Slecht Klimaat voor Wetenschap: Hoe Zit het met Uw Vertrouwen in de KlimaatWetenschap?
Geschreven op 28-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatDe ijskappen smelten lang niet zo snel als voorspeld en Nederland ligt minder ver onder de zeespiegel dan werd aangenomen. Het klimaatonderzoek zit vol onzekerheden. Het rapport van het VN-klimaatpanel IPCC (2007) bevat diverse fouten, concludeert een internationale onderzoekscommissie. De reactie van de politiek is fel: door de fouten zou het vertrouwen in de wetenschap en politiek flinke schade oplopen.
Op dinsdag 12 oktober 2010 wordt er in Amsterdam een debat gehouden over het klimaatdebat. Sprekers zijn Robbert Dijkgraaf (president KNAW, hoogleraar UvA), Maarten Hajer (directeur Planbureau voor de Leefomgeving, hoogleraar UvA), Pier Vellinga en Frans Berkhout (hoogleraren bij het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU). Het panel bestaat uit o.a. Diederik Samsom (Tweede Kamerlid PvdA), Hans Altevogt (Greenpeace), Anne-Wil Lucas (Tweede Kamerlid VVD) o.l.v. Heleen Ekker (journaliste NOS).
VUconnected wil met u discussiëren over een drietal essentiële vragen: Wat leren we van het klimaatdebat? Wat is de rol van media in het klimaatdebat? Hoe speelt de klimaatwetenschap een rol in het politieke beleid? De hoofdrolspelers in deze klimaatdiscussie zijn Martijn van Calmthout, wetenschapsjournalist van de Volkskrant, Frans Berkhout, hoogleraar IVM VU en Diederik Samsom PvdA-kamerlid woordvoerder voor klimaat en energie. Volg @VUconnected op twitter, deel je kennis, geef je mening en retweet naar je followers om de discussie te verbreden.
Last but not least, kom op dinsdag 12 oktober naar de discussieavond op de VU georganiseerd door het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU in samenwerking met VUconnected. De bijeenkomst start om 20 uur en duurt ongeveer 2 uur. Locatie: het Hoofdgebouw, Auditorium van de VU. Bron: VU Connected
Nou met mijn vetrouwen in de wetenschap zit het wel goed, maar ben wel het vertrouwen kwijt in mensen als Jacqueline Cramer, die toen zij nog minister van VROM was ineens riep: Ik ben verontrust en moet blind kunnen varen op de wetenschap Dat is vreemde uitspraak die mij verontrust. Juist Jacqueline Cramer zou beter moeten weten. Wetenschap is toch een kwestie van inzicht en bewijs dat telkens weer wordt bijgesteld met nieuwe gegevens, ingeslopen foutjes worden verwijderd en dat geeft dan wer nieuwe inzichten. Blind vertrouwen op wetenschap, ik zou het niet doen. Kan een mooie leidraad zijn, maar altijd met een slag om de arm. Te stellig iets beweren, wordt maar al te snel afgestraft.
Maar al te vaak gaat het over allerlei voorspellingen voor de toekomst en dat blijft lastig. Bovendien is het hélemaal in om te kijken naar de hele, hele lange termijn. Kijken naar wat er nu al merkbaar is van de voortgaande klimaatverandering voorkomt veel onenigheid. Dat is eigenlijk het grote probleem met wetenschappers. Het duurt lang, heel lang en soms zelfs te lang voor men het ergens over eens is. Ik heb mij zelf een jaartje of zestien bezig gehouden met wetenschappelijk onderzoek bij het RIVM en weet als geen ander dat juist in wetenschappelijk onderzoek nogal wat aannames zitten. De uitkomsten hangen natuurlijk ook af van welke parameters er worden meegenomen en dat is bij klimaatonderzoek ook een probleem. Weten de wetenschappers eigenlijk wel precies welke factoren allemaal van invloed zijn op het klimaat?
Mijn stelling is nee, dat weet men niet. Telkens komen er nieuwe inzichten bij, er is veel meer van invloed op ons klimaat dan werd gedacht en met name het stapeleffect wordt telkens aangepast. Zo had nog vrijwel niemand rekening gehouden met de effecten van het nieuwe broeikasgas Stikstoftrifluoride (NF3) het nieuwste, uiterst gevaarlijke broeikasgas. Ook Methaangas komt wat sneller vrij uit de ontdooiende permafrost. Zie: Subsea permafrost releasing lots of greenhouse gas
Dus blind varen op wetenschappelijk onderzoek is wel het laatste wat ik had verwacht van Jacqueline Cramer. Juist zij was zo’n beetje haar hele leven, voor ze minister van VROM werd, bezig met wetenschappelijk onderzoek. Dan weet je dat wetenschappelijk onderzoek belangrijk is maar dat de uitkomsten altijd onder druk staan door nieuw onderzoek, door nieuwe feiten, door nieuwe aannames en hypothesen. Klimaatnieuws: CO2-uitstoot opdrogende veenmoerassen groter dan gedacht en Klimaatnieuws: Ozongat maakt klimaatverandering nog erger
Ik zeg het altijd maar zo: duurde toch een paar honderd jaar voor iedereen in de wereld het met elkaar eens was dat de aarde toch echt bolvormig is en geen plat vlak, waar je af kunt donderen. Ben benieuwd hoe lang het gaat duren en welke klimaatrampen er nodig zijn om in te zien dat wij mensen echt van invloed zijn op het klimaat. Zelf ben ik overtuigd aanhanger van: voorkomen is beter dan genezen. En u?