Jacqueline Cramer, Tineke Huizinga en Joop Astma: Nederlandse Klimaatbeleid Op Schema
Geschreven op 12-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Investeren, KlimaatUpdate 8 juni 2011: Geweldig zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Nederland haalt de Europese klimaatdoelen met gemak. Dat is het mooie nieuws waarmee staatssecretaris Joop Astma komt. Hoe men toch telkens tot dit soort verrassende conclusies komt, is mij een raadsel. In de praktijk gaat het allemaal een stuk slechter met het klimaatbeleid.
Zie: Nederland Haalt Europese Klimaatdoelen Met Gemak: 20% Minder Broeikasgassen in 2020. Uit onderzoek blijkt dat Nederland voor het eerst is opgenomen in de Top 5. Niet iets om echt trots op te zijn hoor, want helaas staan we op de vijfde plaats van de grootste uitstoters van CO2 in de wereld. Zie: Maplecroft study identifies UAE, Au stralia, USA, Canada, Netherlands and Saudi Arabia as worst CO2 polluters
3 mei 2010: Mooi hoor. Nieuwe minister, zelfde conclusie. Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM komt tot de conclusie dat het het klimaatbeleid op koers ligt. Klein nuance verschil met op schema liggen, lijkt mij.
De klimaatdoelstellingen van het kabinet voor 2010 zijn gerealiseerd. Ook voor 2011 ziet het er goed uit als het gaat om CO2 reductie en de realisatie van hernieuwbare energie. De uitstoot van broeikasgassen is de afgelopen jaren afgenomen en zal de komende jaren verder dalen.
Dat klinkt op zich allemaal mooi, maar heeft vooral te maken met de economische crisis. Opmerkelijk is wel dat anderen een net iets andere conclusie trekken: Klimaatdoelen Nederland niet op schema. Tja, het is maar hoe je naar de cijfers kijkt. De één kijkt naar de korte termijn en de ander naar de lange termijn.
12 februari 2009: Zo, we zijn weer een half jaar verder en wat blijkt: Het kabinet ligt op koers om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen. De stichting Natuur en Milieu concludeerde in een rapport dat het kabinet in 2020 maar de helft van zijn streven haalt. Die conclusie is voorbarig, aldus minister Jacqueline Cramer van VROM. Zie ook: Nederland ver verwijderd van Europese duurzame energie doelstelling en Milieubeleid is helemaal niet hondsmoeilijk
De overheid voert zo’n 95% van de voorgenomen maatregelen inmiddels uit om de CO2-uitstoot te verminderen, het aandeel duurzame energie te verhogen en veel energie te besparen. Daarnaast zet het kabinet zwaar in op innovatie. In deze kabinetsperiode wordt daar 800 miljoen euro voor uitgetrokken. Afgelopen vrijdag nog besloot de ministerraad 110 miljoen euro uit te trekken voor innovatieprogramma’s voor onder meer duurzame mobiliteit, duurzame energie, het gebruik van groene grondstoffen en energiebesparing in de gebouwde omgeving.
VROM volgt de voortgang van het klimaatbeleid nadrukkelijk. Dit voorjaar komt het kabinet met de eerste resultaten van de voortgangsrapportage. Tegelijkertijd worden al reservemaatregelen voorbereid. In 2010 wordt het beleid geëvalueerd. De reservemaatregelen worden ingezet als uit de evaluatie blijkt dat de klimaatdoelstellingen niet worden gerealiseerd.
De klimaatdoelstellingen van het kabinet zijn:
vermindering van de CO2-uitstoot met 30% ten opzichte van 1990;
2% energiebesparing per jaar;
20% van alle energie in 2020 moet zijn opgewekt uit duurzame bronnen.
De maatregelen waarmee het kabinet deze doelen wil halen staan in het werkprogramma ‘Schoon en zuinig: Nieuwe energie voor het klimaat’. Bron: VROM
16-09-2008: Volgens Jacqueline Cramer, minister van VROM, ligt het Nederlandse klimaat beleid op schema: We investeren steeds meer in hernieuwbare energie, energiebesparing en in innovatieve technologieën. Maar we kunnen pas echt succes boeken, als we ook internationaal tot zaken weten te komen.
Het klimaatvraagstuk is bij uitstek een internationaal vraagstuk. Iedereen is het er inmiddels wel over eens dat de uitstoot van CO2 omlaag moet. De heikele kwestie is wie dit betalen gaat. We zullen het dus op mijn initiatief ook hebben over een eerlijke en effectieve financiering van het klimaatbeleid.
Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu zal van 17 tot 19 september in het Argentijnse El Calafate deelnemen aan een internationaal topoverleg over het klimaatbeleid. Ook Europees Commissaris voor Milieu Stavros Dimas schuift aan bij het overleg met milieuministers uit onder andere China en Australië.
Minister Cramer is vanwege haar expertise en haar internationaal erkende voortrekkersol op dit terrein nadrukkelijk uitgenodigd door gastland Argentinië.De meerwaarde van de bijeenkomst zit vooral in het informele karakter, aldus de bewindsvrouw: De benen gaan op tafel en er kan vrijuit worden gepraat. In zon besloten en select gezelschap komen doorbraken het makkelijkst tot stand. De afspraken die we op Bali hebben gemaakt, kwamen tijdens een eerder soortgelijk overleg tot stand. Ik ben dan ook blij met deze geweldige kans om de oplossing van het klimaatvraagstuk dichterbij te brengen.
De aanwezigheid van minister Cramer bij het informele topoverleg markeert het toegenomen gewicht van Nederland als het om internationaal klimaatbeleid gaat. Tot haar spijt moet de minister hierdoor wel de Algemene Politieke Beschouwingen aan zich voorbij laten gaan: Maar die internationale inzet is ook iets wat de Tweede Kamer met nadruk van mij verlangt. Bron: VROM
Nou dat is geweldig nieuws. Ben echt blij om te horen dat alles op schema zit, althans beleidsmatig. Nu de uitvoering nog. Daar is geld voor nodig en dat is het grote probleem. Ik schreef het al eerder: waar blijft het National Sustainability Fund?
Tags: Milieu