google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

One Tonne Life: Is It Already Possible to Live Climate Neutral?

Geschreven op 13-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

One Tonne Life

6 mei 2011: Zo, de familie Lindell is alweer een aantal maanden bezig met de poging om minder CO2-uitstoot te veroorzaken. Tijd voor een tussenstand.

Dat klinkt mooi, maar is vooral het resultaat van zeg maar de technische veranderingen. De familie Lindell geeft aan tot nu toe weinig veranderd te hebben aan hun leefstijl. De meeste winst is behaald op het gebied van transport en elektriciteitsgebruik. Uitstoot vanuit transport is met 93 procent gedaald. Ze maken gebruik van een Volvo V30, die rijdt op elektriciteit opgewekt uit waterkracht. Voor de ski-vakantie zijn ze met de trein gegaan en ze maken meer gebruik van de fiets.

 

19 januari 2010: Het project One Tonne Life is vandaag van start gegaan. De naam van de familie is nu bekend: De familie Lindell zal gedurende de volgende 6 maanden in een klimaatvriendelijk houten huis leven met een elektrische auto en geavanceerde energieoplossingen, zie alles over het project. Bij het unieke project One Tonne Life moeten vader Nils, moeder Alicja en de tieners Hannah (16) en Jonathan (13) proberen te “leven van” één ton CO2 per persoon per jaar.  

13 januari 2010: Op woensdag 19 januari 2011 wordt in Stockholm een innovatief project gelanceerd: One Tonne Life.  Uit 53 Zweedse kandidaat families werd één familie geselecteerd die gedurende de komende zes maanden in een modern, intelligent, stijlvol en klimaatvriendelijk huis zullen leven, net buiten Stockholm. Deze technisch geavanceerde woning genereert haar eigen energie en de familie zal over een elektrische wagen kunnen beschikken.

Deze familie heeft als missie haar CO2-footprint van 7 naar 1 ton CO2 ( One Tonne of CO2 CUBE ) per jaar per persoon terug te schroeven, mede dankzij het gebruik van nieuwe technologieën. Dit experiment is een initiatief van verschillende bedrijven zoals Volvo Cars, A-hus, Vattenfall, ICA en Siemens om aan te tonen dat het mogelijk is op een klimaatvriendelijk manier te wonen en te blijven genieten van een hoge levensstandaard. Iedereen zal deze familie dagelijks kunnen volgen op hun weg naar een meer klimaatvriendelijke manier van leven, een “One Tonne Life”.

Mooie actie en met hulp van geavanceerde techniek zal men ook heel komen, maar Climate Neutral? Nee, dat zit er helaas niet in. CO2 Neutral zal al moeilijk genoeg worden.

The average Swede contributes to the greenhouse effect with six to eight tonnes of CO2 a year. In order to hold back climate changes this figure must be decreased radically. What is required for a family to be able to live climate neutral? Given the right conditions, like energy smart housing, an electric car, and clean electricity, life should go on as usual, wouldn’t it? Starting in 2011, a family will get the opportunity to test the accommodation and lifestyle of the future in the “One Tonne Life house“. You can follow them on their way toward a more climate-smart lifestyle from 19 January 2011.

A Sustainable House: Home for Life in Lystrup, northern Aarhus, Denmark

Tags:

5 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  19 januari 2011 om 16:17 | Permalink

  One Tonne Life: Over de Familie Lindell

  Dochter Hannah Lindell zag de advertentie als eerste. Dat klonk hartstikke spannend. Wie wil er nou niet wonen in een klimaatvriendelijk huis met zonnecellen, groene energie en een elektrische auto op de oprit, vertelt ze. De rest van het gezin werd al snel net zo enthousiast. We waren altijd al gek op avonturen en uitdagingen. En een zoektocht naar een klimaatvriendelijke manier van leven… boeiender kan het bijna niet. Dit was onze kans om zelf unieke kennis op te doen en tegelijkertijd een inspiratie te zijn voor anderen, aldus vader Nils.

  Uit meer dan 50 gezinnen werd de familie Lindell geselecteerd en inmiddels hebben ze hun intrek genomen in het nieuwe “One Tonne Life”-huis aan de Älghagsstigen in Hässelby, even buiten Stockholm. De komende zes maanden ruilt het gezin zijn jaren ’70-woning en de bijna 10 jaar oude auto’s in voor het pasgebouwde, klimaatvriendelijke houten huis van A-hus en een Volvo C30 Electric met accuaandrijving.

  Nils Lindell
  Leeftijd: 52 jaar.
  Beroep: Organisatieadviseur, zelfstandig ondernemer.
  Interessegebieden: Familie en vrienden, tennis, zeilen, skiën en persoonlijke ontwikkeling.
  Lievelingseten: Garnalensalade of gegrild rundvlees en Italiaanse groenten

  ”Wij leven het moderne leven in de grote stad. De scholen van de kinderen hebben een groot verzorgingsgebied. Sommige vriendjes wonen 40-50 kilometer verderop. Dan moet je flink wat kilometers met de auto afleggen. Ik verheug me echt op een elektrische auto zonder enige uitstoot. Het wordt ook erg interessant om met de slimme Energy Watch van Vattenfall precies te kunnen zien hoe we onze stroom gebruiken.”

  Alicja Lindell
  Leeftijd: 51 jaar.
  Beroep: Plaatsvervangend hoofd op de kleuterschool. Volgt daarnaast een driejarige opleiding tot schoolleidster.
  Interessegebieden: Familie en vrienden, fitness (vooral zumbadansen), zeilen, goede boeken lezen, interieur en reizen.
  Lievelingseten: Saffraan-vispannetje

  ”Ik kan in 20 minuten naar mijn werk fietsen, maar met zo’n drukke agenda wordt het toch vaak de auto. We kunnen een heleboel CO2 besparen door beter en slimmer te plannen. We zijn al bewuster geworden. Nu anderen onze activiteiten gaan volgen, zou het mooi zijn om inspirerende oplossingen te vinden.”

  Hannah Lindell
  Leeftijd: 16 jaar.
  Beroep: Leerlinge in het voortgezet onderwijs. Eerstejaars op de International Baccalaureate-opleiding van de YBS-school (Young Business Creatives) in Nacka.
  Interessegebieden: Vrienden, boeken lezen, paardrijden, fitness op de gym en koken
  Lievelingseten: Gegrilde lamskoteletten met tijm en aardappelpartjes

  Jonathan Lindell
  Leeftijd: 13 jaar.
  Beroep: Leerling. Jaar 7 van de Engelse school in Bromma
  Interessegebieden: Computers, judo, skateboarden, drummen, gitaar spelen en vrienden
  Lievelingseten: Chiligehakt met pasta

  Hun huidige woning
  Leeftijd: 34 jaar (bouwjaar 1976).
  Type: Vrijstaande woning van hout/beton met donkerrode baksteen.
  Formaat: ca. 200 m2.
  Verwarming: Directe elektrische verwarming, aangevuld met een lucht/lucht-warmtepomp. Vloerverwarming in een aantal ruimtes van het souterrain.

  Hun huidige Auto’s
  Merk: Twee Renault Scenics.
  Leeftijd: 7 en 10 jaar.
  Aandrijving: Allebei benzinemotor.

 2. Erik van Erne zegt:

  19 januari 2011 om 16:22 | Permalink

  One Tonne Life: Alles over het Project

  Het draait om het zoeken naar een koolstofarme manier van leven zonder dat de Lindells al te zeer moeten afwijken van hun normale leven van alledag. Tot dusverre zijn we goede ”wanabees” geweest. We zijn ons bewust van het klimaatprobleem en we willen doen wat goed is. Maar bij gebrek aan een systematische aanpak blijft het meestal bij incidentele acties. Dan krijg je niet echt het gevoel dat je ook écht iets bijdraagt, legt Nils uit.

  Alicja Lindell voegt eraan toe: Maar we zitten barstensvol ideeën. Nu krijgen we ook betere mogelijkheden in de vorm van het huis, de auto en een heleboel kennis. Bovendien kijkt het hele gezin nu echt uit naar een klimaatvriendelijk leven. Om daarin te slagen, zijn we bereid om onze gewoontes aan te passen. Als het ons goed afgaat, kunnen we misschien andere mensen inspireren om óók hun gewoontes aan te passen. Om greep te krijgen op de CO2-voetafdruk van het gezin zijn ook experts van de technische universiteit Chalmers en de dienst milieubeheer van Stockholm bij het project betrokken.

  Het terugdringen van de CO2-uitstoot naar één ton per persoon per jaar is een forse uitdaging als we weten dat die voor de gemiddelde Zweed momenteel tussen de zes en acht ton ligt. Het uitgangspunt voor “One Tonne Life” is dat samenwerking tussen experts op het gebied van koolstofarme producten noodzakelijk is om te komen tot een doordachte, klimaatvriendelijke manier van leven.

  Het project bestaat uit drie hoofdonderdelen:
  • Een klimaatvriendelijk huis gemaakt door A-hus, expert op het gebied van houten huizen, en architect Gert Wingårdh.
  • Een Volvo C30 Electric met accuaandrijving, opgeladen met duurzame energie.
  • Vattenfall voorziet het huis van een nieuwe, slimme techniek waarmee het stroomverbruik van het gezin realtime wordt gemeten. Daarnaast levert men expertise aan voor een efficiënt gebruik van energie. Vattenfall levert via een joint venture ook de techniek voor de zonnecellen en via het elektriciteitsnet wordt duurzame energie geleverd uit wind en waterkracht.

  ICA en Siemens zijn als branchepartners betrokken bij ”One Tonne Life”. ICA is verantwoordelijk voor de voedselvoorziening en helpt de gezinsleden ook bij het maken van bewuste keuzes, waarmee het klimaateffect van de maaltijden wordt beperkt. Siemens heeft het huishouden voorzien van huishoudelijke apparaten die qua energie- en waterverbruik tot de wereldtop behoren. Beide bedrijven leveren ook een bijdrage via kennis over de manier waarop de gezinsleden hun klimaateffect kunnen terugdringen bij het boodschappen doen, koken, afwassen en wassen.

  De ”One Tonne Life”-woning heeft drielaags muren met een uitzonderlijk isolatievermogen en een minimale luchtlekkage. Andere belangrijke details zijn de verbeterde dak- en bodemisolatie en energiebesparende ramen en buitendeuren. De overkapping bij de ingang voorkomt dat er veel binnen- en buitenlucht wordt uitgewisseld. Zo wordt een comfortabeler binnenklimaat gecreëerd en wordt het energieverbruik teruggedrongen doordat de warme binnenlucht ook binnen blijft. De kubussen rond de ramen houden de hoogstaande zomerzon buiten de deur, maar laten het licht en de energie van de laagstaande winterzon juist wel binnen. Om de afgedichte woning te voorzien van frisse lucht, is er een ventilatie-eenheid geplaatst die slechte lucht afzuigt en tegelijkertijd frisse, op temperatuur gebrachte lucht aanvoert voor slaapkamers, woonkamers en andere gezamenlijke ruimtes. De warmte-energie in de gebruikte lucht wordt teruggewonnen. In de warmtebehoefte van de woning wordt grotendeels voorzien door de aangevoerde lucht, de lichaamswarmte van de bewoners en de warmte van de apparatuur. Als aanvulling is er op de benedenverdieping vloerverwarming aanwezig. Het gaat hier om een zogenaamd plusenergiehuis dat meer energie produceert dan het verbruikt. De zonnecellen op het dak en de zuidwestelijke gevel genereren elektriciteit die in eerste instantie wordt gebruikt voor de verwarming van het huis, voor het warmtapwater en voor de ventilatie. Ook wordt deels een bijdrage geleverd aan de elektriciteit die nodig is voor de apparatuur in huis en de verlichting. De elektriciteit die het gezin niet verbruikt, wordt geleverd aan het stroomnet of wordt gebruikt om de elektrische auto op te laden. Met de zonnepanelen op het dak van de carport wordt in de periode april-oktober grotendeels voorzien in de warmte- en warmwaterbehoefte van het huis. Als de zon niet schijnt en de zonne-energie in de accumulatortanks op is, krijgt de familie Lindell duurzame energie van Vattenfall.

  De Volvo C30 Electric van het gezin rijdt heel stil en als hij wordt opgeladen met duurzame energie vindt er geen enkele CO2-uitstoot plaats. De elektrische auto is onderdeel van de offensieve elektrificatiestrategie van Volvo Car Corporation. Qua comfort, ruimte en veiligheid doet hij niet onder voor de standaardauto. Het verschil is dat de Volvo C30 Electric uitsluitend elektrisch wordt aangedreven. Het ”One Tonne Life”-project biedt Volvo Car Corporation de mogelijkheid om te onderzoeken hoe de elektrische auto kan worden ingepast in het levenspatroon van een modern gezin. De Volvo C30 Electric wordt aangedreven door lithium-ionaccu’s die via een gewoon stopcontact worden opgeladen. Het duurt ongeveer acht uur om de accu volledig op te laden. Met een volledig opgeladen accu kan tot wel 150 km gereden worden.

  Klimaatvriendelijke en energieproducerende woningen zijn een belangrijke schakel in de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten, die weer een belangrijk onderdeel vormen van een duurzame samenleving. Bij Vattenfall lopen diverse projecten gericht op de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten en energieoplossingen voor huishoudens op het gebied van elektriciteitsmeting en verbetering van de energie-efficiëntie. Op die manier kunnen bepaalde huiseigenaren niet alleen stroomconsumenten zijn, maar ook kleinschalige stroomproducenten, bijvoorbeeld via zonnecellen. De bijdrage van Vattenfall bestaat bij ”One Tonne Life” onder andere uit Energy Watch, een nieuwe techniek waarmee het stroomverbruik van het gezin realtime kan worden gemeten.

  Huishoudelijke apparaten kunnen wel de helft van de totale energiebehoefte van een normaal huishouden opslokken. De manier waarop ze worden gebruikt, heeft ook gevolgen voor de hoogte van de elektriciteitsrekening. In de afgelopen 15 jaar heeft Siemens het energieverbruik van de huishoudelijke apparaten met tot wel 80 procent weten terug te dringen.

 3. Erik van Erne zegt:

  24 februari 2011 om 16:08 | Permalink

  One Tonne Life: Volvo C30 Electric

 4. Erik van Erne zegt:

  24 februari 2011 om 16:09 | Permalink

  One Tonne Life: Siemens blueTherm

 5. Erik van Erne zegt:

  13 april 2011 om 19:00 | Permalink

  Webisod #1 “The Family” One Tonne Life

  Webisode #2 “Moving in” One Tonne Life

  Webisode #3 “The Electrical car” One Tonne Life

  Webisode #4 “The Food” One Tonne Life

  Webisode #5 “The Vacation” One Tonne Life

  Webisode #6 “The Dinner Party” One Tonne Life

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..