Mislukking dreigt voor CO2-opslag in Barendrecht
Geschreven op 30-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Communicatie, KlimaatZo, dat lijkt slecht nieuws, maar ik neem aan dat de mensen die zich hele grote zorgen maken in Barendrecht, Ridderkerk en Alblasserwaard dat nou juist weer geweldig nieuws vinden. Bron: Het Financiële Dagblad
Voor minister Jacqueline Cramer lijkt het mij heel slecht nieuws, want naar ik heb begrepen haalt Nederland de Kyoto doelstellingen niet zonder het korte-termijn wapen CCS. Dat is op zich ook al vreemd aangezien collega-minister Maria van der Hoeven vorige week nog liet weten dat Nederland dankzij haar slimme zet de Kyoto doelstellingen makkelijk haalt. Zo langzaam maar zeker vraag ik mij af of beide ministers het wel over dezelfde doelstellingen hebben. Mocht dat het geval zijn dan lijkt mij enige afstemming over feiten en doelstellingen op zich wel zo handig.
Even terug naar de CO2-opslag en waarom die dreigt te mislukken. Dat komt vooral door de communicatie. Die is gebrekkig. Tussen initiatiefnemers -lees VROM dat Shell heeft gevraagd of is het zelfs gesmeekt om dit CCS project uit te voeren. Want Shell, zoals u wellicht nog weet, zag helemaal niets in CCS, tot minister Jacqueline Cramer het vriendelijk vroeg en er wat euro’s bij deed.
Wat een gedoe. Dat komt natuurlijk allemaal omdat er al wat langer geleden verkeerde keuzes zijn gemaakt. Investeren in duurzame energie is de enige, echte oplossing van het CO2-probleem in Nederland. En de communicatie? Die is een ramp. Onduidelijk, onsamenhangend en tegenstrijdig. Nou zijn we dat wel gewend als het over milieu- en klimaatzaken gaat. Er zijn veel te veel informatiekanalen die hetzelfde op een andere manier brengen met net weer wat andere feiten.
Soms komt het nieuws van de Regering, soms van VROM, soms van EZ, soms van VROM, soms van SenterNovem, soms van MilieuCentraal en soms van bedrijven, zoals Shell. En daar gaat het natuurlijk helemaal mis. De zo geliefde partnerships tussen bedrijfsleven en overheid is ongewenst en zorgt er zelfs voor dat er twijfel onstaat over de juistheid van de verstrekte informatie. Benadrukken dat het om door deskundigen goedgekeurde informatie gaat, roept eerder vraagtekens op dan dat het vertrouwen wekt in de gegeven informatie. Bovendien blijkt die gegeven informatie wel zeer eenzijdig te zijn, zeg maar in lijn met het voorgenomen beleid.
De conclusie: communicatie is een vak. Tip: Klimaatcommunicatie
Henk Veenstra zegt:
25 september 2009 om 16:27 | Permalink
Publieksvoorlichting (eerlijke) is summier. Ik vraag me af of de aangesleurde deskundigen wel deskundig zijn.
Ik heb daarnaast het idee dat bv. Ruud Lubbers en Max vd Berg een schnabbel konden gebruiken en zich als loopjongen, kwartiermaker, CO2-Assistent laten gebruiken.