Succesvolle Vliegtaks Weer Afgeschaft Per 1 juli 2009 En Weer Ingevoerd Per 1 januari 2021
Geschreven op 17-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat, Vakantie, Vervoer en OVUpdate 14 november 2020: Het kabinet heeft besloten de vliegtaks per 1 januari 2021 gewoon in te voeren, ondanks de malaise in de luchtvaart. Het eerder afgesproken tarief van 7 euro per vliegticket is bovendien verhoogd naar 7,45 euro.
Zie ook: Belasting op Luchtvaart: Nationale Vliegtaks Ingevoerd Per 1 Januari 2021 Reizigers Blijven Vliegen
25 maart 2009: Dat was te verwachten. Er vliegen steeds minder mensen en dat brengt minder geld in het laatje van minister Wouter Bos dan verwacht, dus is het tijd om weer afscheid te nemen van dit onzalige plan.
In het crisispakket danwel het anti-crisispakket is een heel klein onderdeeltje het afschaffen van de vliegtaks. Ben benieuwd wat dit nou allemaal heeft gekost. Invoering, bekendmaking, publiciteit, bakzeil halen, weer afschaffen en dat weer bekend maken. De vliegtaks kan wat mij betreft de geschiedenisboeken in als een kortstondige belastingmaatregel als gevolg van oogkleppenpolitiek, die alleen maar geld heeft gekost en onterecht werd verkocht als een milieumaatregel.
Zie ook: Belasting op Luchtvaart: Nationale Vliegtaks Heeft Nauwelijks Effect – Reizigers Blijven Vliegen
17 juli 2008: Tja, wie had dat nou verwacht? Toen de vliegtaks vorig jaar werd aangekondigd als een milieumaatregel was Nederland in rep en roer. Dat sloeg nergens op, dus kwam het kabinet al snel met een wat herziene visie. Het was gewoon geld voor de schatkist.
Dat zal een forse tegenvaller worden voor onze minister van Financiën, Wouter Bos, want slechts enkele weken na de invoering van de vliegtaks is het effect al overduidelijk. De vliegtaks kost alleen de KLM al 1.000.000 reizigers (bron: FD) Tel daar nog wat andere maatschappijen bij die minder passagiers vervoeren vanaf Schiphol, plus de (charter)maatschappijen die helemaal niet meer vanaf Schiphol vliegen. Zeg eens 2 miljoen keer 11,25 euro (korte vlucht) of wie weet zelfs 2 miljoen keer 45 euro (lange vlucht) minder opbrengst aan
De conclusie is verrassend. Het oorspronkelijke doel van minder passagiers die vanaf Schiphol vertrekken blijkt in de praktijk wel een ongekend succes te zijn. Ongelofelijk hoeveel mensen er niet meer vliegen. Althans niet meer vanaf Schiphol, want u geloofd waarschijnlijk, net zo min als ik, dat al die mensen ineens vanuit milieuoogpunt niet meer op vakantie gaan met het vliegtuig. Denk dat de luchthavens in de ons omringende landen een sterke groei van het aantal passagiers meemaken en of dat nou weer een hele goede ontwikkeling is uit milieuoogpunt is zeer de vraag.