Klimaatbeleid goed op koers !
Geschreven op 11-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, KlimaatDat is natuurlijk geweldig nieuws uit Ede. De gemeente maakt goede vorderingen op verschillende terreinen van het klimaatbeleid. Dit blijkt uit de klimaatrapportage, zo lees ik. Het klimaatbeleid heeft tot doel energiebesparing en toepassing van duurzame energie, bijvoorbeeld in de eigen gemeentelijke gebouwen, bij woningbouw en bij burgers en bedrijven in de gemeente Ede.
Wat is er al bereikt of in gang gezet? Ruim 1100 huishoudens met lagere inkomens hebben een gratis energiebox met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen ontvangen plus een advies op maat over de mogelijkheden voor energiebesparing. Drieenvijftig huishoudens hebben met subsidie van de gemeente een zonneboiler of zonnepanelen aangeschaft. De gemeente heeft bijna € 40.000 euro aan subsidie toegekend. Het totale investeringsbedrag is vier maal zo hoog: € 160.000.
Voor 27 Edese bedrijven heeft de gemeente energiescans laten uitvoeren. De uitgevoerde scans maken kansen op energiewinst zichtbaar. Twaalf scholen hebben deelgenomen aan een energiebesparingsproject van de gemeente. Op 40 basisscholen zijn in 2007 klimaatlessen gegeven aan circa 1000 scholieren.
Het college heeft in april 2008 besloten de wijk Kernhem te verwarmen en te koelen door WarmteKoude-opslag. Op het nieuwe bedrijventerrein A12 wordt in 2008 een WKO-systeem gerealiseerd in combinatie met een Centrale Bluswatervoorziening. Het WKO-systeem met warmtepomp levert ongeveer 40 – 50% energiebesparing op, in vergelijking met de traditionele systemen.
De gemeente Ede doet zelf uiteraard ook het een en ander. Bij de bouw van het gemeentelijk kantoorpand De Vleugel en bij de verbouwing van het raadhuis heeft de gemeente extra energiemaatregelen genomen. Naast de zonnepanelen die al sinds 2000 op het dak van het raadhuis liggen is er in het raadhuis nu een WarmteKoude-opslag gerealiseerd.
Een deel van het gemeentelijk knip- en snoeihout wordt benut om bio-energie op te wekken in verschillende bioenergiecentrales in het land en in 2008 wordt besluitvorming over de plaatsing van windmolens in Ede verwacht. De inkoop van groene stroom is vanaf 2003 verhoogd van 15% naar 25%. Bron: gemeente Ede
Dat is duidelijk. Ede houdt van de Toekomst en is er al wat jaartjes mee bezig om ervoor te zorgen dat dat ook een duurzame toekomst wordt met een echt duurzame samenleving. Wat mij daarbij toch een beetje tegenvalt, is het hele kleine beetje duurzame energie dat er nu wordt afgenomen. Of zou men zwaar inzetten op winenergie en zelf de resterende 75% duurzaam gaan opwekken?