google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

IEA World Energy Outlook 2011 en EIA International Energy Outlook (IEO) 2011

Geschreven op 12-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

IEO 201121 september 2011: De nieuwste editie van de International Energy Outlook (IEO) van het Amerikaanse Energy Information Adminisration (EIA)  is weer verschenen. Wereldwijd groeit het energieverbruik in de periode 2008-2035 met maar liefst 53 procent. 

Het energieverbruik in niet-OESO-landen stijgt met 85 procent en in de OESO-landen met 18 procent. Op zich logisch omdat het energieverbruik in de OESO-landen al heel erg lang torenhoog is (per hoofd van de bevolking). De niet-OESO-landen zijn aan een ongelofelijke economisch spurt bezig waar nog lang geen eind aan komt en dat heeft uiteraard een fors hoger energieverbruik tot gevolg.

Uiteraard verwacht het EIA dat de olieprijzen hoog zullen blijven en –wie had dat gedacht– zelfs nog verder zullen stijgen. Het IEA gaat uit van een prijs van boven de $100 die oploopt to $125 per barrel in 2035. Lijkt mij eerlijk gezegd een erg voorzichtige voorspelling. Denk dat de prijzen een stuk hoger zullen worden en een prijs van $200 per barrel zit er wat mij betreft dik in. Verder heeft ook bij het EIA de term natural gas zijn intrede gedaan. Dat klinkt net weer iets beter dan gewoon gas. Onzin natuurlijk. Kolen en olie zijn natuurlijk ook natural, maar daarmee blijven het gewoon allemaal fossiele brandstoffen, waar we snel van af moeten. Duurzame (hernieuwbare) energie zit in de lift, maar blijft slechts een klein gedeelte uitmaken van de totale energieproductie. Waterkracht stijgt van 3,1% in 2008 naar 5,6% in 2035 en andere duurzame energie stijgt van 0,5% in 2008 naar 2,6 % in 2035. Bron: EIA Voor de liefhebbers het complete rapport: International Energy Outlook 2011 (PDF)

World Energy OutlookLater dit jaar, op 9 november, wordt de 2011 editie van de World Energy Outlook van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) weer gepubliceerd. Welke impact zal de nucleaire ramp bij Fukushima hebben op de energiemarkten en de klimaat trends? Zal de recente geopolitieke onrust in de MENA-regio gevolgen hebben voor olie-investeringen?

Zijn de klimaatdoelstellingen nog te halen als kernenergie en CO2 afvang en opslag (CCS) projecten vertraging oplopen of zelfs helemaal niet doorgaan? Wat zijn de gevolgen van een economische neergang hebben op de energie-trends? Levert het stimuleren van duurzame energie op de lange termijn economische en ecologische voordelen op?

De World Energy Outlook 2011 geeft het antwoord op deze en vele andere vragen. Bron: IEA

Zie ook: Nederland: hoogste benzineprijs van Europa, olieprijs onder $100 en de accijnsverhoging – Een olieprijs van $200 per barrel ??

weo201010 november 2010: Zo, er is weer een nieuwe Energy Outlook verschenen van het Internationaal Energie Agentschap en zoals gebruikelijk ziet het er weer slecht uit.

De vraag naar olie en gas zal in de komende 25 jaar zo sterk toenemen dat de afspraak om de de temperatuur op aarde met niet meer dan twee graden te laten stijgen onhaalbaar is.

De vraag vanuit China naar olie en gas zal met 75% zal toenemen. De verdubbeling van het aandeel van alternatieve energiebronnen van 7% tot 14% weegt daar niet tegenop.

In de prognose van het energiebureau staat dat de temperatuur op aarde de komende 25 jaar met 3,5 graad stijgt.

Op zich best opmerkelijk omdat hetzelfde Internationaal Energie Agentschap vorig jaar nog uitkwam op een stijging van maar liefst 6 graden.

World Energy Outlook_200911 november 2009: Zo, dat zat er natuurlijk heel dik in. Alarmerende berichten van het Internationaal Energie Agentschap bij de presentatie van de World Energy Outlook 2009 gisteren in Parijs. Bij ongewijzigd beleid is een opwarming van de aarde met maar liefst zes graden onontkoombaar en dat levert de wereld een klimaatramp op met ongekende gevolgen.

Als u dan nog even bedenkt dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bij alle berekeningen en voorspelling uitgaat van een 450ppm scenario, terwijl de rest van de wereld er eigenlijk al helemaal uit is dat 350ppm de absolute bovengrens is. Tja, dan is het eigenlijk wel zeker:  De klimaatramp nadert met rasse schreden want we zitten al op 390ppm.

Zal toch wel meevallen, hoor ik nog vaak in of wat maakt het nou uit of ik wat minder energie verbruik (de rekening blijft toch hoog) en dat duurt nog zolang voor wij er iets van merken. Ja, we praten er veel over, maar doen weinig, we hebben nog tijd, we werken aan de lange, lange termijn doelstelling, ergens in 2050. Nee, bij ongewijzigd beleid is het al zes graden warmer in 2030. Om dat nog tegen te gaan is er een wereldwijde inspanning nodig, die 10.500 miljard dollar gaat kosten in de periode 2010-2030. Valt dus reuze mee per jaar. Bovendien en zeker niet onbelangrijk, leveren die investeringen ook gelijk weer een besparing voor de industrie, transport en bouw op van 8.600 miljard dollar.

Zo bezien kost het afwenden van een enorme klimaatramp slechts 1.900 miljard dollar. Lijkt mij een koopje, zeker als we dat even vergelijken met de gigantische hoeveelheden geld die er wereldwijd in het financiële systeem zijn gestopt. Precies! Om dat te redden.

Nog niet overtuigd van een klimaatramp? kijkt u dan eens naar deze Climate Change Movies: Facing the Floods – A Sea ChangeThe Antarctica Challenge –  Global Warming Leonardo Dicaprio The Burning Season – The Bottom Line – FRESH – Crude: The Real Price of Oil – THE SHIFT – The Fuel Film – DIRT! – Plastic Planet The Age of Stupid – HOME – An Inconvenient Truth – Battle for Terra – One Peace at a Time – The Steam Experiment – Garbage Dreams and The Zaballeen – The Alberta Tar Sands: H2Oil – Running The Sahara

Wat moet er volgens het IEA gaan gebeuren om die klimaatramp af te wenden (bron: FD)
1. zuiniger met energie omgaan door huishoudens en bedrijven.
2. zuiniger opwekking van energie door energiecentrales
3. duurzame energie opwekking sterk uitbreiden Zie ook: Prins van Oranje over duurzame energie
4. biobrandstof Zie ook: Dead Zone: Corn Ethanol is Killing the Gulf of Mexico
5. kernenergie
6. ondergrondse opslag van CO2 (CCS)

Nou als ik dat lijstje even bekijk, dan zie ik nog veel meer problemen: biobrandstof, ja maar dan wel volgens de Cramer Criteria, dus duurzaam en niet van invloed op de voedselvoorziening. Kernenergie lijkt mij geen oplossing zolang we niet weten wat we met al het kernafval moeten doen. Bovendien is het maar helemaal de vraag of er wel voldoende geschikte brandstof voor kerncentrales is.

CCS? Daarvoor verwijs ik graag naar de conclusie van Mark Z. Jacobson: “Coal-CCS and nuclear offer less benefit thus represent an opportunity cost loss, and the biofuel options provide no certain benefit and the greatest negative impacts”.  Niet voor niets bungelt deze techniek helemaal onderaan dit lijstje: Best to worst electric power sources:
1. Wind power
2. concentrated solar power (CSP)
3. geothermal power
4. tidal power
5. solar photovoltaics (PV)
6. wave power
7. hydroelectric power
8. a tie between nuclear power and coal with carbon capture and sequestration (CCS)

weo2008.jpg12 november 2008: De World Energy Outlook 2008 van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) wordt vandaag, 12 november 2008, officieel bekendgemaakt in London. De samenvatting is al bekend en ik moet u zeggen, daar worden wij niet echt vrolijk van: De klimaatramp nadert met rasse schreden.

Na de financiële crisis, de krediet crisis, de huizen crisis kunnen we ons alvast gaan opmaken voor de grootste crisis uit de historie: de klimaat crisis. De wereld gaat 45% meer energie verbruiken in 2030, grootendeels opgewekt met fossiele brandstoffen. De olieprijs zal binnen enkele jaren permanent boven de 100 dollar zitten en we worden heel erg afhankelijk van OPEC voor onze olievoorziening. Zonder radicale omslag zal de CO2 uitstoot toenemen van 28 gigaton nu naar 41 gigaton in 2030. Met als gevolg dat we een opwarming van 6 graden mee gaan maken.

Dat is het. De gevolgen zullen verschrikkelijk zijn, zegt het IEA. Is er dan niets meer aan te doen? Jawel, maar dat kost wel een paar centen. Om de temperatuurstijging te beperken tot een graad of drie is er tussen 2010 en 2030 een bedrag van 9200 miljard dollar nodig. Dat lijkt veel, maar is toch niet meer dan 460 miljard dollar per jaar, wereldwijd gezien.

Het huidige plan van Europa om de temperatuurstijging niet verder te laten oplopen dan twee graden acht het IEA  onrealistisch mede omdat dit scenario uitgaat van technologieën waarvan nu nog niet eens bekend is of ze technisch wel werken. Bovendien lopen de kosten dan op tot 12500 miljard dollar tussen 2010 en 2030. Dat is uiteraard veel geld, maar nog steeds een schijntje om de klimaatopwarming te stoppen. Bron: Peakoil

Met een geschatte wereldbevolking van 6,7 miljard mensen is dat slechts 93 dollar per jaar, per mens. Dat is toch een koopje?

3 Reacties

 1. Gerjan Hulstijn zegt:

  22 september 2011 om 05:36 | Permalink

  Kleine correctie:

  IEA (www.iea.org) geeft de WEO (World Energy Outlook) uit.
  EIA (www.eia.gov) geeft de IEO (International Energy Outlook) uit.

  De rapporten constateren dezelfde trends.

 2. Erik van Erne zegt:

  22 september 2011 om 05:37 | Permalink

  @Gerjan
  Dank, heb het bericht inmiddels aangepast

 3. Erik van Erne zegt:

  11 juli 2017 om 11:46 | Permalink

  Bloomberg New Energy Outlook 2017: Global wind and solar costs to fall even faster, while coal fades even in China and India

  This year’s forecast from the Bloomberg New Energy Outlook sees solar energy costs dropping a further 66% by 2040, and onshore wind by 47%, with renewables undercutting the majority of existing fossil power stations by 2030.

  Renewable energy sources such as solar and wind are set to take almost three quarters of the $10.2 trillion the world will invest in new power generating technology over the years to 2040.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..