Planten Passen Zich Aan Om Klimaatverandering Te Overleven
Geschreven op 3-12-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, NatuurZo, er is weer een onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn niet alleen nieuw, maar ook verrassend. Zoals bekend nemen planten CO2 op om te groeien en geven ze weer zuurstof af. Dat is mooi, want wij mensen kunnen niet zonder zuurstof.
Maar hoe doen die planten dat eigenlijk? Hebben ze een soort mond waarmee ze CO2 kunnen eten? Of hebben ze zelfs een hele boel kleine mondjes? Dat laatste blijkt het geval te zijn. Bladeren van planten blijken microscopich kleine poriën te hebben die men stomata noemt, afgeleid van het Griekse woord stoma en dat staat voor mond. En die stomata worden gecontroleerd, aangestuurd door een specifiek signaleringssysteem. Dat heeft weer invloed op een proteïne dat met de hele fraaie naam SPEECHLESS heeft gegeven.
Ingewikkeld verhaal? Ja, dat wel maar het eind is simpel. Planten monitoren de omgeving: temperatuur, CO2 en vochtigheid en op basis van de verzamelde informatie worden er al lang voor zich een nieuw blad ontwikkeld signalen afgegeven en aan de hand van die signalen worden er meer of minder stomata gevormd.
Meer CO2 in de lucht, minder stomata. Minder CO2 in delucht, meer stomata. Zo passen planten zich wereldwijd aan, aan de veranderende klimatologische omstandigheden. Wetenschappers denken nu dat het in de toekomst mogelijk zou moeten zijn om de signalen te beïnvloeden met als doel dat planten enorme CO2 slurpers gaan worden. Bron: Science Daily
Geen idee wat u er van denkt, maar mij lijkt het helemaal geen goed idee om ook nog eens te gaan ingrijpen in de manier waarop planten zich ontwikkelen en aanpassen aan het veranderende klimaat. Er is teveel door toedoen van mensen beschadigd in de natuur.