In 2020 Is De Wereldwijde Ontbossing Gestopt
Geschreven op 1-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, NatuurAls dat geen goed nieuws is. Nederland en 59 andere landen hebben afgesproken dat in 2020 de wereldwijde ontbossing netto moet zijn gestopt. Als er bossen verdwijnen, moeten die worden gecompenseerd.
Minister Gerda Verburg (LNV) en de vertegenwoordigers van de andere landen ondertekenden hiervoor een verklaring tijdens een VN-conferentie over het Biodiversiteitsverdrag. Het streven blijft dat oerbossen (natuurlijke bossen) helemaal niet worden gekapt. Elk jaar verdwijnt 13 miljoen hectare oerbos. Dit gebeurt vooral in tropische gebieden zoals de Amazone, het Congo-bekken en Azië. Maar ook in Europa moeten bossen worden beschermd.
Nederland vindt het belangrijk bossen te behouden. Bossen bevatten veel biodiversiteit. Ook spelen bossen een belangrijke rol bij het klimaat omdat zij CO2 vasthouden. Daarnaast zijn 1,6 miljard mensen wereldwijd afhankelijk van bossen om te voorzien in hun bestaan.
De afspraak sluit aan bij het Nederlandse beleid voor biodiversiteit. Voor bossen betekent dat onder meer certificering van hout, betalen voor de rol die bossen spelen bij het vasthouden van CO2, en landen helpen ecologische netwerken te beschermen. Bron: Regering
Kees Koolmees zegt:
6 juli 2009 om 15:00 | Permalink
Dat is nou jammer dat oerbos met gewoon bos wordt gecompenseerd. Alle landen moeten gewoon van oerbossen afblijven.
Erik van Erne zegt:
21 september 2018 om 17:23 | Permalink
Indonesische President Joko Widodo Verbiedt Aanleg Nieuwe Palmolieplantages Voor Drie Jaar
“Dit is een belangrijke eerste stap om het regenwoud van Indonesië te beschermen tegen oprukkende palmolieplantages. Voor de aanleg van de plantages verdwijnt nu nog op grote schaal regenwoud, worden bewoners verdreven, en dreigen de laatste orang-oetans uit te sterven. Het is goed dat de president op het laatste nippertje aan de noodrem trekt. Nu is het zaak het verbod te handhaven en te verlengen totdat het regenwoud daadwerkelijk goed beschermd is,” zegt Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie.
Omdat veel palmolievergunningen in strijd zijn met nationale wetgeving, kan het besluit grote gevolgen hebben voor bestaande palmolieplantages. Ook alle lopende vergunningen vallen onder het besluit. Indonesiës grootste milieugroep, WALHI (Friends of the Earth Indonesië) is positief, al had zij liever gezien dat het besluit ook zou gelden voor álle palmolieplantages en voor 25 jaar. Dan zou het regenwoud meer tijd hebben om zich te herstellen. Maar het is een goede eerste stap zegt WALHI.
Palmolie zit in levensmiddelen, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Het is grondstof voor biodiesel en groene stroom. Maar de productie leidt tot ontbossing en ruzies over grond. Voor de aanleg van palmolieplantages worden grote stukken regenwoud gekapt met grote gevolgen voor bewoners, dieren en het klimaat. Wij voeren actie tegen de vele mijarden die ABN AMRO, ING en de Rabobank steken in de palmolie-sector.