google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nederlandse Bedrijven Gaan CO2-Uitstoot Halveren in 2020 en Gaan voor CO2-Neutraal in 2050

Geschreven op 28-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Greenwashing, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

NKC_Barometer nov ingevuldMooi PR bericht weer van MVO Nederland. Ik lees op verschillende plaatsen dat 110 Nederlandse bedrijven, ngo’s en overheden concrete maatregelen gaan nemen om hun CO2-uitstoot in 2020 te halveren.

Samen besparen die 110 organisaties minimaal 11% van alle CO2-uitstoot die in Nederland nodig is om klimaatverandering tegen te gaan.

Is allemaal gerommel met cijfertjes, terwijl er in de praktijk nog weinig tot niets verandert. Wat die 110 organisaties tot nu toe hebben gedaan, is een klimaatbarometer invullen. En als alle 396 aangesloten organisaties dat ook zouden doen en als alle 396 organisaties die maatregelen ook echt zouden uitvoeren, Ja, dan is er een mooie CO2-reductie behaald in 2020. En als het commitment van de 396 organisaties voor 2050 ook echt wordt gehaald. Ja, dan is er in 2050 geen CO2-uitstoot meer van deze organisaties.  Naast deze 110 organisaties verklaren nog eens 286 bedrijven, overheden en ngo’s, die ook bij de Nederlandse Klimaatcoalitie zijn aangesloten, in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat is natuurlijk helemaal onzin, want klimaatneutraal is niet haalbaar, het is en blijft greenwashing. CO2-neutraal is al heel mooi.

Zie ook: Wat is Energieneutraal, CO2-Neutraal of Klimaatneutraal? Het Einde van Klimaatneutraal – It’s an Illusion: Klimaatneutraal en CO2 compensatie volksverlakkerij. Klimaatneutraal een Trend? – Klimaatneutraal = Greenwashing ! – Klimaatneutraal moet geloofwaardig blijven, maar klimaatneutraal zeggen ze toch allemaal? –Klimaatneutraal is zonder negatieve invloed op het klimaat ! –  Is Klimaatneutraal meer dan Goede Sier ?? – Klimaatneutraal of CO2-neutraal worden doe je zo! Ga voor Klimaatneutraal Gold – Alweer klimaatneutraal ?

De organisaties zijn aangesloten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, MVO Nederland, Klimaatverbond Nederland en Natuur & Milieu. De deelnemende organisaties hebben de afspraken vastgelegd in een Code of Conduct waarmee ze zich verbinden aan hun eigen doelstellingen.

FrieslandCampina, BAM, Landal Greenparks, Nuon, Philips, Gemeente Haarlem en Hogeschool Utrecht zijn enkele organisaties die toezeggen om in 2050 klimaatneutraal te worden. Maar ook veel MKB bedrijven, overheden en ngo’s doen mee. Zie hier de volledige lijst van organisaties die meedoen aan de Nederlandse Klimaatcoalitie.

Op 28 november vertrekt een speciale Thalys met de onderhandelingsdelegatie, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en allerlei gemeentes naar de klimaattop in Parijs. Tijdens de Klimaattop COP21, die van 30 november tot en met 11 december in Parijs wordt gehouden, onderhandelen wereldleiders over een nieuw klimaatakkoord.  Het huidige verdrag, het Kyoto protocol loopt af in 2020. Het is daarom belangrijk dat er een nieuw klimaatakkoord wordt gesloten om zo de temperatuurstijging op aarde onder het internationaal vastgestelde maximun van twee graden Celsius te houden.

Zie ook: MVO Nederland Daagt Bedrijven Uit met Climate Makeover om Klimaatneutraal te Worden in 2050 – UN Climate Change Conference: COP21 – The Climate Miles: Van 1 t/m 29 November 2015 van Utrecht naar de Klimaattop in Parijs –  Nieuw TV-programma Mijlpalen voor Parijs: Van 1 t/m 28 November 2015 op NPO 2 – Nederland haalt Kyoto doelstellingen – De Klimaatparade op 29 november 2015 Start bij het Museumplein in Amsterdam – Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten – De Klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samson: Vermindering Broeikasgassen 95% in 2050 – Het Nationaal Klimaatakkoord: Hoe Ziet Jouw Klimaatakkoord Eruit? – Open Brief CEO’s 79 Internationale Bedrijven: Oproep Tot Concrete Actie Tegen Klimaatverandering

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  28 november 2015 om 07:34 | Permalink

  De Nederlandse Klimaatcoalitie: Code of Conduct (Kader voor gedrag en verantwoordelijkheden voor alle deelnemers in de Nederlandse Klimaatcoalitie).

  Alle partijen die deelnemen in de Nederlandse Klimaatcoalitie hebben toegang tot en onderschrijven de intentie om:
  1. Naar een klimaatneutraal Nederland uiterlijk in 2050 te streven. Provincies, Waterschappen en gemeenten doen dit voor hun eigen bedrijfsvoering én voor de klimaatneutraliteit van hun grondgebied. De definitie van klimaatneutraliteit voor bedrijven is dat de activiteiten van de organisatie niet bijdragen aan klimaatverandering.
  2. De huidige CO2 footprint transparant te maken en om deze te reduceren; in beleid én uitvoering. In eerste instantie wordt er gekeken naar plannen richting 2020.
  3. Initiatieven te ontwikkelen om dit te realiseren die laten zien dat klimaatneutraliteit niet alleen noodzakelijk is maar ook aantrekkelijk. Voor de bedrijven en bedrijfsvoering van overheden ligt daarbij op de directe emissies van de organisatie (scope 1) en de indirecte emissies als gevolg van gebruik van elektriciteit, gas en warmte (scope 2). Bij voorkeur wordt ook scope 3 meegenomen: de beïnvloedbare emissies in de grondstoffen- en productenstroom en richting klanten en leveranciers. Voor overheden ligt tevens de focus op hun grondgebied en op het, samen met ondernemers, maatschappelijke organisaties en onderwijs- en onderzoeksinstellingen, concreet en verifieerbaar voorkomen én verlagen van de uitstoot van broeikasgassen.
  4. Deze initiatieven te delen en samen te werken met andere leden van de Klimaatcoalitie, waar mogelijk, en publiekelijk uitingen te doen om klimaatneutraliteit te stimuleren. Daarnaast steunen van maatregelen die de duurzame transitie naar een klimaatneutrale samenleving faciliteren en zich publiekelijk te onthouden van uitingen die de transitie naar een klimaatneutrale samenleving belemmeren.
  5. Meerjarig betrokken te blijven bij deze coalitie.

  Deelname is door een organisatie en bekrachtigd door een daartoe bevoegd persoon of organisatieonderdeel. Deze Code of Conduct wordt een jaar na datum ondertekening stilzwijgend met een jaar verlengd en de daarop volgende jaren ook telkens met een jaar, tenzij een van de partijen de samenwerking wenst te beëindigen, met een opzegtermijn van een maand. Indien partijen zich niet of onvoldoende aan deze Code of Conduct houden zal het Bestuurders Overleg Nederlandse Klimaatcoalitie (BONK) hierover in gesprek treden met de desbetreffende partij.

 2. Erik van Erne zegt:

  30 maart 2018 om 12:20 | Permalink

  Klimaatcoalitie: Vanaf 2021 Geen CV-ketel Meer Zonder Duurzame Techniek

  Vanaf 2021 mogen huiseigenaren hun cv-ketel alléén nog vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Dat staat in een manifest dat installateurskoepel UNETO-VNI, Energie Nederland, Greenpeace en een groot aantal andere organisaties vandaag presenteren. De brede klimaatcoalitie wil op die manier woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen. In Nederland zijn jaarlijks circa 350.000 cv-ketels aan vervanging toe. UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra: ‘Een energiezuinig huis is binnenkort haalbaar voor alle Nederlanders.’

  Om het klimaatverdrag van Parijs te kunnen realiseren én de aardgaswinning in Groningen te verlagen, moet Nederland het aardgasverbruik fors terugdringen. Daarvoor zijn hogere rendementseisen aan nieuwe cv-ketels onvermijdelijk. De traditionele, gasgestookte installaties kunnen aan die eisen niet voldoen. Het manifest dat de brede klimaatcoalitie heeft opgesteld, pleit er daarom voor al vanaf 2021 alleen nog cv-ketels te plaatsen in combinatie met energiezuinige (hybride) warmtepompen of andere duurzame alternatieven te plaatsen, zoals zonneboilers.

  Voorzitter Terpstra van installateurskoepel UNETO-VNI wijst erop dat de toepassing van hybride warmtepompen inmiddels relatief eenvoudig is: ‘Als woningen straks grotendeels hun eigen, duurzame energie opwekken is de cv-ketel als onderdeel van een hybride systeem alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.’ Om de plaatsing van duurzame cv-systemen voor iedereen financieel haalbaar te maken, pleit het manifest ook voor de snelle introductie van gebouw-gebonden financiering. De woningeigenaar betaalt daarbij op basis van een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij verkoop van de woning neemt de koper het servicecontract over.

  Om de alternatieven voor de traditionele cv-ketel snel te kunnen ontwikkelen en op grote schaal te plaatsen, wijst de brede coalitie op een aantal randvoorwaarden. Zo staat in het manifest de toezegging om de (hybride) warmtepomp te verbeteren als het gaat om bijvoorbeeld het geluidsniveau, de netbelasting en het ruimtebeslag. Bij de uitvoering van de plannen kan het gebrek aan geschoolde technici een belangrijk knelpunt vormen. Zonder voldoende vakmensen om de alternatieve technieken en systemen te installeren, komen de klimaatdoelstellingen in gevaar.

  Directeur Greenpeace Anna Schoemakers namens de deelnemende milieuorganisaties: ‘Veel van de initiatiefnemers nemen deel aan de totstandkoming van het Klimaat- en Energieakkoord, waar de komende maanden afspraken gemaakt worden om de CO2-uitstoot met 49 tot 55 procent terug te brengen. Het stellen van een verplichtende maatregel zoals een rendementseis, is nodig om sneller om te schakelen naar duurzame energie.’

  Energie-Nederland voorzitter Medy van der Laan: ‘Verduurzamen moet je doen tegen de laagst mogelijke kosten. Een hybride warmtepomp biedt, net als warmtenetten, groen gas en all electric warmtepompen, een goed alternatief voor traditionele cv-ketels, waarbij je voor elke situatie de oplossing kiest die het beste past.’

  Het manifest is een initiatief van Berenschot. Naast UNETO-VNI, Energie Nederland en Greenpeace hebben de VFK (vereniging van cv-ketelfabrikanten), DHPA (warmtepompfabrikanten), Eneco, Enpuls, Essent, Gasunie, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, Stichting STEK en BDH het manifest ondertekend.

  Vandaag overhandigen Doekle Terpstra (Installateurskoepel UNETO-VNI), Medy van der Laan (Energie-Nederland) en Anna Schoemakers (Greenpeace Nederland) het manifest aan Diederik Samsom, voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord en aan de Tweede Kamerleden Rob Jetten (D66) en Agnes Mulder (CDA).

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..