Kerstboomverbranding Slecht voor Milieu
Geschreven op 4-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Kerst, KlimaatHet is weer zover. Kerst is achter de rug dus de kerstboom moet de deur uit. Wat te doen met die oude boom?
U kunt het beste even bij uw gemeente informeren of u de kerstboom apart kunt inleveren of bij het huisvuil moet neerzetten. Dat varieert in Nederland helaas per gemeente.
Ingezamelde kerstbomen gaan door een versnipperaar of ze worden gecomposteerd. Verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie is ook een optie maar heeft wel tot gevolg dat er CO2 vrijkomt.
Tenslotte de laatste en slechtste optie: de traditionele kersboomverbranding. In veel gemeenten wordt dat zelfs gestimuleerd en dat is vreemd als je bedenkt dat er juist bij de verbranding van kerstbomen in de buitenlucht veel schadelijke verbrandingsgassen vrijkomen.
Door de relatief lage temperatuur van het vuur is dat veel meer dan bij verbranding in een Afval Verbrandings Installatie (AVI). Bron: Milieu Centraal
En in het kader van het klimaatbeleid van een gemeente levert een kerstboomverbranding weer een behoorlijke CO2 uitstoot op die op één of andere manier weer moet worden gecompenseerd.
Stoppen dus met die kerstboomverbrandingen. Er is afgelopen jaarwisseling al genoeg in de brand gestoken.
Tags: Afval
gerrit de fakkelman zegt:
29 december 2009 om 16:26 | Permalink
In Houten wordt zelfs opgeroepen om de oude kerstboom naar de kerstboomverbranding te brengen. http://www.houten.nl/nieuws/artikel/584/ Gaat gewoon de fik in.
jacco zegt:
3 januari 2010 om 16:27 | Permalink
Gelukkig is er nog de kerstbomen verbranding een mooi gebeuren.Als je je werkelijk druk maakt om dat beetje co2 had je geen kerstboom moeten nemen in de eerste plaats.Er is voor kinderen al beina geen plek of mogelijkheid meer om gewoon een beetje fik te steken dus gewoon de fik in.Gelukkig nieuwjaar
Erik zegt:
26 november 2010 om 12:28 | Permalink
op allerlei fronten worden de milieueisen aangescherpt. Maar waarom zou je je druk maken om het milieu als er gewoon van gemeentewege milieuvervuilende fikkies worden gestookt? Het argument dat je de jeugd ook hun pleziertje moet gunnen, spreekt me wel aan. En je moet ook voorkomen dat op een kruising bomen. pallet, auto’s ed in vlam worden gezet. Is er geen polderoplossing mogelijk? Bijv: Een zeer beperkt aantal bomen wordt in een mooi kamp/vreugdevuur verbrand en het overgrote deel wordt versnipperd.
dhr.m.beelen zegt:
12 december 2010 om 09:24 | Permalink
wanneer kunnen de kerstbomen in 2011 ingeleverd worden en waar?
Erik van Erne zegt:
17 april 2019 om 17:17 | Permalink
Vreugdevuren Goed Voor 6 Procent Van Uitstoot Vervuilende Stoffen by RIVM
Vreugdevuren die door het jaar heen op talloze plekken in Nederland worden ontstoken, zijn verantwoordelijk voor maar liefst 6 procent van de jaarlijkse uitstoot van vervuilende stoffen in Nederland. Dat heeft het RIVM berekend. Het is de eerste keer dat deze emissieregistratie plaatsvindt. Het RIVM ging er tot voor kort van uit dat het aandeel van de vreugdevuren in de uitstoot in Nederland verwaarloosbaar was. Door het schoner worden van de industrie en het verkeer worden bronnen die eerder klein waren nu relatief steeds belangrijker.
Naast fijnstof komen er ook PAK’s vrij tijdens de vreugdevuren. Dit zijn kankerverwekkende stoffen die vrijkomen als organisch materiaal wordt verbrand.
In Nederland worden jaarlijks vreugdevuren ontstoken bij verschillende evenementen. De bekendste zijn de paasvuren in Overijssel en de nieuwjaarsvuren op het strand bij Scheveningen en Duindorp. Daarnaast worden er vreugdevuren ontstoken tijdens Sint-Maarten, Meierbliss (traditionele vreugdevuren die eind april op de Waddeneilanden worden ontstoken), Luilak en vinden er elk jaar veel kerstboomverbrandingen plaats.