Symposium De Klimaatbestendige Stad, Inrichting in de Praktijk by Hogeschool van Amsterdam
Geschreven op 20-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatDe Hogeschool van Amsterdam, Kenniscentrum Techniek, werkt mee om steden minder kwetsbaar te maken voor extreme weersomstandigheden. De komende vijf jaar hebben gemeenten de tijd om klimaatbestendigheid door te voeren in hun beleid en handelen.
Om gemeenten te helpen met beantwoording van nog openstaande vragen, is het onderzoeksproject ‘De klimaatbestendige stad, inrichting in de praktijk’ opgezet.
Op woensdag 25 november 2015 staat het Symposium De Klimaatbestendige Stad op het programma in het Auditorium Hogeschool van Amsterdam. Op dit symposium presenteert de Hogeschool van Amsterdam resultaten van het onderzoek over het klimaatbestendig inrichten van de stad. Het interactieve programma bestaat uit lezingen, interviews, werksessies en discussies met de zaal. U kunt zich nog tot 23 november aanmelden.
Een consortium van gemeenten, waterschap en de Hanze Hogeschool Groningen, onder leiding van het onderzoeksteam van de Hogeschool van Amsterdam werkt de komende twee jaar aan het vergoten van de kennis over regen- en hittebestendig inrichten van stedelijk gebied. Onder andere wordt in gemeenten gemeten en gemodelleerd aan lokale hittestress. Ook worden lokale situaties onderzocht waarbij klimaatbestendige inrichting en niet-klimaatbestendige inrichting wordt vergeleken.
Het onderzoek moet resulteren in betere informatie over lokale inrichtingsmogelijkheden, wat voor effect deze hebben op regen- en hittebestendigheid, en de kosten en baten daarvan. Gemeenten kunnen daarmee aan de slag om hun straten en buurten regen- en hittebestendig te maken.
Ons klimaat verandert. We worden steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden: meer en zwaardere buien, maar ook vaker droogte en hitte. Bij de ruimtelijke inrichting van steden en toegepaste bouwwijzen is daar vaak geen rekening mee gehouden. Het extremere weer leidt daardoor steeds vaker tot grote problemen met overlast, schade en hoge kosten tot gevolg. De kwaliteit van de stad als plek waar geleefd, gewerkt en gerecreëerd wordt, staat onder druk.
De laatste jaren is veel onderzoek verricht naar de gevolgen van klimaatverandering en wat dat betekent voor steden. Er is een groeiend besef van urgentie om beter rekening te houden met de extremere omstandigheden. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben de gezamenlijke ambitie vastgelegd dat Nederland in 2050 zo goed mogelijk klimaatbestendig is ingericht. Daarvoor is besloten dat klimaatbestendig inrichten uiterlijk in 2020 onderdeel is van het beleid en handelen van overheden (Deltaprogramma 2015, Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie).
Professionals bij gemeenten werken aan de inrichting van de stad, de openbare ruimte, het stedelijk groen en het water. Van hen wordt verwacht dat ze de gestelde ambitie, ideeën en aangedragen inzichten omzetten in concrete uitvoeringsplannen voor (her)inrichting van bijvoorbeeld een straat of een wijk. Zij staan dus voor de vraag hoe het aspect klimaatbestendigheid hierin mee te nemen.
In het proces tot besluitvorming over inrichting van een straat moeten mogelijkheden van klimaatbestendigheid in beeld zijn en afgewogen worden. Daarbij is goede informatie essentieel. Gemeenten geven aan dat er behoefte is aan kennis over hittestress en lokale gevolgen. Meer inzicht is gewenst in de technische aspecten van regen- en hittebestendige inrichting, waarbij voorbeelden gewenst zijn van uitgewerkte inrichtingsvarianten. Ook wordt gewezen op het gebrek aan goede informatie over kosten en baten.