‘s-Hertogenbosch Klimaatneutraal in 2050
Geschreven op 3-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing, KlimaatHeel ‘s-Hertogenbosch klimaatneutraal in 2050. Dat is de ambitie van het college van burgemeester en wethouders. Een forse ambitie, die inspanning vraagt van alle partijen in de samenleving.
Voor woningen en gebouwen wil het college klimaatneutraal al eerder bereiken: in 2035 moet alle energie voor verwarming en verlichting van woningen en gebouwen uit duurzame bronnen komen. Nog eerder wil het college zelf het goede voorbeeld geven; de gemeentelijke organisatie moet in 2020 klimaatneutraal zijn.
Klimaatneutraal betekent dat alle energie die in de stad wordt verbruikt – voor verwarming, verlichting verkeer en vervoer, maar ook in de industrie – uit duurzame bronnen komt, zoals zon, wind en water. Er moet een forse besparing op energie plaatsvinden. Daarnaast is het noodzakelijk veel duurzame energie op te wekken. Veel technieken zijn allang bekend, zoals het beter isoleren van woningen. Daarnaast is het nodig nieuwe technieken toe te passen.
Het sleutelwoord is samenwerking. Al een aantal jaren werken woningcorporaties, projectontwikkelaars en de gemeente intensief samen aan energiebesparing. Deze samenwerking wil de gemeente verder uitbouwen naar alle bedrijven, organisaties en inwoners van de stad. Het Energie- en klimaatprogramma 2008-2015 is in overleg met vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties tot stand gekomen. Naar verwachting beslist de gemeenteraad in september over de plannen.
Alle mogelijkheden en kansen moeten de komende jaren benut worden om een forse slag te maken in het tegengaan van klimaatverandering. Nieuwe vormen van samenwerking spelen daarin een rol. De gemeente wil hierin een stimulerende rol hebben.
Het college wil het budget voor energiebesparing en duurzame energie verdrievoudigen naar € 750.000,- per jaar. Daarnaast investeert de gemeente in de eigen gebouwen en in een biomassacentrale op de nieuwe locatie voor de afvalstoffendienst bij Treurenburg. Diverse partijen investeren nog eens vele miljoenen. Bron: gemeente Den Bosch
Mooie ambitie, maar wel een beetje raar om dit klimaatneutraal te noemen. Zoals de gemeente zelf aangeeft, is dit toch eerder energieneutraal. Maakt niet uit, het plan is goed, nu de uitvoering nog.