google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Tikkie Terug: Draai Naar 30ºC

Geschreven op 9-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

logo_tikkieterug_fc.jpgKijk, dat is nou eens een mooie energiebesparende actie. Gewoon een Tikkie Terug met de temperatuurknop van uw wasmachine. Zet ‘m gerust op 30 !

Procter & Gamble brengt een vernieuwde Ariel op de markt, een wasmiddel dat zelfs op 30 °C stralend schoon wast. Dit ‘tikkie terug’ kan tot 40% energiebesparing opleveren per wasbeurt en als alle Nederlanders deze tip opvolgen levert dit een substantiële besparing op. Bron: TV-Visie

De introductie wordt ondersteund met een groots opgezette crossmediale campagne op alle zenders van RTL Nederland. Kijk hier en hier voor nog meer energiebespaartips. Veel succes met energie besparen. Tikkie Terug campagne wint MVO Effie Award 2009

Zie ook: Een doorbrrraak in wassen: koud wassen op 15 graden voor mannen?

20 Reacties

 1. Mevr.Mastenbroek zegt:

  8 januari 2008 om 10:16 | Permalink

  mijn vraag is,
  het wassen op 30 graden , kan dat ook voor de bonte was, bv op 40 , handdoeken en theedoeken, dat lijkt me zo laag, ik was nu op 60, en ik gebruik Ariél.

  vr.gr.
  anke mastenbroek

 2. Erik van Erne zegt:

  8 januari 2008 om 11:15 | Permalink

  @mevrouw Mastenbroek,

  Wassen op 30 graden levert ook echt een schone was op, aldus de informatie die ik op de hierboven aangegeven sites even heb doorgenomen. Daarbij wordt niet aangegeven of dit zowel voor de witte was als de bonte was opgaat. Het lijkt mij wel.

  We zullen eens even contact opnemen met Proctor & Gamble, die kunnen vast meer duidelijkheid geven.

  Dus, zet ‘m gerust een Tikkie Terug zou ik zo zeggen. In uw geval levert een draai van 60 naar 30 graden een forse energiebesparing op.

 3. Erik van Erne zegt:

  24 januari 2008 om 18:43 | Permalink

  @mevrouw Mastenbroek

  We hebben contact gehad met Proctor & Gamble. Die hebben nadrukkelijk aangegeven dat de vernieuwde Ariel in de varianten witte was en bonte was verkrijgbaar zijn. In beide gevallen kunt u de was gerust op 30 graden doen.

  Draait u de temperatuurknop van uw wasmachine dus gerust naar 30 !

 4. Kristof zegt:

  6 februari 2008 om 23:29 | Permalink

  Is er eigenlijk al onderzoek gedaan naar de ecologische impact van dat 30°-wondermiddel? Lijkt me geen overbodige luxe bij een campagne die gelanceerd wordt op initiatief van een multinational die niet zelden genoemd wordt in allerhande greenwash dossiers.
  De 30°-tip blijft een goede tip, maar ik blijf het toch beetje vreemd vinden dat een goed initiatief als http://www.hier.nu zomaar meegaat in de communicatie / promotie van een commercieel bedrijf dat toevallig nét met een nieuw product op de markt komt, terwijl dat bedrijf op z’n zachtst gezegd een niet onbesproken reputatie op vlak van duurzaam ondernemen.

 5. janneke zegt:

  13 mei 2008 om 10:15 | Permalink

  Hallo, ik heb een pak Ariël , draai naar 30 , maar deze ruikt niet zo áls we van Ariël gewend zijn. Mijn dochter had ook zo’n pak, en vond ook dat de was minder lekker rook.
  Wordt dat nog weer anders?

 6. Bianca zegt:

  22 juli 2008 om 14:52 | Permalink

  Ik heb een zeer gevoelige huid en ben allergisch voor huisstofmijt. Volgens mijn arsten is het juist goed om op 60 graden te wassen anders gaat de huisstofmijt niet dood. Dus ik was gewoon bijna alles op 60 graden

 7. Erik van Erne zegt:

  22 juli 2008 om 15:01 | Permalink

  @Bianca,
  Uitzonderingen zijn er altijd. Ik neem aan dat jouw arts dat goed ziet.

 8. Maria zegt:

  23 februari 2009 om 19:16 | Permalink

  Ik gebruik al heel mijn leven Ariël,en was zowel de witte- als de bonte was op 60 graden.
  Mijn vraag is gaan alle bacteriëen dood bij 30 graden ,met andere woorden wordt de was wel echt schoon.

 9. Martijn zegt:

  25 februari 2009 om 08:57 | Permalink

  Deel 1
  Ik ben zelf zeer milieubewust en ik heb respect voor de natuur.
  Toch heb ik als servicemonteur van witgoed moeite met deze actie en wel om de volgende redenen; Sinds deze campagne van start is zie ik meer klanten die ook de vaatwasser op een lagere temperatuur zetten. Op lage temperaturen wassen betekent het niet oplossen van vet. Machines zijn zó gebouwd dat ze zeer weinig water gebruiken, dus het waterniveau staat de gehele tijd te nivileren in de vaatwasmachine met daar bovenop een vetlaag. Deze vetlaag zet zich af in trommels, kuipen en slangen en drukvaten (vaatwassers) waardoor uiteindelijk een verstopping ontstaat. Vervolgens moet er een servicemonteur komen die in een vervuilende auto rijd. Hij zal eerst proberen om de verstopping te verwijderen, maar bij enige twijfel altijd het verstopte onderdeel vervangen. Dit zijn meestal aardolieproducten die behoorlijk wat energie kosten om geproduceerd te worden.

  Ten slotte nog dit. Eco programma`s worden door producenten bedacht om te voldoen aan A-labels. De programma`s dienen verder nergens voor.

  Wasmachine: Wanneer U wel op 30 graden wast, was dan minimaal 1 keer per maand op 90 graden om de machine te reinigen.

  Vaatwasser: Vaat schraapschoon in de machine zetten en minimaal 60 graden- of automatisch-programma kiezen. Voorspoelen onder de kraan verspilt nodeloos water. Lagere temperaturen alleen gebruiken bij bijv. glazen, kopjes e.d.

 10. Erik van Erne zegt:

  25 februari 2009 om 09:27 | Permalink

  @Maria,

  Wassen op 30 graden levert ook echt een schone was op, aldus de informatie die ik op de hierboven aangegeven sites even heb doorgenomen. Daarbij wordt niet aangegeven of dit zowel voor de witte was als de bonte was opgaat. Het lijkt mij wel.

  We hebben contact gehad met Proctor & Gamble. Die hebben nadrukkelijk aangegeven dat de vernieuwde Ariel in de varianten witte was en bonte was verkrijgbaar zijn. In beide gevallen kunt u de was gerust op 30 graden doen.

  Dus, zet ‘m gerust een Tikkie Terug zou ik zo zeggen. In uw geval levert een draai van 60 naar 30 graden een forse energiebesparing op.

 11. Roland zegt:

  6 september 2009 om 19:34 | Permalink

  Mijn Vraag wat schiet de gewone mens er financieel mee op om 50% te bezuinigen
  dan komt er 50% minder inkomsten binnen bij de enegie leverancier boefje en verhogen ze gewoon de prijs met 100% dus wat je ook doet hoe je het ook doet je bent in dit land altijd de lul als consument.

 12. Niels zegt:

  3 oktober 2009 om 20:50 | Permalink

  Ik bevestig Martijn’s reactie compleet.

  Veel klanten trappen met de ogen dicht in de “energie besprarende” reclame’s. Niet wetend dat hun machines dagelijks meer slijtage en verstoppingen oplopen.
  Het is pas bacterie dodend vanaf 55 graden, dus tikkie terug, waar gaan we met z’n alle naar toe ? Naar een on-hygiënische bestaan omdat mensen niet meer lezen dan 30 graden !
  WAAROM, word er niet geadviseerd om de droger eens wat minder vaak aan te zetten en eens de was op een lijntje te laten drogen?
  Het stroom verbruik van de droger is +/- 10 keer meer dan de wasmachine… dus…..

 13. teun zegt:

  17 oktober 2009 om 20:16 | Permalink

  je moet s,avonds eens naar al die bedrijven kijken die staan rondom in het licht en dat zijn geen spaarlampen . en ze willen dat ik de cv een graadje lager zet en in de kou ga zitten en het lichtje van de tv uit doe hahahahah
  begin eerst maar bij die bedrijven

 14. Anneke zegt:

  17 oktober 2009 om 22:42 | Permalink

  Ik heb zelf 2 kleine kinderen en ik was al mijn was witte bonte maakt niet uit op 30 graden en het komt er schoon uit.
  Het enige wat ik wel doe is als er hardnekkige vlekken zijn deze voordat ik ze in de wasmachine doe behandelen met shout.

  Probeer het het scheelt in iedere geval in de rekening.

 15. Erik van Erne zegt:

  18 oktober 2009 om 09:50 | Permalink

  @Roland
  Tja, 50% besparen is gewoon 50% besparen. Zelfs als de prijzen omhoog gaan, blijft het 50% besparen op die hogere prijs.

  @Niels
  Het gaat erom wie er wat adviseert. De fabrikanten zullen echt niet gaan adviseren om GEEN wasdroger te kopen en dat is natuurlijk het beste. De was drogen op een lijntje is een stuk goedkoper en werkt prima. Bij ons thuis in de afgelopen 60 jaar geen wasdroger aangeschaft en wat denk je? De was wordt altijd droog.

  @Teun
  Dat er heel veel energie wordt verspild, is een feit. Kan nog wel wat voorbeelden noemen. Waar het om gaat is dat er mogelijkheden zijn om minder energie te verbruiken. Volgens mij zegt niemand dat het moet. Wijzen naar anderen om zelf iets niet te doen, is wel erg makkelijk.

  @Anneke,
  Wassen op 15 graden kan ook al en de reacties zijn overwegend zeer positief: Een doorbrrraak in wassen: koud wassen op 15 graden voor mannen?

 16. Dorien zegt:

  20 oktober 2009 om 14:18 | Permalink

  Wat de vetophoping in de vaatwasser betreft, er bestaan prima schoonmaakmiddelen voor vaatwassers. Als je ééns in de zoveel tijd de vaatwasser schoonmaakt met één van die middelen, daarbij gebruikmakend van een wasprogramma met hogere temperatuur, dan kun je volgens mij rustig je vaatwasser op de eco-stand zetten voor de afwas en hoef je niet bang te zijn voor verstoppingen.

  En mensen die met hun vingertjes wijzen naar bedrijven die hun lichten ‘s avonds aan laten staan, en dat als reden gebruiken om zelf niets aan besparing te doen vind ik echt zielig: een betere wereld BEGINT bij jezelf!

 17. Ireen zegt:

  28 oktober 2009 om 18:48 | Permalink

  Hoe zit het met bacterieen (die pas met hogere temperaturen verwijderd worden)
  Je maakt mij niet wijs dat de was met 15-30 gr. bacterie vrij wordt!

 18. Inez Kocgun zegt:

  1 november 2009 om 12:38 | Permalink

  In de reclame wordt er geadviseerd ook voor de vaatwasser de eco-knop te gebruiken. Nu zit die inderdaad op onze vaatwasser. Dit programma duurt zon 2 uur.Nu hebben wij ook een programma wat een half uur draait op 60 graden. Wie kan ons vertellen met welk programma wij energiebewust en dus milieu-vriendelijk bezig zijn?

 19. Rene zegt:

  2 december 2009 om 14:10 | Permalink

  @ireen
  Voor bacterien hoef je niet bang te zijn die zijn er altijd en overal

 20. Erik van Erne zegt:

  27 december 2009 om 18:05 | Permalink

  Via Proctor & Gamble ontvingen wij wat nadere informatie over het wassen op lage temperaturen. Bedankt Sophie.

  Reactie Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten
  De afgelopen dagen is er in perspublicaties bericht over vermeende gezondheidsrisico’s van wassen bij lagere temperatuur. De NVZ wil daar op reageren.

  Wassen van gezinswas op lagere temperatuur is al jaren veilig voor de gezondheid. Het gebruik van lagere temperaturen is niet nieuw, al jaren worden wasbeurten van delicate wasgoed op 30 graden en lager gewassen. De nieuwe generatie wasmiddelen maakt het, met behulp van een nieuwe, geavanceerde techniek, mogelijk om in principe al het wasgoed te reinigen op lagere temperatuur. Er wordt bovendien al heel vaak zonder problemen gewassen op lagere temperaturen; het merendeel van de wasbeurten in Nederland wordt op 30 graden en lager gewassen. In hele specifieke gevallen van medische aard is reinigen niet genoeg maar is desinfectie of sterilisatie van wasgoed nodig. In die speciale gevallen, wordt geadviseerd om bij 60 graden te wassen met poeder wasmiddel met bleekmiddel om zo een optimaal mogelijke doding van schadelijke bacteriën te krijgen. Een advies dat al jaren bestaat.”

  “Is het onhygiënisch om op 15 graden te wassen?
  Het is niet onhygiënisch. Daarnaast gaan de meeste bacteriën dood tijdens het droogproces. Wel adviseert Ariel extreem vieze kleren (bijvoorbeeld van een ziek kind) op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen. Maar voor je dagelijkse wasgoed kun je dus voortaan gerust in plaats van op 40 graden, op koud of op 15 graden wassen.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (702)
 • Agenda (3.390)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (913)
 • Communicatie (379)
 • Cradle to Cradle – Circulair (536)
 • Design (244)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.465)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.742)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (320)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (121)
 • Hergebruik-Kringloop (332)
 • Iets anders (423)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (150)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.735)
 • Licht (398)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (175)
 • Milieu (760)
 • MVO (114)
 • Natuur (799)
 • Nederland (42)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (130)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (240)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.743)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De LED-Transitie: Vanaf 2023 Is LED-Verlichting Verplicht In Alle Kantoren En Utiliteitsgebouwen
 • Enorme Groei Windenergie In China: Al 302 GW Windenergiecapaciteit – 458 GW In 2027
 • Limburgse Circulaire Innovatie Top 20: U Kunt Zich Nu Aanmelden
 • Een Inclusief Openbaar Vervoersysteem In Het Digitale Tijdperk: Op Het Juiste Spoor? by KiM
 • Cleantech Battle 2021: De Infrawall – De Geluidswal Van De Toekomst by HAN
 • Cleantech Battle: Het Duurzame, Circulaire Bushokje Van Rijstvlies Met Sedumdak In De Bilt
 • Why This Icewind Wind Turbine Will Change The World by Innovative Techs
 • The Network Readiness Index (NRI): Netherlands Tops Network Readiness Ranking In Global Study
 • Giant Solar Power Plants And Wind Farms In The Sahara by Innovative Techs
 • The Making of Reishi Fine Mycelium: Mushroom Based Leather by MycoWorks
 • The Mystery Of Siberia’s Exploding Craters At Yamal Peninsula by BBC REEL
 • Subsidie Uitstootvrij Bouwmaterieel: Kabinet Wil Meer Schone Meer Schone Machines In De Bouw
 • Wat Mensen Beweegt: Onderzoekproject Duurzame Mobiliteit In Johan Cruijff ArenA Gebied
 • De Elektrische Luxe Off-Road Mercedes: Project Maybach Coupé by Mercedes-Benz – Virgil Abloh
 • Wereldwijde Groei Hernieuwbare Energie Breekt Alle Records: 290 GW Renewables In 2021 by IEA
 • GAME OVER! End Of The Great Pacific Garbage Patch by Innovative Techs
 • Dit Jaar Al Evenveel Schone, Duurzame Energie Opgewekt Als In 2020 by Energieopwek
 • Uitwerking Van Brede Welvaart Voor De Monitoring En Evaluatie Man mobiliteitsbeleid by KiM
 • RDM-Subsidieregeling: Ministerie EZK Investeert 52,9 Miljoen Euro In Maritieme R&D
 • CO2-Uitstoot Door Biomassa Blijft Toenemen by CBS
 • Links

  Milieunet op..