google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Hogedruk CO2-Pijpleiding onder Woonwijk Oosterheem en Station Bleizo Zoetermeer

Geschreven op 26-4-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Gezondheid, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

CO2 22 BAR leiding Zoetermeer

30 augustus 2010: Minister Tineke Huizinga van Ruimte en Milieu heeft vandaag in Waddinxveen het startsein gegeven voor het doortrekken van de OCAP-leiding naar de Zuidplaspolder.

Deze leiding moet CO2 uit de bio-ethanolfabriek Abengoa in Rotterdam aanleveren bij 40 glastuinbouwers in de Zuidplaspolder.

Als het tuinbouwgebied in de Zuidplas verder wordt ontwikkeld, zullen ook nieuwe tuinders CO2 kunnen afnemen. De CO2 bevordert de groei van hun gewassen. Het project levert een besparing op van zo’n 25 miljoen kubieke meter aardgas per jaar – ongeveer even veel als 16.000 huishoudens. De besparing van CO2 die daarmee wordt gerealiseerd bedraagt 45 kiloton per jaar. Dit past goed bij de ambitie van de Zuidplaspolder om in 2020 een CO2-neutrale energievoorziening te realiseren. Inmiddels levert OCAP – waarin onder andere bouwer VolkerWessels en Linde Gas participeren –  ruim 300 kiloton CO2 per jaar aan 500 glastuinbouwbedrijven in de Randstad. De milieuwinst ontstaat doordat tuinders zelf geen fossiele brandstoffen meer hoeven te stoken om CO2 te produceren, maar CO2 gebruiken die vrijkomt bij Shell Pernis en Abengoa.

Vorig jaar stelde het kabinet 24 miljoen euro beschikbaar voor de duurzame en klimaatbestendige inrichting van de Zuidplaspolder tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer. Het voor de Ocap-leiding bestemde deel is onder het voorbehoud van goedkeuring uit Brussel die dit najaar verwacht wordt. De bedoeling is om tussen 2010 en 2020 7.000 woningen te realiseren in een landelijk en dorps woonmilieu. Verder wordt 400 hectare bestemd voor (natte) natuur en waterberging en 200 hectare voorzien voor nieuwe glastuinbouw. In combinatie met de nodige verbetering van de bereikbaarheid, draagt de Zuidplaspolder straks sterk bij aan de concurrentiekracht van de Randstad. De Zuidplaspolder moet uitgroeien tot een icoon van duurzaamheid. Zo komen er voorbeeldprojecten rond zowel klimaatbestendigheid (paalwoningen, wegen als compartimenteringdijken, in hoogte verstelbare vloeren), als klimaatneutraliteit (isolatie, benutting van zon, wind en omgevingswarmte). Bijzonder is ook het indrukwekkende programma om de CO2-uitstoot van de glastuinbouw te verminderen en het watergebruik te verduurzamen.

In de Zuidplaspolder zijn veel tuinders gevestigd. Op het moment dat zij hun kassen kunnen voorzien van CO2 uit het Rotterdamse Rijnmondgebied zijn tuinders niet langer aangewezen op het stoken van een aardgasketel voor het produceren van CO2 en warmte. Dit maakt de weg vrij voor de overstap naar een meer duurzame energievoorziening. Door de tuinders bovendien in een ‘energieweb’ te koppelen aan woonwijken, kunnen ze warmte en energie uitwisselen met bewoners. Het is de ambitie om het aandeel duurzame energie te laten stijgen naar 40 procent, het tienvoudige van wat in de glastuinbouwsector gebruikelijk is. De beoogde reductie in CO2-uitstoot bedraagt 45.000 ton per jaar, daarmee ligt de uitstoot de helft lager dan normaal. In Waddinxveen en Zuidplas gaan tuinders, gemeenten en het hoogheemraadschap een gesloten watersysteem realiseren, waarbij bijvoorbeeld afvalwater wordt gezuiverd en in de bodem wordt opgeslagen. Deze reductie in watergebruik van 100 procent maakt zowel het oppompen van grondwater als de aanleg van een riolering overbodig. Bron: VROM

Zie ook: Minister Jacqueline Cramer geeft startsein voor superduurzame Zuidplaspolder

26 april 2010: Soms krijg je van die e-mails binnen dat je denkt: dat kan toch gewoon niet. Waarom heeft niemand het daarover. De voorgenomen opslag van CO2 in Barendrecht krijgt veel media-aandacht terwijl een oude CO2-pijpleiding onder de Zoetermeerse woonwijk Oosterheem en station Bleizo een ware tijdbom is.

Zie ook: Kabinet ziet CO2 afvang en opslag helemaal zitten en Barendrecht ziet het helemaal niet zitten

De  oude OCAP – NPM buisleiding met een lengte van 83 km tussen Rotterdam en Amsterdam is eind jaren zestig aangelegd. De leiding heeft meer dan 20 jaar ongebruikt gelegen en vol met water. Sinds kort wordt de leiding weer gebruikt door OCAP, voor de distributie van CO2 aan tuinders. Het leidingtraject loopt door de wijk Oosterheem, een nieuwbouwwijk van Zoetermeer voor 120.000 inwoners.

Kijkt u even naar het filmpje met een reportage, gemaakt door E. Stevenhagen te Zoetermeer op 25 april 2010, van een bezoek aan een duiker (waterdoorgang) onder de A12 (km16,6). Hier ligt een 23 bar CO2-leiding van de Nederlandse Pijpleidingmaatschappij (NPM) / OCAP (km 33,3).

De leiding ligt zonder gronddekking en deels zonder extra ommanteling. Daar waar de ommanteling aanwezig was, werd een gezaagd vierkant gat aangetroffen. De leiding is slechts eenvoudig omwikkeld met een laag camvas om oxidatie tegen te gaan maar is verder niet beschermd tegen beschadiging.

Op de leiding licht een signaalleiding die waarschijnlijk de afsluiters stuurt en onderdeel is van de beveiliging. Op twee plaatsen werden beschadigingen aangetroffen van de omhulling van de signaalleiding (open breuk). RIVM gaf ten onrechte een risicoanalyse af die overgenomen zijn van ervaringen met moderne aardgasleidingen. Ook ging men uit van een gronddekking en automatische sluiters. RIVM ging uit van een verticale uitstroming die de CO2 laat mengen met lucht. Het model van TNO werd daarvoor van tafel geveegd. Aldus gaf RIVM een veilige zone van 5 meter terwijl TNO uit kwam op 180 meter.

Echter. De leiding ligt vrij en zonder ommanteling deels in water. Gevoelig voor mechanische beschadiging en als gevolg oxidatie. De signaalleiding is beschadigd en mogelijk werk de beveiliging niet wanneer het zover mocht komen. De uitstroming is 100% horizontaal en er zal een minimale menging optreden. Het gas is verstikkend en zal het verkeer op de A12 smoren.

Aan het twee uiteinden komt station Bleizo. Aan de noordzijde het kantorenpark Prisma. Zoetermeer en RIVM is 2 jaar geleden op de hoogte gebracht. Zoetermeer heeft de duiker voor het deel onder de A12 uit het plan geknipt om aan Rijkswaterstaat geen antwoord te hoeven geven. Zoetermeer wijst naar de risicoanalyse van VROM/RIVM. RIVM beroept zich op de aannames van de situatie (die fout zijn).

Men belazerd de zaak om het bescheiden uit te drukken en dekt zich in. Ze leggen Bleizo aan het gas en zeggen “wir haben es nicht gewusst”. Bij de gemeente is wethouder Bé Emmens verantwoordelijk voor deze gang van zaken. Dhr D. Riedstra RIVM is verantwoordelijk voor de de VROM overgenomen risicoanalyse en heeft die van M. Molag (TNO) van tafel laten schuiven.

Voor meer, zeer uitgebreide en gedetailleerde informatie: CO2-buisleiding 16-22 bar door de wijk Oosterheem en onder station Bleizo.

Februari 2009: Een bewoner van de Kleihoogt in Berkel en Rodenrijs had al in september 2008 gemeld aan het Hoogheemraadschap Delfland dat er eenden dood waren gegaan. Delfland deed in eerste instantie niets. In december 2008 gingen er weer eenden dood en toen heeft de betrokken inwoner dit doorgegeven aan de gemeente. De afdeling milieu van Lansingerland is er toen direct na de melding naar toegegaan en heeft dezelfde dag DCMR ingeschakeld die vervolgens metingen heeft uitgevoerd.Duidelijk werd dat de boosdoener CO2 was. De eigenaar van de leiding, OCAP, is toen direct ingeschakeld en het lek is onmiddellijk gedicht.

CO2-Alarm in Mönchengladbach CO2-Alarm in Mönchengladbach, Über hundert Verletzte nach Gas-Unfall

10 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    26 april 2010 om 20:43 | Permalink

    Oettinger: Kaum Chancen für CCS in Deutschland

    EU-Energiekommissar sieht in der umstrittenen CCS-Technologie kaum Möglicheiten für Deutschland: “Ich vermute, dass bei uns die Chance eher gering ist”, sagte Oettinger am Montag in Berlin. Kohlendioxid über eine Pipeline vom Ruhrgebiet bis nach Schleswig-Holstein zu transportieren, um es an der Küste unterirdisch einzulagern, führe zu einem “kaum durchsetzbarer Länderfinanzausgleich”, so Oettinger.

  2. Erik van Erne zegt:

    27 april 2010 om 19:14 | Permalink

    Passagierstreinen , verkeer en personen op de A12 ernstig in gevaar!

    http://zoetermeernieuws.blogspot.com/search/label/CO2%20schandaal

  3. Ed Stevenhagen zegt:

    8 mei 2010 om 10:13 | Permalink

    Ik ben benieuwd hoe de Kathodische Bescherming (KB) hier wel of niet meer werkt!
    Immers de leiding licht deel aan de open lucht (geen bescherming), deels in water, deels in de grond en voor een deel in een open gezaagde mantel.
    KB moet de leiding beschermen tegen corrosie (doorroesten).

    Volgens mij kan de Kathodische Bescherming, die corrosie moet tegengaan, hier niet werken. Op een plek heb ik ook aanwijzingen van “roest” gevonden op het deel dat boven water ligt.

    Zie de foto’s op
    http://www.xs4all.nl/~estevenh/geonet/co2

  4. Erik van Erne zegt:

    31 mei 2010 om 08:09 | Permalink

    Nieuw onafhankelijk onderzoek naar CO2-leiding Zoetermeer

    De gemeente Zoetermeer laat een nieuw onderzoek doen naar de CO2-leiding bij het toekomstige station BleiZo. Het gaat hier om een CO2-leiding naar tuinders, niet om CO2-opslag.

    Milieukundige Lucas Reijnders noemde het vrijdag bij Omroep West een slecht plan om het station zo dicht op de CO2-leiding te bouwen. Hij pleit ervoor in te grijpen en de leiding bijvoorbeeld dieper in de grond te leggen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde enkele jaren geleden, dat vijf meter afstand veilig genoeg is.

    TNO deed ook onderzoek en was het niet helemaal eens met het RIVM. TNO waarschuwde om voorzichtiger te zijn. Bron: Omroep West

  5. Ed Stevenhagen zegt:

    31 mei 2010 om 17:53 | Permalink

    Opslag en transport.

    De OCAP leiding is globaal 82,75 km lang en het segment waar Zoetermeer in valt heeft een lengte van 16,9 km. De werkdruk is max 22 bar. De diameter is 66 cm.
    De inhoud van de leiding is bij 16,5 bar 30,8 kg/m3. De leiding heeft dus een inhoud van 28.300 m3. 872 ton CO2 bij 16,5 bar of ca 1.000. ton bij 22 bar als buffer of opslag. Natuurlijk is het geen Barendrecht.

  6. me personally zegt:

    12 mei 2011 om 01:49 | Permalink

    I don’t comment on web blogs typically however I had to leave a remark on yours. You write with so much passion. It has been an excellent read. Bless you for blogging

  7. Ed Stevenhagen zegt:

    12 november 2012 om 23:33 | Permalink

    De OCAP leiding is vanaf 2005 illegaal en in strijd met bestemmingsplannen in gebruik. Geen MER, geen deugdelijke risicoanalyse. Gewoon een stadwijk bonen op gebouwd. Met wil de leiding in de nieuwe plannen legaliseren met slechts een vormvrije concept vrijwillige MER beoordeling. De leidingen heeft men kundig verstopt: CO2 22bar, aardgas 40 bar, kerosine 70 bar, hoofdwaterleiding.
    Lees hier hoe: http://youtu.be/97FH9FuAeYI

  8. Ed Stevenhagen zegt:

    12 november 2012 om 23:41 | Permalink

    RIVM is medeschuldig aan het misbruik van ondeugdelijke risicoanalyse:
    – lange buismodel Gasunie geldt niet aan het eind van een leidingsegment. Geen impulsloze uitstroming;
    – leiding slecht onderhouden en deels zonder gronddekking of geringe gronddekking_> vlakkere krater bij openbreken, andere vlakker uitstroommodel;
    – onder aan een dijklichaam met gevaar op deflexie
    – onmogelijke verticale uitstroming in duiker onder A12
    – geen rekening houdend met de eerder genoemde leidingen. Dominoeffect.

  9. keesjan zegt:

    10 juni 2014 om 22:00 | Permalink

    is hier nog wat aan te doen aan deze illegale praktijken van de wethouders/gemeente zoetermeer.

  10. Ed Stevenhagen zegt:

    12 juni 2014 om 23:12 | Permalink

    Daar is heel weinig aan te doen… Inmiddels hebben ze de leiding gelegaliseerd met een mer-beoordeling. Dat lijkt een MER , maar dat is het niet.
    De wethouder Emmens heeft ook de bevolking van Zoetermeer vergiftigd met 1600 ton kankerverwekkend ethyleenoxide. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek bij het functioneel parket van het OM te Rotterdam. Maar die slagen er meesterlijk in de zaak verborgen te houden..
    En lopende het strafrechtelijk onderzoek krijgt hij van burgemeester Berlusconi Aptroot een lintje van de koning.

    Het heeft de koning behaagd.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..