Nederlandse leerlingen op Kaap de Goede Hoop !
Geschreven op 27-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Educatie, KlimaatWat gebeurt er als je meer dan 500 studenten, wetenschappers en onderwijzers uit 51 landen bijeenzet om ervaringen uit te wisselen over onderzoek naar een duurzame wereld? Dat is wat twee Nederlandse scholen aan den lijve ondervonden deze week, 22-27 juni 2008, tijdens de GLOBE Learning Expedition in Kaapstad, Zuid Afrika.
College de Heemlanden uit Houten en het Sint Maartenscollege uit Maastricht kunnen nog steeds bijna niet geloven dat ze er echt zijn. Ze worden heen en weer geslingerd van de ene bijzondere ervaring na de andere. Ten eerste gaven beide scholen met het zweet op het voorhoofd een presentatie aan het internationale publiek van wetenschappers en leergierige scholieren over hun onderzoek naar de invloed van de luchtkwaliteit in de schoolomgeving op hun gezondheid.
Daarnaast deden zij GLOBE onderzoek in verschillende Zuid-Afrikaanse parken. Zo deden zij metingen van de waterkwaliteit in de baai bij Kaap de Goede Hoop, terwijl op enige afstand walvissen het water lieten bruisen en kwamen de pinguins van Boulders Bay zo dicht bij dat ze bijna aangeraakt konden worden.
Uiteraard worden er op deze internationale bijeenkomst de nodige contacten gelegd en worden er druk e-mail adressen uitgewisseld. In de avonduren wanneer de culturele presentatie van het Limburgse Sint Maartenscollege plaats vindt, gaat de hele delegatie in de polonaise en legt een Taiwanees meisje met een grote glimlach haar handen op de rug van een Amerikaanse scholier.
GLOBE studenten beleven bijzondere tijden. De constante stroom van berichten over het milieu, broeikaseffect en de stijgende zeespiegel, zorgt er voor dat ze niet langer passief opdrachten willen uitvoeren, maar actief mee willen werken in internationaal onderzoek naar gevolgen en oplossingen voor de problemen. Ze zijn onderzoekend, goed geinformeerd en enthousiast om in Zuid Afrika hun ideeen te delen met studenten uit de hele wereld.
Wereldwijd doen 17.000 scholen uit 110 landen mee met het door Al Gore opgezette GLOBE programma. In Nederland werkt GLOBE samen met wetenschappelijke instellingen zoals het KNMI, RIVM, Alterra en Wageningen Universiteit. Onderzoekers blijken de gegevens van leerlingen in de praktijk goed te kunnen gebruiken. Doordat scholen gelijkmatig over het hele land verspreid liggen, krijgen de wetenschappers op deze wijze beschikking over een veel fijnmazigere dataset dan anders ooit mogelijk zou zijn. Resultaten van Nederlands leerlingenonderzoek naar aërosolen verschenen bijvoorbeeld in het internationale Journal of Geophysical Research.
GLOBE inspireert leerlingen om een bèta vervolgopleiding te gaan volgen en zich actief in te zetten voor een duurzame samenleving. Het GLOBE programma wordt in Nederland gecoördineerd door SME Advies. Het programma wordt financieel en inhoudelijk ondersteund door de ministeries VROM, LNV en V&W en past binnen de onderwijsactiviteiten van het interdepartementale programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling van het agentschap SenterNovem. Daarnaast wordt het programma inhoudelijk en financieel mogelijk gemaakt door bijdrages van de volgende bedrijven: DAF, Essent, Philips, ING en SC Johnson.
Tags: Milieu