Anders Bekeken

Shell: Peter Voser opvolger van Jeroen van der Veer: Ben van Beurden Nieuwe CEO van Shell

Geschreven op 1-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

1 januari 2014: Zo, Peter Voser is al weer weg bij Shell. De Nederlander Ben van Beurden is met ingang van 1 januari 2014 zijn opvolger.  

Nou, ik ben benieuwd of  Ben van Beurden eens echt iets gaat doen aan duurzame energie of gewoon doorgaat op de al lang geleden ingeslagen weg: olie winnen onder alle omstandigheden. Denkt u maar even aan de oliewinning in Nigeria, inclusief alle ellende die daarmee gepaard gaat, de ongelofelijke schade die de oliewinning uit teerzanden met zich meebrengt en de plannen om in het hoge koude Noorden olie te gaan winnen op een enorme diepte.

De protesten tegen oliewinning in the Artic zijn enorm, maar Shell draaft gewoon door op de ingeslagen weg. Hoog tijd dat iemand daar eens verandering in brengt.

Gaat Ben van Beurden dat doen? We gaan het allemaal volgen en houden u uiteraard op de hoogte.

Nigeria brandt. Shell, stop daarmee! – Shell-topman Allard Castelein over Nigeria – Shell weer onder vuur: Milieuvervuiling en Schending Mensenrechten – Shell Let’s Go: Stop Drill Baby Drill – Shell’s Big Dirty Secret – Shell investeert 125 miljard dollar in oliewinning uit teerzanden – The Alberta Tar Sands: Trailer movie H2Oil – A Crude Awakening: The Oil Crash ! – Crude: The Real Price of Oil – Save The Arctic: Vicious Circle Narrated by John Hurt

peter-voser2.jpg2 november 2010: Zo, daar is ie weer. Peter Voser van Shell met de volgende merkwaardige, zo niet idiote opmerking: ‘Subsidie windmolenparken onverstandig. Die uitspraak dient uiteraard slechts één doel: de winst van Shell vergroten.

Peter Voser, bestuursvoorzitter van Shell, vindt de miljardensubsidie voor twee nieuwe windparken op de Noordzee ‘onverstandig’. Het is tientallen keren duurder dan een gasgestookte centrale, zegt Voser. De kritiek is opmerkelijk omdat Shell zelf mede-eigenaar is van een windpark op de Noordzee. Voser stelt dat een windmolenpark op zee niet mogelijk is zonder permanente overheidssteun. Voser vindt ook dat Nederland af zou moeten zien van kolencentrales. Gas past beter bij Nederland en bij het idee van een gasrotonde.

Wel goed gezien van Peter Voser dat we af moeten zien van kolencentrales en ik voeg daar dan gelijk maar even aan toe: plus het afvangen en opslaan van CO2. Denk dat Peter dat laatste nou net weer niet met mij eens is, gezien de rijk gevulde subsidiebuidel die Shell heeft binnengehaald voor CCS projecten. Zie ook: Kabinet ziet CO2 afvang en opslag helemaal zitten en Barendrecht ziet het helemaal niet zitten

13 oktober 2010: Zo, het heeft best even geduurd maar Peter Voser heeft ook wat welgemeende adviezen de wereld ingeslingerd, waar een weldenkend mens met grote verbazing kennis van neemt. Wat dacht u van het advies aan de Britse regering om te stoppen met die domme acties om in te zetten op duurzame energie?

Helemaal fout volgens Peter Voser van Shell. De Britten kunnen veel beter op zoek gaan naar gas. Ja hoor, dom, dom dommerst zullen we maar zeggen, maar dan toch vooral van Shell. En omdat peter Voser toch lekker bezig is nog gelijk maar even een uitspraak waarbij de rillingen over de rug lopen: “De Olie-industrie is niet voorbereid op ramp”

Nee zeker niet. Dat heeft de ramp in de Golf van Mexico wel aangetoond en Shell laat al een jaar of 50 zien dat men geen raad weet met de enorme olieramp in Nigeria. Oliebedrijven hebben volgens Peter Voser niet genoeg  geïnvesteerd in oplossingen om olielekken op te ruimen, de industrie was niet voorbereid om dit lek aan te pakken.

Dat klopt en ik durf met grote stelligheid te zeggen: de olieindustrie is nog steeds niet voorbereid om olierampen aan te pakken en om de gevolgen van olielekkages op te ruimen. Was dat wel het geval, dan zou Shell de olielekkages in Nigeria toch wel opruimen en dan zou Shell ook geen spoor van verwoesting achterlaten in Alberta, waar men bezig is om de laatste druppel olie uit de aarde te wringen. Ja, het zo winstgevende tar sands project van Shell.

Peter Voser dat de regelgeving zal worden aangescherpt en zei dat Shell in de toekomst selectiever wordt bij de keuze voor zijn partners voor projecten in de Golf van Mexico. Help, alleen in de Golf van Mexico?

Tuurlijk, Shell topman Peter Voser probeert alleen maar aan te tonen dat Shell het beter zou doen dan BP. Dat is nog maar de vraag als zich de volgende unprecedented olieramp voordoet. Ik zou Peter Voser willen oproepen: laat u dat nou eens zien in Nigeria. Laat nou eens zien dat u echt in staat bent om al die olievervuiling op te ruimen. Laat nou eens zien dat u echt om de aarde geeft en stop met het affakkelen van gas.

Shell’s Big Dirty Secret – Shell Settles Air Pollution Suit, Shell Guilty – Shell’s payment of $15.5 Million USD to settle the Wiwa v. Shell lawsuit The Alberta Tar Sands: Trailer movie H2Oil – Tar Sand Watch: TAR Nation Play the Game Now – Shell in Tar Sands – Toxic Fuels: Trailer Dirty Oil narrated by Neve Campbell – Trailer Crude: The Real Price of Oil By Joe Berlinger – Toxic Fuels: Trailer Petropolis by Peter Mettler – Olieramp in de Golf van Mexico: Gevaar voor kust van Louisiana en Mississippi

1 november 2008: Shell heeft besloten wie de opvolger gaat worden van Jeroen van der Veer als chief executive officer (CEO). Het wordt de Zwitser Peter Voser die zijn carriere bij Shell in 1982 startte is de huidige chief financial officer (CFO) van het oliebedrijf. Hij was voor Shell onder meer actief in Zwitserland, Argentinië, Chili en het Verenigd Koninkrijk. Bron: Shell

Jammer, ik volgde Jeroen van der Veer altijd met grote interesse en met name als het gaat om milieuzaken en duurzame energie. Zijn voortdurende worsteling met het klimaat, de oplossingen en de rol die Shell daar in zou moeten spelen vond ik verbazingwekkend. Altijd vanuit de gedachte dat olie de oplossing is.

Mooi dat er een opvolger komt, wellicht heeft die een wat duurzamere visie en ziet Peter Voser wel wat in zonne-energie, wind-energie, marine-energy, geo-thermal energy en nog wat duurzame varianten. Zou toch mooi zijn als Shell zich ontwikkeld van oliebedrijf tot energiebedrijf. In dat kader is het afblazen van de gigantische investeringen in de winning van olie uit teerzanden al een eerste goede stap. De verwoesting van het ecologisch systeem is nu al dramatisch en natuurlijk is die oliewinning niet duurzaam.

3 Reacties

 1. Danny zegt:

  17 november 2008 om 18:52 | Permalink

  Ik hoop dat Jeroen van der Veer in Duitsland op vakantie gaat en ziet wat er mogelijk is.

 2. Erik van Erne zegt:

  17 november 2008 om 19:16 | Permalink

  @Danny,

  Een bezoekje aan Freiburg kan zeker geen kwaad:
  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=1612

 3. Erik van Erne zegt:

  4 november 2010 om 23:25 | Permalink

  Kritiek van Topman Peter Voser van Shell op windenergie onjuist en stuitend

  Ebel Kemeling van adviesbureau Spring Associates kapittelt Shell-topman Peter Voser wegens zijn kritiek op windparken op zee. ’Onjuist’ en ’stuitend’, vindt Kemeling. Wel of niet subsidiëren van windparken moeten we in publiek perspectief beoordelen. Enkel een rekenkundige onderbouwing is onvoldoende. Ook negatieve externe effecten als broeikasgassen en maatschappelijke kosten van de strijd om fossiele brandstoffen in landen met vaak dubieuze regimes, spelen een rol.

  Met stijgende verbazing nam ik kennis van de opmerkingen van Shell-topman Peter Voser die de Nederlandse subsidies voor windmolenparken op zee onverstandig noemt. Zijn rekenkundige onderbouwing is onjuist en het afwegingskader waarin hij zo’n beslissing plaatst is veel te beperkt. Windparken op zee zijn vreselijk duur. Of die investeringen, gezien de verduurzaming van energievoorziening, het meest voor de hand liggen, valt te betwijfelen. Toch is Vosers redenering dat een gascentrale met een vergelijkbare capaciteit ongeveer 15 maal minder kost merkwaardig; voor het gemak rekent hij het gas dat je hier 25 jaar lang in moet gooien – en waaraan Shell verdient – even niet mee.

  Mensen die zich het lot van de natuurlijke omgeving sterker aantrekken dan Voser, kunnen zich niet een Shell-logica permitteren. Bij olie- en gas-activiteiten is overduidelijk sprake van bepaalde negatieve externe factoren. Uitstoot van broeikasgassen is de meest actuele, maar vergeet ook het gevolg niet dat de strijd om fossiele energie heeft op welzijn van de wereldbevolking. Hoeveel dubieuze regimes leunen niet op olie- of gas-voorraden? Hoeveel oorlogen zijn er niet om olie gevochten en wat heeft dat de wereld niet gekost? Dergelijke kosten zijn niet in de gasprijs verwerkt. Daarom gaat een vergelijking met een sector als windenergie mank.

  Misplaatste redeneringen met incorrecte onderbouwingen zien we iedere dag. Maar dit keer is het stuitend dat een bestuurder van een onderneming die voor zijn wel en wee zo verknoopt is met het Nederlandse publieke belang – het Nederlandse gasgebouw is goed voor een substantieel deel van Shells winst – op een dergelijke manier kritiek uit op het moment dat een beweging wordt gemaakt om ons een beetje te ontworstelen aan de fossiele economie. Bron: Energieraad

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (648)
 • Agenda (3.122)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (797)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (490)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.268)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.307)
 • Europa (29)
 • Evenementen (165)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (304)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (368)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.648)
 • Licht (374)
 • Lucht (33)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (729)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (220)
 • Vakantie (78)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.312)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (300)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Het Nationaal Binnenvaart Congres 2019: Ontmoet. Ontdek. Ontwikkel.
 • Lingang Songjiang Tech City Rafael Gallery Zonne-Energie PV Modules in Shanghai by Hanergy
 • Het Eerste Offshore Zonne-Energiepark In De Noordzee Bij België by Vlaamse Blauwe Cluster
 • De Koersnota Schone Lucht In Rotterdam: Rotterdam Gaat Luchtkwaliteit Verbeteren
 • Brussel Eerste Gewest In België Met Statiegeld Op Blikjes En Plastic Flesjes
 • De Energieneutrale Naturistencamping De Mierenhoop In Bunne by Lichtbond Noord
 • Rotterdamse Wethouders Krijgen Elektrische BMW 530e Dienstauto
 • Geen Wegwerpplastic Meer In Caribisch Nederland (Saba, Sint Eustatius En Bonaire) In 2021
 • Gemeente Wichelen Investeert In Herbruikbare Bekers Voor Evenementen
 • De Kliekjesdagen In Leiden: Foodtruck Evenement Verkoopt Overgebleven Voedsel
 • Maatschappij In Beweging: Ontwikkelingen In Wonen En Werken En Gevolgen Woon-Werkverkeer
 • Radio Circulair Op RaRaRadio Vanuit Plug In City Strijp-S Eindhoven by Bas Luiting
 • Festival Noorderzon In Groningen Stapt Over Op Herbruikbare Bekers
 • Matrix 1: Duurzaam Kantoren- En Laboratoriumcomplex Amsterdam Sciencepark by MVRDV
 • De IJ Klopper: Fietsspiraal Aan Het IJ in Amsterdam by Syb van Breda & Co Architects
 • Tesla And Elon Musk: The Future Of Electric Cars by DW Documentary
 • Charging In Europe 2019: Official Mini Documentary by Dave & Jelle
 • Circulaire Centrale Het Swettehûs In Fryslân: Voor Afstandsbediening 40 Friese Bruggen
 • Africa, The Next Green Energy Hub: The Power Of Water In Ethiopië
 • Tivoli Oudegracht Utrecht: Klankkast – Van Kraak Tot Muziekpaleis
 • Links

  Milieunet op..