Tweede Kamer buigt zich over energie- en klimaatdoelstellingen !
Geschreven op 26-2-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Investeren, KlimaatDe Tweede Kamer spreekt woensdag 27 februari over het klimaat- en energiepakket van de EU. Dat wordt vast een leuk debat, want Nederland holt struikelend vooruit met de energie- en klimaatdoelstellingen, terwijl we als echte Nederlanders natuurlijk wel graag de beste van de klas willen zijn.
“Brussel stelt een al ambitieuze CO2 reductie van 20% voor, Nederland kiest voor een onhaalbare 30%. Brussel wil toe naar een aandeel van 14% gebruik van duurzame energie, wat al een haast onmogelijke opgave is, het kabinet kiest voor een doelstelling van maarliefst 20%. En ook op het punt van de CO2-opslag rekent het kabinet zich rijk door te rekenen vanaf 2013, en niet 2020, terwijl de Commissie de periode tot 2020 als een fase van demonstraties, dus proeven ziet.” Bron: Helma Neppérus (VVD)
Ik moet de VVD hierin volgen. Het kabinet en met name minister Jacqueline Cramer van VROM is vooral enthousiasmerend bezig. Alles en iedereen wordt opgeroepen om de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Heel mooi en ook wel terecht dat er van iedereen wordt gevraagd om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de klimaatproblemen.
Maar wat doen we in de praktijk? Niets tot bijna niets. Wel heel veel praten, ambitieuze plannen maken en dingen onderzoeken. Nieuwe technieken bedenken, nieuwe manieren vinden om ons Nederlanders zover te krijgen dat wij echt iets gaan doen. Daarbij krijg ik toch sterk de indruk dat de slogan Een beter milieu begint bij jezelf, helemaal aan dit kabinet, inclusief alle ministeries voorbijgaat. De opwekking van duurzame energie in ons eigen land is vorig jaar zelfs gedaald.
Wat doen we wel? Compenseren, klimaatneutrale producten in de markt zetten, klimaatbosjes aanplanten en hier en daar komt er een windmolen bij. Zonne-energie is niet of nauwelijks in beeld. De mogelijkheden van Marine Energy, Blue Energy en nog wat mooie technieken worden niet toegepast. We proberen nog steeds heel veel uit. Kijken of het werkt. En dan weten we dat weer. Maar toepassen vergt echte investeringen en daar lijken we in Nederland niet toe bereid. Of hebben we gewoon niet genoeg geld?
Wordt vast en zeker vervolgd ! Zie ook De staat van het Klimaat 2007.
Tags: Duurzaam