google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Klimaatnieuws: Opwarming Aarde Verkleint De Kans Op Een 16e Elfstedentocht In 2022

Geschreven op 12-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, Oranje, Sport Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

de-zonnevlekvrije-zon.jpgUpdate 4 januari 2022: De kans op een winter die zó koud is dat een Elfstedentocht erin zit, is sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd, meldt het KNMI dinsdag.

Door klimaatverandering zal de kans op een ‘Tocht der Tochten’ over Fries natuurijs in de toekomst alleen maar verder afnemen. Hoeveel die kans precies afneemt, is afhankelijk van de verdere opwarming van de aarde.

Het is precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Hoewel het klimaat ongunstiger wordt, zou de tocht volgens het KNMI statistisch gezien toch nog ongeveer eens in de twaalf jaar tot de mogelijkheden moeten behoren. Begin vorige eeuw waren de omstandigheden nog ongeveer eens in de vijf jaar geschikt.

Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden, kan volgens het KNMI gemiddeld nog eens in de twintig jaar een Elfstedentocht worden verreden. “Als het echter niet lukt de opwarming te beteugelen, zijn er nog maar één à twee tochten mogelijk voordat de kans halverwege deze eeuw heel klein wordt”, waarschuwen de klimaatexperts van het instituut.

8 februari 2021: Er komt dit jaar hoe dan ook geen Elfstedentocht, zo heeft voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden dinsdag laten weten. “Het is 100 procent zeker dat er geen tocht komt, daar is geen twijfel over mogelijk”, zegt Wieling.

In november liet de vereniging al weten dat er geen Elfstedentocht georganiseerd zou worden zolang de anderhalvemetermaatregelen van kracht zijn. Door het strenge winterweer van de laatste dagen werd de roep om een eventuele ‘Tocht der Tochten’ toch weer actueel.

“Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt, denk ik, ieder redelijk weldenkend mens.”

12 februari 2012: Meer dan 1 miljoen mensen gingen gisteren het ijs op. Nederland is zaterdag massaal het ijs opgegaan om te genieten van het prachtige schaatsweer. Bij alle KNSB-tochten zag het zwar vatn de mensen. De Westland Toertocht in Zuid-Holland trok zelfs meer dan 70.000 mensen. In de Alblasserwaard deden 20.000 mensen mee aan de Molentocht, langs de klassieke molens bij Kinderdijk. Ook op delen van de Elfstedenroute gingen schaatsers massaal het ijs op.

Vandaag is het nog redelijk schaatsweer maar dan is het waarschijnlijk voorbij met de schaatspret. Er wordt dooi voorspeld. Hoe het weer er de tweede helft van volgende week uitziet, is nog niet helemaal duidelijk. Het KNMI verwacht voor de periode 12-18 februari doorzettende dooi met af en toe regen of een enkele bui. Donderdagnacht tijdens opklaringen temperatuur rond het vriespunt en voor de periode 19-26 februari aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen eerst rond en later meest iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarmee lijkt het erop dat het definitief gedaan is met de winter 2011/2012.

8 februari 2012: Voorzitter Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden maakte vanavond om 20.01 uur bekend dat er vooralsnog geen Elfstedentocht komt. Het ijs is op veel plaatsen niet goed genoeg en bovendien is de weersverwachting voor de lange termijn ongunstig. Voorlopig krijgen we nog wel een aantal dagen met strenge vorst. Niet voldoende volgens de deskundigen voor voldoende ijsaangroei zodat er een Elfstedentocht kan worden gereden.

De Friese gemalen gaan na het weekend misschien weer aan. Maandagochtend 13 februari 2012 overlegt het Friese Waterschap of de duizend gemalen weer in werking worden gesteld. Als dat gebeurt, is het ijs op de Elfstedenroute binnen korte tijd weg, is de verwachting.

Een slechte nacht voor de Elfstedentocht. Simpel gezegd: het heeft niet hard genoeg gevroren. De aanwas van ijs is nog geen centimer in plaats van de gewenste 2 tot 3 centimeter. In Woudsend wordt vandaag het leger ingezet om het ijs sneeuwvrij te maken, maar daarnaast is er minstens een aantal nachten met tien graden vorst nodig om het ijs genoeg te laten aangroeien. De grote vraag is natuurlijk of die vorst er wel komt.

Vanavond om 19:00 uur komen de 22 rayonhoofden van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opnieuw bij elkaar. Aansluitend is er een persconferentie. De kans dat er vanavond al een definitief besluit bekend wordt gemaakt is ontzettend klein. Alles hangt af van hoe streng het gaat vriezen de komende nachten.

De weersverwachting van het KNMI van woensdag 08 tot en met dinsdag 14 februari 2012 is niet slecht. Voor vannacht verwacht men matige vorst van -6 tot -8 graden en voor de dagen daarna ziet het er ook goed uit met drie nachten met strenge vorst van -7 tot -10 en middagtemperaturen van net onder het vriespunt.

Vanaf maandag 13 februari gaat het de verkeerde kant op met de temperaturen, voor dinsdag 14 februari, Valentijnsdag, verwacht men zelfs dat het helemaal gedaan is met de vorstperiode. Ook voor de periode daarna van woensdag 15 februari tot en met woensdag 22 februari ziet het er niet goed uit voor het ijs op de Elfstedentocht route. Er is een grote kans (ca. 80%) op wisselvallig weer met maxima boven nul en af en toe regen of (natte) sneeuw. Het KNMI verwacht dat de kans op een terugkeer van het winterweer slechts 20% is.

Lijkt er dus op dat de beste kans op een Elfstedentocht dit jaar zich voordoet op zondag 12 februari 2012, precies de datum die ik in oktober vorig jaar al in gedachten had (zie verderop op deze pagina). Laten we hopen dat die voorspelling ook werkelijkheid wordt en dat het inderdaad wordt “It giet oan” op zondag 12 februari 2012 met de 16e Elfstedentocht.

Elfstedentocht routeDe Elfstedentocht gaat over een traject van bijna 200 kilometer. Van stad naar stad, over meren, over sloten. Tussen de weilanden en onder de bruggen door. Honderdduizenden toeschouwers trotseren de kou en moedigen langs de route de schaatsers aan.

Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, is vanouds de start- en finishplaats. De tocht voert de deelnemers vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer Leeuwarden.

Elke deelnemer ontvangt bij inschrijving een stempelkaart. In de steden en op een aantal geheime plekken zijn controleposten ingericht.

Daar moeten de wedstrijd- en de toerrijders persoonlijk hun stempelkaart tonen die vervolgens – handmatig! – wordt afgestempeld.

Een deelnemer ontvangt alleen het elfstedenkruisje als de kaart van alle stempels is voorzien en hij of zij op tijd weer in Leeuwarden arriveert. Het Elfstedenkruisje is sinds kort aangepast aan de nieuwe status van de Elfstedentocht.

Op 15 januari 2009 heeft de vereniging het predikaat Koninklijk mogen ontvangen van Hare Majesteit de Koningin. Om uiting te geven aan het predikaat, is besloten om de naam en het logo van de vereniging aan te passen aan de nieuwe naam: Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Zo kunnen we dus voor het eerst spreken over Het Koninklijke Elfstedenkruisje. Zie ook het onderstaande filmpje: Elfstedentocht 100 jaar.

De eerste officiële Elfstedentocht vond plaats op 2 januari 1909. In 1985 konden er voor het eerst vrouwen aan de wedstrijd deelnemen. De winnaars sinds 1909 zijn:

1909 M. Hoekstra Warga in 13.50 uur
1912 C.C.J de Koning, Arnhem in 11.40 uur
1917 C.C.J de Koning, Arnhem in 9.53 uur
1929 K. Leemburg Leeuwarden in 11.09 uur
1933 A. de Vries Dronrijp, S. Castelein Wartena in 9.05 uur
1940 A. Adema, D.van der Duim, C.Jongert, P.Keizer, S.Westra in 11.30 uur
1941 A. Adema Franeker in 9.19 uur
1942 S. de Groot Weidum in 8.44 uur
1947 J. van der Hoorn Ter Aar in 10.51 uur
1954 J. van der Berg Nijbeets in 7.35 uur
1956 Geen prijs uitgereikt
1963 R. Paping Ommen in 10.59 uur
1985 E. van Benthem St. Jansklooster in 6.47 uur en Lenie van der Hoorn als eerste vrouw
1986 E. Van Benthem St. Jansklooster in 6.55 uur en Tineke Dijkshoorn als eerste vrouw
1997 H. Angenent Alphen a. d. Rijn in 6.49 uur en Klasina Seinstra als eerste vrouw

Vanaf de volgende tocht is er een aparte wedstrijd voor vrouwen. Er komt dan ook voor het eerst officieel een winnares. Kijkt u nog even naar het filmpje met de spannende Finish van de Elfstedentocht 1997.

7 februari 2012: Een tegenvaller voor de schaatsliefhebbers. Dooi bedreigt 16e Elfstedentocht in 2012. Volgens de weersverwachting gaat het het komende weekend dooien. Hoewel het in Friesland vannacht met 13 graden onder nul de koudste nacht van 2012 was, lijkt de vorst niet door te zetten. Het KNMI denkt dat het op zondag 12 februari 2012 de hele dag boven het vriespunt zal zijn en acht de kans klein dat na het weekend het winterweer zich voortzet.

Een rondgang van de NOS langs de 22 rayons van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden leert dat er op dit moment op geen enkele plek langs de Elfstedenroute voldoende ijs van 15 cm dikte ligt. Met name op het zuidelijke en westelijke deel van het parcours moet het nog flink aangroeien, maar ook in het noordelijk deel ligt niet meer dan 12 tot 13 centimeter ijs.

6 februari 2012: Zo, toch nog wat meer duidelijkheid. Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden gaf in Nieuwsuur toch nog iets meer prijs dan in de persconferentie van vanochtend. Het ijs in het zuiden van Friesland is nog niet goed genoeg om op vrijdag 10 februari een Elfstedentocht te kunnen houden.

Verder geen duidelijke mededelingen over een mogelijke datum voor de 16e Elfstedentocht, behalve dan dat er werd aangegeven dat men die Elfstedentocht liever niet op zondag 12 februari wil houden, maar als het echt niet anders kan dan zal het toch gebeuren. Precies de datum die ik op 28 oktober 2011 voorspelde. We achten nadere berichten met spanning af, maar de kans dat we de magische woorden “It giet oan” dit jaar gaan horen, neemt snel toe.

Mocht er een Elfstedentocht komen op een doordeweekse dag, dan vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dat de scholen die dag hun deuren mogen sluiten. PVV-leider Wilders wil de dag zelfs uitroepen tot nationale feestdag en pleit ervoor dat ook werkend Nederland een vrije dag krijgt.

Zo, de persconferentie van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden zit erop en zoals ik gisteren al schreef weinig nieuws. Het ijs is nog niet dik genoeg, er zijn nog veel zwakke plekken in het ijs en er wordt hard aan gewerkt om die te dichten.  Er is uiteraard nog totaal geen zicht op een datum voor de 16e Elfstedentocht.

In het Noorden van Friesland is het ijs prima. In het Zuiden en Zuidoosten is het ijs een stuk minder goed om niet te zeggen slecht tot zeer slecht. Groot probleem is de ijs-situatie op het Slotermeer en over de hele route is het ijs gewoon nog niet dik genoeg. Dus vandaag geen uitspraak of het goed komt en die mooie woorden “It giet oan” kunnen worden uitgesproken. Woensdagavond 8 februari is de volgende vergadering van de rayonhoofden met aansluitend weer een persconferentie. We horen dan meer.

5 februari 2012: De kans op een Elfstedentocht in 2012 neemt toe. De 22 rayonhoofden komen vanavond voor het eerst sinds de vijftiende Elfstedentocht in 1997 bijeen om te bespreken hoe ligt het ijs erbij op de route en wat er nog moet gebeuren om een Elfstedentocht mogelijk te maken. Nederland beleeft een koudegolf en dat vergroot de kans op een Elfstedentocht.

De officiële voorbereidingen voor een Elfstedentocht zijn nog niet gestart, maar met een weersverachting met veel strenge tot extreme vorst voor de komende week neemt de kans op de tocht der tochten dit jaar toe. Maandagochtend om 09:30 uur komt de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden met een toelichting op een persconferentie. Veel nieuws valt er nog niet te verwachten. Er zijn nog veel zwakke plekken en het ijs is pas 8 tot 9 centimer dik, terwijl 15 centimeter de eis is. Voor woensdagavond is er al een volgende vergadering van de rayonhoofden vastgelegd. De NOS zendt de persconferentie van de Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden vanaf 09.30 uur uit op Ned.1, Radio 1 en Journaal24.

“It giet oan” is ongetwijfeld de meest geliefde uitspraak bij veel schaatsliefhebbers. We wachten in spanning op die mooie woorden “It giet oan”, want dan is het zeker: de zestiende Elfstedentocht in 2012.

4 februari: Koud, koud en nog eens koud. Dat is de situatie in Nederland op dit moment. Nog net geen record kou maar het zit er dicht bij in de buurt. Vannacht was het de koudste nacht sinds 1956, met ruim 22,9 graden onder nul was Lelystad om 9 uur vanmorgen de koudste plek van Nederland. Alleen in januari 1942 was het nog kouder met een temperatuur van 27,4 graden onder nul in Winterswijk.

De grote vraag blijft natuurlijk of er dit jaar een Elfstendentocht komt. Voor het doorgaan van een Elfstedentocht moet het ijs op bijna de gehele route – bijna 200 kilometer – minimaal vijftien centimeter dik zijn. De rayonhoofden meten ten minste eenmaal per dag de dikte van het ijs. Om die dikte te bereiken moet het zeker nog wat langer blijven vriezen en dat zit er dik in.

Het KNMI verwacht in elk geval dat het in de week van zondag 5 februari tot en met zaterdag 11 februari 2012 behoorlijk blijft vriezen met ook overdag temperaturen onder het vriespunt. De verwachting voor zondag 12 februari tot en met zondag 19 februari is ook niet slecht: 60-70 % kans op het aanhouden van het koude en meest droge weer. Ook Piet Paulusma verwacht dat het de komende week stevig blijft vriezen

In Friesland wordt er alles aan gedaan om de aangroei van ijs te bevorderen. Het waterschap Friesland is vorig weekend al gestopt met het afvoeren van water uit de Friese boezem, waardoor het water tot rust komt en de kans op ijsgroei toeneemt. De provicie Friesland heeft met ingang van dinsdag 31 januari 2012 om 18.00 uur een vaarverbod voor heel Fryslân, uitgezonderd enkele belangrijke vaarwegen voor de beroepsvaart, afgekondigd. Hiermee speelt de provincie Fryslân in op de aanhoudende vorst en de maatregelen die Wetterskip Fryslân neemt om de aangroei van ijs te stimuleren. Ook de poldergemalen in Fryslân zijn, voo zover dat kan, op 31 januari uitgezet. De meeste poldergemalen zijn uit. Slechts 3% van de poldergemalen maalt nog mondjesmaat water uit dieper gelegen polders. Het water in de Friese vaarten, kanalen en sloten is tot rust gekomen. De gemiddelde boezemwaterstand is stabiel op 55 centimeter onder NAP. Dat is 3 centimeter onder het streefpeil.

Een Elfstedentocht op de eerder door mij genoemde zondag 12 februari 2012 zit er volgens mij nog niet in. Later in februari lijkt mij op dit moment een stuk realistischer. Zoals bekend zijn er weinig lange termijn voorspellingen, maar het zal mij in het geheel niet verbazen als de strenge vorst ook in februari blijft voortduren en dan komt een Elfstendenocht natuurlijk langzaam maar zeker toch in beeld. Een mooie datum voor de 16e Elfstedentocht lijkt mij de laatste extra dag van de maand. Ja, inderdaad we hebben in dit schrikkeljaar een dagje extra: schrikkeldag 29 februari 2012.

kalender_fries_thumbnail27 januari 2012: Nou het is eindelijk zover. Het wordt echt koud in Nederland en er is een onvervalste winterse week in aantocht. Uiteraard is een dikke week vorst niet voldoende om het ijs in Friesland fors te laten aangroeien tot de vereiste dikte voor een Elfstedentocht. Dus een Elfstedentocht op de eerder door mij genoemde zondag 12 februari 2012 zit er volgens mij niet echt in. Later in februari lijkt mij een stuk realistischer.

In Friesland houdt men er in elk geval nu al rekening mee en worden de voorbereidingen in tegenstelling tot vorig jaar direct al gestart bij de eerste serieuze vorstperiode van de winter 2011-2012. Het waterschap Friesland stopt in de loop van dit weekend al met het afvoeren van water uit de Friese boezem. Op die manier komt het water tot rust waardoor de kans op ijsgroei toeneemt.

Wetterskip Fryslân bericht tijdens vorstperiodes via de website dagelijks over de weersverwachting en de maatregelen die genomen worden om de ijspret in de provincie te bevorderen. De ijsveiligheid en de organisatie van schaatstochten is een verantwoordelijkheid van de plaatselijke ijsverenigingen en de Friesche IJsbond. Er is dagelijks contact tussen de IJsbond, meteorologen, de provincie en het waterschap.Het waterschap komt op zijn website ook met dagelijkse vorst-updates.

Uiteraard blijft het toch allemaal een beetje koffiedik kijken maar als het in februari lekker blijft vriezen is een mooie datum voor een Elfstedentocht uiteraard de laatste  extra dag van de maand. Ja, inderdaad we hebben in dit schrikkeljaar een dagje extra: schrikkeldag 29 februari 2012.

28 oktober 2011: Zo, nieuwe rondes nieuwe kansen en dat betekent simpelweg dat er met de aankomende winter natuurlijk weer volop wordt gespeculeerd over een mogelijke Elfstedentocht. Tja, ik weet het niet meer met de huidige klimaatveranderingen is niets zeker, zo lijkt het wel. De kans op een strenge winter 2011-2012 zit er volgens mijn theorie, gebaseerd op het zonnevlekken minimum dat abnormaal lang heeft geduurd, nog steeds in. Blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar zondag 12 februari 2012 lijkt mij een uitermate geschikte dag.

Steeds meer meteorologen, waaronder die van meteoconsult, geven de volgende voorspelling en weersverwachting winter 2012 af: ijs en ijskoud, met grote kans op een witte kerst, strenge vorst met temperaturen tot min 25 graden en gedurende 3 maanden volop (kans op) sneeuw! In Duitsland weten alle deskundigen het zeker ….er staat ons een horrorwinter te wachten met in december veel wisselvallig weer, soms koud en grote kans op witte kerst. In januari 2012 wordt het echt koud, veel kouder dan normaal zelfs met temperaturen tot 25 graden onder het vriespunt en veel sneeuw. Ook in februari 2012 zou het kouder worden dan normaal met alweer grote kans op sneeuw.

2 januari 2011: Zo, de winter verloopt nog steeds volgens de voorspelling van onze oosterburen inclusief een witte Kerst. Daarna wordt het even wat warmer, waarna Koning Winter zich volgens Donnerwetter opmaakt voor een lange periode van forse tot extreme kou vanaf begin februari tot in de eerste weken van de maand maart. Dat betekent dat er een grote kans zou kunnen zijn op een Elfstedentocht in 2011. Ik hou het op zo ergens tussen 13 en 27 februari 2011. Kijkt u zelf even bij “langfristprognose”.

14 december 2010: The Weather Outlook, het bureau dat bekend staat om zijn redelijk betrouwbare lange voorspellingen, verwacht een ijskoude periode. Wind vanuit noordelijk Siberië blaast richting noordelijk Europa en zal naar verwachting donderdag 16 december ons land bereiken. Dat brengt zeer koude lucht met zich mee en vooral veel sneeuw. Zie ook: Zware sneeuwval op komst

6 december 2010: Zo, de eerste koudegolf hebben we gehad en volgens diverse voorspellingen wordt het ook een koude winter, maar het bericht dat de koudste winter in 1000 jaar eraan komt is volgens de Vereniging van Weerkundigen onjuistVWK: In een aantal kranten en ook op televisie werd gewag gemaakt van ‘voorspellingen’ dat we de koudste winter in 1000 jaar kunnen verwachten. Wie dat nu precies voorspeld hebben, blijft vaak duister; het zou gaan om Polen en/of Russen. In werkelijkheid blijkt het echter om sensatiejournalistiek te gaan: een winters sprookje.

28 november 2010: Zo, Koning Winter is er al vroeg bij dit jaar. Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen viel de eerste sneeuw van het jaar. De Britten hebben te maken met de zwaarste sneeuwval in zeventien jaar die al zo vroeg in het jaar valt. Ook in delen van Frankrijk heeft het flink gesneeuwd. In Estland is het al bijzonder koud met twintig graden vorst en er viel een dik pak van bijna veertig centimeter sneeuw. In Polen is het koud en wit en er wordt al volop geskied.

Update 10 november 2010: Zo, het ziet er toch echt naar uit dat er een bijzonder strenge winter 2010/2011 op komst is. Volgens onze oosterburen zou de maand november nog zacht blijven, maar vanaf midden december gaat de winter helemaal los met grote kans op een witte Kerst. Dan wordt het even wat warmer, waarna Koning Winter zich volgens Donnerwetter opmaakt voor een lange periode van forse tot extreme kou vanaf begin februari tot in de eerste weken van de maand maart. Dat betekent dat er een grote kans zou kunnen zijn op een Elfstedentocht in 2011. Ik hou het op zo ergens tussen 13 en 27 februari 2011. Kijkt u zelf even bij “langfristprognose”.

De deskundigen van Donnerwetter baseren zich op de temperaturen van het zeewater, wat inerter is en zo voor betere voorspellingen op langere termijn kan zorgen. Een ander argument is dat hetzelfde Duitse meteorologische instituut vorig jaar ook waarschuwde voor een strenge winter. En we weten hoe dat is afgelopen. Het record lag zelfs op -22°C ’s nachts (koudste nacht van de eeuw). Helaas (net) geen Elfstedentocht maar wel veel winterellende. Strooizout was uitgeput, wegen waren zwaar beschadigd door de extreme koude (waar we nu nog altijd de gevolgen van dragen) en hier en daar een bevroren danwel gesprongen waterleiding.

28 augustus 2010:Aardse dampkring reageert op zonnecyclus. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de allerbuitenste, ijle laag van de Aardse dampkring sterk reageert op variaties in de extreem-ultraviolette straling van de zon. Tijdens perioden van geringe zonneactiviteit produceert de zon ook weinig van deze zeer energierijke straling. Het buitenste deel van de dampkring, de zeer ijle thermosfeer die zich uitstrekt van 90 tot 500 kilometer hoogte, koelt dan af en neemt daardoor ook in omvang af.

Tijdens het recente langdurige zonneminimum, en vooral in de periode 2007-2009, was dat effect zo sterk dat de thermosfeer verder “inzakte” dan in de afgelopen halve eeuw ooit eerder het geval is geweest. Dat is goed nieuws voor kunstmanen in een lage baan om de Aarde die daardoor minder wrijving ondervinden en dus minder snel op geringere hoogte terechtkomen. Uit het onderzoek, gepubliceerd in Geophysical Research Letters, blijkt bovendien dat de productie van extreem-ultraviolette straling van de zon grote variaties vertoont: niet elk zonneminimum is gelijk. Onbekend is nog wat de mogelijke indirecte gevolgen zijn voor lager gelegen delen van de aardse dampkring en mogelijk voor het klimaat. Bron: VWK

20 juni 2010: Zo, de zon heeft op een moment dat we dat eigenlijk niet kunnen verwachten een serie van vier zogenoemde coronal mass ejections CME’s op aarde afgevuurd, zeg maar een beetje hele grote zonnestormen. Dat levert een spectaculaire foto op, gemaakt met de Solar Terrestrial Relations Observations (STEREO) Ahead spacecraft. Er is ook een kort filmpje met de CME’s (opent in Mediaplayer).

Overigens blijft het verder opmerkelijk rustig op de zon. Een zonnevlekminimum vergroot de kans op een strenge winter en wat in 2010 net niet gelukt is, zou voor de winter van 2011 wel eens waarheid kunnen worden. Eindelijk weer een Elfstedentocht.

The Sun unleashed a series of four coronal mass ejections CMEs just in two-days (May 22-24, 2010) as the STEREO Ahead spacecraft watched the action. While the Sun has not been very active over the last two years, it can still pack some punches when it decides to. In the coronagraph images, the Sun, blocked out by an occulting disk (seen as red), is represented by a white disk to show its relative size. CMEs are large solar storms that expel a billion tons of matter at a million miles per hour or more. Source: SOHO NASA

CME_stereo_2010143_200915

28 april 2010: De zon bevindt zich al lange tijd in een zonnevlekkenminimum. Vooral vorig jaar was het aan het oppervlak van de zon lange tijd erg stil. Op het moment dat het jaar 2009 de stilte van 2008 leek te gaan overtreffen, kwam de zon echter tot leven en begon een periode met vrijwel voortdurend zonnevlekken aan het oppervlak. Het minimum, dat al in het jaar 2004 begonnen was, leek eindelijk voorbij.

Intussen is het echter weer redelijk stil geworden. In maart was de zon al minder actief dan in februari en op dit moment bevinden we ons in een periode van 9 aaneengesloten dagen zonder ook maar een enkele zonnevlek. Het minimum houdt dus nog steeds aan. Het eindigt pas als er helemaal geen dagen zonder vlekken meer voorkomen. Bron: Meteoservice

20 maart 2010: Helaas, het zat er dit jaar weer niet in. Ondanks de theorie van koude winters na een afwezigheid van zonnevlekken geen Elfstedentocht. Koud was het wel en de koudeperiode duurde ook nap lang deze winter, maar niet koud genoeg om het ijs in Friesland de gewenste dikte te bezorgen. Jammer, maar wie weet zit het er in 2011 wel in.

Feit blijft in elk geval dat de periode waarin de zon in het zonnevlekken minimum verkeerd ongewoon lang duurt. Voor de liefhebbers van de Friese Elf Steden: Elfstedentochten: Wandelen, Fietsen, Toerrit

8 maart 2010: De winter van 2010 was koud en het was zelfs de koudste sinds 1996. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 1,1 graden tegen 3,3 graden normaal. De winter van 2010 was er ook één met heel veel sneeuw op 41 dagen, het grootste aantal sinds 1979. En die Elfstedentocht zult u zeggen? Nee, die zit er dit jaar volgens mij niet meer in. Alhoewel, als ik nu ik even naar buiten kijk toch weer het gevoel heb dat het weer winter is. Het sneeuwt al een paar uur.

17 februari 2010: Langdurige koude periode in noordoosten van ons land, waar de koude nog prominenter heerst dan in andere delen van Nederland. Het is zelfs al 50 dagen niet boven de 5 graden uitgekomen:  gisteren 16 februari was het voor het NoordOost Nederland de 50ste dag dat de 5º niet werd gehaald. Vermoedelijk zal het niet bij 50 dagen blijven. Nu al is het de op 6 na langste periode in ruim 100 jaar en de vorst in 2010 is nog niet voorbij en dat betekent dat er toch nog een kans is op een Elfstedentocht 2010.

13 februari 2010: Zo, men heeft in Friesland eindelijk besloten om een groot aantal poldergemalen stil te zetten. Zo’n 400 van de in totaal 900 en dat betekent betekent niet meteen dat er een Elfstedentocht komt, waarschuwt het waterschap. Het draaiboek voor vorst, om alle gemalen stil te zetten, is nog niet in gang gezet. Lijkt mij in elk geval een duidelijk signaal dat de kans op een Elfstedentocht in 2010 er nog steeds inzit. Zie ook: Wetterskep Fryslan

Het KNMI verwacht voor de komende week in elk geval nog nachtvorst en  overdag temperaturen net boven het vriespunt. Wat we in elk geval zeker weten, is dat er vandaag 13 februari 2010 geen Elfstedentocht is, zoals ik dat had aangegeven, maar met een beetje hulp van Koning Winter zou het er nog van kunnen komen dit jaar.

kalender_fries_thumbnail8 februari 2010: Een Elfstedentocht in 2010 zit er nog steeds in. Na een periode van dooi, is het nu weer tijd voor een langdurige vorstperiode, waarbij de temperaturen overdag rond het vriespunt zullen blijven steken.

Dé vraag is natuurlijk of het ijs dik genoeg zal worden om alle deelnemers aan een Elfstedentocht 2010 te kunnen dragen. Men hanteert een veilige ondergrens van 15 centimeter dikte. Jammer genoeg kan ik nog geen informatie vinden over de ijsdikte op de Elfstedentocht route.

27 januari 2010: De kans op een Elfstedentocht dit jaar neemt weer toe. We zijn een nieuwe vorstperiode ingegaan en als we de weerkundigen, die voorspellingen over een langere periode doen, mogen geloven dan komt de tocht der tochten dit jaar echt in zicht.

sunspot2001Ik hou het op nog steeds op zaterdag 13 februari 2010: eindelijk weer een Elfstedentocht. Kwam op het internet nog een stelling tegen over de Elfstedentocht 2010 door Max Qubit:

Stelling: De Elfstedentocht valt in een periode met minimum zonneactiviteit.
Historie: Afgelopen 4 elfstedentochten vielen exact in minima
Voorspelling: In de winter van 2007/8, 2008/9 of 2009/10 komt er weer een elfstedentocht
Feit: Zonneactiviteit is in de periode 2007 t/m 2010 op een minimum.

17 januari 2010: De winter van 1985 had gelijkenis met huidige winter. Hoe was het 25 jaar geleden?  Steenkoude en sneeuwrijke periode in januari. Kurkdroge februari met stralend zonnige vorstperiode van 2 weken. Mede doordat het water nog koud was van de januarivorst, groeide de ijslaag snel. Toertochten volop en als climax op de 21ste dan toch nog de Elfstedentocht. Eigenlijk 1 of 2 dagen te laat, want juist op de 21ste was de dooi ingevallen en kwam er water op het ijs. Maar ach, wat deerde het. Na 22 jaar werd De Tocht der Tochten weer verreden. Elfstedentocht 21ste. Lenteachtig begin en eind.

9 januari 2010: Nou het gaat fantastisch met Koning Winter. Tenminste voor de liefhebbers en fans van een Elfstedentocht. Mooie eerste week achter de rug en we zitten vandaag aan het begin van een zogenoemde koudegolf. Zo’n koudegolf kan een paar dagen zijn, maar het ziet er naar uit dat dit koudegolfje langer gaat duren. Men heeft het over twee of meer weken en dat vergroot de kans op een Elfstedentocht in 2010 aanzienlijk.

Zelf was ik op basis van wat andere feiten al veel langer geleden tot dezelfde conclusie gekomen en ik hou het er nog steeds op: zaterdag 13 februari 2010 de dag der dagen: eindelijk weer een Elfstedentocht.

2 januari 2010: Zo, het nieuwe jaar gaat van start met een heuse winter. De eerste week wordt er nog matige vorst voorspelt en overdag temperaturen net onder het vriespunt, maar daarna gaat de winter echt los met strengere vorst. Voor zover men aan de lange termijn voorspellingen doet, gaan die steevast in de richting van een vorstperiode die een aantal weken zou kunnen gaan duren en u begrijpt het al, dat vergroot de kans op een Elfstedentocht in 2010 aanzienlijk.

20 juni 2009: Zo, langzaam maar zeker komt er een einde aan een ongewoon lang zonneminimum. Er is al een eerste vlekje op de zon waargenomen. Op zich blijkt er weinig mis te zijn met de 11-jarige zonnecyclus, behalve dan dat die dit keer een jaartje langer duurt. Misschien is ‘t wel een zonnecyclus schrikkeljaar.

Nooit geweten dat men zelfs waarnemingen in het binnenste van de zon kan doen, maar daar zou de oorzaak ziiten. Want op een diepte van 1000 tot 7000 kilometer zitten zogenoemde straalstromen en die bewegen langzaam in de richting van de evenaar van de zon. Men heeft nu waargenomen dat die straalstromen zich gewoon wat minder snel verplaatsen en pas als die straalstromen aankomen bij de 22 graden noorder- en zuiderbreedte op de zon begint de vorming van zonnevlekken op gang te komen.

Waarom die straalstromen nu ineens wat trager zijn gaan stromen, weet men niet, maar het lijkt er toch echt op dat er een verband bestaat tussen straalstromen op de zon en de vorming van zonnevlekken. Dus zonnecyclus 24 komt komt op gang, alleen een jaartje later. Naar verwachting is het dan in 2012-2013 weer zover dat het zonnemaximum wordt bereikt. Tenminste als die straalstromen zich aan de verwachte snelheid zullen houden.

Ik hou het er in elk geval op dat er in de komende winter een hele grote kans op een Elfstedentocht is en persoonlijk lijkt mij dan zaterdag 13 februari 2010 de dag der dagen: eindelijk weer een Elstedentocht.

19 april 2009: De zon is in grote rust en helemaal vlekkenvrij en dat is al 290 dagen het geval geweest in de laatst 12 maanden. Normaal in een periode van een zonnevlekkenminimum van de 11-jarige zonnevlekkencyclus van de zon is de zon 100 tot 200 dagen per jaar vlekkenvrij. Maar de huidige periode met zonnevlekken-minimum is langduriger en geeft ook meer dagen zonder zonnevlekken. Een nieuwe zonnevlekkenperiode zou al gestart moeten zijn, maar er zijn nog geen tekenen die daar op wijzen en mogelijk blijft de zon tijdens het komende zonnemaximum ook wel minder actief.

12 juli 2008: Kijk, dat is onze zon, maar dan helemaal zonder zonnevlekken. Mooi toch. Zo’n situatie komt maar zelden voor, zo eens in de elf jaar. Afgelopen woensdag waren er geen zonnevlekken op de zon te zien. Een zonnevlekkenaantal van nul is het gevolg van het feit dat we tussen twee zonnevlekkenperiodes zitten: namelijk nummer  23 en 24. De zon straalt nu perfect naar ons toe, zonder de verhinderingen die vaak zichtbaar zijn als donkere vlekjes, de magnetisch actieve gebieden: soms zo groot, dat ze zonder optische hulpmiddelen met het blote oog (verduisterglas, of zeer lage zon) zijn waar te nemen.

vlinderdiagram.pngEn wat dat alles nu met een Elfstedentocht te maken heeft? Veel !

Dat blijkt uit het zogenaamde vlinderdiagram want het zal u ongetwijfeld direct opvallen dat juist op de vorige twee zonnevlekkenminima in Nederland sprake was van echte elfstedenwinters, waarin de Dertiende Elfstedentocht (21 februari 1985), Veertiende Elfstedentocht (26 februari 1986) en Vijftiende Elfstedentocht (4 januari 1997) werden gehouden. Bron: VWK

Ik hou het op 13 februari 2009. Tegen die tijd komen we natuurlijk even terug om te kijken of de theorie klopt en mijn voorspelling is uitgekomen. Nou, dat weten we ook weer. Ik zat er helemaal naast, het is vandaag: Toch nog Elfstedentocht: schaats mee op 1 maart 2009

30 Reacties

 1. hylke schuurmans zegt:

  14 december 2008 om 02:05 | Permalink

  Het zou geweldig zijn weer een Elfstedentocht te beleven!
  Mijn voorgevoel zegt hetzelfde, ik ben al in training!

  groet Hylke Schuurmans Heerenveen

 2. Harry zegt:

  1 januari 2009 om 14:09 | Permalink

  Laat hem maar komen dit jaar!

 3. Dorien zegt:

  2 januari 2009 om 11:40 | Permalink

  Zou fantastisch zijn in het 100e jaar van de Vereniging De Friesche Elf Steden!

 4. Erik van Erne zegt:

  2 januari 2009 om 12:07 | Permalink

  @Dorien,
  Dat moet goed komen, zou je zo zeggen. Een echte jubileum tocht.

 5. pijnboom zegt:

  2 januari 2009 om 20:05 | Permalink

  Ik hoop juist dat het gauw weer wat warmer wordt; al dat gestook is echt niet goed voor het milieu. Een graad of 8 is prima.

 6. IJsco zegt:

  5 januari 2009 om 20:18 | Permalink

  Voor de ijsliefhebbers is deze geweldige foto pagina van de Boston Big Picture wel iets.

  http://www.boston.com/bigpicture/2009/01/icy_days_and_nights.html

 7. klaskie zegt:

  6 januari 2009 om 23:41 | Permalink

  jaren heb ik gehoopt op een goede winter en heb al enige tijd gezegd dat we er eentje van formaat krijgen.
  dit keer heb ik op 30 december mijn column geschreven met een gedrufde voorspelling.
  een elfstedentocht als cadeautje op de derde donderdag
  22 januari is snel maar het kan snel gaan mocht het niet lukkebn dan ga ik mee met februari maar de energie is er helemaal klaar voor.
  lees mijn blog maar … http://www.klaskie.web-log.nl

 8. Andrew zegt:

  6 april 2009 om 11:18 | Permalink

  Sun has fewest sunspots since 1913

  http://news.yahoo.com/s/ap/20090402/ap_on_sc/sci_quiet_sun

 9. Gedonder zegt:

  20 juli 2009 om 07:45 | Permalink

  De zon werkt volgens cycli van 11 jaar, waarbij de zon zichzelf magnetisch opwind om dan met een krachtige magnetische explosie ervoor te zorgen dat de magneetpolen omkeren. Dit fenomeen is elke elf jaar een vaste prik. Tot daar is alles normaal. Het vorige einde van de zonnecyclus ging met weinig kracht gepaard. Maar de wetenschappers hebben zich met een factor 20 misrekend, zodat de magnetische storm die op ons afkomt 20 maal sterker zal zijn dan eerst gedacht. De NASA heeft al een waarschuwing afgegeven voor een Super Solar Storm in 2012. U bent dus vast gewaarschuwd.

 10. Gert-Jan van de Buren zegt:

  29 augustus 2009 om 11:32 | Permalink

  Kleine schommelingen in zonneactiviteit hebben grote invloed op klimaat. Subtiele verbindingen tussen de elfjarige zonnecyclus, de stratosfeer en de tropische Pacifische Oceaan zorgen er samen voor dat er periodieke weerpatronen ontstaan die invloed uitoefenen op de gehele aardbol, zo blijkt uit een onderzoek dat deze week verschijnt in het wetenschappelijke vakblad Science. http://tinyurl.com/nyp8f3

 11. mirella zegt:

  12 september 2009 om 10:08 | Permalink

  Ben dan wel een koukleum,maar hou wel van strenge winters! Een heerlijk winterzonnetje,als het gevroren heeft,heerlijk! En gezellig schaatsen op de plas,plaatsen bereiken waar je anders nooit kan komen . Ik heb wel iets met de winter,misschien omdat ik in de winter geboren ben in februari. En dan na een wandeling in de kou lekker bij de kachel zitten!

 12. ben zegt:

  29 oktober 2009 om 13:04 | Permalink

  2009 vond ik best koud,hopen dat 2010 nog kouder wordt.
  tocht der tochten mag van mij komen.

 13. Erik van Erne zegt:

  4 januari 2010 om 20:25 | Permalink

  Uit het archief: De winnende Elfstedentocht inhakers 1997

  Vandaag 12 jaar geleden, op zaterdag 4 januari 1997 vond de tot nu toe laatste Elfstedentocht plaats. Daar werd door de de reclamewereld zeer actief op ingehaakt. Lees verder op Molblog

 14. Bergsma zegt:

  6 januari 2010 om 12:48 | Permalink

  BRRRR……

  Laat voor mij de zon maar schijnen.

  .

 15. remco zegt:

  8 januari 2010 om 18:48 | Permalink

  doe mij die tocht eind volgende week maar…..
  in de week van 13 feb is mijn vriendin uitgerekend…
  en ik wil zeker naar friesland

 16. Erik van Erne zegt:

  11 januari 2010 om 07:06 | Permalink

  Stelling: De Elfstedentocht valt in een periode met minimum zonneactiviteit

  Historie: Afgelopen 4 elfstedentochten vielen exact in minima

  http://www.maxqubit.com/elfstedentocht/

 17. Erik van Erne zegt:

  11 januari 2010 om 09:02 | Permalink

  De Elfstedentocht by Herman Finkers

 18. Siep zegt:

  7 februari 2010 om 16:50 | Permalink

  Zondag wordt hier in Zuiderburen plots volop geschaatst op het meer met een prachtige ijsvloer. Na al die sneeuw van de afgelopen weken een verademing.
  Er wordt geen dooi meer voorspeld de komende week.
  Er hangt iets in de lucht. Zou het dan toch nog oangean?!

 19. Erik van Erne zegt:

  10 februari 2010 om 18:24 | Permalink

  Nederlanders houden meer van de Elfstedentocht dan van de Olympisch Spelen. De Tocht der Tochten is de bekendste en meest gewaardeerde naam binnen de sport. Op de ranglijst van sterkste sportmerken staan ook voetbaldoelman Edwin van der Sar en schaatser Sven Kramer hoog genoteerd. http://goo.gl/N0dr

 20. Erik van Erne zegt:

  16 april 2010 om 18:03 | Permalink

  Low solar activity link to cold UK winters

  The UK and continental Europe could be gripped by more frequent cold winters in the future as a result of low solar activity, say researchers.

  They identified a link between fewer sunspots and atmospheric conditions that “block” warm, westerly winds reaching Europe during winter months.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8615789.stm

 21. Ferdinand de Bol zegt:

  17 juli 2010 om 12:23 | Permalink

  Tijdens het diepe minimum in de zonneactiviteit van 2008/2009 heeft zich hoog in de aardatmosfeer iets bijzonders afgespeeld. De zeer ijle buitenste luchtlaag, die aan de lege ruimte grenst, is aanzienlijk verder ingezakt dan tijdens eerdere zonneminima. Dat de dichtheid van deze zogeheten thermosfeer afneemt op het moment dat de zon minder actief is, is niet zo verrassend. Dat gebeurt namelijk tijdens elk zonneminimum. Maar ditmaal was de instorting twee tot drie keer zo sterk als anders. De thermosfeer strekt zich uit van een hoogte van 90 kilometer tot meer dan 600 kilometer. Hij onderschept de meest energierijke ultraviolette straling van de zon, wat verklaart waarom hij tijdens perioden van hoge zonneactiviteit opwarmt en opzwelt. Als de zonneactiviteit daalt, zakt de thermosfeer weer in. Paradoxaal genoeg zou het nu waargenomen versterkte effect deels het gevolg kunnen zijn van de verhoogde concentratie kooldioxide in de atmosfeer. Waar dit broeikasgas onderin de atmosfeer voor opwarming zorgt, koelt het de thermosfeer juist af. Maar zelfs de combinatie van kooldioxide en geringe zonneactiviteit kan de waargenomen instorting van de thermosfeer nog niet voor de helft verklaren.

 22. wijngaards zegt:

  1 oktober 2010 om 14:53 | Permalink

  In 1996 november ontdekte ik het verband tussen de zonnevlekken en de elfstedentocht en voorspelde de tocht voor 1997 zie de website nomdundieu.com eveneens voorspelde ik de hitte periode voor 2003 of 4 het aantal doden in Frankrijk (waar ik woon sinds 1964) was dat jaar 15000 meer. verder gaf ik de koude periode voor 2008 of 9 mijn vooruitzichten voor 2011 zijn in overeensteming met de website hierboven .
  In 1947 heb ik in de koude winter in het “heitelan”, Bakhuizen,leren schaatsen
  dus ik denk “it get on” met een natte vinger in de wind.
  Carel Wijngaards

 23. Erik van Erne zegt:

  3 oktober 2010 om 07:30 | Permalink

  Anatomy of a Solar Explosion by NASA

  Global Eruption Rocks the Sun

 24. Erik van Erne zegt:

  16 december 2010 om 11:49 | Permalink

  Zware sneeuwval op komst: Deutschland zittert vor Eis-Petra

  Bis zum offiziellen Winterbeginn ist es noch ein paar Tage hin, Schnee und Eis haben Deutschland aber schon jetzt fest in der Zange. In der Nacht zu Donnerstag gab es auf eisglatten Straßen wieder Chaos, und von Nordwesten her fegt bereits das nächste Schnee-Tief über Deutschland hinweg. Der Deutsche Wetter-Dienst (DWD) warnt vor heftigen Schneefällen und Verwehungen!

 25. Erik van Erne zegt:

  2 januari 2011 om 05:02 | Permalink

  Het weer in Nederland in 2010

  Voor het eerst sinds 1996 lag de jaargemiddelde temperatuur in De Bilt ruim onder normaal. De gemiddelde temperatuur over 2010 komt uit op 9,2 graden tegen 9,8 graden als langjarig gemiddelde. Dat is opmerkelijk na een lange reeks van louter warme of zeer warme jaren. Sinds 1988 lag de gemiddelde temperatuur met uitzondering van 1996 jaarlijks ruim boven het langjarig gemiddelde. In 1996 was het jaargemiddelde 8,6 graden zodat 2010 het koudste jaar is in vijftien jaar. 2010 is het koudste jaar in vijftien jaar met veel sneeuw maar ook veel zon een warme zomer.

  2010 is het koudste jaar in vijftien jaar met veel sneeuw maar ook met veel zon en een warme zomer. De kou in Nederland en grote delen van Europa doet niets af aan de warmte wereldwijd. Gemiddeld over de hele wereld hoort het afgelopen jaar zelfs tot de drie warmste sinds het begin van de metingen.

  Ons land kreeg echter weer eens te maken met serieus winterweer, zowel in het begin van het jaar als aan het einde. De vorige winter was de koudste in veertien jaar met bijzonder veel sneeuw. Vooral januari 2010 was met gemiddeld -0,5 graden een koude maand. Ook mei was zeer koel maar de koudste maand van het jaar is december. December was de koudste maand in ruim veertig jaar. Vrijwel de hele maand lag er sneeuw. De gemiddelde temperatuur over de afgelopen maand is in De Bilt ongeveer -1,1 graden waar +4,0 graden normaal is voor de kerstmaand. Zo’n grote afwijking is in december in ruim veertig jaar niet voorgekomen. December 1969 was met -1,4 graden nog iets kouder.

 26. Erik van Erne zegt:

  8 februari 2011 om 05:00 | Permalink

  Drie van volgende vijf winters kunnen kouder zijn

  Deze winter is op weg om de koudste winter te worden voor de Verenigde Staten sinds de jaren 1980, misschien zelfs sinds de late jaren van 1970. Volgens Joe Bastardi zullen de aankomende drie à vier, van de komende vijf winters net zo koud al dan niet kouder gaan verlopen. Hij vermoed dat de komende winter (2011/2012) kouder zal gaan verlopen als deze winter.

 27. Wilhelm Lüdeke zegt:

  5 februari 2012 om 09:33 | Permalink

  Hallo und schöne Grüße aus Wietzen nach Friesland. 11 Fieber auch bei uns. Wir planen mit dem Bus zu kommen nach Bartlehiem. Ich hoffe das es geht. Dort spielt die Gruppe “KLEINTJE PILS ” Es sind gute Freunde von uns und wir wollen sie dort überraschen. Wer etwas neues weiß, bitte mailen.

  Viele Grüße
  Wilhelm Lüdeke

 28. Fredje zegt:

  5 februari 2012 om 17:43 | Permalink

  De Chocomel Elfstedenbarometer: App laat kans op Elfstedentocht in 2012 zien

  Chocomel Elfstedenbarometer kun je nu iedere dag zien hoe groot de kans op een Elfstedentocht is in de komende 2 weken. De Chocomel Elfstedenbarometer is gratis te downloaden in de App Store

 29. Erik van Erne zegt:

  24 januari 2017 om 14:19 | Permalink

  Geen Elfstedentocht by Zondag met Lubach

  De Publieke Omroep lijkt geobsedeerd met de Elfstedentocht. De NOS zond integraal de Elfstedentocht van 1997 uit – met liveblog – en oud-schaatser Erik Hulzebosch zat bij DWDD om te praten over de Elfstedentocht van 2012. We zijn al op het punt dat we nostalgisch worden van een Elfstedentocht die NIET doorgaat, dus onze verslaggever Tex de Wit is alvast gaan peilen hoe het staat met de Geen Elfstedentocht-koorts.

 30. Erik van Erne zegt:

  26 februari 2018 om 14:38 | Permalink

  It giet oan?

  Een Elfstedentocht? Een utopie, zegt onze weerman Marco Verhoef. Maar IT GIET OAN, als het aan deze Friese studenten Chemische Technoligie ligt.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..