Kolencentrales onder vuur !
Geschreven op 14-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, KlimaatUpdate 22-06-2009: Toch Nieuwe E.ON Kolencentrale op de Maasvlakte
3-12-2008: De Raad van State heeft de milieuvergunning van Nuon voor de bouw van een energiecentrale in de Eemshaven (Groningen) vernietigd. De bouw van de centrale, die mogelijk op kolen gestookt zal worden, kan hierdoor voorlopig niet doorgaan.
Dat is goed nieuws voor het klimaat! Hopelijk heeft deze uitspraak ook gevolgen voor de bouw van vier andere kolencentrales in Nederland, waaronder die van E.ON. Bron: Greenpeace Zie ook: Kolencentrales onder vuur ! en Minister Jaqueline Cramer kiest weer voor kolencentrales
14-1-2008: Goed om te lezen dat er nog iemand is die zich inzet om de verleende vergunningen voor de bouw van maar liefst vijf nieuwe kolencentrales in ons land tegen te houden.
Mob, milieuadviesbureau uit Nijmegen pakt de vergunningverlener aan. In dit geval minister Jacqueline Cramer, die zou hebben nagelaten om een coördinerende rol te spelen in het toekennen van de vergunning. En daarmee zou de Europese richtlijn voor Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC) zijn overtreden. Bron: Financieel Dagblad
De Raad van State gaat zich over de zaak buigen. Wij wachten de uitspraak met belangstelling af. De ruim 5 miljard die met de voorgenomen bouw gemoeid is, zou heel wat beter kunnen worden ingezet om duurzame energie op te wekken. Als overheid kun je dat afdwingen.
Ook aandeelhouders kunnen zaken afdwingen en het blijft mij verbazen dat overheden als aandeelhouder meewerken aan een grotere uitstoot van CO2 en tegelijkertijd heel erg druk bezig zijn om CO2-uitstoot tegen te gaan of te compenseren. Dat compenseren kan ook makkelijk betaald worden vanuit de niet onaardige uitkeringen die zij als aandeelhouders van vuile energiebedrijven krijgen. Snapt u het nog ?
Nee, waarschijnlijk niet en u bent echt niet de enige. Wubbo Ockels stelt de vraag: Nieuwe Kolencentrales, waarom?
Zie ook: Nederlandse Energiecentrales Verstoken Steeds Meer Kolen: CO2-Uitstoot Fors Hoger
Succes zegt:
20 november 2008 om 07:25 | Permalink
Greenpeace heeft weer een succes geboekt om de bouw van nieuwe kolencentrales te voorkomen. De lozingsvergunning van energiebedrijf RWE is ingetrokken. Dit maakt de bouw van hun kolencentrale een stuk lastiger.
Wat betekent dit nu voor RWE? Het intrekken van de vergunning maakt de bouw van de kolencentrale een stuk lastiger. Zonder lozingsvergunning kan het bedrijf niet verder. En het aanvragen van een nieuwe vergunning kost veel tijd en geld. Hierdoor wordt de kolencentrale er niet rendabeler op.
Ook de bouw van een Nuon-centrale ligt al maanden stil doordat de vergunning – ook door toedoen van Greenpeace – is ingetrokken. Greenpeace hoopt dat RWE eieren voor z’n geld kiest: schonere manieren om energie op te wekken.
Erik van Erne zegt:
21 november 2008 om 14:06 | Permalink
Erik van Erne zegt:
17 maart 2009 om 16:16 | Permalink
Succes: drie kolencentrales in de koelkast!
Nadat eerder al de kolencentrales van Nuon en Essent on hold waren gezet, zijn nu ook de centrales van E.ON, RWE en Electrabel op de lange baan geschoven. Een direct gevolg van het bezwaar dat Greenpeace samen met andere milieuorganisaties indiende. Een enorm succes.
Erik van Erne zegt:
5 november 2009 om 20:08 | Permalink
Goed nieuws: de Tweede Kamer heeft deze week gevraagd om een wet die een einde maakt aan kolencentrales! De Kamer wil dat er een maximum komt aan de hoeveelheid CO2 die een energiecentrale mag uitstoten. Geplande ouderwetse kolencentrales als die van E.ON, RWE en Electrabel zullen hierdoor in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Een belangrijke stap in de campagne ‘Help ons klimaat niet naar de kolen’!
Erik van Erne zegt:
28 december 2009 om 09:08 | Permalink
Duitse kolencentrales van de baan
De bouw van kolencentrales in Duitsland roept steeds meer weerstand op. Al drie projecten werden de afgelopen weken afgeblazen: Lubmin (Mecklenburg-Vorpommern), Mainz en Dörpen (Niedersachsen). Plannen van Eon in Datteln en Trianel in Lünen (beide Westfalen) zouden op wankelen staan.
Nu Nederland nog!