ProRail Draagt CO2-Prestatieladder Over Aan SKAO: Samen Zorgen voor Minder CO2-Uitstoot
Geschreven op 17-3-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat9 september 2022: ISS Nederland heeft met het behalen van niveau 5 op de CO2-prestatieladder een grote stap gezet in het realiseren van de duurzaamheidsdoelen die het bedrijf zichzelf heeft gesteld.
ISS is hiermee als eerste grote facilitaire dienstverlener koploper op het gebied van duurzaam facility management en workplace management in Nederland.
Deze duurzaamheidsdoelen zijn onderdeel het ISS Global plan om in 2040 net zero in de hele dienstverleningsketen te zijn. Niveau 5 richt zich op reductie van de CO2-uitstoot in de gehele keten, dus zowel van ISS zelf, maar ook van haar klanten en leveranciers.
De CO2-prestatieladder zorgt vooral voor een managementsysteem waarmee een organisatie haar CO2-uitstoot kan verminderen en ook de duurzaamheid binnen de hele organisatie kan borgen. Door inzichtelijk te maken waar een organisatie nu staat, kan de organisatie vervolgens plannen maken en daarna een beleid om die plannen te verwezenlijken. De externe auditor SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen) toetst de resultaten en kent uiteindelijk het behaalde niveau toe.
“Het behalen van niveau 5 vervult heel ISS met veel trots,” vertelt Esther ter Braak, Sustainability & Zero Waste Manager. “Samen met onze klanten en leveranciers zetten we nu al grote stappen in de vermindering van de CO2-uitstoot en we merken dat onze medewerkers enorm gemotiveerd zijn om hun steentje bij te dragen.” Douwe Driehuis, Head of Innovation & Workplace Management: “ISS heeft een aantal jaar hard gewerkt en de focus gericht op duurzaamheid. We zijn er enorm trots op dat wij als eerste grote facilitaire dienstverlener niveau 5 op de CO2-prestatieladder hebben behaald. Wij hopen dat meer klanten ons zullen volgen zodat wij als branche ook een substantiële bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving.”
25 november 2021: Alle Ministeries gaan de CO2-Prestatieladder implementeren. Een certificaat op de CO2-Prestatieladder. Voor drie ministeries (IenW, EZK, LNV) is dat al een feit, maar ook de overige negen ministeries gaan aan de slag om er een te behalen.
Het moet de ministeries helpen om de rijksbrede doelstelling te behalen: een CO2neutrale bedrijfsvoering in 2030.
Uit een rapport van het RIVM kwam deze zomer naar voren dat de Nederlandse overheid middels inkoop verantwoordelijk is voor 18% van de nationale uitstoot. Dat betreft concreet 22 megaton CO2-equivalenten. De Rijksoverheid, waar de ministeries en uitvoeringsorganen onder vallen, heeft daar een aanzienlijk aandeel in. Hoeveel CO2 er precies wordt uitgestoten gaan de ministeries nu met de CO2-Prestatieladder in kaart brengen. Vanuit dit inzicht kunnen jaarlijkse doelen worden opgesteld en concrete maatregelen worden geformuleerd. Hierover moet intern en extern worden gerapporteerd en een (onafhankelijke) Certificerende Instelling voert de audit uit.
Ivo Bonajo, programmamanager duurzame bedrijfsvoering Rijksoverheid, ziet het besluit om de CO2-Prestatieladder in te voeren als een belangrijke stap en opmaat naar meer actie. “Via de campagne ‘Iedereen doet wat’ vragen we heel Nederland om kleine of grote stappen te nemen voor een duurzamer leven. Met het besluit om de CO2-Prestatieladder in te voeren laat de Rijksoverheid zien zelf serieus aan de slag te zijn met deze boodschap. Ik vind dit een mooie stap en goed signaal.”
“Tegelijk besef ik dat we er hiermee nog niet zijn en ons succes zal afhangen van de concrete maatregelen en stappen die we nog moeten zetten. Gelukkig hebben we inmiddels een reeks aan mooie praktijkvoorbeelden. De systematiek van de Ladder moet helpen om nog veel meer duurzame actie binnen ons eigen organisatie van de grond te krijgen. Ik heb dit positieve effect van de CO2-Prestatieladder al gezien bij de Waterschappen en de collega’s van de ministeries van IenW en EZK. Het is dus belangrijk dat we nu Rijksbreed dit voorbeeld volgen en ik zie graag dat steeds meer overheden aan de slag gaan met deze of vergelijkbare systematieken. Want het potentieel van 18% minder klimaatimpact mogen we niet onbenut laten.”
De ministeries zijn niet de enigen die de CO2-Prestatieladder gebruiken om klimaatdoelen te behalen. Ook 18 gemeenten, 3 waterschappen en 2 provincies zijn gecertificeerd. Aan de waterschappen is zelfs door de Unie van Waterschappen het dringende advies afgegeven om uiterlijk in 2025 gecertificeerd te zijn. Daar komt dit besluit van de ministeries bij. De verwachting is dat de meeste ministeries die nog niet gecertificeerd zijn eerst toewerken naar een certificaat op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder.
17 maart 2011: In aanwezigheid van ZKH de Prins van Oranje heeft spoorbeheerder ProRail het eigendom van de CO2-Prestatieladder, die duurzaam aanbesteden mogelijk maakt, vandaag overgedragen aan de nieuwe Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO).
Met de overdracht is de ladder van ProRail nu ook voor andere bedrijven en sectoren te gebruiken.
De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven tot klimaatvriendelijk werken en geeft opdrachtnemers concurrentievoordeel, wanneer zij actief werk maken van CO2-reductie. Patrick Buck, directeur Projecten van ProRail: ‘Duurzaam aanbesteden is zo’n beetje de norm geworden op het spoor. Ik ben er trots op dat de ladder nu de gehele Nederlandse bouwwereld gaat veroveren.’
De invoering van ProRail CO2-Prestatieladder in de spoorbouw heeft aannemers én milieu geen windeieren gelegd. De CO2-Prestatieladder heeft bij grote spooraannemers bijgedragen aan een reductie van CO2 uitstoot. Na de invoering van de CO2-Prestatieladder gaan aannemers zuiniger om met brandstof en elektriciteit in wagenparken, gebouwen en machines voor spoorwerkzaamheden. Spooraannemer Spitzke heeft door verschillende maatregelen in 2010 20% minder CO2 uitgestoten ten opzichte van 2009. Bij BAM Rail is de CO2 uitstoot de afgelopen jaren met 14% afgenomen. Gerelateerd aan de productie realiseerde StruktonRail en VolkerRail een daling van de CO2-uitstoot van 10% ten opzichte van 2008.
De prestatieladder stimuleert innovaties in de bouw. Zo verlaagde VolkerRail het toerental van Ballast Afwerk Machines. De resultaten zijn gedeeld met de andere spooraannemers en dat bespaart jaarlijks 150.000 euro aan dieselkosten en uitstoot van CO2. Enkele andere voorbeelden: Opslag en hergebruik van remenergie in voertuigen (Strukton); Ballastrecycling (Strukton); Slimmer plannen logistiek werktreinen en locomotieven (Spitzke); Cursus ‘ Het Nieuwe Rijden’ voor alle medewerkers met rijbewijs (Volker); Verwerken oude ballast in asfalt (BAM Rail en BAM Wegen)
In 2009 introduceerde ProRail de CO2-Prestatieladder voor spoorbouwprojecten. De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven tot klimaatvriendelijk werken en produceren en geeft opdrachtnemers concurrentievoordeel, wanneer zij actief werk maken van CO2-reductie. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2-uitstoot te reduceren, hoe hoger het scoort op de ladder, hoe meer kans het bedrijf maakt op gunning van projecten bij Europese aanbestedingen. Inmiddels hebben meer dan 100 bedrijven zich gecommitteerd aan de CO2-Prestatieladder. Het aantal bedrijven dat de CO2-Prestatieladder gaan toepassen zal fors toenemen nu Rijkswaterstaat ook de CO2-Prestatieladder gaat hanteren in zijn aanbestedingen.
Op dinsdag 31 mei en maandag 27 juni 2011 zullen er in Amsterdam twee dag-seminars worden georganiseerd ter kennismaking met de nieuwe CO2-Prestatieladder. De ontwikkelaars van de ladder komen zelf aan het woord.
De CO2-Prestatieladder is een instrument in het aanbestedingsproces. Hiermee herkennen en belonen aanbesteders bedrijven die CO2-reductie serieus nemen. Om de kennis over dit instrument te vergroten, heeft de beheerder van de CO2-Prestatieladder, de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen, in samenwerking met ProRail en Rijkswaterstaat het seminar CO2-Prestatieladder ontwikkeld. Dit seminar geeft u in één dag een duidelijk beeld van hoe uw organisatie voordeel kan halen uit de CO2-Prestatieladder. U krijgt inzicht in de achtergronden en werking van de ladder, het certificeringsproces en het gebruik van de ladder door o.a. Rijkswaterstaat en ProRail.
Het seminar is speciaal ontwikkeld voor onder meer beleidsadviseurs, inkopers, aanbestedingsmedewerkers, duurzaamheidsmanagers en adviseurs binnen: ? Provincies, gemeenten en waterschappen, Bedrijven en Adviesbureaus.
Zie ook: Circa 24 Kilometer Geluidsscherm Zonder Zonnepanelen Langs Spoor bij Almere by Prorail – NS en ProRail zamelen papier in op station Utrecht Centraal – De Sustainability Challenge 2015: ProRail, UvW, VolkerWessels, Eneco en Cofely – Treinen NS Rijden vanaf 2018 voor 100% op Duurzame Energie van Nieuwe Windparken by Eneco
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
20 december 2016 om 12:59 | Permalink
Maatregellijst CO2-Prestatieladder
De Maatregellijst is vanaf 1 januari 2016 een verplicht onderdeel van de CO2-Prestatieladder. Het is een niet uitputtende lijst met CO2-reductiemaatregelen, onderverdeeld naar veelvoorkomende activiteiten van bedrijven die deelnemen aan de CO2-Prestatieladder.
Erik van Erne zegt:
8 september 2017 om 13:00 | Permalink
Aanbesteden met de CO2-Prestatieladder
In dit filmpje wordt in kort uitgelegd hoe u kunt aanbesteden met de CO2-Prestatieladder
Erik van Erne zegt:
18 januari 2018 om 19:43 | Permalink
Certificeren met de CO2-Prestatieladder? Dat doe je zo!
In dit filmpje laat de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) zien hoe organisaties zich kunnen laten certificeren op de CO2-Prestatieladder. Dit managementsysteem stimuleert bedrijven om structureel werk te maken van CO2-reductie.
Erik van Erne zegt:
19 november 2019 om 16:32 | Permalink
SKAO Publiceert Praktische Gids CO2-Prestatieladder Voor Overheden
De Praktische Gids CO2-Prestatieladder voor overheden is geschreven voor overheden die aan de slag willen gaan met de CO2-Prestatieladder. In de Praktische Gids wordt onder andere beschreven welk effect het invoeren van de Ladder heeft op uw overheidsorganisatie, wat de voordelen zijn en welke stappen u moet doorlopen om een certificaat op niveau 3 te halen. U maakt zo kennis met de CO2-Prestatieladder en u kunt aan de slag met het invullen van de eisen volgens het Handboek 3.0. In de Praktische Gids staan verder concrete voorbeelden van overheden die de CO2-Prestatieladder hebben toegepast als CO2-managementsysteem en aanbestedingsinstrument. SKAO heeft deze Praktische Gids ontwikkeld in nauwe samenwerking met centrale en decentrale overheidsinstanties, adviseurs en Certificerende Instellingen.
“Een snel groeiend aantal ministeries, provincies, waterschappen en gemeenten zijn gecertificeerd op de CO2-prestatieladder, bezig met certificering of dit serieus aan het overwegen”, aldus Annemiek Lauwerijssen, manager Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). De onafhankelijke stichting is eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatieladder. “Met deze praktische gids willen we overheden ondersteunen met de implementatie van de CO2-Prestatieladder in de overheidsorganisatie. Dit doen we door een mogelijke aanpak en goede oplossingen toegespitst voor overheden te beschrijven.”
De aanpak in de praktische gids is mede gebaseerd op ervaringen van (decentrale) overheden die de Ladder hebben geïmplementeerd als CO2-managementsysteem en aanbestedingsinstrument. Zo hebben onder meer het ministerie IenW, Provincie Gelderland, en de gemeenten Renkum, Barneveld, Harderwijk, De Fryske Marren en Bronckhorst zich laten certificeren op de CO2-Prestatieladder. Andere overheden zoals de gemeente Arnhem en waterschappen HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) en Hoogheemraadschap van Delfland zijn hier actief mee bezig en zullen spoedig volgen.
Duurzaamheidsadviesbureau Primum, dat steeds meer overheidsinstanties ondersteunt bij hun CO2-beleid, heeft meegewerkt aan het samenstellen van deze Gids. “Wij zijn erg trots op deze samenwerking met SKAO en blij dat we hebben kunnen bijdragen aan dit mooie resultaat. We hopen dan ook dat steeds meer overheden met deze Praktische Gids zelf aan de slag gaan om structureel invulling te geven aan hun CO2-beleid”, aldus duurzaamheidsadviseur Christine Wortmann.