone.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren. Dat zou “het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen” moeten doorbreken.
Een landelijk verbod gaat de regering te ver en dus legt men die mogelijkheid vanaf volgend jaar bij de gemeenten neer. Onder meer regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen. De ChristenUnie pleitte er wel voor. Of gemeenten blij zijn met dit compromis, is nog de vraag. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet afgelopen zomer weten weinig in verboden op lokaal niveau te zien. “Het vuurwerkverbod overlaten aan gemeenten leidt tot een complexe en onoverzichtelijke situatie. Bovendien krijg je te maken met ‘vuurwerktoerisme’.”
Komende jaarwisseling moeten gemeenten het nog doen met vuurwerkvrije zones. Grapperhaus en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat streven ernaar de regels vóór de volgende Oud en Nieuw aan te passen.
De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Honderden mensen moeten jaarlijks met verwondingen naar de spoedeisende hulp. Het volksvermaak is ook verantwoordelijk voor veel schade en agressie jegens hulpverleners. De politie zou knalvuurwerk en vuurpijlen het liefst verboden zien.
5 juni 2018: Het Kabinet wil geen algeheel vuurwerkverbod knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. De reden is dat een verbod in ogen van het kabinet te vergaand is, mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk willen blijven afsteken..
Dat schrijven minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag.
De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en er worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer zeventig tegen agenten en andere hulpverleners. Daarbovenop is er ieder jaar ook nog voor miljoenen euro’s aan schade. Niet alleen de OVV, maar ook veel artsen, oogartsen en specialisten pleiten al lange tijd voor een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk tijdens oud en nieuw. Ook de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod. Zie ook: Het Vuurwerk Manifest: Artsen- en Patiëntenverenigingen Voor Vuurwerkverbod
Honderden mensen moeten ieder jaar met ernstige verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en worden er zo’n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer 70 gericht tegen agenten en andere hulpverleners.
De politie is “zwaar teleurgesteld”, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren. “Agressie en geweld tegen politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op.” Volgens Verkuijlen heeft de politiek met het OVV-rapport “dé kans” om maatregelen te nemen tegen de overlast met oud en nieuw. “Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel.”
Het plan van de minister en de staatssecretaris om gemeenten zelf te laten beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones noemt hij niet te handhaven. “Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet.” Ook noemt hij het dubbel dat in wijken waar een afsteekverbod is, vuurwerk nu wel gewoon in de winkels daar verkocht kan worden. De politie pleit al langer voor een verbod op dit vuurwerk. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van “een ernstige bedreiging” voor agenten, andere hulpverleners en het publiek.
Zie ook: Zondag met Lubach by VPRO: Vuurwerk – Gemeenten Tevreden Over Vuurwerk Maatregelen – Nieuwjaarsvegen: Begin het Nieuwe Jaar Schoon op 1 januari om 12:00 bij Jou voor de Deur – De Vuurwerkafvalcampagne krijgt een rode strik – Ouderen blij met vuurwerkvrije zones – Steeds meer Nederlanders willen gemeentelijke vuurwerkshow tijdens jaarwisseling – Wij Wensen U een Heel Goed en Duurzaam Nieuw Jaar
2 januari 2014: Een vuurwerkdode, tientallen uitgebrande auto’s, 8400 incidenten, 108 gevallen van bedreiging van hulpverleners, honderden arrestaties, bijna 85.000 klachten over vuurwerkoverlast en 9 miljoen euro schade bij particulieren. Dat is de trieste balans van Oud en Nieuw in Nederland.
De politie regiokorpsen laten over het algemeen weten dat er geen grote incidenten zijn geweest in de Nieuwjaarsnacht in hun gebied. Opmerkelijk want er waren ruim 8400 incidenten, bijna een kwart meer dan vorig jaar. Ongeveer 800 mensen zijn aangehouden. Tijdens de jaarwisseling waren er meer incidenten, maar het geweld tegen agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel was minder ernstig dan vorig jaar aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Veel ambulancebroeders, brandweerlieden en politieagenten hadden wel te maken met publiek op straat dat zich tegen hen keerde. Er zijn 108 gevallen van geweld tegen hulpverleners gemeld. Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn inmiddels 84.886 meldingen binnengekomen over vuurwerkoverlast. Vorig jaar werden er in totaal ongeveer 80.000 klachten gemeld. De schade die tijdens de jaarwisseling aan particuliere bezittingen is ontstaan, bedraagt rond 9 miljoen euro volgens de eerste schattingen van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een beperkt deel van de nieuwjaarschade is. Ook de medische kosten zullen fors in de papieren lopen.
Begrijp er eigenlijk maar weinig van. Waarom kan de Oud & Nieuw viering niet zonder massale vechtpartijen, vernielingen en een ongelofelijke partij politiemensen die op de been moet zijn? Waarom wordt het afsteken van vuurwerk niet gewoon verboden. Het levert een ongelofelijke luchtvervuiling op en de kosten zijn niet normaal.
2 januari 2010: Nou, het was een beheersbare jaarwisseling volgens de politie. Tuurlijk met 400 arrestaties, 7 miljoen schade en 53 uitgebrande auto’s. Dat is de eerste raming, die de komende weken nog wat naar boven zal worden bijgesteld.
Zie ook: De Vuurwerkafvalcampagne krijgt een rode strik
8-01-2009: Dat was weer een geweldige jaarwisseling. Een dikke 800 arrestaties en ruim 2700 incidenten. Dat blijven we in Nederland heel gewoon vinden. Althans een aantal mensen.
Gelukkig zijn er anderen die zich afvragen of het zo wel verder kan gaan. De Nederlandse vuurwerktraditie dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan, door een toenemend aantal slachtoffers, enorme luchtverontreiniging, grote geluidsoverlast, beperking van bewegingsvrijheid en torenhoge maatschappelijke kosten. Nederland is één van de weinige landen ter wereld waar vuurwerk door niet-professionals mag worden afgestoken en waar er bovendien zó massaal vuurwerk de lucht in gaat.
Dus werd het tijd voor het burgerinitiatief: Meer plezier met minder vuurwerk. De oplossing voor het probleem is niet een vuurwerkloze jaarwisseling, maar wel een forse beperking van het vuurwerkgebruik. Wij pleiten ervoor om het afsteken van vuurwerk alleen nog toe te staan aan professionals die een show verzorgen voor een groot publiek. Net zoals dat in de meeste andere landen is geregeld. Je voorkomt daarmee jaarlijks duizenden vuurwerkslachtoffers en je maakt het gezonder en prettiger om met oud en nieuw de straat op te gaan.
Wij willen dat gemeenten centrale vuurwerkshows organiseren ter vervanging van het vuurwerk dat ieder voor zich afsteekt. Van de landelijke overheid vragen we een verbod op het afsteken van vuurwerk door niet-professionals en verzoeken het afsteken van vuurwerk bij oud en nieuw voortaan alleen toe te staan aan professionals die een vergunning hebben voor een vuurwerkshow.
Bent u het met dit initiatief eens, dan kunt u hier de petitie ondertekenen. Al 53.966 gingen u voor. Naast alle incidenten, ongelukken en andere ellende, levert het afsteken van vuurwerk ook nog eens een aanzienlijke luchtvervuiling op en blijft vuurwerkafval vaak lang liggen, soms zelfs maanden.
06-01-2008: Zo, de cijfers zijn weer bekend. Er is in Nederland voor 60 miljoen euro aan vuurwerk verknald. Er ging in totaal zo’n 9500 ton sterk luchtvervuilend vuurwerk de lucht in. Geen record gelukkig want dat staat nog steeds op 11.000 ton tijdens de Millennnium Jaarwisseling.
Dat het afsteken van al dat vuurwerk heel veel problemen oplevert is de afgelopen jaarwisseling wel gebleken. Heel veel smog, heel veel branden en heel, heel slecht voor het milieu.
Bijna de helft van de Nederlanders wil een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Geen meerderheid, zoals RTL er van maakt, maar wel veel Nederlanders die liever van alle rommel en overlast af willen. Dat blijkt duidelijk uit het onderzoek door GroenLinks. Bron: RTL Nieuws
Dat neemt niet weg dat een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten beslist zou moeten worden overwogen. Maar dan wel graag landelijk of nog beter in Europees verband. Je kunt dan per gemeente één mooie vuurwerk- of nog beter lasershow organiseren, zoals dat ook vaak gebeurd bij evenementen.
Het voorkomt veel ellende en veel vuurwerk (zwerf)afval en daarmee worden ook nog eens enorm veel kosten voorkomen. Als je ziet wat er allemaal voor de jaarwisseling moet worden uitgevoerd om de schade nog enigzins te beperken en wat er dan toch nog allemaal misgaat tijdens de jaarwisseling dan is de conclusie niet al te moeilijk.
Gewoon verbieden!
David Rietveld zegt:
6 januari 2008 om 16:31 | Permalink
Het onderzoek is door peil.nl uitgevoerd en er is in heel Nederland gepeild. De resultaten kun je hier teruglezen: http://www.davidrietveld.nl/vuurwerk.htm
Bram zegt:
22 februari 2008 om 19:29 | Permalink
David Rietveld,
Je peiling klopt niet helemaal, bij jouw peiling staat meerderheis TEGEN vuurwerk.
Er was laatst nog een peiling en toen was 80% wou dat vuurwerk bleef, en de overige was dat het verboden moest worden.
Erik van Erne zegt:
14 oktober 2008 om 07:50 | Permalink
Weinig draagvlak voor inperking afsteektijden vuurwerk
Overlast door vuurwerk is bij lange na niet het belangrijkste probleem ten tijde van de jaarwisseling, zo vinden Nederlanders. Slechts vijf procent van hen vindt dat de politie met Oud en Nieuw topprioriteit zou moeten geven aan het in goede banen leiden van het afsteken van vuurwerk. Vier op de tien Nederlanders (41%) zijn van mening dat de politie zich meer zou moeten richten op het aanpakken van geweld tegen hulpverleners. Het aanpakken van vandalisme heeft voor ruim een kwart (27%) prioriteit. Daarmee bestaat er amper draagvlak voor inperking van de afsteektijden: deels uit principiële, maar voornamelijk vanuit praktische bezwaren. Wel vinden Nederlanders het nodig om de ergste overlast door vuurwerk te bestrijden, bijvoorbeeld op wijkniveau, of door burgers zelf. Dat zou de onveiligheidsgevoelens verminderen en vuurwerk terugbrengen tot de kern: een uiting van feestvreugde. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van het ministerie van BZK.
Het belangrijkste bezwaar tegen inperking van de afsteektijden van vuurwerk is de stelling dat ‘de politie er toch niet in zal slagen de nieuwe afsteektijden te handhaven’. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gerede twijfels hebben over de handhaving van de huidige tijden. Temeer omdat burgers zelf niet goed op de hoogte zijn van de huidige tijden; iets dat dit onderzoek bevestigt.
Argumenten voor inperking en handhaving vuurwerktijden
De belangrijkste argumenten voor inperking van de tijden dat er vuurwerk mag worden afgestoken, zijn: ‘vuurwerk hoort bij de jaarwisseling’ (dus rond middernacht), ‘inperking vermindert de overlast’ en ‘andere mensen zijn bang om over straat te gaan als er vuurwerk wordt afgestoken’. De belangrijkste argumenten voor handhaving van de afsteektijden (of verruiming, hoewel dat voor slechts een zeer marginale groep een optie is) zijn eveneens uiteenlopend: ‘de politie kan de inperking van de huidige tijden niet handhaven’, ‘kinderen moeten overdag de gelegenheid hebben om vuurwerk af te steken’, ‘ik ervaar het afsteken van vuurwerk niet als overlast’, en ‘overdag is er minder alcohol in het spel’.
Afsteektijden?
Slechts een op de drie Nederlanders is goed op de hoogte van de huidige afsteektijden van vuurwerk. De helft van de Nederlanders is voor verandering van deze tijden, de andere helft is voor behoud van de huidige tijden. Verruiming van de huidige tijden is voor bijna geen enkele Nederlander een optie, inperking echter wel. Het populairste afsteekalternatief is 31 december vanaf 22.00 uur tot en met Nieuwjaarsochtend 2.00 uur, gevolgd door de jaarwisseling zelf als beginpunt met 2.00 uur als eindpunt.
Overlast in de publieke ruimte
Zes op de tien Nederlanders (58%) zijn van mening dat vuurwerk overlast veroorzaakt in de publieke ruimte. Dit hoeft echter niet te betekenen dat ze daar ook zelf hinder van ondervinden. De helft van de Nederlanders (50%) vindt dat haar persoonlijke veiligheid bedreigd wordt als er vuurwerk wordt afgestoken op straat. Slechts een kwart (25%) zegt persoonlijke overlast te ervaren van vuurwerk; mogelijk omdat mensen die zich bedreigd voelen de straat niet op gaan.
Schade door vuurwerk van anderen
Een op de tien Nederlanders (10%) zegt veel schade door vuurwerk te ondervinden: voor een deel is dit psychische of fysieke schade, voor een deel is dit materiële schade. Dat kwam, volgens de getroffenen, in alle gevallen door het afsteekgedrag van anderen. Volgens een meerderheid van de Nederlanders die overlast of persoonlijke schade ondervinden, is knalvuurwerk daar in hogere mate voor verantwoordelijk dan siervuurwerk.
Vier op de tien Nederlanders vinden vuurwerk leuk zonder het zelf af te steken
Mensen die zelf af en toe vuurwerk afsteken, hebben eigenlijk altijd een positieve houding tegenover vuurwerk. Opvallend is, dat vier op de tien Nederlanders (42%) het leuk vinden om naar vuurwerk te kijken zónder het zelf af te steken. Twee op de tien Nederlanders (19%) vinden het zowel leuk om vuurwerk af te steken als er naar te kijken, maar voor een ongeveer even grote groep (20%) ‘hoeft vuurwerk helemaal niet’. De meerderheid van de Nederlanders (64%) heeft de afgelopen vijf jaarwisselingen géén vuurwerk afgestoken. Siervuurwerk wordt door bijna alle gebruikers afgestoken (94%), knalvuurwerk door slechts een op de vijf mensen die vuurwerk afsteken (20%).
Bovenstaande informatie is een greep uit het TNS NIPO-rapport Vuurwerk gepeild, dat is gebruikt in het advies naar aanleiding van de nieuwjaarsproblematiek van de Commissie De Graaf aan minister Guusje ter Horst.
Download het hele rapport.
Bron: TNS Nipo
Erik van Erne zegt:
14 oktober 2008 om 08:31 | Permalink
Bij het ministerie van VROM is een landelijk meld- en informatiepunt vuurwerk ondergebracht waar informatie wordt verzameld over de opslag van vuurwerk bij bedrijven, het afsteken van vuurwerk bij evenementen en voorstellingen en over de in- en uitvoer en aflevering van vuurwerk.
Hier kunnen overheden en de branche terecht met vragen over deze onderwerpen. Daarnaast kunnen ook (andere) burgers bij het meldpunt terecht voor informatie.
Landelijke Meld- en Informatiepunt Vuurwerk (LMIP)
Antwoordnummer 10697
IPC 535
2501 WB Den Haag
Tel. 070 – 339 22 22
Halt zegt:
25 november 2008 om 09:04 | Permalink
Ook in 2008 besteden de Halt-bureaus weer uitgebreid aandacht aan het veilig en verantwoord omgaan met vuurwerk. Naast voorlichtingen aan jongeren van 11 tot 14 jaar is er dit jaar voor het eerst ook specifiek aandacht voor de rol van ouders.
Basisonderwijs: Vuurwerk: ben jij er klaar voor?
De voorlichtingen in het basisonderwijs zijn primair gericht op kennisoverdracht. Het lesboekje voor de leerlingen van groep 7 en 8 gaat in op vuurwerkthema’s als veiligheid, vernieling, slachtoffers, wetten en regels. De b.o.-poster spreekt de jongeren aan op hun eigen verantwoordelijkheid.
Voortgezet onderwijs: Knal relaxed
De meeste leerlingen in klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kennen de regels en gevaren van vuurwerk. Ondanks dat blijft vuurwerk voor velen van hen een spannende uitdaging. De Halt-voorlichtingen in het v.o. richten zich dan ook met name op hun manier van omgaan met vuurwerk: denk je aan je eigen veiligheid en die van omstanders, probeer je overlast te voorkomen en durf jij nee te zeggen als je vrienden je uitdagen iets te doen met vuurwerk dat niet mag? De materialen voor klas 1 en 2 van het v.o. (een ‘boomerang’-card en poster) benaderen vuurwerk als een feestje, maar spreken de jongeren tegelijkertijd aan op hun verantwoordelijkheid om het leuk te houden.
De voorlichtingen van Halt kunnen worden ondersteund door films en praktische werkvormen. Daarnaast is er een vuurwerkwebsite met een prijsvraag.
Ouders
Vooral als jongeren naar het voortgezet onderwijs gaan, wordt het voor ouders moeilijker om zicht op hen te houden. Maar ook in het basisonderwijs is het al belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik van vuurwerk. Daarnaast biedt Halt scholen en gemeentes brieven aan die zij aan ouders kunnen versturen of meegeven. In de brief wordt ingegaan op hun rol en wordt gewezen op de informatie op de website. Ouders van jongeren die bij Halt komen voor een Halt-afdoening voor vuurwerk, worden ook expliciet gewezen op de informatie en tips op de website.
Erik van Erne zegt:
5 december 2008 om 18:10 | Permalink
Afsteektijd vuurwerk bij jaarwisseling ongewijzigd
Het kabinet laat de tijd waarop op oudjaarsdag vuurwerk afgestoken mag worden ongewijzigd, van 10 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Commissie Overlast Jaarwisseling (commissie-De Graaf). Het beperken van de afsteektijd – bijvoorbeeld tot alleen de avond – zou betekenen dat het verbod overdag gehandhaafd moet worden, hetgeen veel inzet van de politie zou vragen. Dat zou ten koste gaan van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden.
Dat schrijven de ministers Ter Horst (BZK), Hirsch Ballin (Justitie) en Cramer (VROM) aan de Tweede Kamer.
Er komt geen milieuheffing op vuurwerk. Het kabinet verwacht dat een heffing (tenzij die zeer hoog is) weinig effect op de verkoop van consumentenvuurwerk zal hebben, terwijl de kans op het kopen van illegaal vuurwerk zal toenemen.
Rond de komende jaarwisseling worden snelrechtzittingen georganiseerd, zodat wie voor schade en overlast zorgt snel en effectief gestraft kan worden. Bovendien moeten daders uit de anonimiteit worden gehaald. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van camera’s en het actief bekend maken aan overlastgevers dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn.
De aandacht van gemeenten moet zich richten op ‘hot spots’ – plaatsen als pleinen en kruispunten die kwetsbaar zijn voor ongeregeldheden – en op ‘hot shots’, de (potentiële) daders.
Voor de aanpak van ongeregeldheden tijdens oud en nieuw zijn geen nieuwe wettelijke instrumenten nodig. Ook een landelijk plan van aanpak heeft geen zin, want de situatie verschilt per regio, stad en dorp. Wel nodig is een stevige samenwerking tussen politie, hulpverleningsdiensten en gemeente, die al ruim vóór de jaarwisseling begint. Daarom heeft minister Ter Horst het rapport van de commissie-De Graaf ook direct na publicatie al naar gemeenten, politie- en brandweerkorpsen en ambulancediensten gestuurd. De gemeenten voeren de regie over de voorbereiding en maken afspraken in de Veiligheidsregio.
In december start een publiekscampagne tegen agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Voor een deel zal die specifiek ingaan op hulpverleners en de jaarswisseling.
banning zegt:
9 december 2008 om 18:39 | Permalink
Al jaren tegen vuurwerk,alleen welke politieke partij neemt hierin het voortouw??
Niemand durft bang voor stemmen verlies???
Steek dat geld in belangrijker zaken, dan kun je heeeeel wat doen.!!!! Heel wat doen aan zaken die hard geld nodig hebben enfin we weten het allemaal wel, maar de wil ontbreekt!!
Appie zegt:
14 december 2010 om 23:37 | Permalink
Apeldoorn is helemaal klaar met hufters die brievenbussen opblazen, bushokjes vernielen, auto’s en fietsen kapot maken: De HufterHunt
Apeldoorn is helemaal klaar met hufters die brievenbussen opblazen, bushokjes vernielen, auto’s en fietsen kapot maken. Daarom gaan we ze opsporen én aanpakken. Samen met jou starten we de HufterHunt: our mission against crime!
Erik van Erne zegt:
15 december 2010 om 16:50 | Permalink
Is De HufterHunt in Apeldoorn nou wel of niet Gestopt?
HufterHunt is uit de lucht, zo wordt op diverse websites aangegeven, maar gek genoeg is de website van HufterHunt nog steeds gewoon bereikbaar, bestaat het Twitter account nog en ook het YouTube Channel is er nog. De gemeente Apeldoorn maakt in een vandaag verschenen persbericht Apeldoorn Veilig het Jaar Uit gewoon melding van De HufterHunt. Al met al een verwarrende en onduidelijke situatie. Is de HufterHunt nou gestopt of gaat men gewoon door?
De speciale website voor het uploaden van foto’s en filmpjes van asocialen werd volgens de gemeente overspoeld met “smakeloze reacties”. Bezoekers van de gesubsidieerde website wordt gevraagd overlastgevend en strafbaar gedrag weer te melden bij de politie. HufterHunt, een initiatief van de gemeente, was nog geen twee weken online. Na overleg tussen de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie is dus al snel geconcludeerd dat eventueel beeldmateriaal bij de politie moet worden aangeleverd.
Het Apeldoornse HufterHunt-team gaat de komende dagen nog wel langs middelbare scholen en het uitgaanscentrum in Apeldoorn. Horecaondernemers kunnen stickers en posters met de tekst ‘hufters niet welkom’ op hun deuren en ramen plakken. Het project werkt toe naar de jaarwisseling. De bedoeling is dat er weinig wordt gesloopt door asocialen. Bron: Gemeente Nu
Erik van Erne zegt:
19 december 2015 om 14:36 | Permalink
Het Vuurwerk Manifest: Artsen- en Patiëntenverenigingen Voor Vuurwerkverbod
Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van het kijken naar vuurwerk, maar wél op een veilige manier. Gezien de vele letsels door vuurwerk en de invloed daarvan op de verdere levens van de getroffenen en de maatschappelijke gevolgen, spreken wij ons dan ook uit voor een verbod op vuurwerk afgestoken door consumenten.
Wij zien dit verbod als enige mogelijkheid om weer op een letselvrije wijze Oud & Nieuw te vieren.
Steunt u ons initiatief ook? Meld u dan aan via het formulier en uw naam, logo en link naar uw website worden vermeld. U kunt uiteraard ook meedoen als particulier!”
Organisaties die het Vuurwerk Manifest steunen zijn:
• Nederlands Oogheelkundig Gezelschap
• VISION 2020 Netherlands
• Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN)
• Optometristen Vereniging Nederland
• Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC)
• Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
• Hoornvlies Patienten Vereniging
• Algemene Nederlandse Vereniging ter voorkoming van Blindheid (ANVVB)
• Het Oogziekenhuis Rotterdam
• GroenLinks
• Meldpunt Vuurwerkoverlast
• Het Oogzorgnetwerk
• European Society of Ophthalmology
• Oogfonds
• Oogvereniging
• Koninklijke Visio
• Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA)
• Bartiméus
• KNGF Geleide Honden
• LHV Landelijke Huisartsen Vereniging
• KNMG Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst
• 50Plus Dus
• KNMvD Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde
• Partij voor de Dieren
• Verpleegkungigen & Verzorgenden Nederland
• NVSHV (Nederlandse vereniging voor spoedeisende hulp verpleegkundigen)
• NVMM Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde
• Vereniging OOG in OOG
• Stiching Hoormij
Update 30 december: Het verzet tegen consumentenvuurwerk neemt toe. Inmiddels hebben zich al meer dan honderd organisaties aangesloten. Vrijwel alle grote vakverenigingen van Nederlandse artsen hebben de oproep ondertekend evenals de beroepsorganisatie van dierenartsen.
Amivedi Nederland
AndersBekekenBlog
Annooptiek
ANSH46
Atelier Kronenburg
Buro AH7 Brandveiligheid
buroKOM
C. Koenraads Consultancy BV
Centrum voor Mensontwikkeling
CliniCare
CMH
D&T Auto en motoren
Dativus
De Hereniging
De hond-en-baas
De Zorgpraktijk
Derocure BV
DHB
DI-facilities
Dierenarrsenpraktijk Hoogland
Dierenkliniek Kenaupark
Dierenspeciaalzaak Dogwash Joost Voesenek
DL-Technic
Dogs&Co
Domenica Dogstyling
DSD Europe B.V.
e-dogtaining
Ecomondo
Espavo Praktijk
Eypnetwork
Forensische Polikliniek Kindermishandeling
Galerie Sissingh
Ggd Amsterdam
GGD Gooi en Vechtstreek
GGD Hollands Noorden
Ginger Animal Alert
GroenLinks Fractie Waalre
Guardian Angel
Hans van der List eyewellness
Het Huisartsenteam Frankenhuis
Hoksie snoep en gein
Hondenschool Beatus
Hondenschool Lady
Hondenservice Happy Feet
Hondentraining & coaching
Hondentrimsalon Beaudin
Huisarts
Huisartsenpraktijk zaaijer, zaaijer en hensing
Huisartspraktijk Tecim
HulpOpMaat075
Jofabi Foto
Jonge Democraten
Kath & hond
Kattengedragsadviesbureau
Kind en Kunstwerkt!
Kinderdagverblijf Picobello
Kinderrechten.NU
KNGF Geleidehonden
KNMG
Koninklijke Hondenbescherming
Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde
Korenmolen de zandhaas santpoort
Kunsthuis Nederland
Landbouwwinkel.nl
Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
LOST Dogs BE/NL
MaculaVereniging
MC Verzekeringen
Michael John Hegeman Foundation
Milieu front Eijsden
Milieudefensie Zaanstreek
MOOSECAMP Buitengewoonkamperen
Ned. Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
Ned.Vereniging voor Stabij-en Wetterhounen
Nederlandse Vereniging van Extramurale Oogartsen
Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde
Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde
Notis
NVSHV (Nederlandse vereniging voor spoedeisende hulp verpleegkundigen)
NVvO
OhMyDog
OmniSol
Omroep Sudwest
Oogziekenhuis OMC Amsterdam
P.C. Lasaroms
Partners in Jeugdbeleid
Pasarella Photography
Paul Paris Les Images
Penningwerkplaats
Peter Bronsgeest Tekstproducties
Peter Fuijt & partner architecten
PID
PiT Professionals in Trainen
Praktijk St. Pieter
Prodapt consulting
PVDS
Rockmed Opto
Schiebroekse Apotheek
Sebastiaan; tolk gebarentaal
Solutio Interpress
Southfork
Sterkeberk ondersteunend onderwijs en bijlessen
Stichting animal sanctuary
Stichting DCN Geleidehonden
Stichting De regisserende Gemeente
Stichting DierenVangnet
Stichting Dokumentatiecentrum Arnhem (Doca)
Stichting duerenpiramide
Stichting Friesio
Stichting Hoormij
Stichting molen de krijgsman
Stichting Odensehuis
Stichting Rovi
Stichting Zino
Stichting Zuiderzee Zwerfdieren
Stray-AFP
TopDog Coach
Transform @work
Tweyelight
Uitgeverij Catullus
Utrechtse Kwispel Academie
Vatfree
Verbaas hoveniers
Vereniging Oog in Oog
Vlekkendingen
We zijn het Megazat
Wijkteam Bodegraven Zuid
SPELTMEELKOPEN
YouBeYou
Naast al deze organisaties zijn er ook nog eens 3115 particulieren (Microsoft Office Excel Bestand) die zich hebben aangemeld en hebben aangegeven dat zij met hun naam op het manifest willen komen te staan.
Dit zijn dus niet alle particulieren die het manifest ondersteunen. Dat zijn er veel meer!
Erik van Erne zegt:
2 december 2017 om 13:55 | Permalink
Vuurwerk: Een Lust of Een Last?
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens Oud en Nieuw. Maar wat vind jij, is vuurwerk een lust of een last? De NOS laat zien hoe de traditie is ontstaan.
Erik van Erne zegt:
5 december 2017 om 12:09 | Permalink
Rotterdam Pakt Vuurwerkoverlast Aan
Rotterdammers kunnen vuurwerkoverlast melden met de BuitenBeter-App. Speciaal hiervoor is een aparte categorie toegevoegd in de app. Wethouder Joost Eerdmans: “Steeds vroeger horen we enorme vuurwerkknallen op straat. Daarom vragen wij mensen direct een melding te doen met de BuitenBeter-app. Dat mag ook via 14010. Stadsbeheer kan zo surveilleren en handhaven op plekken waar veel vuurwerkoverlast voorkomt”.
Het is het ook mogelijk vuurwerkvandalisme, zoals opgeblazen prullenbakken tijdens de jaarwisseling, door te geven aan de gemeente. Vorig jaar december werden 133 meldingen bij de gemeente gedaan over schade in de buitenruimte.
Net als vorig jaar zijn er in Ommoord knalsensoren geïnstalleerd. De inzet van knalsensoren in combinatie met de inzet van handhavers van Stadsbeheer heeft vorig jaar geleid tot minder vuurwerkoverlast. Daarom zet de gemeente dit vuurwerkdetectiesysteem ook dit jaar weer in. Het systeem is van 1 december t/m 2 januari operationeel. Vorig jaar zijn zeven aanhoudingen verricht en is 39 keer waarschuwend opgetreden richting jongeren en/of ouders.
Erik van Erne zegt:
20 maart 2019 om 16:57 | Permalink
Vuurwerkverbod In Vlaanderen
Vlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk verbieden. Gemeenten kunnen voor bepaalde plaatsen en momenten wel een uitzondering maken op het verbod. De regering en een meerderheid van het parlement zijn het daarover eens geworden op initiatief van minister Ben Weyts van Dierenwelzijn. De maatregel is onder meer bedoeld om incidenten met dieren te voorkomen. Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert tevreden.
In een kleine veertig Vlaamse gemeenten geldt momenteel al een vuurwerkverbod. In 103 andere gemeenten moet toestemming worden gevraagd. In de praktijk wordt vooral rond de jaarwisseling echter vrijwel overal vuurwerk afgestoken.
Wanneer het nieuwe verbod zal ingaan, is nog onzeker maar Weyts gaat ervan uit dat dit nog dit jaar gebeurt. “In de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten”, aldus de minister.
Erik van Erne zegt:
26 september 2019 om 14:36 | Permalink
Geen Centrale Vuurwerkshow Tijdens Jaarwisseling In Utrecht
Eind vorig jaar was er voldoende steun voor een vuurwerkshow in de gemeenteraad. De eerste Utrechtse centrale vuurwerkshow moest volgens het voorstel van GroenLinks plaatsvinden tijdens de jaarwisseling van 2019-2020.
Er is daarom gesproken met vertegenwoordigers van het Centrummanagement Utrecht, Utrecht Marketing en het Ondernemersfonds Utrecht. Ook werd de Jaarbeurs gepolst en werd een Utrechtse ondernemer met ervaring in (internationale) vuurwerkshows gevraagd om mee te denken. Wethouder Verschuure stelt dat allen positief zijn over een centrale vuurwerkshow, maar het niet zelf willen bekostigen.
De gemeente wil het geld zelf ook niet ophoesten. Het evenement zou zo’n 450.000 tot 550.000 euro moeten kosten, daar hoort bijvoorbeeld de vergunningverlening, toezicht en handhaving, de inzet van medewerkers van Stadsbedrijven, coördinatie voor de centrale vuurwerkshow en het evaluatieonderzoek bij.
Er wordt al langere tijd gesproken over een centrale vuurwerkshow in Utrecht, maar vorig jaar stelde burgemeester Jan van Zanen dat er geen centrale vuurwerkshow kwam, omdat het geen groot effect zou hebben op de openbare orde in wijken, duur zijn en onnodig veel inzet vragen van de politie. Een raadsmeerderheid wilde het toch proberen. “Dit is een positieve manier om het individueel afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande overlast terug te dringen”, zei Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht, destijds.
Erik van Erne zegt:
26 september 2019 om 14:41 | Permalink
Geen Centrale Vuurwerkshow Tijdens Jaarwisseling In Amsterdam
De meeste Amsterdammers vieren oud en nieuw liever in de eigen buurt, dan naar een centrale show te gaan, aldus de gemeente. Volgens Amsterdam willen de bewoners van de stad wel minder vuurwerkoverlast. 81 procent is daar een groot voorstander van. De gemeente moet daar volgens hen een actieve rol in spelen.
Amsterdam houdt vast aan de vuurwerkvrije zones die afgelopen jaar ook al waren ingericht rond ziekenhuizen en diereninstellingen. Mensen kunnen zelf maatregelen nemen om hun straat vuurwerkvrij te houden, stelt de gemeente.
Erik van Erne zegt:
26 september 2019 om 14:49 | Permalink
In Hoek van Holland Wordt Tijdens Jaarwisseling Wel Een Prachtige Vuurwerkshow Gehouden
Wil je tijdens oud en nieuw eens van een mooie vuurwerkshow genieten dan kun je terecht in Hoek van Holland. Het vuurwerk wordt in Hoek van Holland afgestoken vanaf de kustlijn en is gratis te bekijken.
De show wordt gehouden ter compensatie van het nieuwe vuurwerkverbod in Rotterdam.In de stad is het op steeds minder plekken toegestaan om te knallen en daarom bedacht de gemeenteraad van Rotterdam een plan om inwoners een alternatief te bieden voor het zelf afsteken van vuurwerk.
Om nieuwe spektakelstukken te organiseren, stelt de gemeente Rotterdam dit jaar twee ton beschikbaar. Naast het nationale vuurwerk bij de Erasmusbrug en de show in Hoek van Holland, komt er ook een show in Nesselande.
Erik van Erne zegt:
9 december 2019 om 15:15 | Permalink
Vuurwerk by Zondag met Lubach
Oud en nieuw loopt de laatste jaren steeds vaker uit de hand. In Nederland hoort vuurwerk bij oud en nieuw, maar dit leidt tot steeds meer overlast.
De meerderheid van Nederland wil een algeheel verbod op knalvuurwerk en pijlen. Maar dit gaat in veel te kleine stapjes, want iedereen – ook politici – wil van vuurwerk af, maar niemand wil degene zijn die het afpakt.
Erik van Erne zegt:
13 november 2020 om 14:34 | Permalink
Vuurwerkdiscussie by Zondag met Lubach
Dit jaar hebben voorstanders van een vuurwerkverbod een nieuw argument, maar er is ook weer kritiek.
Erik van Erne zegt:
21 september 2021 om 22:55 | Permalink
Ook Vuurwerkverbod in Mook en Middelaar
Na de Gemeente Nijmegen en Heumen lijkt er ook in ook Mook en Middelaar een vuurwerkverbod te komen. De politie adviseert de gemeente een verbod in te stellen omdat ze bang zijn op een zogenoemd Waterbedeffect. Jongeren uit omliggende gemeentes zouden naar Mook en Middelaar kunnen gaan om daar hun vuurwerk af te steken.
Burgemeester Willem Gradisen legt het advies van de politie niet zomaar naast zich neer. In aanloop naar de vorige jaarwisseling stelde de burgemeester ook al zo’n verbod voor, maar dat ging toen niet door. Er kwam uiteindelijk door de coronacrisis een landelijkverbod.
Opvallend is dat de gemeente Gennep en Bergen geen advies is voorgelegd voor een vuurwerkverbod. De gemeente Mook en Middelaar zegt dat er vanuit de politie werd aangeven dat door de scholen een sterke relatie is met de jeugd uit Nijmegen en in het bijzonder met de jeugd uit de gemeente Heumen.