Sentinel 6 Satelliet Michael Freilich Gelanceerd Voor Nauwkeurige Monitoring Zeespiegelstijging
Geschreven op 24-11-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatVanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië is de Copernicus-satelliet met de 1,2 ton wegende Sentinel-6 satelliet Michael Freilich met een SpaceX Falcon 9 raket in een baan om de aarde gelanceerd.
De kunstmaan is een Europees-Amerikaanse satelliet die gebouwd is om de verandering van het zeeniveau te monitoren.
In de afgelopen drie decennia hebben de Frans-Amerikaanse Topex-Poseidon en Jason missieseries als referentiemissies gediend. Samen met eerdere ESA-satellieten, evenals de huidige CryoSat en Copernicus Sentinel-3, hebben deze aangetoond hoe de zeespiegel gemiddeld per jaar ongeveer 3,2 mm is gestegen. Nog alarmerender is dat deze stijging versneld is; de laatste jaren is de gemiddelde stijging 4,8 mm per jaar. Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich zal binnenkort het stokje overnemen en deze dataset uitbreiden – een dataset die de ‘gouden standaard’ is voor klimaatstudies. De missie bestaat uit twee identieke satellieten die achtereenvolgens worden gelanceerd – dus over vijf jaar zal Copernicus Sentinel-6B worden gelanceerd en het overnemen. De gehele missie zal de continuïteit van de gegevens tot minstens 2030 garanderen.
Sentinel-6 is de eerste van 2 identieke satellieten – de tweede wordt binnen vijf jaar gelanceerd – die tot minstens 2030 metingen van grote precisie moeten leveren. Daarmee wordt het onderzoek vanuit de ruimte naar de zeespiegelstijging voortgezet. Om de 10 dagen zal 95 procent van de ijsvrije oceanen in kaart worden gebracht.
De Sentinel-satellieten hebben elk de grootte van een minibusje met schuine zonnepanelen en zijn ontwikkeld door NASA en ESA, de ruimtevaartorganisaties van respectievelijk Amerika en Europa.
De satellieten omcirkelen de aarde in dezelfde baan als eerdere missies die gegevens over de zeespiegel in de laatste drie decennia leverden. De nieuwe kunstmanen zullen de ontwikkeling van het zeeniveau nauwkeurig volgen, maar moeten ook data leveren waarmee de klimaatmodellen kunnen worden verbeterd en de ontwikkelingen van weer en oceanen beter voorspeld kunnen worden.
Klimaatonderzoekers beschouwen de nieuwe fase in de surveillance vanuit de ruimte als cruciaal voor het onderzoek naar de stijging van de zeespiegel, waarvan onduidelijk is in welke mate en omvang deze zal doorzetten. “Met deze metingen krijgen we beter inzicht in wanneer en hoeveel we ons moeten aanpassen”, zegt onderzoekster Marjolijn Haasnoot van Deltares en Universiteit Utrecht.
De missie en satelliet dragen de naam van Michael Freilich. Freilich was van 2006 tot 2019 directeur van de NASA Earth Science Division. In die functie was hij de stuwende kracht achter ruimtemissies voor aardobservaties. Hij stierf in augustus 2020 en als eerbetoon werd Sentinel-6A omgedoopt tot Sentinel 6 Michael Freilich.