google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Niet spaarlampen maar LED-lampen moeten goedkoper !

Geschreven op 27-5-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

smartpower3.jpgDe Taskforce Verlichting adviseert minister Jacqueline Cramer van VROM om spaarlampen goedkoper te maken. De adviesgroep, waarin fabrikanten, installateurs, de detailhandel, woningbouwcorporaties, milieuorganisaties en overheidsinstellingen zitten, is in 2007 ingesteld na felle kritiek op een plan van diezelfde minister Cramer om de gloeilamp helemaal te verbieden.

De spaarlampen kunnen goedkoper worden door de importheffing op de in Azië goedkoop gemaakte spaarlampen te schrappen, stelt de Taskforce Verlichting. Die importheffing bedraagt maar liefst 66,1 procent. Ook een verlaging van het BTW-tarief is een optie. Bron: AD

Jammer, dit advies zet in op de verkeerde lamp. Voor echt energiezuinige oplossingen is de spaarlamp niet de beste oplossing, bovendien heeft de spaarlamp enkele nadelen. Denkt u maar even aan alle ophef over wat u moet doen als er onverhoopt een spaarlamp breekt in uw huis. En als de spaarlamp zijn werk heeft gedaan, moet het ding als Klein Chemisch Afval worden afgevoerd. Het hele rapport Groen licht voor Energiebesparing kunt u hier downloaden als PDF.

Inzetten op zonlicht en op LED-verlichting en die laten branden op groene stroom. Dat schiet echt op. Gelukkig zien steeds meer organisaties en overheden die voordelen al wel in, onlangs schreef ik nog over de Daylight Award, openbare LED-verlichting in Amsterdam, LED-Traffic Lights, LED-TL’s en Better LED as net !

26 Reacties

 1. Rotterdammer zegt:

  27 mei 2008 om 08:46 | Permalink

  Geen woorden maar daden en hier in Rotterdam zijn ze druk bezig met LED. Hier een stukje info:

  “Energiebesparing op openbare verlichting mag niet ten koste gaan van de veiligheid”, vertelt Henk Visser, projectmanager bij het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Dat betekent niet dat er niets te besparen valt. “Een simpele rekensom vertelt je dat de introductie van LED-verlichting een forse energiebesparing realiseert.”

  Voor de rekensom is het nodig te weten wat het verschil is tussen een LED-lamp en de gloeilamp:
  • De LED-lamp is 90% zuiniger dan de gloeilamp
  • De LED-lamp gaat 50 keer langer mee dan de gloeilamp
  • De LED-lamp is (nog) een stuk duurder dan de gloeilamp

  Hoe komt dat? Een groot gedeelte van de energie van de gloeilamp gaat verloren in de vorm van warmte. Daarnaast is de gloeidraad in de lamp kwetsbaar. De LED-lamp is gebaseerd op een ander principe en is daardoor zuiniger en minder kwetsbaar.

 2. Joris zegt:

  20 juni 2008 om 09:11 | Permalink

  Hoewel onze prijzen al behoorlijk laag zijn voor onze LED TL’s, is dit nog steeds niet te vergelijken met TL lampen. Alleen door die besparing tot ruim 75% verdient de LED TL verlichting zich lachend terug. Alleen, om het aantrekkelijker te maken voor de consument zou zo’n verlaging van de heffing veel kunnen uitmaken! En dan inderdaad met groene stroom laten branden. Conventionele TL’s zijn op retour, andere overheidsinstellingen zijn dat ook van mening.

 3. Klaas zegt:

  21 augustus 2009 om 14:45 | Permalink

  Inzetten op led verlichting als hoofdverlichting voor de consument lijkt mij wat voorbarig. Ten eerste zal een goede (cree of seoul) led voor een consument te prijzig. Geen enkele consument zal € 40 euro betalen voor een lamp. Let wel: Er zijn goede ledspots en lichtbronnen maar de lumen per wat verhouding is bij velen veel te laag, met name de prijsgunstige led, om ook maar enigzins de vereiste luxwaarde op werkniveau te halen. Daarnaast kampen de goedkope p2 ledseries met fluxatie in lichtkwaliteit: ofwel kleurverschil.

  Om de co-sinus vi verhouding bij velen maar niet te noemen

  Conclusie voor de consument: Led:mooi, gaaf, de toekomst, maar nu nog voor de consument te vroeg

 4. Erik van Erne zegt:

  21 augustus 2009 om 18:05 | Permalink

  @Klaas

  Het is nog maar de vraag hoe lang die prijs hoog blijft. Ik weet eigenlijk wel heel erg zeker dat goede kwaliteit LED-lampen nog voor het eind van dit jaar te koop zullen zijn, hier in Nederland.

 5. Meisje zegt:

  22 augustus 2009 om 10:56 | Permalink

  Vanaf eind augustus zijn er LED lampen te koop zijn bij Lidll.

  Nu vind ik de prijs wel heel erg goedkoop. Keuze uit: GU10,1 watt, MR16, 1,5 watt, E14, 1 watt, E27, 1 watt. Euro 4,99. Ik dacht altijd dat die lampen heel erg duur waren.

  Ik snap hier weinig van. 1 watt´s Ledlamp waarmee kan ik dat vergelijken met een normale gloeilamp. 15 watt,25 , 40, 60 of hoger.

  Heb al eens gegoogeld maar vind de eenvoudige uitleg nergens. Kan ik b.v. die lampen gewoon in mijn armaturen doen waar ik nu gewone spaarlampen in heb zitten.

 6. Wim zegt:

  27 augustus 2009 om 21:40 | Permalink

  Een ledlamp geeft 10x zo veel licht als een gloeilamp.
  Een 1 watt ledlamp geeft ruwweg net zo veel licht als een 10W gloeilamp, maar verbruikt dus 10x zo weinig energie.
  Ter vergelijking: een spaarlamp geeft 7x zo veel licht als een gloeilamp.

  Ledlampen passen in elke niet gedimde fitting.
  Als je een ledlamp gaat dimmen gaat deze flikkeren, omdat deze te weinig stroom trekt voor de meeste dimmers, dat effect krijg je ook als je een 6W ovenlampje probeert te dimmen.
  De triac (een transistor voor wisselstroom zeg maar) in een dimmer heeft een minimale belasting nodig anders werkt deze niet goed.
  Er komen ongetwijfeld snel dimmers die al vanaf 1 Watt goed hun werk doen.

  Het is jammer dat de ledlamp bij voorbaat al heeft te lijden onder het negatieve imago van spaarlampen.
  Led lampen worden vaak koud genoemd, maar er zijn ook warme ledlampen.
  Je kunt leds in alle kleuren krijgen, van koud tot heel warm wit.

  De kleur of kleurtemperatuur wordt in graden Kelvin uitgedrukt:

  2500°-2800° Kelvin extra warm wit
  2800°-3500° Kelvin warm wit
  3500°-5000° Kelvin neutraal wit
  5000° Kelvin en hoger koel wit

  Let op bij de aanschaf van ledlampen dus op de kleurtemperatuur!

 7. Erik van Erne zegt:

  28 augustus 2009 om 09:59 | Permalink

  @Wim,

  Dank voor alle informatie. Wat betreft de dimbare LED-lamp. Die zijn er ook al:
  De dimbare LED-lamp en de International Design Excellence Award 2009
  Ledzworld introduceert een serie dimbare LED-lampen
  Sharp introduceert de dimbare DL-L60AV LED-lamp met afstandsbediening
  In het najaar worden er maar liefst 3,5 miljoen dimbare LED-lampen weggegeven aan Nederlandse gezinnen die deelnemen aan de Postcodeloterij.
  Gratis energiezuinige LED-lampen voor deelnemers Postcodeloterij

 8. Stephen Noordzij zegt:

  15 oktober 2009 om 09:48 | Permalink

  Wanneer gaan we nou eindelijk eens producten in het geheel zien ?
  Elke lamp moet ook geproduceerd worden, dat kost ook een bepaalde hoeveelheid energie. Ik vermoed dat dit voor een spaarlamp vele malen hoger ligt dan voor een gloeilamp, maar kan nergens exacte waarden vinden.

  En die 10x langere levensduur merk ik ook bar weinig van want dat gaat alleen op als je de lamp nooit uitschakeld. Bij mij is zowel een goedkope als een dure spaarlamp binnen het half jaar kapot in tegenstelling tot een gloeilamp die ongeveer een jaar mee gaat bij mij.

  En nu het weer winter is, ben ik zeer tevreden over het feit dat 5% van de 40 watt in licht wordt omgezet en 95% direct in warmte.

  Een rendement van 100% !!!

  Daar kan geen spaarlamp, LED-lamp, of HR-ketel overheen.
  Overigens snap ik ook niet het gezever over 0,04 Kw/uur niet, als men dat vergelijkt met een sauna (2 tot 4 Kw/uur) -of andere belachelijke luxe stroomverbruikers-

  Er valt gewoon geld te verdienen met “hoofdpijn” lampen, en het “milieu” wordt weer als dekmantel gebruikt. Word eens wakker !

 9. Wim zegt:

  21 oktober 2009 om 20:35 | Permalink

  Lampen zijn niet erg efficient als je ze als elektrische kacheltjes gebruikt.
  En op een zomeravond wil je die warmte helemaal niet.

  Spaarlampen van 1 euro gaan idd snel kapot, maar een longlive Philips of Osram niet.

  Spaarlampen zijn ook niet echt goed voor het millieu, ledlampen wel.
  Het is te hopen dat ze snel betaalbaar worden.
  En leds gaan niet kapot door veel uit en aanschakelen, het zijn halfgeleiders die 10.000x per seconde geschakeld kunnen worden en dat jaren volhouden.

 10. Hein zegt:

  23 oktober 2009 om 21:46 | Permalink

  Ledlampen zijn: – Veel te duur – Geven te weinig licht – spreiden het licht slecht.
  Eerst moesten we met ons allen veel te dure spaarlampen kopen, niemand repte toen over het milieuprobleem, en nu moeten we met ons allen veel te dure ledlampen kopen.
  Je, de gloeilampen worden zo langzamerhand verboden, maar wat er niet bij verteld wordt is dat halogeen lampen ook gloeilampen zijn. En over halogeenlampen, enorme energieverslinders, zegt de industrie geen kwaad woord.

 11. Erik van Erne zegt:

  24 oktober 2009 om 09:07 | Permalink

  @Hein
  Klopt dat er over halogeen lampen weinig wordt gecommuniceerd. Ik heb zelfs een zeer vreemd advies van Milieu Centraal gezien om gloeilampen te vervangen door….. halogeenlampen. http://tinyurl.com/y9sejw9

  Dat de industrie niets zegt, is logisch. Die hebben vooral een belang bij het leegverkopen van de magazijnen.

  Overigens gaat er morgen een grote voorlichtingscampagne van start: De publiekscampagne Zuinig licht, heldere keuze http://tinyurl.com/ykf3tg4

 12. chris zegt:

  10 november 2009 om 13:14 | Permalink

  Ik kan alleen maar zeggen doe die spaarlampen weg, en vervang ze door leds, wel sterk genoeg, je merkt het zeer snel op je energie factuur, Ik heb zo de halogeen spots van 50 w vervangen in een winkel, door leds, deze kost was op een half jaar terugverdiend, nu maken ze winst ten opzichte van voorig jaar en de energie stijgingen nog niet meer geteld die anders het factuur 10% verhogen en nu maar een 1%, is dat geen profijt! Natuurlijk eerst investeren eer je verdient! Let op dit voordeel krijg je enkel met lampen, verlichting die dagelijks minstens 1 uur brand!

 13. Hein zegt:

  10 november 2009 om 16:19 | Permalink

  Ik wil hier even op reageren want de aanschaf van ledlampen en het te behalen voordeel hieruit wordt m.i. te rooskleurig voorgesteld. Een dergelijke ledlamp kost tenminste 25 euro. Waarschijnlijk kost diezelfde ledlamp over 2 jaar of zo nog maar 10 euro, en wordt daarna nog goedkoper. Het lijkt dus verstandig de huidige stroomvretende lampen op de korte termijn te vervangen door spaarlampen (3 a 5 euro per stuk) en deze over enkele jaren te vervangen door ledlampen. De investering is dan in totaal veel minder en het verbruik van spaarlampen is vergelijkbaar met ledlampen.

 14. Erik van Erne zegt:

  11 november 2009 om 05:30 | Permalink

  @Hein,
  Klopt dat LED-lampen nog duur zijn. Al eerder werd voorgesteld om de BTW op LED-lampen te verlagen. Helaas gaat dat (nog) niet door. Tuurlijk worden ze goedkoper over x jaren.

  De één zal daar op wachten, de ander zal nu kiezen voor LED. Dat hangt toch sterk af van de situatie. Voorbeeld: wie “net” alle gloeilampen heeft vervangen door spaarlampen, zal wellicht nu niet direct overschakelen op ledlampen, maar misschien wel 1 lamp die veel brand, vervangen door een ledlamp.

 15. Hein zegt:

  11 november 2009 om 08:59 | Permalink

  @Erik,
  Ik begrijp je verhaal, echter kijk even naar de kosten. Een spaarlamp bespaart ongeveer evenveel als een ledlamp. Als je nu een spaarlamp koopt van 5 euro en over zeg 2 jaar een ledlamp van 10 euro ter vervanging van de spaarlamp dan is je totale investering dus 15 euro, terwijl als je nu direct een ledlamp koopt, je tenminste 25 euro kwijt bent. Dat is toch een behoorlijk verschil, je bent dus als je nu al een ledlamp aanschaft ter vervanging van een gloeilamp, tenminste 10 euro meer kwijt met dezelfde energiebesparing.

 16. Erik van Erne zegt:

  11 november 2009 om 09:24 | Permalink

  @Hein
  Mee eens. Niet iedereen kiest voor die logica. Gelukkig zijn er veel mensen die net dat beetje extra uitgeven op weg naar een duurzaam huishouden. Veel duurzame, energiezuinige producten zijn net iets duurder. Bekend voorbeeld: biologische producten.

  Investeren in een duurzame samenleving, een duurzaam huishouden, werk, enz. zullen we toch echt met z’n allen moeten gaan doen en anders zitten we gewoon met een klimaatramp van ongekende omvang: http://rt.nu/zkp9fb

 17. Hein zegt:

  11 november 2009 om 13:30 | Permalink

  @Erik
  Met de duurzame samenleving ben ik ‘t uiteraard eens, maar de industrie weet ‘t wel zo te brengen dat we daar heel vet voor moeten betalen. Een kennis van me heeft 3 dure led spots in z’n gang gehangen (totaalprijs zo’n 100 euro)die misschien hooguit een paar uur per jaar aan zijn. Een nobel streven, maar alleen de fabrikanten van de led’s zijn hiermee geholpen, zeker niet het milieu. Als de invoerbeperking op led’s wordt beeindigd dan wordt het milieu er pas echt beter van vanwege de te verwachten grote afname.

 18. Erik van Erne zegt:

  11 november 2009 om 13:37 | Permalink

  @Hein

  Zoals ik al eerder schreef: begin met het vervangen van lampen die veel branden. Daar zit uiteraard de grootste winst. Die kennis is toch goed bezig.

 19. Hein zegt:

  11 november 2009 om 13:55 | Permalink

  @Erik
  Vanuit een ideologisch standpunt gezien heb je volkomen gelijk, echter economisch gezien verschillen we van mening.

 20. Annabel zegt:

  23 november 2009 om 12:33 | Permalink

  Behalve gewone lampen zijn er nog veel meer mogelijkheden met LED verlichting. Zo heb ik bijvoorbeeld LED-strips in zowel mijn badkamer als mijn keuken aangebracht. Deze strips kunnen verschillende kleuren worden en geven dus heel veel sfeer!

 21. Klaas zegt:

  11 maart 2010 om 21:32 | Permalink

  Laatst een set led lampen gekocht op ledlampenkopen.nl , kan niet anders zeggen dan prima lampen. Goede lichtopbrengst tegen een scherpe prijs en had de lampen de volgende dag al thuis.

  Dus duur hoeft niet!

 22. Eddie zegt:

  14 maart 2010 om 20:52 | Permalink

  Heel goede ledlampen zijn al te koop vanaf 8 euro voor 3.3 watt en warm wit.
  Nu nog spaarlampen kopen is geld weggooien.

 23. Hein zegt:

  15 maart 2010 om 15:01 | Permalink

  Naar mijn idee zijn ledlampen nog steeds veel te prijzig. Ik had een lichtopbrengst nodig (vergeleken met gloeilamp) van 100 watt, dat is rond de 1100 lumen. Een spaarlamp van 20w levert ongeveer deze lichtsterkte.
  Om dezelfde lichtsterkte van led lampen te krijgen zou ik er 3 moeten aanschaffen van 350 lumen. ofwel 3 van 5w, die op de website vermeld staan als vervangers van 70w. dat is dus 3 x 27,72 t.o.v. 1 spaarlamp van 6 euro. Of reken ik verkeerd?

 24. Erik van Erne zegt:

  9 september 2010 om 13:18 | Permalink

  Kwaliteit spaarlampen is ondermaats

  Test-Aankoop (T-A) kan na een nieuwe test van spaarlampen de titel ‘beste koop’ niet uitreiken. De consumentenorganisatie hekelt de kwaliteit van de lampen: levensduur en ontstekingssnelheid zijn de zwakke punten. Vanaf deze maand mogen de traditionele gloeilampen van 75 watt en meer niet meer verkocht worden van Europa. Dat maakt deel uit van de gefaseerde uitdoofoperatie die in september 2012 rond moet zijn. Bron: Habitos

 25. Bartje zegt:

  12 september 2011 om 15:45 | Permalink

  Ik heb reeds veel lampen getest. Spaarlampen zijn brol.
  Ledlampen zijn de toekomst. De goedkope ledlampen dat ik heb getest zijn echt het geld niet waard. Naar lang zoeken ben ik bij een merk Nortomled gekomen. De lampen hebben 3 jaar garantie. De lampen zijn top qua kleur en lichtsterkte. Ook lampen van philips en Osram waren we niet happy. De lampen van nortomled sprongen eruit. echt een aanrader. En ze zijn misschien duurder, maar komen een stuk goedkoper uit. wij hebben al onze lampen al terug verdiend in zo’n 2.5 jaar. Een nu sparen voor een reiske.

 26. Carel zegt:

  25 november 2011 om 16:26 | Permalink

  We zijn nu alweer een tijdje verder. De prijs van de led lampen en de kwaliteit van het licht worden als maar beter. Warm-wit licht van 2700K vervangt is vergelijkbaar met halogeen licht. De prijs van de led lamp zal ook nog wel iets gaan zakken, maar omdat ze natuurlijk veel langer meegaan en tot wel 70-80 procent besparen op de huidige lampen is het nog maar de vraag of dit gaat gebeuren. Led lampen kun je natuurlijk ook gewoon combineren met je huidige lampen om net even de gewenste sfeer te behouden.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (686)
 • Agenda (3.270)
 • Biologisch (116)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (865)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.384)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.607)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (397)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (141)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.706)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.587)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Volledig Elektrische Rigitrac SKE 50 Electric Tractor by Rigitrac
 • Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB
 • Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af
 • Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie
 • Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC
 • ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW)
 • Hoe Dump Je Veilig En Milieuvriendelijk Oude Laptops 
 • Financiële Impuls Van 300 Miljoen Euro Voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROM’s)
 • Flowbatterij Havengebied Rotterdam Drijvend Laadstation Elektrisch Varen by Greenchoice
 • Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken
 • Groenste Ondergrondse Fietsenstalling Stationsplein Zwolle Met 5.800 Stallingsplekken Geopend
 • ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE
 • Online Kansspelen: Wat Zijn De Do’s En Don’ts?
 • Een Duurzame Uitvaart: De Mogelijkheden Voor Een Duurzame Uitvaart
 • Uitstoot Broeikasgassen Acht Procent Lager In 2020 by CBS
 • Het Verband Tussen Gezondheid En Actief Reizen: Lopen Gunstig Voor Gewicht by KiM
 • De Nationale Bruggenbank: Van Overheden, Voor Overheden – Hergebruik Bruggen by AmRoR
 • De EV Experience Op Formule 1 Circuit Zandvoort: The Future is Electric – Ervaar Elektrisch Rijden
 • Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA
 • Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie
 • Links

  Milieunet op..