De CO2-Bomenprijs 2021: Gemeente Uden Plantte Ruim 5000 Bomen
Geschreven op 8-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, NatuurUpdate 15 februari 2021: Boomfeestdag-2021 wordt verplaatst van 17 maart naar 10 november. Vorig jaar werd de viering in verband met corona al twee uitgesteld en de aanhoudende pandemie maakt uitstel opnieuw onontkoombaar. “We hebben gedacht aan een Corona-proof-Boomfeestdag, maar we willen dat ALLE kinderen die mee willen doen, ook echt mee kunnen doen aan dit traditionele natuurfeest en dat kan niet” ALDUS Peter Derksen (directeur Stichting Nationale Boomfeestdag).
4 december 2017: In meer dan 60 jaar Boomfeestdag zijn al vele miljoenen bomen geplant. Al deze bomen nemen CO2 op om te groeien. Op dit moment is er te veel CO2 in de lucht waardoor het huidige klimaat verandert. Het planten van bomen compenseert het teveel aan CO2 en remt zo de klimaatveranderingen af. In de Klimaatverdragen van Parijs en Rotterdam is de aanplant van bomen en de aanleg van bossen dan ook expliciet opgenomen als een essentiële klimaatmaatregel. Een maatregel die ook een directe bijdrage kan leveren aan de te behalen gemeentelijke klimaatdoelen-2020.
12 oktober 2011: De gemeente Uden uit Noord-Brabant mag zich de winnaar noemen van de CO2-Bomenprijs 2011. Dit nadat ze twee keer eerder de tweede prijs ontvingen!
De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend aan de gemeente die de meeste kg CO2 per inwoner vastlegt met het planten van bomen op Boomfeestdag.
Uden plantte op Boomfeestdag-2011 ruim 5000 3-jarige bomen en 283 solitairbomen. Aan de hand van de speciaal ontwikkelde Bomencalculator is vastgesteld dat Uden 17 kg CO2 per inwoner vastlegt tijdens hun groei. De gemeente Leerdam (Zuid Holland) is dit jaar tweede geworden met de vastlegging van 13 kg CO2 en de gemeente Reimerswaal (Zeeland) derde met de vastlegging van 12 kg CO2 per inwoner. De CO2-Bomenprijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag.
Mooi hoor, maar volgens mij is men bij de stichting Nationale Boomfeestdag de tel even kwijt. De Boomfeestdag 2011 was de 55ste en de Boomfeestdag 2012 is weer de 55ste. Maakt niet uit, waar het om gaat, is het planten van bomen in Nederland en dat is natuurlijk een prima initiatief.
Beste Erik,
Dank voor je reactie. Ik kan me je reactie voorstelen, maar we zijn echt niet de tel kwijt: In 2011 werd de 55-ste Boomfeestdag gevierd en in 2012 wordt het 55-jarig jubileum gevierd. Klopt echt!
Enne….dank voor je compliment. Groetend, Peter Derksen, directeur Stichting Nationale Boomfeestdag
8 maart 2008: Rheden heeft de CO2-Bomenprijs 2007 gewonnen. De gemeente zorgde tijdens Boomfeestdag voor de meeste CO2 besparing per inwoner. Rheden plantte in het buitengebied onder meer 900 beuken en 1.350 linden. Per inwoner bespaart Rheden 119 kilo CO2-uitstoot in de tientallen jaren dat de bomen groeien.
De CO2-Bomenprijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met Milieu Centraal, een organisatie die consumenten informeert over het milieu. Op de foto minister Jacqueline Cramer met de trotse prijswinnaaars. Bron: Omroep Gelderland
Vreemd bericht. Al eerder was er het gedoe rond het compenseren van CO2 uitstoot door de aanplant van bomen. Nu gaan we weer een stapje verder. Door de aanplant zou je kunnen besparen?????
henk zegt:
30 december 2008 om 18:17 | Permalink
omg dat zijn me matties!!! haha