Klimaatstatement Nederlandse Banken: De Risico’s van Klimaatverandering en te Nemen Stappen
Geschreven op 3-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Investeren, KlimaatMooi hoor, een heus klimaatstatement bestaande uit tien punten van de Nederlandse banken. Na de pensioenfondsen ABP en PGGM willen gaan de banken nu ook op de duurzame investeringstour.
Elf Nederlandse banken willen graag weten hoe vervuilend bedrijven zijn, zodat de banken hun investeringsbeleid kunnen verduurzamen.
Bedrijven zijn nu nog niet verplicht om te rapporteren hoeveel CO2-uitstoot er plaatsvind. Banken vinden dat lastig omdat ze dan zelf onderzoek moeten doen. De banken willen nu dus meer informatie van bedrijven over hoe groen ze zijn.
Goed punt van de banken. In sommige andere landen, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, bestaat er al wel een wettelijke verplichting om de CO2-uitstoot te rapporteren. Om de banken nu een beetje te helpen om heel snel de eerste stappen te zetten naar een duurzaam investeringsbeleid geef ik ze graag wat tips: direct stoppen met investeren in olie, gas, kernenergie en biomassa. Uit de 2015 editie van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat de Nederlandse banken nog aardig wat stappen kunnen zetten om te komen tot duurzame investeringen.
Zie ook: Pensioenfonds ABP Gaat Pensioenen Duurzamer Beleggen - De Eerlijke Bankwijzer 2015: Hekkensluiter ING Bank Blijft Investeren in Fossiele Energie - ING, de Hekkensluiter van de Eerlijke Bankwijzer 2015: De Nieuwe Huisbankier van de Overheid - Banken Investeren Fors in Fossiele Energie: ING Meest Klimaatschadelijke Bank van Nederland - Elf Financiële Instellingen Willen Klimaatmeetlat: Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) - Geld Stuurt de Wereld: Jij Bepaalt de Koers by Anne-Marie Rakhorst
Klimaatstatement banken – Wij, banken in Nederland, verenigd in de NVB:
• zijn transparant over de klimaatimpact van onze bedrijfsvoering en werken aan continue verbetering van energie-efficiency.
• wegen duurzaamheid, klimaatimpact en milieuschade mee in onze financierings- en investeringsbeslissingen.
• werken toe naar transparantie over de (positieve en negatieve) impact van onze leningen en investeringen op klimaatverandering.
• moedigen onze klanten waar mogelijk aan om hun CO2- uitstoot te verlagen en helpen hen daarbij met producten en diensten.
• streven ernaar om de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad, kantoren en ander vastgoed te versnellen.
• gaan de dialoog en samenwerking met de maatschappij aan rondom klimaatadaptatie en -mitigatie en de financiering daarvan.
• spelen een actieve rol bij het ontwikkelen van (internationaal) beleid en criteria voor klimaat- en energiegerelateerde investeringen en beleggingen, zoals die van Green Bonds.
• moedigen de Nederlandse regering, ook in haar hoedanigheid als toekomstig voorzitter van de EU, aan om in te zetten op bindende, effectieve Europese klimaatdoelstellingen.
• moedigen de Nederlandse regering aan om tijdens het EU-voorzitterschap klimaat als topprioriteit te beschouwen en werk te maken van een effectieve CO2-prijs.
• moedigen de Nederlandse regering aan om bedrijven en instellingen te stimuleren en in staat te stellen om hun CO2-uitstoot openbaar te maken, zodat banken de klimaat impact beter mee kunnen nemen in hun financierings- en investeringsbeslissingen
Het klimaatstatement (PDF) is ondertekend door: Chris Buijink, Nederlandse Vereniging van Banken • Peter Blom, Triodos Bank • Wiebe Draijer, Rabobank • Carel van Eykelenburg, BNG Bank • Ewoud Goudswaard, ASN Bank • Karl Guha, Van Lanschot Bankiers • Ralph Hamers, ING Bank • Sikko van Katwijk, KAS BANK • Nanno Kleiterp, Nederlandse FinancieringsMaatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. • Maurice Oostendorp, SNS Bank N.V. • Paulus de Wilt, NIBC Bank • Gerrit Zalm, ABN AMRO Bank N.V.
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
5 november 2015 om 10:37 | Permalink
Reactie van de Eerlijke Bankwijzer op Klimaatstatement
Allereerst is het merkwaardig dat banken schrijven dat hun bijdrage aan de aanpak van het klimaatvraagstuk maar beperkt is, gelet op alleen al de honderden miljarden aan kredieten en beleggingen van banken in woningbouw, vastgoed, landbouw en de (fossiele) energiesector. Ten tweede is het spijtig dat de banken de regering niet oproepen om in te zetten op ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen. Ten derde is het bevorderen van een level-playing field in de markt een begrijpelijk doel vanuit oogpunt van de banken, mits dit niet blijft hangen op het niveau van de minst ambitieuze overheden en bedrijven, die goede klimaatafspraken in de weg staan. Hierbij is het tevens van belang dat banken de bedrijven die er bekend om staan dat ze lobbyen om klimaatambities van overheden af te zwakken actief aanmoedigen om deze onzalige lobbies te staken.
Echter, het allerbelangrijkste mist nog:?Nergens in het statement noemen de CEO’s concrete doelstellingen voor de verduurzaming van hun investeringen en de vermindering van de door hen gefinancierde uitstoot van broeikasgassen. Ze zijn dan ook nergens hard aanspreekbaar op.
Iedere kolencentrale die nu nog gefinancierd wordt, gaat de komende 30 jaar CO2 uitstoten: er is een onmiddellijke stop op dergelijke investeringen nodig. Van de banken die hun verantwoordelijkheid voor het klimaat serieus nemen verwachten we daarom dat ze hun investeringen in de fossiele energiesector, met steenkool voorop, op zo’n kort mogelijke termijn stopzetten. En investeringen in duurzame energie fors vergroten.
Ook stellen banken zichzelf geen concreet doel ter vermindering van de door hen totaal gefinancierde uitstoot van broeikasgassen. Banken zouden tenminste een verminderingdoelstelling analoog aan die van de Europese Unie als geheel moeten formuleren.