google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Kabinet Ziet CO2 Afvang en Opslag Zitten: Barendrecht en Noord-Nederland Gaat Niet Door

Geschreven op 11-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

shell-ad.jpgUpdate 18 november 2017: Het is toch niet te geloven. Het nieuwe Kabinet Rutte III heeft in het Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst opnieuw het plan om CO2 te gaan afvangen en opslaan. 

Natuurlijk gebeurd dat met het idee dat we de Nederlandse kolen- en gasgestookte energiecentrales dan weer wat langer open kunnen houden in plaats van die nu direct te sluiten. Nog beroerder is het plan om die CO2-opslag te gaan bekostigen vanuyouit de SDE+ subsidieregeling, die juist bedoeld is om duurzame energie op te wekken.

Maar de SDE+ subsidies, grotendeels opgebracht door ons via onze energierekening, zijn juist bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zon en wind. Toekomstbestendige vormen van energievoorziening die nodig zijn voor een CO2-arme samenleving!

Kortom een slecht besluit. Geld voor de opwekking van duurzame energie gaat gebruikt worden voor CCS (Carbon Capture and Storage). Teken nu de Petitie Ik Betaal Niet Mee Aan de Opslag van CO2.

Zie ook: CO2-opslag is geen alles-in-1-oplossing: Risico’s CCS Niet Nauwkeurig te Berekenen – Carbon Capture Is Essential To Limiting Global Warming, But No One Knows How To Do It Or How Much It Will Cost – Alles over CO2 afvang en opslag op één website: co2afvangenopslag.nl – De CCS Parade – Promotie van CO2 afvang en -opslag

26 juni 2017: Zo, het was lange tijd stil en vaak is dat een goed teken. Naar nu blijkt trekken de energiebedrijven Uniper en ENGIE zich terug uit een grootschalig project voor de opvang en opslag van CO2 onder de Noordzee.

Zou mooi zijn als de Nederlandse overheid helemaal stopt met de afvang en opslag van CO2. In theorie kan het wellicht, maar de praktijk is weerbarstig. Het idee stamt uit de tijd dat oud-minister Jacqueline Cramer haar akkoord gaf voor nieuwe kolencentrales. Het idee daarbij was om de CO2-uitstoot af te vangen en weer ergens op te slaan.

Eerste plan was bij Barendrecht, daarna was er een plan om dat in Noord Nederland te doen en de derde en hopenlijk laatste poging was onder de Noordzee. Een woordvoerder van Uniper zegt dat er al zeven jaar aan het project wordt gewerkt en dat het steeds moeilijker wordt te realiseren. Ook brokkelt volgens hem het draagvlak voor alles wat met kolen te maken heeft, steeds verder af.

Minister Henk Kamp gaat zoals gebruikelijk in de politiek gewoon door op de ingeslagen weg en wil nu andere partijen gaan zoeken om het proefproject uit te voeren. Zoals u weet is diezelfde minister Henk Kamp ook voorstander van het openhouden van de sterk vervuilende kolenenergiecentrales.

15 februari 2011: Goed nieuws. De ondergrondse opslag van CO2 in Noord-Nederland gaat niet door. Het kabinet werkt liever mee aan een proef om broeikasgas op te slaan in de bodem van de Noordzee, aldus minister Maxime Verhagen.

Maxime Verhagen gaat nu proberen EU-subsidies te krijgen voor de opslag onder zee. “Als er een goed alternatief is, waarom zou je dan onnodige onrust veroorzaken’, vraag Verhagen zich af. Inderdaad waarom onnodige onrust veroorzaken? Lijkt mij een heel goed idee als diezelfde minister Verhagen dit principe gaat toepassen als het gaat om kernenergie.

Waarom zou je dat doen als er voldoende alternatieven zijn in de vorm van echt duurzame energieopwekking? Waarom zou je onnodige onrust veroorzaken? Waarom zou je onnodige risico”s nemen? Lijkt mij duidelijk dat de druk op Maxime Verhagen moet worden opgevoerd en dat er betere informatie over risico, onrust en noodzaak naar Maxime Verhagen moet worden verzonden.

Wellicht kan Maxime Verhagen ook nog even kijken naar de noodzaak, nut, onrust en gevolgen van de bouw van enkele vervuilende energiecentrales in Nederland. Ook daarover bestaat bij grote aantallen Nederlanders onrust in verband met de voortgaande CO2-uitstoot. Klimaatverandering tegengaan kan inderdaad op veel manieren en inzetten op zonne-energie, windenergie, aardwarmte en waterkracht zijn de handigste opties. Zie ook: Burgerinitiatief Nederland krijgt Nieuwe Energie: 100% Hernieuwbare Energie in 2050

Energie van het Noorden: De Eemshaven Wordt Het Stopcontact van Nederland – Energie van het Noorden: Noorden wil Miljard voor Duurzame Energie – Energie van het Noorden: Nederland Krijgt Een Gigantisch Energieoverschot –Energie van Nederland: Nederland Wordt Vuilste Land van Europa

Niemand Begrijpt Nuon: Tijd voor Acht Antwoorden over Nuon Magnum by Nuon – De Essent-RWE Kolen Energiecentrale in de Eemshaven: Antwoorden by Essent – Naar Een Duurzame Energievoorziening: De Schone Taak van Aardgas – Nieuwste Cijfers Hernieuwbare Energie in Nederland: 8,9% geproduceerd, 3,8% verbruik – Minister Jaqueline Cramer kiest weer voor kolencentrales – Toch Nieuwe E.ON Kolencentrale op de Maasvlakte – Wereldprimeur Biokolen: Geroosterde Biomassa als Vervanging van Kolen by Stramproy Green Coal – Minister Maria van der Hoeven lost koffieschillen voor Essent

15 november 2010: De inwoners van Boerakker hebben een actiegroep opgericht tegen de plannen voor opslag van CO2. Ze maken zich zorgen, nu Barendrecht is afgevallen als locatie voor CO2-opslag. Daardoor komen Boerakker, Sebaldeburen en Eleveld in beeld. De actiegroep wordt gesteund door Dorpsbelangen Boerakker/Lucaswolde.

Zie ook: Provinciale Statenverkiezingen 2011: CO2ntramine lanceert stemwijzer gebaseerd op CO2-opslag

Er komt steeds meer weerstand tegen CO2-opslag in de provincie Groningen. Nadat de PvdA zich er al tegen uitsprak, kwam GroenLinks zaterdag ook tot het besluit dat men CO2 opslag in Groningen niet ziet zitten. Eerder al bleek er weerstand bij de bevolking in Grootegast, Pieterburen en ook in Marum.

Die weerstand is gevoed door minister Maxime Verhagen. Hij liet weten voor ondergrondse opslag Groningen te kiezen omdat de bevolking in Barendrecht het niet ziet zitten. Een ongekend onverstandige uitspraak van deze minister, die bekend staat om zijn soms gladde manier van praten en die zich met deze uitspraak behoorlijk in de kaart laat kijken. Staatssecretaris Henk Bleker maakte het er vrijdag niet beter op. Volgens Bleker is de weerstand tegen CO2 opslag in Groningen misplaatst. ‘Als men hier energie-provincie wil zijn, dan moet men niet alleen de lusten hebben, maar ook de lasten’, zo betoogde hij bij de Friday Move van BNR Radio. Bron: Groninger Internet Courant

CDA-fractielid Greet Seinen zei dat zaterdag tegen Radio Drenthe. Het CDA is tegen CO2-opslag, tenzij nut en noodzaak duidelijk wordt aangetoond en het veilig is. Als aan die twee voorwaarden is voldaan, stelt het CDA als derde eis voor het doorgaan van de proef financiële compensatie door het Rijk. PvdA, GroenLinks en SP in de Staten zeggen keihard nee tegen CO2-opslag. Zij vinden dat de twee kolencentrales bij de Eemshaven niet gebouwd moeten worden, zodat hier in het Noorden ook geen CO2-opslag nodig is. Een spoeddebat zoals in Groningen vinden ze niet nodig, omdat Drenthe zich eerder dit jaar al in een motie heeft uitgesproken. Bron: RTV Drenthe

12 november: Minister Maxime Verhagen vanEconomische Zaken, Landbouw en Innovatie en heeft donderdag 11 november 2010 gesproken met de gedeputeerden Klip-Martin (Drenthe), Jager (Groningen) en Adema (Friesland) over CO2-opslag in het Noorden. En het was, zoals te verwachten, een constructief gesprek.

Ook een gesprek waarbij er weinig duidelijk is geworden en met weinig nieuws. Het Kabinet ziet, net zoals het vorige Kabinet het nog steeds helemaal zitten met CO2-opslag. Wel werd in het gesprek geconstateerd dat de technologie nog efficiënter moet worden om de kosten naar beneden te brengen en zuiniger te worden.

Het is verder van belang dat er gekeken wordt naar hoe kan worden voortgebouwd op het energieakkoord dat al met het Noorden bestaat. Bijvoorbeeld in de vorm van een breder akkoord of een Green deal. De komende tijd spreken de bestuurders en Economische Zaken, Landbouw & Innovatie verder. Ook wordt een dialoog met betrokkenen in het Noorden opgestart over nut noodzaak van CO2 opslag en de voordelen.

Greenpeace is verbaasd over de manier waarop Verhagen CO2-dumping probeert door te drukken. Burgers zijn hiervoor terecht niet te porren. CO2-opslag is namelijk geen oplossing voor het klimaatprobleem. Sterker nog, in Noord-Nederland wordt deze omstreden en vervuilende techniek gebruikt om de bouw van twee vervuilende kolencentrales aan de Waddenzee goed te praten. Vervuiler betaald? Honderden miljoenen euro belastinggeld wordt in Nederland in dergelijke projecten gestopt.

Hallo Dit is Niemand, Niemand Praat Graag over het Milieu, Maar Wie is Niemand Eigenlijk? – Niemand Begrijpt Nuon: Tijd voor Acht Antwoorden over Nuon Magnum by Nuon –

5 november 2010: Tja, dat zat er dik in. De drie noordelijke provincies zijn in verwarring en willen zo snel mogelijk om de tafel met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over ondergrondse opslag van CO2. De colleges van GS eisen op heel korte termijn duidelijkheid nu de minister opslag van CO2 bij Barendrecht heeft afgeblazen. Het spoedberaad is mogelijk al volgende week.

4 november 2010: Goed nieuws voor Barendrecht. Het CO2-opslagproject in Barendrecht gaat niet door. Het verlenen van vergunningen is stilgelegd. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Toch blijft de Nederlandse Regering inzetten op CO2 opslag, maar gewoon ergens anders in Nederland. Onbegrijpelijk. De minister gaat nu overleggen met bestuurders in Noord-Nederland. Wordt ongetwijfeld een herhaling van zetten. De bevolking wordt weer overgeslagen en de al in gang gezette pogingen voor een dialoog onder leiding van Elfstedentocht fenomeen Henk Kroes zijn al volledig mislukt. Verschillende partijen hebben al aangegeven het verzet tegen CO2 opslag in Noord-Nederland te gaan organiseren.

“De vertraging van het CO2-opslagproject met ruim 3 jaar en het volledige gebrek aan lokaal draagvlak zijn de voornaamste redenen om te stoppen”, zegt Verhagen. De realisatie van dit project is op korte termijn niet langer mogelijk. De opgedane ervaringen zijn buitengewoon waardevol voor de verdere ontwikkeling van CO2-opslag in Nederland. Maar hiermee is het doorgaan van het relatief kleine project in Barendrecht niet langer essentieel. Daarnaast speelt het gebrek aan draagvlak onder de bevolking ook een rol. Deze argumenten hebben de minister doen besluiten te stoppen met dit CO2-opslagproject.

CO2-opslag blijft een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem in Nederland. CO2 opslag is veilig, zo tonen diverse onafhankelijke onderzoeken aan. “Stoppen met Barendrecht betekent ook niet het einde van CO2-opslag in Nederland. Opslag op zee vindt al plaats en we zijn in een vergevorderd stadium voor een nieuw CO2-opslagtraject op zee. Daarnaast is vanuit Noord-Nederland het initiatief gekomen om CO2 op land op te slaan. Ik zal op korte termijn met de bestuurders in Noord-Nederland overleggen. Daarna wordt bezien hoe CO2-opslag in het Noorden zeker gesteld kan worden”, aldus Verhagen. Bron: Rijksoverheid

27 oktober 2010: CO2-opslag in ijskast. ‘Onderzoekers en industrie zijn zwaar teleurgesteld en verbijsterd’, meldt Trouw over het kabinetsbesluit voorlopig niets te doen aan de opslag van CO2. ‘Desastreus’, vindt prof. W. Turkenburg. De koppeling van CO2-opslag aan kernenergie noemt hij ’absurd’.

Inderdaad absurd om CCS te koppelen aan kernenergie. Voor de rest een goed besluit CCS is te duur, te gevaarlijk, te kleinschalig, niet nodig en bovendien is de techniek nog niet gereed. Dat de professor telergesteld is, heeft uiteaard alles te maken met het feit dat wetenschappers altijd weer dingen willen onderzoeken. Ook als dat maatschappelijk gezien niet gewenst is en ook niet wordt geaccepteerd door de bevolking. Overigens kernenergie is helemaal geen duurzame en goedkope oplossing. Ook niet CO2-vrij, zoals vaak wordt beweerd.

Het is dan ook „desastreus”, vindt hoogleraar Wim Turkenburg. Afvang en opslag van CO2 is nodig om de Europese klimaatdoelen in 2020 te halen, stelt Turkenburg, hoofd van de energieonderzoeksgroep aan de Universiteit van Utrecht. De koppeling van CO2-opslag aan kernenergie noemt hij ’absurd’. „Dat slaat helemaal nergens op. Het is onwaarschijnlijk dat een nieuwe kerncentrale voor 2020 draait. Die draagt dus niet bij aan het halen van de doelen.” Maar de ontwikkeling en de toepassing van CO2-opslag wordt feitelijk wel jaren stilgelegd. „En mag je voor een experiment ook geen CO2 onder de grond stoppen?”, vraagt de hoogleraar zich af. „Dan betekent dat zelfs een stop op de wetenschappelijk ontwikkeling. Dat lijkt me strijdig met het streven naar een kenniseconomie.” Bron: Trouw

Kolencentrales onder vuur ! – Minister Jaqueline Cramer kiest weer voor kolencentrales  –Kolencentrale Essent van de baan ! –Help ons klimaat niet naar de kolen: Toch nieuwe kolencentrales – Wereldprimeur Biokolen: Geroosterde Biomassa als Vervanging van Kolen by Stramproy Green Coal – CO2ntramine: Vijftien Redenen waarom Ondergrondse CO2-Opslag Niet Mag Gebeuren

30 september 2010: De statenfractie van de PvdA-Drenthe wil stoppen met het debat over de ondergrondse opslag van CO2 in noordelijke gasvelden. Men wil eerst wachten op de uitslag van ‘Barendrecht. Milieuorganisatie Greenpeace start in oktober een nieuwe actie tegen de twee kolencentrales in de Eemshaven en tegen de plannen voor CO2-opslag.

29 september 2010: Zo, tijd voor wat geruststellende woorden van demissionair minister Maria van der Hoeven: “Bij deze herhaal ik, mede namens de minister van VROM, onze toezegging, gedaan in de brieven van 8 maart jl., 13 juli jl. en het debat met uw Kamer in april, dat wij slechts voorbereidende stappen zullen zetten, die niet leiden tot het onomkeerbaar doorgaan van CO2-opslag onder Barendrecht of het wezenlijk opbouwen van de rechten van de initiatiefnemer.’

Nou, ik ben ik er helemaal niet door gerustgesteld. We moeten zo onderhand wel hoe het in de politiek gaat. A zeggen en B doen. Bent u er ook niet echt gerust op en denkt u waar zou ik dat nou eens kenbaar moeten maken, dan is hier uw kans. 

Tot en met 4 oktober 2010 kunt u bezwaar indienen (formeel een zienswijze kenbaar maken) t.a.v. de CO2-opslag onder Barendrecht en omgeving. Als u tegen deze opslag bent, maak dan alsjeblieft van dit recht gebruik! U kunt natuurlijk uw gehele zienswijze zelf opstellen, maar u kunt ook gebruik maken van (een deel van) de zienswijzen op Veilig Duurzaam Barendrecht.

23 september 2010: Opvangen en opslaan van CO2 van kolencentrales is gedoemd te mislukken. ‘De technologie is te duur’, zeggen Frans Rooijers en Ebel Kemeling, energieconsultants van respectievelijk CE Delft en Spring Associates. De kans dat CCS van de grond komt, is uiterst klein: CCS is te duur.

Een nieuw kabinet van VVD, CDA en PVV is voorstander van ondergrondse opslag van CO2 onder Barendrecht. Volgens bronnen in Den Haag is een deal over de ondergrondse opslag tussen de nieuwe regeringspartijen in de maak. De PVV lijkt het eerdere verzet tegen het omstreden project op te geven. Het debat over CO2 opslag in Barendrecht is voorlopig uitgesteld.

De actiegroep “CO2 = NEE” maakt zich vooralsnog weinig zorgen, omdat er volgens de stichting nog steeds veel weerstand is binnen PVV en VVD over de ondergrondse opslag van CO2 bij Barendrecht. De VVD laat weten nog geen definitief standpunt te hebben ingenomen. Ze zijn nog in gesprek met deskundigen om tot een finaal oordeel te komen. Voor de verkiezingen zei VVD leider Mark Rutte nog bij RTV Rijnmond dat zijn partij tegen de opslag van CO2 bij Barendrecht is. Bron: RTV Rijnmond

15 september 2010: Het moet en het zal gaan gebeuren in Nederland. CO2 afvangen en opslaan in de Nederlandse bodem stuit op ongelofelijk veel bezwaren, maar de molens van het demissionaire Kabinet draaien op volle kracht door.

Het ministerie van VROM laat weten dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om met de inwoners van de noordelijke provincies in gesprek te gaan over de opslag van CO2. Dat vinden het Rijk, de noordelijke provincies, de noordelijke milieufederaties en de Stichting Borg. Zij starten daarom gewoon met de voorgenomen informatieavonden en een Noordelijke Dialoog, nadat de laten we maar zeggen Barendrechtse Dialoog echt compleet mislukt is.

De rijksoverheid wil klimaatverandering tegen gaan en stimuleert energiebesparing en de inzet van duurzame bronnen. CO2-opslag biedt volgens de Rijksoverheid uitkomst in de overgangsfase naar een duurzame energiehuishouding. Het rijk heeft daarom locaties aangewezen waar mogelijk CO2-opslag kan plaatsvinden in Noord-Nederland. Is natuurlijk allemaal een gevolg van de eerder genomen besluiten om  vervuilende energiecentrales te bouwen in plaats van al dat geld te gebruiken voor echt duurzame energie opwekking. Zie ook: Nederland krijgt nieuwe energie: 100% Hernieuwbare Energie in 2050

Het Rijk, de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen, de Natuur- en Milieufederaties Drenthe, Friesland en Groningen en de stichting Borg vinden het belangrijk de inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen op een goede manier te informeren over de ondergrondse opslag van CO2. Ook hechten zij grote waarde aan een goede en onafhankelijk georganiseerde dialoog. Daartoe zijn de handen ineengeslagen. Het doel is om de inwoners en belanghebbenden op adequate wijze van betrouwbare informatie te voorzien en vragen te beantwoorden. Zie ook:  CO2-opslag is geen alles-in-1-oplossing: Risico’s CCS Niet Nauwkeurig te Berekenen

De gezamenlijke aanpak bestaat uit het organiseren van informatieavonden waar belanghebbenden en inwoners feitelijke en onafhankelijke informatie aangereikt zullen krijgen en hun vragen beantwoord zullen worden. Daarnaast komt er een Noordelijke dialoog die onder meer bestaat uit debatavonden met deskundigen en het beantwoorden van specifieke vragen. De Noordelijke dialoog, die op korte termijn begint, staat onder leiding van Henk Kroes bekend van de Elfstedentocht, die als onafhankelijk voorzitter boven de partijen staat en aansprekend is voor Noord Nederland. De Natuur- en Milieufederaties zorgen voor de organisatie van de dialoog. Hier is ruimte voor dialoog en discussie, gesprekken met deskundigen en gelegenheid voor het stellen van vragen.

Ter ondersteuning van de informatieavonden en de dialoog wordt een expertpanel opgericht. Dit panel zorgt voor het onafhankelijk, feitelijk en betrouwbaar beantwoorden van vragen. In het panel zitten deskundigen op verschillende gebieden, zoals veiligheid, klimaat en energie en olie- en gaswinning. De eerste informatiebijeenkomsten staan gepland voor de drie gemeenten waar het Rijk op 24 juni dit jaar een voorkeurslocatie heeft aangewezen. Ze vinden plaats op 20 september in Grootegast, 22 september in Tolbert en 23 september in Ekehaar. Onderdeel van deze bijeenkomsten is een informatiemarkt waar geïnteresseerden informatie over CO2- afvang en opslag kunnen krijgen en vragen kunnen stellen. Ook op andere locaties worden informatieavonden georganiseerd, samen met de betrokken gemeenten.

Bovenstaand informatietraject duurt een jaar en loopt naast het formele consultatie- en inspraakproces. In dat kader zal het Rijk een plan m.e.r.-procedure starten. Vragen en aandachtspunten die uit de maatschappelijke dialoog komen, kunnen een plek krijgen in het formele plan-m.e.r. traject. Het Rijk beslist uiteindelijk over de opslag van CO2 in de ondergrond. Bron: VROM

22 juli 2010: Tja, dat was te verwachten. In Noord Nederland gaat de Lokale partij VZ2000, uit de gemeente Grootegast, het verzet tegen CO2-opslag in Noord-Nederland mobiliseren. Direct na de zomer horen we ongetwijfeld meer van VZ2000 en het verzet tegen de voorgenomen CO2-opslag in Sebaldeburen of Boerakker.

14 juli 2010: Demissionair of niet, dit Kabinet blijft gewoon doorgaan op de ingeslagen weg en alle belemmeringen worden eenvoudig aan de kant geschoven. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken hoopt dat begin 2012 de bouw van de installaties kan starten zodat vanaf eind 2012 CO2 kan worden opgeslagen onder Barendrecht.

“Het klimaatvraagstuk vraagt om spoedige actie. Het kabinet wil daarom dat CCS zo snel mogelijk een reële optie wordt voor het bedrijfsleven om CO2-uitstoot terug te brengen, en het demonstratieproject in Barendrecht is daarbij een zeer belangrijke schakel. Haast mag echter niet betekenen dat de zorgvuldigheid van de vergunningverlening of een heldere communicatie aan alle betrokkenen in gevaar komt”, aldus Maria van der Hoeven.

26 juni 2010: Nou dacht ik dat een demissionair Kabinet helemaal geen besluiten mag nemen over controversiële zaken, maar als het om CO2 opslag in Barendrecht gaat, blijkt dat niet van toepassing. De demissionaire ministers van EZ en VROM hebben de Tweede Kamer laten weten dat CO2-opslag in Barendrecht ‘een noodzakelijke tussenstap’ is. Afblazen om veiligheidsredenen noemen ze ‘hypothetisch’.

Dit kabinet ziet het project in Barendrecht als een noodzakelijke tussenstap voor de verdere uitrol van CO2-opslag in gasvelden onder land. De voorbereiding van het project wordt dan ook voortgezet. Het kabinet heeft tijdens het recente overleg met de Kamer toegezegd geen stappen te zullen zetten die onomkeerbaar leiden tot CO2-opslag bij Barendrecht, dan wel de juridische positie van Shell in deze versterken.

De ministers zijn van mening dat indien zich onaanvaardbare veiligheidsrisico’s zouden voordoen bij het project Barendrecht, dit consequenties zal hebben voor het project in het noorden. Echter, zowel uit het MER als uit de aanvullende onderzoeken blijkt dat de veiligheid van het project in Barendrecht gewaarborgd is. Voor dit kabinet geldt dat veiligheid bij CO2-opslag, waar dan ook, een noodzakelijke voorwaarde is voordat toestemming voor een project zal kunnen worden gegeven.’ De ministers noemen het een ‘hypothetische situatie dat het project in Barendrecht zou worden stopgezet vanwege onaanvaardbare veiligheidsrisico’s van het project’. Overigens zeggen de ministers wel dat áls CO2-opslag in Barendrecht niet veilig zou zijn ‘dit consequenties zal hebben voor het project in het noorden’.

De ministers Van der Hoeven en Huizinga geven impliciet overigens wel aan dat ze in Noord-Nederland een betere communicatie met de bevolking willen: ‘Het rijk heeft toegezegd dat er een breed communicatietraject over CCS zal worden gestart, gericht op alle bewoners en stakeholders in Noord-Nederland, en heeft de wens uitgesproken dat de noordelijke provincies in dat traject zullen participeren.’

Zie ook: Alles over CO2 afvang en opslag op één website: co2afvangenopslag.nl 

25 juni 2010: Zo, nieuwe ronde, nieuwe kansen. De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen heeft nogal wat gevolgen voor de samenstelling van de Tweede Kamer en GroenLinks ziet mogelijkheden om de opslag van CO2 onder bewoond gebied van tafel te vegen.

De demissionaire ministers van Economische Zaken en Milieu hebben drie voorkeurslocaties voor CO2-opslag in het Noorden bekend gemaakt. GroenLinks wil zo snel mogelijk stoppen met de voorbereidingen voor CO2-opslag onder bewoond gebied. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren (woordvoerder milieu en energie) vraagt daarom een spoedoverleg aan met de demissionaire ministers.

“GroenLinks is niet per se tegen CO2-opslag. Het zou kunnen dat we de techniek nodig hebben om onze klimaatambities te halen, maar het is verstandiger om meteen op duurzame energie in te zetten. Dat is ook goedkoper. Het is prima om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor ondergrondse opslag van CO2. Op voorwaarde dat niet de belastingbetaler, maar de vervuiler opdraait voor de kosten van de techniek. Maar zolang de techniek zich nog in de experimentele fase bevindt, ga je niet experimenteren onder de voeten van mensen”, aldus van Tongeren.

Eerder wilde dit kabinet plannen doordrukken om CO2 op te slaan onder Barendrecht. GroenLinks heeft zich daar altijd tegen verzet. Voor de verkiezingen van 9 juni was er geen meerderheid tegen CO2-opslag onder bewoond gebied. Nu lijkt daar wel een meerderheid voor te zijn. Naast GroenLinks, hebben ook de VVD, SP, PVV, SGP en PvdD tegen CO2-opslag in Barendrecht gestemd.

GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent: “Hopelijk zijn deze partijen consequent en zullen ze ons nu ook steunen om volledig af te zien van CO2-opslag onder bewoond gebied. We hebben nog nauwelijks ervaring met de techniek. De kans dat het misgaat is klein, maar we mogen geen enkel risico nemen. Niet in Barendrecht en niet in het Noorden. De voorstellen om CO2 op te slaan in Groningen, Friesland en Drenthe moeten zo snel mogelijk van tafel. Het Noorden is niet het afvoerputje van Nederland.” Bron: GroenLinks

22 april: Tja dat was natuurlijk wel te verwachten. Barendrecht is teleurgesteld over het Kamerdebat over de plannen voor CO2-opslag in deze gemeente. ‘Geen twijfel bij kamerleden over veiligheid. Hoe is dat mogelijk? Feiten spreken toch’!’ Tja, eerlijk gezegd begrijp ik het ook niet goed. Denk er ergens toch een verborgen agenda is waarin staat dat het project in Barendrecht onder alle omstandigheden moet doorgaan. Of zou de druk van Shell erg groot zijn?

Zie ook: Hogedruk CO2-Pijpleiding onder Woonwijk Oosterheem en Station Bleizo Zoetermeer

21 april 2010: Het kabinet mag toch gewoon doorgaan met de voorbereiding van opslag van CO2 onder een woonwijk in Barendrecht, mits het geen onomkeerbare stappen zet. Een Kamermeerderheid ziet nu geen reden af te zien van het project, en schuift een besluit door tot na de verkiezingen. Dit bleek gisteren en vandaag bij een debat met demissionair minister Maria van der Hoeven.

20 april: Anders dan de Tweede Kamerfractie van D66 bleek het D66-congres zaterdag tégen ondergrondse opslag van CO2 zoals beoogd in Barendrecht.

17 april 2010: Dinsdag 20 april 2010 staat er om 16:00 uur een spoeddebat in de Tweede Kamer op het programma over de CO2-opslag in Barendrecht. Aanleiding voor het spoeddebat is de reportage CO2-bom onder Barendrecht van Zembla en een soortgelijke reportage van Netwerk. Bron: Tweede Kamer

14 april: Mooi nieuws voor de mensen in Barendrecht. De demissionaire ministers Maria van der Hoeven en Tineke Huizinga hebben besloten om geen besluit meer te nemen. Dat wordt dus een leuk klusje voor het volgende kabinet.

7 april 2010: Nou echt hard gaat het niet met het ondertekenen van de petitie. Stand vandaag: 3.769 ondertekeningen. Jammer dat Nederland nog niet massaal reageert. De berichten, met name over de veiligheid zijn verontrustend en u weet hoe het gaat in Nederland. Als het éénmaal is gedaan op één lokatie, dan is het logische vervolg: opslag ook elders in Nederland. Precies waar u woont.

Nu is het Barendrecht, maar daarna is de rest van Nederland aan de beurt. Steun daarom Barendrecht in haar strijd tegen CO2-opslag onder de grond en zeg NEE tegen Boris van der Ham (D66), Liesbeth Spies (CDA) en Diederik Samsom (PvdA).

31 maart 2010: zo, het is weer tijd voor wat tegengas want de politieke molens draaien gewoon door. Tijd voor een petitie: Geen CO2 opslag in Barendrecht en de rest van Nederland.

De Tweede kamerfracties van D66, CDA en PvdA zijn vóór de opslag van gevaarlijk CO2 onder een dichtbevolkte woonwijk in Barendrecht. Dat mag niet gebeuren! Wij willen geen líter CO2 onder onze huizen!

Nu is het Barendrecht, maar daarna is de rest van Nederland aan de beurt. Steun daarom Barendrecht in haar strijd tegen CO2-opslag onder de grond en zeg NEE tegen Boris van der Ham (D66), Liesbeth Spies (CDA) en Diederik Samsom (PvdA).

De overheid en Shell willen een proef doen met het opslaan van CO2 in een dicht bevolkte woonwijk in Barendrecht. De bewoners zijn bang omdat niemand ze kan garanderen dat het veilg is. In ZEMBLA legt een woordvoerder van Shell uit dat men wil testen hoe de bevolking reageert. Verschillende deskundigen komen aan het woord die vraagtekens zetten bij de locatie. Volgens geoloog professor Krijn de Jong is niet voldoende onderzocht hoe veilig de opslag van CO2 onder Barendrecht is. Bron: CO2 is Nee 

CO2 is Nee

16 maart 2010: De ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht lijkt met een truc alsnog geregeld te worden. Dinsdag 16 maart komt de zaak plotseling in de Eerste Kamer. Als onderdeel van de Crisis en Herstelwet. De Tweede Kamer wekte vorige week nog de indruk dat de opslag van CO2 één van de omstreden projecten is die niet meer voor de verkiezingen worden behandeld.

11 maart 2010: Intussen kan de behandeling van de Crisis en Herstelwet wel doorgaan. Dit is een pakket maatregelen om de gevolgen van de economische crisis te verzachten. Deze wet is al door de Tweede Kamer en staat dinsdag 16 maart op de agenda van de Eerste Kamer. Vrijdagavond werd de gemeente Barendrecht getipt door een jurist van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In de tweede bijlage bij de wet staat dat de wet ook geldt voor projecten waar een Rijksinpassingsplan voor wordt gemaakt. De opslag van CO2 onder Barendrecht is zo’n project.

Wethouder Simon Zuurbier heeft maandag een gesprek gehad met vertegenwoordigers van het ministerie. Het college heeft maandag ook een brief gestuurd naar de Eerste Kamer. Als de Eerste Kamer de wet aanneemt, kan de gemeente Barendrecht niet meer bij de rechter in beroep tegen het plan.

Zie ook: CO2 Bombe: Bürgerinitiative ContraEndlager Fresh Air Festival

9 maart 2010: Minister Maria van der Hoeven heeft de Tweede Kamer laten weten geen ‘onomkeerbare besluiten’ te zullen nemen over ‘Barendrecht’ zonder de Kamer te raadplegen.

3 maart 2010: De Tweede Kamer wil niet dat minister Maria van der Hoeven als demissionair minister nu al vergunning verleent voor CO2-opslag in Barendrecht. Dat bleek gisteren. De minister moet een  behandeling in de Kamer afwachten.

23 februari 2010: Door de val van het kabinet verdwijnt het plan voor de ondergrondse CO2-opslag waarschijnlijk de ijskast in tot na de verkiezingen. Maar helemaal zeker is dat niet. Het kabinet mag in de aanloop naar de verkiezingen geen controversiële zaken meer behandelen. Bron: De Weekkrant

17 februari 2010: De provincie Zuid-Holland geeft nog geen vergunning af voor de CO2-opslag onder Barendrecht. Voorlopig heeft de provincie de proef ‘in de wachtstand’ gezet. De provincie wil dat minister Cramer eerst met een reactie komt op het laatste Kamerdebat over de CO2-opslag in Barendrecht. Bron: RTV Rijnmond

De opslag van CO2 zal in veel gemeenten tot politieke onrust leiden. Dat blijkt uit een enquete van Greenpeace in de gemeenten waar het kabinet CO2 wil opslaan. De plannen van het kabinet om CO2 uit nieuw te bouwen kolencentrales onder bewoond gebied te pompen, zijn in ieder geval bij 70 gemeenteraadsfracties niet welkom.

De opschudding in Barendrecht over CO2-dumping kan zich in veelvoud herhalen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, spreken steeds meer fracties zich openlijk uit tegen de opslag. In Drenthe vindt komende zaterdag de eerste demonstratie al plaats.

CO2 Nee27 januari 2010: Tweede Kamer toch akkoord met CO2-opslag in Barendrecht, maar de gemeente Barendrecht legt de beslissing van de Tweede Kamer uit als uitstel van de beslissing en Minister Maria van der Hoeven ziet de beslissing van de Tweede Kamer weer geheel anders.

De gemeente Barendrecht is blij met het verzoek van de Tweede Kamer aan de regering om het besluit over het experiment met CO2-opslag met drie maanden uit te stellen. ’Dit uitstel toont opnieuw dat er grote vraagtekens zijn bij de noodzaak van dit proefproject in Barendrecht’, aldus de burgemeester van Barendrecht, Jan van Belzen.

Minister Van der Hoeven toonde zich dinsdag verheugd met de steun van de Kamer. Volgens haar is het van groot belang dat er nu een besluit is genomen. Ze zegt begrip te hebben voor de gevoelens in Barendrecht, maar het gaat volgens haar om ‘een besluit van algemeen belang’. ‘Door nu te starten met een kleinschalig project op land kunnen de grote projecten op land straks naar verwachting sneller en beter worden uitgevoerd’, aldus de minister.

Het kabinet mag van de Tweede Kamer nog geen vergunningen verlenen voor een proef met ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. De ChristenUniefractie heeft eisen geformuleerd waarmee een meerderheid van de Kamer vandaag heeft ingestemd: ze wil eerst zekerheid hebben of de proef noodzakelijk is voor grootschalige CO2-opslag in het Noorden van Nederland en die noodzaak is op dit moment onvoldoende aangetoond.

Promoten van CO2- afvang en -opslag door onafhankelijke CCS-experts kan publiek wantrouwen opwekken. Op donderdag 21 januari is in Nature een brief gepubliceerd van Heleen de Coninck, ECN onderzoeker internationaal energie- en klimaatbeleid. Zij is kritisch over CCS-experts uit de academische wereld die zich bovenmatig positief uitlaten over CCS. Lees verder bij ECN.

20 januari 2010: Echt soepel loopt het allemaal niet als het gaat over het afvangen en opslaan van CO2 in Barendrecht. Alles en iedereen is zo’n beetje tegen dit onzalige en kostbare project. Nu wil de Tweede Kamer meer tijd om de dossiers nog eens even te bekijken. De ChristenUnie heeft gisteren om uitstel van de stemming gevraagd.

19 november 2009: Zoals verwacht hebben de ministers Jacqueline Cramer en Maria van der Hoeven besloten dat de CO2 opslag onder Barendrecht gewoon kan doorgaan. Alle bezwaren van bewoners, gemeenten en provincie zijn eenvoudigweg terzijde geschoven.

De bewindslieden hebben besloten het project te faseren. In eerste instantie zal de opslag alleen plaatsvinden in het kleine veld onder Carnisselande, waar plaats is voor 0,8 megaton CO2. Na de opslag in dit kleine Barendrecht-veld vindt (na enkele jaren) een evaluatie plaats. Alleen indien zich geen problemen hebben voorgedaan, zal de vergunningverlening voor het tweede grotere veld bij Barendrecht-Ziedewij aan de orde zijn.  Hier is ruimte voor ongeveer 9 megaton.

De ministers beargumenteren dat afvang en opslag van CO2 (Carbon Capture Storage of CCS) noodzakelijk is als overgangstechnologie om de schade voor het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Doel is dat CCS fors bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot de komende decennia. Er is naar verwachting opslagruimte voor 800 megaton CO2 op zee en eveneens 800 megaton op land. Dit is goed voor de opslag van 40 megaton per jaar gedurende 40 jaar, wat overeenkomt met 20 procent van onze huidige jaarlijkse CO2 uitstoot.

Cramer en Van der Hoeven kondigen bovendien aan dat zij met een vorm van wettelijke verplichting zullen komen om te zeker te stellen dat CCS wordt toegepast. Voorjaar 2010 zullen zij de Tweede Kamer daarover nader informeren.

Ten aanzien van projecten voor opslag op zee geven de ministers aan dat vanuit het Rijk het E.ON /Elektrabel project financieel zal worden ondersteund. Dit project is geselecteerd door de Europese Commissie voor grootschalig afvang en opslag vanaf 2015 .

Ten aanzien van opslag op land benadrukken de ministers dat ze in samenwerking met private partijen een tweede,  grootschalig opslagproject willen ontwikkelen, bij voorkeur in Noord Nederland. Ook dit zou in 2015 moeten starten. De ministers stellen vast dat overtuigend aangetoond is dat CO2-opslag in de lege gasvelden onder de wijken Carnisselande en Ziedewij veilig kan plaatsvinden. Eerder verscheen een integrale veiligheidsanalyse van de Milieudienst Rijnmond (DCMR) en een aantal toezichthouders. Hoofdconclusie was dat wettelijke veiligheidsnormen nergens in de keten van het project overschreden worden. Dit bevestigde het eerdere beeld uit de milieu- effectrapportage (MER) en het oordeel van de onafhankelijke commissie MER.

Aanvullend onderzoek van TNO naar de locatiekeuze toonde aan dat Barendrecht geo-technisch het meest geschikte veld is voor dit project. Een alternatieve locatie was het veld P6-Zuid op de Noordzee, 45 kilometer uit de kust bij Alkmaar. De ministers zien deze optie niet als een realistisch alternatief. Het  doel van de ter beschikking gestelde subsidie van 30 miljoen euro was primair versnelde invoering van CO2-opslag op het land. Op de Noordzee loopt reeds een succesvol kleinschalig project bij het boorplatform K12-B. Een nieuw project op zee zou hier weinig aan toevoegen. Ook zou dit alternatief jaren vertraging opleveren wat de zin van het project met het oog op de grote projecten van 2015 sterk zou verminderen. Daarnaast is onzeker of, wanneer en tegen welke kosten de vergunninghouder van het alternatief op zee zou willen participeren.

De ministers benadrukken dat ze de lokale opvattingen en gevoelens over het project in hun eindafweging hebben betrokken. Zij hechten grote waarde aan de gesprekken die zij het afgelopen jaar met bewoners en bestuurders van Barendrecht en Albrandswaard  hebben gevoerd. Met de extra onderzoeken en aanvullende eisen is naar hun oordeel voldoende tegemoet gekomen aan de verzoeken vanuit de gemeenten om meer informatie en meer zekerheden. Ze zullen hun besluit binnenkort in een openbare raadsvergadering in Barendrecht toelichten. De ministers in hun Kamerbrief: “Het klimaatprobleem is groot en vraagt om krachtig beleid. Daarbij moeten nationale én lokale én persoonlijke belangen zorgvuldig worden gewogen. Wij willen gezamenlijk echt iets veranderen en de hier gepresenteerde acties zijn  een belangrijke stap op weg naar het op korte termijn beperken van onze CO2 uitstoot.” Bron: VROM

Inderdaad is een krachtig beleid absoluut noodzakelijk om de klimaatproblemen aan te pakken. Grappig dat nu net deze twee ministers, die uitblinken in een zwalkend absoluut onsamenhangend beleid, het daar over hebben. Mooi voorbeeld is weer de subsidie voor een windmolenpark op één van de mooiste plekjes van ons land. Ja, bij Urk. Zet die windmolens nou gewoon neer waar er al een heleboel staan of waar niemand er last van heeft en kijk eens naar de mogelijkheden van de Afsluitdijk, de Brouwersdam, River-EnergyBlue-Energy, Wave Energy, Tidal-Energy en een Feed-In voor Solar-Energy.

De feiten zijn vrij simpel. we gaan in Nederland een heel aantal, overbodige kolencentrales laten bouwen. Die worden dan verplicht om CCS toe te passen. Als we even becijferen hoeveel geld hiermee verloren gaat aan grijze, foute energie op basis van fossiele brandstof dan is het direct duidelijk. Al dat geld inzetten voor duurzame energie opwekking. Dat is een krachtig en duidelijk beleid waarmee Nederland echt werk maakt van een duurzame samenleving.

7 september 2009: Zo, de soap rond de opslag van CO2 in Barendrecht gaat de volgende ronde in. Als ik alle berichten even op een rijtje zet, is het eigenlijk niet te verwachten dat we al aan de laatste ronde toe zijn. De voor- en tegenstanders staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.

Voor is in elk geval CO2-CATO onder aanvoering van Ruud Lubbers, ook betrokken bij het Rotterdam Climate Initiative. Men heeft dat nog even laten weten via een open brief (PDF). Verder was het Kabinet al voor. Bij het Project Consortium kom ik tot mijn verbazing ook wat organisaties tegen die je daar niet zou verwachten. Bij Greenpeace lees ik dat men de ontwikkelingen kritisch volgt, maar bij stichting Natuur en Milieu en het WWF (of is het eigenlijk het WNF) wordt verder niets aangegeven. Men heeft dat nog even laten weten via een open brief (PDF). Verder was het Kabinet al voor.

De, zeg maar tegenstanders, zijn de betrokken gemeenten, provincies en tal van organisaties en wetenschappers, die het allemaal niet zo’n goed idee vinden.

Op veel grotere schaal inzetten op duurzame energie is een veel duurzamere weg. Al het geld dat nu in de bouw van, binnenkort overbodige, kolencentrales wordt gestoken, inzetten voor duurzame energieopwekking is een betere en goedkopere weg.

11 februari 2009: Het kabinet stelt een besluit over CO2 opslag in Barendrecht nog even uit. Minister Jacqueline Cramer Van VROM wil eerst de tijd nemen om te praten over nut en noodzaak van de ondergrondse opslag van koolstofdioxide.

Zie: Minister Jacqueline Cramer stelt besluit over CO2 opslag Barendrecht uit 

De ministers Van der Hoeven (EZ) en Cramer (VROM) hebben de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang rond de afvang en opslag van CO2. Het kabinet verwacht er veel van. Zie ook: Alles over CO2 afvang en opslag op één website: co2afvangenopslag.nl

De ministers Maria van der Hoeven (EZ) en Jacqueline Cramer (VROM) hadden vorig jaar beloofd de Tweede Kamer te informeren over ‘het nut en de noodzaak van CCS (Carbon Capture and Storage; afvang en opslag van CO2) en de vraagstukken om de verdere ontwikkeling en toepassing van CCS mogelijk te maken’.

Die belofte lossen de ministers nu in met een Voortgangsnotitie (PDF). Wat later krijgt de Kamer een uitgebreidere beleidsbrief. Van der Hoeven en Cramer: ‘De reden van deze fasering is dat pas recent besluitvorming en helderheid van Europa met betrekking tot CCS is gekomen, de voorbereidende onderzoeken die eerder in gang zijn gezet binnenkort worden afgerond en de TaskForce CCS zijn bevindingen over een aantal centrale vraagstukken met betrekking tot CCS op korte termijn aan het kabinet zal meedelen. Daarom zal de besluitvorming in het kabinet dit voorjaar plaatsvinden.’

De ministers benadrukken in de Voortgangsnotitie impliciet dat CCS geen Nederlandse hobby is: ‘Na energiebesparing en duurzame energie, is CCS de belangrijkste mogelijkheid tot CO2-reductie. Het belang van CCS wordt dan ook wereldwijd erkend. Tijdens de G8-top in Hokkaido (Japan) in 2008 hebben de regeringsleiders aanbevolen wereldwijd in 2010 te starten met de realisatie van 20 grootschalige demonstratieprojecten, met het oog op commerciële uitrol rond 2020. De Europese Commissie heeft besloten dat binnen de EU vanaf 2015 tien à twaalf grootschalige demonstratieprojecten operationeel moeten worden. Het kabinet zet erop in dat tussen 2012 en 2015 in Nederland twee grote demonstratieprojecten operationeel zullen worden.’  Bronnen: Energieraad en EZ

Opmerkelijk dat ons kabinet CCS zo ontzettend ziet zitten, alhoewel Jacqueline Cramer al eerder de werkelijke reden heeft aangegeven: zonder CCS gaat Nederland de CO2-reductie doelstellingen gewoon niet halen. Verder verbaasd het mij dat de indruk wordt gewekt alsof men het er wereldwijd over eens is dat CCS een slim plan is.

In een nieuwe publicatie komt Mark Z. Jacobson van Stanford University tot de conclusie dat windenergie de beste oplossing is voor een duurzame energievoorziening. Best to worst electric power sources:

1. Wind power

2. concentrated solar power (CSP)

3. geothermal power

4. tidal power

5. solar photovoltaics (PV)

6. wave power

7. hydroelectric power

8. a tie between nuclear power and coal with carbon capture and sequestration (CCS)

Als we dit lijstje even volgen, zitten we inderdaad met een probleem. Windenergie wil niet echt lukken in Nederland. De weerstand tegen windmolens op land wordt groter en groter en minister Jacqueline Cramer heeft daar behoorlijk aan bijgedragen door de windmolens bij Woerden definitief af te blazen: verrommeling van het landschap.

CSP wordt bekeken, onderzocht en biedt geweldige mogelijkheden. Geen concrete plannen. Geothermal power doen we het e.e.a. aan, maar is behoorlijk prijzig en boringen zijn niet altijd succesvol. Tidal Power: een heel, heel klein experimentje. Zonnepanelen is zoals bekend in Nederland slechts summier. De subsidieregeling werkt niet echt lekker. Wave power doen we niets aan, terwijl we toch golven genoeg hebben voor de kust. Hydroelectric power is in Nederland ook mondjesmaat ontwikkeld.

Volkomen logisch dus dat wij in Nederland bij de slechts denkbare opties (vlg Jacobson) uitkomen. De discussie over kernenergie laait weer op. Waarom toch? We weten nog steeds niet hoe we het kernafval echt veilig kunnen opslaan. CCS dan maar. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Wereldwijd zijn er al wat projecten uitgevoerd met schokkende resultaten.

CO2-opslagplaats in de Noordzee lekt: Het meest langlopende en grootschalige opslagexperiment voor CO2 tot nu toe – het Sleipner gasveld in de Noordzee – vertoont ernstige gebreken. Supporters van ondergrondse CO2-opslag hebben het Sleipnerproject jarenlang verkocht als bewijs dat de techniek klaar is voor grootschalige toepassing. Nu zouden ze met schaamrood op de wangen moeten staan.

Het Sleipner-project heeft sinds 1996 ongeveer 1 miljoen ton CO2 geïnjecteerd in een zoutwaterlaag onder de zeebodem in de Noordzee. De trekkers van het project beschreven de Utsira formatie, waar het Sleipnerveld deel van uitmaakt, als potentiële opslagplaats van vele jaren Europese uitstoot. In de lente van 2008 verliet StatoilHydro echter een deel van het project, toen bleek dat de Utsira formatie lekte. Grote verbijstering. Ondanks jaren onderzoek werd duidelijk dat de geologie van de site nog altijd niet volledig gekend was. Het Noorse Petroleumdirectoraat heeft de inschatting van het opslagpotentieel van de Utsira formatie gewijzigd van “able to store all European emissions in hundreds of year” naar “not very suitable”.

Binnenkort gaan bedrijven als Shell nog meer verdienen. Hoe zult u zich afvragen? Ja, dat is een hele mooie truc. Waar normaal gesproken het principe wordt gehanteerd de vervuiler betaald, wordt nu de vervuiler beloond. Daar waren u en ik vast niet opgekomen. Briljante strategie van Jeroen van der Veer.

Eerst roepen dat de olie opraakt met als gevolg een prijsopdrijving die we nog niet eerder hadden meegemaakt. Nu blijkt eigenlijk dat er teveel olie is als gevolg van een afnemende vraag (of zou het afnemende speculatie zijn?) en Shell stort zich op de CCS (afvang en opslag van CO2). Maar ook daar ging ook wat moois aan vooraf. Eerst liet Jeroen van der Veer weten helemaal niets te zien in CCS. Veel te duur, economisch niet haalbaar. Toen kwam er een weergaloze tussenzet: Jeroen laat de wereld even weten dat er een keiharde stijging van CO2 komt en nog een slimme zet: de doelstellingen van de overheden ten aanzien van CO2 zijn absoluut niet haalbaar.

Tenzij, ja het is toch bijna te mooi om waar te zijn, tenzij er iemand komt die CCS in de praktijk kan brengen. Ja, als we nou eens heel veel CO2 zouden kunnen afvangen en op een absoluut veilige manier konden opslaan, ja dan zou het misschien toch nog kunnen lukken om die overheidsdoelstellingen te halen. Dan is Jeroen ook ineens voorstander van energiebesparing. Geweldig. Hij is het zelfs eens met Greenpeace en dat zorgt weer voor een beetje groen tegengas, na deze blamage.

Dan komen de laatste meesterzetten van Jeroen in beeld. Shell laat weten dat het hoogwaardige technologie bedrijf als geen ander in staat is om CCS in de praktijk te brengen. Daarbij is het natuurlijk wel slim om even heel nadrukkelijk wijzen op de hele hoge kosten. Zonder een subsidie eigenlijk volslagen onzinnig om als winstbeluste multinational aan te beginnen. Dan nog even een klein stukje marketing voor gevorderden. Hoe verkoop je dat nou? Hoe maak je van een NEE een JA, hoe kom je van een jarenlang nee tegen CCS uit op een ja tegen CCS. Daartoe bedacht men een hele verrassende advertentie met als weergaloze titel Zeg Nee tegen Nee

Wat is er nodig om van een nee een ja te maken? Nieuwsgierigheid. Een open blik. De bereidheid om risico’s te nemen. Om, als het probleem “nauwelijks” oplosbaar lijkt, als de uitdaging het grootst is en iedereen het hoofd schudt, toch te zeggen:”ja, kom maar op!”

Ja, wat denkt u dat er nodig is. Geld natuurlijk! Dat heeft Shell genoeg, maar dat geld was bestemd om ervoor te zorgen dat de vervuiling wel gewoon blijft doorgaan. Dat geeft namenlijk een hele mooie garantie dat er ook in de toekomst nog wat op te ruimen blijft. Toen kwam het mooie nieuws voor Jeroen. Een heel mooi sinterklaascadeautje eigenlijk: VROM-geld voor twee proefprojecten ondergrondse opslag CO2 en guess what? Ja, Shell is heel toevallig wel één van de twee bedrijven die gezamenlijk 60 miljoen euro subsidie krijgen.

Ben benieuwd of Jeroen ook nog werkt aan een heel mooi kerstcadeau. Ik denk van wel. Dat worden ongetwijfeld de beste jaarresultaten ooit behaald door een multinational. Met het uitstellen van een investering van 125 miljard ligt dat binnen handbereik.

Zie ook: Minister Jaqueline Cramer kiest weer voor kolencentrales 

119 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  24 november 2010 om 06:24 | Permalink

  De afvang en opslag van CO2 (CCS) is niet alleen duur en onzeker, maar kan ook de grondwaterkwaliteit aantasten.

  Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Duke Universiteit. Er kunnen negatieve effecten zijn als koolstofdioxide ontsnapt en in waterlagen terechtkomt. Het gas kan reageren met mineralen en het drinkwater ongeschikt maken voor consumptie.?De onderzoekers namen stalen van grondlagen net boven plaatsen die getipt worden als mogelijke CCS-sites in Maryland, Virginia, Texas en Illinois. Die stalen werden een jaar lang blootgesteld aan CO2. De chemische samenstelling van de grondwaterstalen werd significant veranderd door de toevoeging van CO2, aldus de onderzoekers in Environmental Science & Technology.

  Vooral de stijgende zuurgraad van het water zorgt voor problemen, zoals het oplossen van sedimenten en een stijging van de concentraties zink, ijzer en cadmium met meer dan een factor tien. In sommige gevallen stegen de concentraties tot boven de drempels die het Amerikaanse Milieuagentschap EPA veilig acht. ??

 2. Erik van Erne zegt:

  7 januari 2011 om 11:15 | Permalink

  Gemeente Aa en Hunze unaniem tegen CO2-opslag

  De gemeenteraad van Aa en Hunze bleek woensdag unaniem tegen de opslag van CO2 in Drentse bodem te zijn. Dit werd bekend tijdens een informatieavond in Ekehaar.

  Raadsleden en bevolking bepaalden daar hun standpunten tegen het onderbrengen van het broeikasgas in lege gasvelden. Eleveld, deel van gemeente Aa en Hunze, is door het rijk aangewezen als geschikte locatie voor ondergrondse berging van CO2, afkomstig van kolencentrales.

  Assen heeft zich al eerder uitgesproken tegen de opslag.

 3. Erik van Erne zegt:

  18 januari 2011 om 19:25 | Permalink

  CO2-Opslag is Wellicht Wel Gevaarlijk

  CO2-opslag in Noord-Nederland moet misschien opnieuw tegen het licht worden gehouden. Uit onafhankelijk Canadees onderzoek blijkt dat bij een CO2-opslag in Weyburn in de bodem hoge concentraties CO2 zijn gevonden. Landeigenaren hebben dode dieren gevonden en zagen gas omhoog bubbelen.

  A Saskatchewan family, advised by Ecojustice, has called for a full public investigation of documented problems on its Weyburn property, located on top of a Cenovus Energy carbon capture and storage site. Independent research confirms unnaturally high levels of CO2 in the property’s soil.

  Cameron and Jane Kerr first noticed changes in surface water and well water on their property in 2004, one year after CO2 injections in the area began, and reported these incidents to the Saskatchewan Ministry of Energy and Resources. Disturbances included bubbling and foaming water, unusual algae growths in ponds and animal carcasses found strewn around the ponds.

  Although Cenovus, the Saskatchewan Ministry of Energy and Resources and the Kerrs agreed in the fall 2007 that the ministry would conduct a year-long investigation into soil, water and air quality on the Kerrs’ property, no such investigation has taken place. On a single day in July 2008, the ministry took water and air samples. They did not test for CO2.

  Since then, both Cenovus and the ministry have refused to conduct further studies on the property. Should Cenovus and the ministry refuse to conduct a full investigation in the face of credible evidence linking the disturbances on the Kerr property to the carbon capture site, the Kerrs will seek legal action.

 4. Erik van Erne zegt:

  18 januari 2011 om 20:45 | Permalink

  TNO schrikt van problemen met CO2 opslag in Canada

  TNO is geschrokken van de lekkage van CO2 uit een ondergrondse opslag in Canada. Het CO2 opslagveld in de provincie Saskatchewan lekt volgens omwonenden al jaren. Ook wordt er gesproken over explosies en dode dieren als gevolg van de lekkages.

  Ook in Nederland wordt overwogen CO2 ondergronds op te slaan, bijvoorbeeld in Drenthe. TNO onderzoekt voor het Ministerie van VROM of er opslag in gasreservoirs in Noord-Nederland mogelijk is en wat de risico’s daarvan zijn.

 5. Erik van Erne zegt:

  22 januari 2011 om 10:38 | Permalink

  VVD wil extra eisen stellen aan CO2-opslag

  De opslag van CO2 zou alleen moeten mogen, als het de meest effectieve maatregel is bij het bestrijden van de CO2-uitstoot van koolstofdioxide. Aldus René Leegte van regeringspartij VVD, eerder deze week in de Tweede Kamer.

  Leegte vindt dat er gekeken moet worden naar de kosten van opslag en of dat het grootste milieurendement oplevert. Verder zegt René Leegte dat we ons afval niet onder het tapijt moeten vegen. We moeten pas over opslag praten als alle andere oplossingen niet tot de gewenste CO2-reductie kunnen leiden.

 6. Ed Stevenhagen zegt:

  22 januari 2011 om 11:28 | Permalink

  Na mijn vondst van een doorroestende CO2-leiding onder de A12 in Zoetermeer beschouw ik de rapporten van RIVM als politieke documenten die alleen waarde hebben wanneer ze je de “vertaalsleutel” er bij hebben geleverd.
  Zonder die interpretatie sleutel zijn de rapporten meer dan eens waardeloos en een gevaarlijk instrument.

  Voorbeelden:
  1. De CO2-leiding (onderdeel van het OCAP-Barendrecht consortium). Risicocontour gefrustreerd door RIVM. http://www.xs4all.nl/~estevenh/geonet/co2
  2. Sterigenics uitstoot 1600 ton (RIVM 139 ton)etyleenoxide. http://www.xs4all.nl/~estevenh/geonet/sterigenics

 7. Erik van Erne zegt:

  24 januari 2011 om 17:18 | Permalink

  CO2-opslag in het Noorden van Nederland gaat niet door by EnergieEnWater

  De plannen om CO2 op te slaan in het Noorden zullen geen doorgang vinden. Dat zegt EnergieEnWater vertrouwelijk vernomen te hebben van iemand ‘die nauw betrokken is bij de planvorming’. De reden is gelegen in het afbreukrisico voor de Nam, zo zegt deze persoon tegen Energieenwater.net. De Nam, die in Nederland verantwoordelijk is voor de gasproductie, wil voorkomen dat het draagvlak voor boringen naar gas wegvalt als het bedrijf door de bevolking te veel met CO2-opslag wordt geassocieerd. Als de Nam dan nieuwe velden gaat aanboren zal er al snel gezegd worden dat het bedrijf dit doet om straks CO2 op te kunnen slaan, waarmee het draagvlak voor die boringen wegvalt.

  Behalve de angst van de Nam zijn er nog andere problemen. Zo zal Nuon afzien van de bouw van een koleneenheid in de Eemshaven, zodat daar geen CO2 vandaan zal komen. Nuon zou samen met RWE de CO2 gaan leveren voor het project. Overigens is RWE (Essent) al wel flink aan het bouwen. Daarnaast is het draagvlak verminderd doordat minister Verhagen van ELI, vlak na zijn aankondiging dat Barendrecht niet doorgaat vanwege gebrek aan draagvlak, met zekerheid stelde dat het project in het noorden wel doorgaat. ‘Waarom doet het draagvlak in Zuid-Holland er wel toe en dat in het noorden niet?’, zo vragen de noordelingen zich af. Bron: Energieraad

 8. Erik van Erne zegt:

  1 februari 2011 om 06:56 | Permalink

  Minister Maxime Verhagen ook niet enthousiast over CO2-opslag

  Minister Verhagen komt donderdag 3 februari naar de provincie Groningen om met voor- en tegenstanders te praten over de opslag van broeikasgas in lege gasvelden. Het is een belangrijk werkbezoek. De minister is degene die de vergunningen moet verlenen om opslag mogelijk te maken. ‘Ik wil erachter komen wat het Noorden nu echt wil. Wat zijn de vragen, zorgen en suggesties? Als ik dat weet, kan ik bepalen of ik het nuttig vind iets in gang te zetten. Ik ben zelf ook niet superenthousiast over de opslag van CO2. Ik zie het als een tussenstap op weg naar meer duurzame energiebronnen.’

 9. Ed Stevenhagen zegt:

  1 februari 2011 om 18:50 | Permalink

  1. CO2-opslag in Geleen. Ik neem aan niet in de steenkoolmijnen. Je hebt een groot aantal natuurlijke breuken in de bovenlaag die tektonisch nog werken. Verder moest er altijd veel grondwater opgepompt worden dat van alle kanten toestroomt. Je kan niet verkopen dat grondwater vrij kan toestromen en dat CO2 blijft zitten.

  2. CO2 is handel. OCAP heeft extra CO2-fabrieken neergezet om aan de levering te kunnen voldoen. Dus waar praten we over: CO2 de grond in stoppen, stoppen, of verstoppen.

  3. Cementindustrie (China..), vliegtuigindustrie, scheepvaart. Wat doen we er aan. Niets=handel.

 10. Erik van Erne zegt:

  4 februari 2011 om 00:44 | Permalink

  Minister Maxime Verhagen Neemt Binnen Een Paar Weken Besluit Over CO2 Opslag in het Noorden

  Maxime Verhagen was donderdagmiddag 4 februari in Leek en Groningen om met bewoners, Nuon en Essent, lokale bestuurders, milieufederatie en actiecomité Co2ntramine te praten over de ondergrondse opslag van broeikasgas. “Mij is duidelijk geworden dat er diep gevoelde emoties en grote twijfels zijn. Daar houd ik rekening mee”, aldus de minister.

 11. Erik van Erne zegt:

  4 februari 2011 om 00:45 | Permalink

  Minister Maxime Verhagen Neemt Binnen Paar Weken Besluit Over CO2 Opslag in het Noorden

  Maxime Verhagen was donderdagmiddag 3 februari in Leek en Groningen om met bewoners, Nuon en Essent, lokale bestuurders, milieufederatie en actiecomité Co2ntramine te praten over de ondergrondse opslag van broeikasgas. “Mij is duidelijk geworden dat er diep gevoelde emoties en grote twijfels zijn. Daar houd ik rekening mee”, aldus de minister.

 12. Erik van Erne zegt:

  10 februari 2011 om 06:03 | Permalink

  Minister Maxime Verhagen heeft discussie over CO2-opslag in Noorden verprutst

  Dat zegt de Groningse gedeputeerde William Moorlag. ,,Verhagen kan maar een ding doen: skippen dat project’’, zei hij. De gedeputeerde verwijt Verhagen dat hij de discussie over opslag zo heeft ,,verprutst” dat er helemaal geen draagvlak meer is. ,,Wij waren altijd voorstander, maar het klimaat om ermee door te gaan is verpest.

  Ik hoop dat de minister door een bliksemschicht van wijsheid wordt getroffen en CO2-opslag afblaast”, zegt Moorlag. ,,Hij weet het zelf ook: het momentum is voorbij, hij heeft zijn kansen verspeeld.”

 13. Erik van Erne zegt:

  13 april 2011 om 15:12 | Permalink

  CO2-opslag in de Noordzee is slecht idee

  Stichting De Noordzee vindt de plannen van Minister Verhagen om CO2 op te slaan in de Noordzee geen goed plan. CO2-opslag is géén oplossing voor klimaatverandering, je verbergt alleen het probleem. Bovendien vormt het mogelijk weglekken van CO2 een bedreiging van het zeeleven. Het kabinet kan beter investeren in energiebesparing, efficiënter gebruik van energie en in duurzame energie.

  Minister Verhagen ziet af van het plan om CO2 op te slaan in Groningen en wijkt uit naar de Noordzee. ‘Een slecht idee’ vindt Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee. Leemans: ‘CO2-opslag is een excuus voor het bouwen van kolencentrales. Met CO2 opslag verminder je de uitstoot niet. Sterker nog, het opslaan van CO2 kost ook energie. Er moet gemiddeld 25% extra energie opgewekt worden om al het geproduceerde CO2 op te slaan. De efficiëntie van de centrale neemt hierdoor af.’

  Ook voor het leven in zee heeft het ondergronds opslaan van CO2 mogelijk negatieve gevolgen.‘Het aanleggen van pijpleidingen verstoort het bodemleven. Als CO2 weglekt verzuurt het water en dit vormt een bedreiging voor kalkhoudende dieren zoals schelpen. Bovendien zijn verhoogde CO2 concentraties in het water giftig voor vissen. Om echt wat te doen aan het klimaatprobleem, moet je de bronnen aanpakken. Het kabinet kan dus beter investeren in energiebesparing, efficiënter gebruik van energie en in duurzame energie’, aldus Leemans.

  Doordat de techniek om CO2 op grote schaal op te slaan nog niet klaar is, is het een enorme investering. En waarom zou je investeren in het verbergen van je afval, in plaats van het probleem bij de bron aan te pakken? Bron: stichting Noordzee

 14. Erik van Erne zegt:

  29 oktober 2011 om 11:15 | Permalink

  UK Pulls Out Of Carbon Capture And Storage Project Due To High Costs

  Plans to implement the U.K’s first carbon capture and storage (CCS) project at Longannet in Scotland have just fallen through, as the parties involved could not agree on how to finance the project, which was proving more expensive than initially anticipated.

  In a statement released Wednesday, the Department of Energy and Climate Change (DECC) said “A decision has been made not to proceed with Longannet but to pursue other projects with the 1 billion pounds ($1.5 billion) funding made available by the government.”

 15. Ed Stevenhagen zegt:

  30 oktober 2011 om 15:53 | Permalink

  CO2 is handel en daar kan veel geld mee worden verdiend.

  De vliegas van centrales en het slik van zuiveringsinstallatie vol zware metalen stoppen we in de cementovens van de ENCI om er woonhuizen van te bouwen. Over de gezondheidsklachten in nieuwbouwwijken blijven we ons pro forma verwonderen.

  De giftige en kankerverwekkende teerproducten van de olierafinaderijen stoppen we in het asfalt. We vragen ons af waarom de politiek zo veel asfalt in Nederland wil leggen.

  CO2 is handel. Overigens wordt de meeste CO2 al door zeeën geabsorbeerd. Het verschijnt veelal terug via als CaCO3 (kalk).

 16. Ed Stevenhagen zegt:

  12 november 2012 om 19:07 | Permalink

  Deze reactie komt een jaar later. Iedereen is de NPM/OCAP-leiding vergeten die door Zoetermeer loopt en ook Barendrecht moest bedienen.

  Vanaf 2005 is de leiding in strijd met het bestemmingsplan in gebruik. Geen MER, geen deugdelijk onderzoek. Maar nu wordt hij slinks “gelegaliseerd”. Men gebruikt een concept vrijwillige MER-beoordeling en wekt via de media dat het een definitieve MER is. List leugen en bedrog. Om de leiding aan de aandacht te onttrekken heeft men de duiker onder de A12, Waar de leiding op het water ligt, afgesloten. Daardoor is een faunavoorziening onbruikbaar.

 17. Ed Stevenhagen zegt:

  12 november 2012 om 19:12 | Permalink

  Vervolg CO2 leiding Zoetermeer.
  Zie mijn YOUtube over het onzichtbaar maken van 22 bar CO2, 40 bar aardgas, 70 bar kerosine , samen met een waterleiding.

  En dan gaat het om deze roestende CO2-leiding

 18. Erik van Erne zegt:

  18 november 2017 om 14:12 | Permalink

  Petitie Ik Betaal Niet Mee Aan de Opslag van CO2

  De Nederlandse industrie stoot veel CO2 uit! Een van de middelen om dit te verminderen, is om de CO2 op te slaan. En het nieuwe kabinet Rutte III wil die CO2-opslag bekostigen uit de stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie (SDE+).

  Maar de SDE+ subsidies, grotendeels opgebracht door ons via onze energierekening, zijn juist bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zon en wind. Toekomstbestendige vormen van energievoorziening die nodig zijn voor een CO2-arme samenleving!

  Er is veel minder subsidie beschikbaar voor echte duurzame technieken zoals zonne- en windenergie. Jij en ik draaien dan op voor de vervuiling van de industrie. Deze subsidie wordt namelijk opgebracht door alle energiegebruikers via de energierekening. De hoeveelheid CO2 die de industrie uitstoot verandert niet. De industrie moet juist minder CO2 uitstoten, door energie te besparen en over te stappen op duurzame grondstoffen.

  Met jouw handtekening gaan we het kabinet oproepen om de opslag van CO2 niet te financieren vanuit de SDE+ en dit idee te schrappen. De petitie is al 13.000 keer ondertekend.

 19. Fred zegt:

  5 december 2017 om 10:36 | Permalink

  See: Carbon Capture Is Essential To Limiting Global Warming, But No One Knows How To Do It Or How Much It Will Cost

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..