Nieuwe CAO Met Klimaatbudget Van 2.500 Euro Voor Medewerkers Achmea
Geschreven op 24-1-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatEen meerderheid van de leden van FNV Finance en CNV Vakmensen heeft ingestemd met het eindbod van Achmea voor een nieuwe tweejarige cao. Daarmee is de nieuwe cao een feit.
De leden van De Unie hebben niet ingestemd met het eindbod. Achmea legde het eindbod eind december voor aan de drie vakorganisaties. Afgelopen vrijdag sloot de stemmingsperiode.
De nieuwe cao geldt voor circa 12.000 medewerkers en heeft een looptijd van 1 december 2021 tot 1 december 2023.
Vernieuwende onderdelen van de cao zijn een eenmalig klimaatbudget voor alle medewerkers en een onbeperkt opleidingsbudget. https://www.achmea.nl/
Bestuursvoorzitter Bianca Tetteroo van Achmea is verheugd met de nieuwe cao: “Wij willen duurzame waarde creëren voor klanten, medewerkers, het bedrijf én de samenleving. Met deze nieuwe cao investeren we opnieuw in duurzaam werkgeverschap voor nu en in de toekomst. We bieden een totaalpakket dat medewerkers belangrijke voordelen geeft en ze in staat stelt hun talenten optimaal te benutten en te ontwikkelen.”
Belangrijke afspraken in de nieuwe cao zijn: De lonen stijgen per 1 januari 2022 met 3% en per 1 januari 2023 met 1%; Een eenmalig bedrag van 750 euro bruto per medewerker in januari 2023; Een eenmalig klimaatbudget van 2.500 euro netto, te besteden vanaf 2023; De pensioenpremie wordt gemaximeerd op 40% van de pensioengrondslag; Onbeperkt opleidingsbudget voor alle medewerkers en voor uitzendkrachten die langer dan 3 maanden voor Achmea werken; Rouwverlof op maat (zonder maximum); Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor medewerkers die binnen 3 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken.
Alle medewerkers ontvangen vanaf 2023 een eenmalig klimaatbudget van 2.500 euro netto. Dit bedrag kunnen zij besteden aan producten en diensten die een bijdrage leveren aan verduurzaming en daarmee aan verbetering van het klimaat. Bianca Tetteroo: “Klimaatverandering is een belangrijk thema in onze strategie. Achmea heeft op dit vlak ambitieuze doelen. Dat betekent dat we niet alleen naar onze eigen voetafdruk kijken, maar ook klanten en medewerkers stimuleren om te verduurzamen. Met het opnemen van een klimaatbudget in de arbeidsvoorwaarden geven we op eigentijdse wijze invulling aan de klimaatambitie van ons bedrijf.”
Producten en diensten die in aanmerking komen voor het budget zijn bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, woningisolatie of een warmtepomp. Maar mensen mogen het ook aan duurzame mobiliteit uitgeven, zoals een (elektrische) fiets. Medewerkers die het budget niet kunnen of willen gebruiken, kunnen het geld aan het einde van de bestedingsperiode in 2025 investeren in een groenfonds.
Het onbeperkt opleidingsbudget geeft alle medewerkers de mogelijkheid om naar eigen keuze opleidingen te volgen uit een brede opleidingscatalogus. Toestemming van de leidinggevende is niet nodig en het afdelingsbudget is geen beperkende factor. Dit komt voort uit de ambitie om medewerkers in staat te stellen hun talenten optimaal te benutten en ontwikkelen.
Zie ook: Solarcarport Met 3.200 Zonnepanelen Boven Parkeerplaats Achmea Apeldoorn – Achmea Werkt In 2030 Volledig CO2-Neutraal: Sustainable Development Goals (SDG’s) Centraal
Erik van Erne zegt:
28 januari 2022 om 18:13 | Permalink
Werknemers AH Delhaize (Albert Heijn, Gall & Gall, Etos en bol.com) Krijgen Tegoedbon Van 50 Euro
Het gaat in totaal om ongeveer 120.000 werknemers bij Albert Heijn, Gall & Gall, Etos en bol.com.
Daarmee komt de totale waarde van de bonnen op 6 miljoen euro.
De bonnen zijn te besteden bij restaurants, theaters en bioscopen. “We vonden het belangrijk om iets extra’s te doen voor onze medewerkers”
Door ze uitgerekend op kosten van de baas naar een restaurant, bioscoop of theater te laten gaan, denkt Ahold “twee vliegen in één klap” te slaan. “We vonden het mooi dat te combineren.
Een tegoedbon voor alle medewerkers en een steuntje in de rug voor de sectoren die zo lang in lockdown hebben gezeten.”