Kreeftjes eten gigantisch klimaatexperiment op
Geschreven op 29-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, NatuurVoor de kust van Zuid-Amerika is een enorm klimaatexperiment opgegeten door kreeftjes. Wetenschappers hadden daar in een gebied van 300 vierkante kilometer ijzersulfaat in de oceaan gemixt, om algen te laten groeien. Maar er ging iets verkeerd.
Wetenschappers experimenteren al langer met het kweken van algen om het broeikaseffect te bestrijden. De algen nemen tijdens hun leven CO2 op. Als ze later doodgaan, zinkt hun skelet waarin het omgevormde gas als CaCO3 in is opgeslagen (Calciumcarbonaat of kalk) met hun resten naar de zeebodem.
Om de algen sneller te laten groeien, mixten de wetenschappers ijzer door het zeewater. De planten hebben het ijzer nodig om te groeien, maar omdat er maar weinig van in het water zit, gaat dat in de natuur niet erg snel. Het experiment leek te lukken: in twee weken tijd verdubbelde het aantal algen.
Maar toen bleek dat er iets fout was gegaan: het ging om de verkeerde algen. In plaats van een soort die beschermd wordt door een soort silica-schulp, ging het om een versie waar de plaatselijke roeipootkreeftjes dol op zijn. Klein als ze dan mogen zijn (roeipootkreeftjes worden tot het plankton gerekend), ze zorgden er wel voor dat de groei van de algen tot stilstand kwam.
Het Duitse schip van het Alfred Wegener Instituut voor Poolonderzoek, van waaraf het onderzoek werd gedaan, kwam deze week weer aan in haar thuishaven. “Het was een vermoeiende expeditie, vol zorgen en hoop”, beaamde een van de deelnemers. De Duitse wetenschappers mogen dan teleurgesteld zijn in het project, ze zijn ook voorzichtig optimistisch, omdat is bewezen dat het ijzersulfaat de algen wel deed groeien.
Bovendien, verzekeren ze, heeft het milieu er niet onder geleden: er zijn alleen maar wat volgegeten minikreeftjes bijgekomen. Critici van het project menen dat het experiment nog maar eens bewijst hoe gevaarlijk het is om op grote schaal met het milieu te broddelen: je weet nooit wat voor ongewenste gevolgen het kan hebben. Bron: VWK
Snap de hele noodzaak niet om dit soort experimenten te doen. In China weten ze precies hoe je aan grote hoeveelheden algen komt. Een snelgroeiende soort en wie weet bevat het water van het meer wel een beetje erg veel ijzer.