Ook zuivelsector wil in 2020 klimaatneutraal werken !
Geschreven op 11-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, KlimaatDe melkveehouderij en de zuivelindustrie willen in 2020 volledig klimaatneutraal werken met behulp van groen gas uit mest en met wind- en zonne-energie.
Dit hebben de Nederlandse Zuivelorganisatie en LTO melkveehouderij bekend gemaakt. In een aantal proefprojecten wordt reeds geëxperimenteerd met de levering van groen gas. Zo produceert een melkveehouder in Sint-Oedenrode groen gas, dat door Campina wordt afgenomen. Bij Cono en Friesland Foods lopen vergelijkbare projecten.
Melkveehouders gebruiken nu samen zo’n acht petajoule (Pj) energie op de boerderij, de zuivelindustrie gebruik 17,3 Pj. Alle veehouders samen moeten straks dus 25,3 Pj aan energie leveren om het energieverbruik in hun sector te compenseren. Als deze hoeveelheid niet wordt gehaald met groen gas, is aanvullende wind- en zonne-energie nodig. Voor de bouw van vergisters kunnen boeren gebruik maken van de SDE-subsidieregeling en mogelijk innovatieregelingen.
Bij het verduurzamingsprogramma van LTO en NZO horen ook projecten om de ammoniak- en methaanuitstoot verder te reduceren, programma’s voor verbetering van het dierenwelzijn en de inzet op meer gebruik van digestaat uit eigen mest. Minister Gerda Verburg van LNV zegde bij de presentatie van het programma nogmaals toe dat ze in Brussel hard zal werken om producten uit digestaat erkend te krijgen als kunstmest. Bron: AGD
Hulde, dat zet zoden aan de dijk. Hier in Nederland duurzame-energie projecten realiseren. Is natuurlijk niet klimaatneutraal (zie ammoniak- en methaanuitstoot) maar wel energieneutraal en wie weet ook nog wel carbonneutral cq co2-neutraal. Mooi, wie volgt ?