Nationale Klimaatcampagne Iedereen Doet Wat Van Start by Rijksoverheid
Geschreven op 10-9-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatUpdate 10 september 2021: Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een oproep om minder vlees te eten geschrapt uit een campagne die burgers ertoe moet bewegen meer klimaatbewust te leven.
Dat gebeurde in ruggespraak met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens de ministeries ligt het onderwerp minder vlees eten te ‘politiek gevoelig’.
Dat blijkt uit documenten die dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft opgevraagd over ‘Iedereen doet wat’.
In deze in 2019 begonnen publiekscampagne geeft de overheid informatie aan burgers over wat zij zelf kunnen doen tegen de klimaatopwarming, zoals het huis isoleren, vaker de auto laten staan en een warmtepomp installeren.
In de campagne is ook aandacht voor eten. Aangeraden wordt vaker voedsel van het seizoen te eten en minder te verspillen. Wat er niet in staat, is een oproep om minder vlees te eten terwijl de consumptie van dierlijke eiwitten een grote bijdrage levert aan de klimaatopwarming.
10 september 2019: De Rijksoverheid start samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties een langlopende campagne over de klimaattransitie.
Onder de titel Iedereen doet wat helpt de campagne mensen bij het maken van duurzame keuzes in en rond het huis.
De campagne maakt duidelijk dat iedereen iets kan bijdragen: groot of klein, goedkoop of duurder. De vraag is niet of mensen iets kunnen doen voor het klimaat, maar wat ze kunnen doen.
De campagne biedt concrete handvatten aan mensen die hun leven willen verduurzamen. Op Iedereen Doet Wat staan ruim 20 onderwerpen waarmee mensen hun leven kunnen verduurzamen. Deze onderwerpen zullen de komende jaren worden aangevuld en veranderen naarmate de klimaattransitie vordert. Want de keuzes zijn voor iedereen anders. De een kan overwegen om zonnepanelen te installeren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen.
De campagne is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van EZK, BZK, I&W en LNV. Met de campagne start ook een samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties die onder de titel Iedereen Doet Wat mensen helpen, bijvoorbeeld met een concrete productactie of extra informatie.
Gerrit zegt:
11 september 2019 om 15:35 | Permalink
Iedereen Doet ‘T by Gerard Joling
Erik van Erne zegt:
11 september 2019 om 16:56 | Permalink
Volop Aandacht Voor LED-lampen In Nationale Klimaatcampagne Iedereen Doet Wat
De campagnewebsite bevat ook een stappenplan om led-lampen te installeren:
Bekijk welke lamp je hebt: er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Led-lampen zijn redelijk koel, maar schijnen wel direct op volle sterkte.
Noteer de code op de lamp: op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van. Bekijk voor de betekenis van alle letters en getallen de website van MilieuCentraal.
Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar: niet alle dimmers werken goed met led-lampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of deze werkt met led-verlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen.
Ga naar de winkel of koop de lampen online: gloeilampen en halogeenlampen zijn inmiddels verboden om te verkopen. Led-lampen kun je in de winkel of online kopen. Wanneer je een led-lamp gaat kopen, is het handig om de oude lamp mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.
Erik van Erne zegt:
11 september 2019 om 17:09 | Permalink
#IEDEREENDOETWAT by GreenMakeOver
Net als Gwen zijn er heel erg veel mensen die wel iets voor het klimaat willen doen en het behoud van onze mooie planeet. Maar ja, waar begin je? En waarmee?
Vanaf 6 oktober om 16:25 laat Green Make Over in 9 afleveringen zien hoe jij je eigen huis ook een green make over kunt geven.
Elke aflevering van de woon- en lifestyle TV serie Green Make Over zit boordevol verrassende, leuke, kleine en grotere ‘groene’ tips en tools om niet alleen slimmer en duurzamer te leven maar ook nog eens met meer woonplezier, -comfort en met een lagere energierekening als gevolg.
Elke week in een andere gemeente en helpen we achter de voordeur steeds weer een ander gezin/stel via een duurzame make over van hun huis en tuin om hun energie- en waterverbruik te verlagen, gezonder en leuker te leven en om hun tuin en huis toekomstklaar te maken.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het letterlijk aanbrengen van meer groen in en rond het huis, maar ook het plaatsen van meer energiezuinigere apparaten en verlichting, isolatie, slim hergebruik van spullen, een betere ventilatie en kieren worden gedicht. Maar…. er is nog veel en veel meer mogelijk! Ook heel veel winst is te boeken door dingen net even iets anders te doen.