Special Climate Edition of The International Herald Tribune
Geschreven op 19-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatMooie actie van Greenpeace die stevig vooruit llopt op de feiten. Het zou inderdaad geweldig zijn, historisch ook en niet eerder vertoont als de International Herald Tribune met een speciale Climate Special zou komen omdat er een historische klimaatakkoord is gesloten in Kopenhagen.
Wie goed kijkt de datum 19 december 2009, als de Kopenhagen Klimaattop COP15 hopelijk goed is afgerond. Greenpeace zit achter deze speciale editie in de exacte stijl van het gezaghebbende dagblad. Foto’s, koppen, columns en zelfs strips gaan over klimaatmaatregelen. In Brussel zijn de Europese politiek leiders bij elkaar om te praten over klimaatmaatregelen en hoeveel geld ze daar in december voor uittrekken.
Deze leiders zouden nu al initiatief moeten nemen om gevaarlijk opwarming van de aarde – boven de 2 graden – tot staan te brengen. Greenpeace pleit voor een klimaatfonds van 110 miljard euro, waarvan 30 miljard bestemd is voor het behoud van bossen. Ontbossing blijkt verantwoordelijk voor zeker 20 procent van de huidige CO2-uitstoot. Het Nederlandse aandeel in dit mondiale fonds komt neer op 1,5 miljard euro. Omgerekend 2 euro per inwoner per week. Zie ook Het National Sustainability Fund en het Energiebesparingsfonds
De uitgever van de echte International Herald Tribune heeft tevoren een exemplaar met uitleg van Greenpeace gekregen. Hij beschouwt de speciale klimaateditie als een compliment. De 55.000 exemplaren zijn donderdag door vrijwilligers gedistribueerd in Nederland en Belgie, maar ook in de Verenigde Staten. Ook de meeste nieuwsredacties in Nederland hebben er een gekregen. Kijk zelf in de Greenpeace-editie van de Herald Tribune (PDF). Bron: Greenpeace Nederland
Uiteraard komen wij op 19 december van dit jaar even terug op dit bericht en laten we inderdaad hopen dat de leiders in de wereld de ernst onder ogen zien en komen tot vergaande afspraken met drastische maatregelen. Soms is het beter om echt slechte dingen voor het klimaat gewoon te verbieden. Wereldwiijd.
Voorbeeld: het kappen van tropische bossen.