google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Het Rotterdams Klimaatakkoord: Energietransitie Rotterdam Uitvoeringsplan 2019-2020

Geschreven op 25-9-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 22 januari 2022: De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en de zorginstelling Rijndam Revalidatiecentrum hebben zich samen aangesloten bij het Rotterdams Klimaatakkoord.

De zorginstellingen bundelen de krachten in een nieuwe Klimaattafel Gezondheidszorg voor het versneld verduurzamen van de sector met als doel: minder milieuvervuiling en minder CO2-uitstoot.

De ziekenhuizen gaan zich inzetten om minder afval te produceren. De verwerking van medisch afval van operatiekamers is goed voor ongeveer 80 procent van de uitstoot van ziekenhuizen. Per jaar produceren de operatiekamers van ziekenhuizen in Nederland ongeveer 1,3 miljoen kilo medisch afval. Vooral in de vorm van operatielakens, medische instrumenten en mondmaskers die allemaal bestemd zijn voor eenmalig gebruik. Die worden nu verbrand.

‘Zorginstellingen en ziekenhuizen verbruiken veel energie, voedsel en grondstoffen. De sector is verantwoordelijk voor zo’n zeven procent van de totale CO2-uitstoot en dat leidt tot negatieve effecten voor de gezondheid van mens en milieu. Ik ben blij dat de zes grote zorginstellingen in de stad de krachten bundelen voor de inzet van onze klimaatdoelen’, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie).

De zorginstellingen willen ook kijken naar de inkoop van duurzame materialen en energie. Verder staat onder meer de aanpak van verspilling van grondstoffen hoog op de agenda. ‘Als je ziet dat een dag ic-zorg gelijkstaat aan 2.000 kilometer autorijden, het gebruik van minstens 15.000 liter water en ontbossing met een oppervlak van 200 vierkante meter, moeten we snel toe naar meer circulair werken. Dat vraagt om gezamenlijke oplossingen’, aldus Bonte.

In 2019 sloot de gemeente met meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord, met als onderdeel daarvan 55 klimaatdeals voor de overgang naar een CO2-neutrale stad. De Klimaattafel Gezondheidszorg is de zesde op rij naast de klimaattafels voor Haven en industrie, Gebouwde omgeving, Mobiliteit, Schone energie en Circulair.

25 oktober 2021: Meer dan 20 Rotterdamse werkgevers hebben zich verenigd in de Klimaatalliantie Duurzame Mobiliteit. Vandaag ondertekenden zij een intentieverklaring waarin ze uitspreken de CO2-uitstoot van hun woon-werk en zakelijk verkeer minimaal te willen halveren voor 2030.

Het woon-werk en zakelijk verkeer bestaat uit ongeveer de helft van al het personenverkeer. Deze bedrijven dragen, door deel te nemen aan de werkgeversaanpak, in belangrijke mate bij aan de klimaatopgave.

Bedrijven willen deze halvering realiseren door thuiswerken aantrekkelijk te maken, werknemers meer gebruik te laten maken van het openbaar vervoer, de fiets- en deelvervoer en elektrisch rijden te stimuleren en alternatieven te bieden voor zakelijke vluchten.

Samen willen de bedrijven een krachtige klimaatalliantie vormen en zoveel mogelijk andere bedrijven in Rotterdam hierbij te betrekken en mee te laten doen.

De mobiliteitsplannen zijn onderdeel van de het Rotterdams Klimaatakkoord dat erop gericht is samen met de stad de klimaatopgave in Rotterdam aan te pakken en de CO?-uitstoot van verkeer in Rotterdam te halveren in 2030.

De gemeente ondersteunt de plannen en de Verkeersonderneming helpt bedrijven tot slimme en voor hen goed werkende plannen te komen.

Deelnemende grote werkgevers zijn: Arcadis, Berkman, Blue Amigo, Deloitte, Eneco, Erasmus MC, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, ING, Jeugdbescherming, Kramer Groep, PWC, Quion, RMC, Severs Breeman Rotterdam-Zuid, Shell, Tos Waalhaven, UNiper, Van Dorp, Van Oord, Viro Clinics en Woonbron.

8 oktober 2021: Het Rotterdams Klimaatakkoord wordt aangevuld met zes zogenoemde klimaatdeals, dat maken de voorzitters van de Rotterdamse klimaattafels vandaag bekend op een digitale bijeenkomst.

Het totaalaantal klimaatdeals groeit daarmee van 49 naar 55. De nieuwe deals gaan onder andere over het verduurzamen van 40 bedrijventerreinen, het realiseren van 90 buurtzonnecentrales op grote daken en over duurzaam woon-werkverkeer voor werknemers van grote Rotterdamse bedrijven.

Het Rotterdams Klimaatakkoord werd vorig jaar gesloten tussen de gemeente en meer dan 100 Rotterdamse bedrijven en maatschappelijke organisaties. De bedrijven werken samen aan vijf Rotterdamse Klimaattafels om invulling te geven aan 49 klimaatdeals. Daar zijn er nu dus zes bijgekomen. Doel van het akkoord is binnen tien jaar de uitstoot van CO2 te halveren en Rotterdam voor te bereiden op een klimaatneutrale toekomst.

29 september 2021: Na Parijs, Londen en New York heeft ook Rotterdam de noodtoestand voor het klimaat uitgeroepen. Daarmee onderstreept de gemeente de urgentie van een daadkrachtige klimaataanpak.

Daarnaast wil Rotterdam het kabinet oproepen om haast te maken met milieu-investeringen, zodat de klimaatdoelen gehaald kunnen worden.

“Rotterdam ligt middenin een rivierdelta en is dus extra kwetsbaar voor klimaatverandering”, zegt wethouder Duurzaamheid Arno Bonte. Volgens hem komen de gevolgen van klimaatverandering dan ook steeds dichterbij voor Rotterdam.

Maar, zo realiseert Bonte zich, Rotterdam is ook ‘een deel van het probleem’. “We zijn op dit moment nog verantwoordelijk voor 20 procent van de landelijke CO2-uitstoot. Daarom voelen we een morele verantwoordelijkheid om voorop te lopen in het aanpakken van de klimaatcrisis.”

Rotterdam werkt al jaren aan haar duurzaamheid en klimaatuitstoot. Drie jaar geleden sloot de stad met tientallen bedrijven en organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord af, met daarin 55 plannen om de CO2-uitstoot in tien jaar tijd te halveren. Ook wordt er gewerkt aan het opslaan van CO2-uitstoot ónder de Noordzee, in plaats van het uitstoten.

“Tot een paar jaar geleden waren we echt een fossiele stad; de grootste vervuiler van Nederland”, legde Bonte eerder al uit. “20 procent van de CO2-uitstoot kwam uit Rotterdam. Een halvering van die uitstoot is een slok op een borrel. Daarom willen we naar minimaal 55 procent reductie, maar uiteindelijk naar nul CO2-uitstoot. We zetten in op een klimaatneutrale stad, waarbij we onze energie op een duurzame manier opwekken.”

Bonte wil zich richten op het elektrisch maken van installaties, zodat er geen aardgas meer hoeft worden te gebruikt. Ook groene waterstof is een optie, als alternatief voor fossiele brandstoffen.

8 oktober 2020: Het Rotterdams Klimaatakkoord wordt aangevuld met 6 zogenoemde klimaatdeals, dat maken de voorzitters van de Rotterdamse klimaattafels vandaag bekend op een digitale bijeenkomst. Het totaalaantal klimaatdeals groeit daarmee van 49 naar 55. De nieuwe deals gaan onder andere over het verduurzamen van 40 bedrijventerreinen, het realiseren van 90 buurtzonnecentrales op grote daken en over duurzaam woon-werkverkeer voor werknemers van grote Rotterdamse bedrijven.

Het Rotterdams Klimaatakkoord werd vorig jaar gesloten tussen de gemeente en meer dan 100 Rotterdamse bedrijven en maatschappelijke organisaties. De bedrijven werken samen aan vijf Rotterdamse Klimaattafels om invulling te geven aan 49 klimaatdeals. Daar zijn er nu dus 6 bijgekomen. Doel van het akkoord is binnen tien jaar de uitstoot van CO2 te halveren en Rotterdam voor te bereiden op een klimaatneutrale toekomst.

Duurzaamheidswethouder Arno Bonte is verheugd over de nieuwe klimaatdeals en blikt terug op een succesvol eerste jaar van het Rotterdams Klimaatakkoord. “In het afgelopen jaar is onder andere het plan uitgewerkt voor de grootste groene waterstoffabriek van Europa, zijn er 50.000 zonnepanelen bijgekomen en is de Rotterdamse CO2-uitstoot fors gedaald. Rotterdam is definitief de weg ingeslagen naar een groene toekomst.”

De duurzame prestaties van Rotterdam blijven ook internationaal niet onopgemerkt. Het wereldwijde klimaatnetwerk C40 roemde Rotterdam vorige week nog om zijn voortvarende klimaataanpak en noemde de stad een voorbeeld voor andere steden wereldwijd. Het netwerk onderwierp Rotterdam aan een strenge toets en kwam tot de conclusie dat de stad voldoet aan alle eisen uit het Klimaatakkoord van Parijs.

22 november 2019: In tien jaar tijd halveert Rotterdam de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Dat blijkt uit de maatregelen in het Rotterdams Klimaatakkoord dat de gemeente met meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties heeft gesloten.

Het Rotterdams Klimaatakkoord akkoord dat vandaag wordt gepresenteerd bevat bijna 50 maatregelen die zorgen voor een forse verduurzaming van de Rotterdamse economie.

Rotterdam draagt op dit moment meer dan gemiddeld bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Ruim 20% van de landelijke CO2-uitstoot komt uit Rotterdam, vooral uit het havengebied. Dat is de reden dat het stadsbestuur begin dit jaar het initiatief nam om samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties een klimaatakkoord te maken.

Onder leiding van vijf onafhankelijke voorzitters hebben de deelnemers aan vijf Rotterdamse klimaattafels (Haven & Industrie, Gebouwde Omgeving, Mobiliteit, Schone Energie en Consumptie) 49 zogenaamde ‘klimaatdeals’ uitgewerkt die zorgen voor een impuls voor de CO2-arme economie.

Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) markeert het Rotterdams klimaatakkoord een keerpunt voor de havenstad. “Van oudsher zijn we een grote vervuiler. Daar willen we voorgoed vanaf. Onze ambitie is om binnen tien jaar koploper duurzaamheid te worden.

Met een schone en circulaire economie en de groenste haven van de wereld.” In het klimaatakkoord staan voorstellen voor grote windparken voor de Rotterdamse kust, het aanleggen van een waterstofnetwerk om de industrie te verduurzamen en het grootschalig isoleren van Rotterdamse woningen.

De deelnemers aan het Rotterdams Klimaatakkoord (PDF) willen de transitie van de Rotterdamse economie niet alleen gebruiken voor het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook om nieuwe kansen te creëren. “Dat is misschien wel de grootste winst van het Rotterdams Klimaatakkoord”, zegt wethouder Arno Bonte. “In Rotterdam wordt de noodzaak van de energietransitie niet alleen breed gedragen, maar ook gezien als mogelijkheid om kansen voor extra bedrijvigheid en nieuwe werkgelegenheid te verzilveren.”

Drie op de vier Rotterdammers maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering. Dat aantal is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Rotterdammers maken zich vooral zorgen over de zeespiegelstijging en de gevolgen van klimaatverandering voor planten en dieren. Dat is niet verwonderlijk, Rotterdam ligt midden in een rivierdelta en is daarom relatief kwetsbaar voor klimaatverandering. Meer dan duizend Rotterdammers hebben in het afgelopen jaar meegedacht over maatregelen in het Rotterdams klimaatakkoord, waaronder tientallen studenten en scholieren.

16 oktober 2019: Rotterdamse scholieren sluiten klimaatakkoord. Minder vlees eten, oplader uit het stopcontact als je niets oplaadt en korter douchen. Dit is de top 3 van scholieren voor het Rotterdame Klimaat Akkoord. Vandaag ondertekenden 60 scholieren, samen met wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) het Rotterdamse Scholieren Klimaatakkoord.

Hoe denk jij dat we de CO2 kunnen verlagen, het afval kunnen verminderen en de lucht schoner kunnen krijgen? Met deze en andere vragen werden Rotterdamse scholieren uitgedaagd om na te denken over de Rotterdamse energieswitch. Leerlingen van het Zadkine, OLS de Recon, Marnix Gymnasium, Toorop Mavo, en Wolfert Tweetallig Rotterdam discussieerden vandaag onder leiding van Dore van Duivenbode met elkaar over wat zij belangrijk vinden voor een beter klimaat.

De scholieren overhandigden hun eigen prioriteiten aan wethouder Arno Bonte en Esmee Tanis, voorzitter van de Rotterdamse klimaattafel consumptie. Bonte is blij met de ideeën van de scholieren. “Scholieren zijn de voorhoede in de klimaatdiscussie. Mede dankzij acties van scholieren wereldwijd staat klimaat nu hoog op de politieke agenda. We gebruiken de inbreng van vandaag voor het Rotterdamse Klimaatakkoord dat we samen met meer dan 100 Rotterdamse bedrijven aan het schrijven zijn.”

Verder inspireerde de 17-jarige Sara met haar verhaal over de klimaattop in New York en wat scholieren zelf kunnen doen tegen klimaatverandering.

Het scholierenakkoord is een opmaat naar het Rotterdamse Klimaat Akkoord dat op 22 november getekend gaat worden. De afgelopen maanden hebben meer dan 100 bedrijven en instellingen onder leiding van onafhankelijke voorzitters aan vijf klimaattafels nagedacht hoe we de CO2-uitstoot in onze stad in 2030 kunnen halveren.

25 september 2019: De vijf voorzitters van de Rotterdamse klimaattafels Haven en Industrie, Mobiliteit, Schone Energie, Gebouwde Omgeving en Consumptie presenteren vrijdag 27 september 2019 in de Maassilo voor ruim 200 aanwezigen de tussenstand van hun plannen voor het Rotterdams klimaatakkoord.

Aan de klimaattafels hebben vanaf mei meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties gewerkt aan concrete maatregelen en projecten. Eind dit jaar moet het Rotterdams Klimaatakkoord klaar zijn.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie) is positief verrast over het grote aantal projecten dat in de afgelopen maanden aan de klimaattafels is ontwikkeld. “Je ziet de energie en de Rotterdamse handen-uit-de-mouwen-mentaliteit er vanaf spatten. Met deze projecten kunnen we vaart maken met onze ambitie om van Rotterdam een toekomstgerichte stad te maken zonder vervuiling en fossiele brandstoffen”.

Aan de klimaattafels Haven en Industrie, Mobiliteit, Schone Energie, Gebouwde Omgeving en Consumptie zijn onder leiding van onafhankelijke voorzitters ruim 40 maatregelen en projecten ontwikkeld. De plannen lopen uiteen van het vervangen van fossiele brandstoffen door waterstof, het beschikbaar maken van elektrische deelauto’s en het verduurzamen van duizenden woningen samen met woningcorporaties en VVE’s.

Met de plannen in het Rotterdamse klimaatakkoord wil Rotterdam invulling geven aan de doelstelling om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten en in 2050 volledig co2-neutraal te zijn. Na vrijdag werken de klimaattafels de plannen verder uit en zal Milieudienst DCMR doorrekenen of de CO2-besparing van de plannen voldoende is. Naar verwachting zal het Rotterdamse Klimaatakkoord eind november klaar zijn.

Zie ook: Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen In 2030 - Het Nationaal Klimaatakkoord: Hoe Ziet Jouw Klimaatakkoord Eruit? - Het Amsterdams Klimaatakkoord: Op Weg Naar Een Schone En Duurzame Stad - Amsterdams Klimaatfonds Van 150 Miljoen Euro: Amsterdam Klimaatakkoord – Energieneutraal- Klimaatakkoord Zeevaart: Zeescheepvaart Gaat CO2-Uitstoot Met 40% Verminderen in 2030

De gemeente Rotterdam start 37 projecten die de energietransitie moeten versnellen. Het stadsbestuur stelt voor om te investeren in onder meer een proeftuin voor elektrificatie, inzet van energiecoaches, ondersteuning van energiecoöperaties en initiatieven voor de verduurzaming van woningen.

Met deze 37 projecten wil het het stadsbestuur een flinke zet geven aan de CO2-reductie in de stad. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie): “Het aanpakken van klimaatverandering is een speerpunt voor het stadsbestuur. We zorgen dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. En we benutten kansen van de transitie voor nieuwe bedrijvigheid en extra banen.”

Met de 37 projecten wil het stadsbestuur de transitie aanjagen in de haven en industrie, gebouwde omgeving, mobiliteit en energie. Het college investeert 58,7 miljoen in de uitvoering van de 37 projecten. Daarnaast wordt er 9,5 miljoen beschikbaar gesteld voor particuliere projecten via het zogeheten Energietransitiefonds.

Elektrificatie gaat een grote rol spelen in de verduurzaming van de industrie in de haven. Het project fieldlab elektrificatie biedt een proeftuin om kansrijke initiatieven van bedrijven te testen op middelgrote schaal, om hiermee ervaring op te doen en bewezen kan worden dat innovaties ook op (haven)industriële schaal goed kunnen functioneren.

Gebiedsaanpak Reyerdijk draagt bij aan minder uitstoot van CO2 doordat eigenaren hun gasaansluiting vervangen voor een aansluiting op het warmtenet. Met de financiële middelen wordt de aanleg van warmte-infrastructuur en de aansluiting van woningen op het warmtenet mogelijk gemaakt.

Het is belangrijk om de energietransitie laagdrempelig te maken voor bewoners. Door de inzet van zogenaamde energiecoaches uit de wijk worden er energiebesparingstips gegeven. De tips leiden tot energie- en kostenbesparing en daarmee tot betere betaalbaarheid van de energietransitie.

Het stimuleren Energiecoöperaties is een programma dat zich richt op het activeren, informeren en ondersteunen van duurzame lokale (bewoners)initiatieven. Dit is essentieel om de energietransitie te laten slagen. We helpen met advies, beperkte subsidies en financiering door middel van betaalbare leningen en garanties.

Zie: Uitvoeringsplan Energietransitie 2019-2020 (PDF)

Zie ook: Drijvend Zonnepark Met 3.770 Zonnepanelen In Rijnhaven Rotterdam by Sunny Site Up - Drijvende Zonnepanelen Op Evides Spaarbekken Kralingen In Rotterdam by Floating Solar - Zonnepark Met 40.000 Zonnepanelen Op Rotterdam The Hague Airport by Unisun Energy - Marktconsultatie Zonnepark Oranjebuitenpolder In Hoek van Holland by Gemeente Rotterdam - Marktconsultatie Drijvend Zonnepark Zon Op De Slufter Op De Maasvlakte In Rotterdam by RVB - Rotterdam Ahoy Krijgt Grootste Zonnedak Van Rotterdam Met 3.000 Zonnepanelen by Eneco - Het Rotterdams Klimaatakkoord: Energietransitie Rotterdam Uitvoeringsplan 2019-2020 - Spectaculaire Groei Zonnepanelen In Rotterdam: Van 101.000 Naar 144.600 Zonnepanelen

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (458)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Links

    Milieunet op..