google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

HIER Klimaatstraatfeest 2017-2018: Ommelanderwijk-Zuidwending Wint Tiende en Laatste Editie

Geschreven op 14-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

17 april 2018: Afgelopen zaterdag 14 april zijn de winnaars van de tiende en laatste editie van het Klimaatstraatfeest bekend gemaakt.

Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending heeft de hoofdprijs van het Klimaatstraatfeest 2017-2018 gewonnen. Zij voerden met elkaar maar liefst 300 energiebesparende acties uit.

De spelers combineerden kleine acties als gasloos koken met evenementen als een energieborrel en een energiemarkt. Zo liet het team ook andere bewoners van Veendam kennis maken met energiebesparing. Ook hebben ze een energiek dansfeest georganiseerd, zonder verwarming en met akoestische muziek.

Er deden afgelopen winter in totaal 383 teams mee aan de jubilieumeditie van de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. De tien beste teams winnen prijzen tussen 5.000 en 500 euro.

Het Klimaatstraatfeest is al tien jaar lang de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Ieder stookseizoen, van oktober tot en met maart, komen honderden buren, vriendengroepen en collega’s samen in actie om energie te besparen. Naar schatting heeft dit in tien jaar tijd gezorgd voor een kleine 3.000 ton CO2 reductie.

Sanne Dietz van het HIER Klimaatstraatfeest: “We hebben de allerlaatste editie van het Klimaatstraatfeest afgerond. Voor ons het einde van een tijdperk! Door de praktische en positieve benadering kreeg het Klimaatstraatfeest ieder jaar juist mensen in beweging die in eerste instantie niet zoveel met duurzaamheid hebben. In een decennium hebben we op die manier bijna 20.000 Nederlanders gemotiveerd om aan de slag te gaan met energiebesparing. Nu we in Nederland gaan stoppen met aardgas, is het tijd voor een nieuwe aanpak waarmee we bewoners gaan voorbereiden op wonen zonder aardgas. Achter de schermen werken we hard aan dit nieuwe spel dat op woensdag 10 oktober 2018 van start gaat.”

2 april 2018: De strijd is gestreden. De winnaars worden zo snel mogelijk bekendgemaakt.

26 september 2017: Zo, het is alweer bijna tijd voor Klimaatstraatfeest 10. Op dinsdag 10 oktober 2017 is het de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag vinden in heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Traditiegetrouw gaat op deze dag het Klimaatstraatfeest van start. De tiende editie alweer.

Dé energiebesparingswedstrijd van Nederland wordt gespeeld gedurende het stookseizoen, van oktober tot en met maart.

Het Klimaatstraatfeest is al tien jaar lang de grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Het idee achter de competitie is simpel: je verdient klimaatpunten door met zoveel mogelijk mensen energie te besparen tijdens het stookseizoen van 10 oktober 2017 tot en met 31 maart 2018.

Het team dat de meeste punten heeft verzameld door energiebesparende acties uit te voeren wint de titel Beste Klimaatstraat van Nederland en wint fantastische prijzen met een waarde tot wel 5000 euro.

De inschrijving start op 10 oktober 2017. Het kan natuurlijk zijn dat je dit vergeet… daarom kun je nú alvast je e-mailadres achterlaten. Dan krijg je een herinnering in de week van 10 oktober, zodat je je meteen kan inschrijven als het kan. De eerste 50 aanmeldingen krijgen een startbonus van 500 punten.

16 april 2017: De straat Germenzeel in Uden en de Virtuele Diaconale Straat, afkomstig uit de Protestantse Gemeente in Wageningen, zijn de winnaars van de negende editie van het HIER Klimaatstraatfeest en winnen allebei een feestbudget van €5.000.

4 april 2017: De zes prijswinnaars van Klimaatstraatfeest 9 zijn bekend. Alle groepen van harte gefeliciteerd.
Stratencompetitie: Dolderstraat, Wageningen. Germenzeel, Uden. Johan de Meesterstraat, Utrecht
Groepencompetitie: Nobelhorst, Almere. Schrijverskwartier, Oss. Virtuele Diaconale Straat, Wageningen

Op 15 april komen we te weten op welke plaats de prijswinnaars zijn geëindigd en wie met het feestbudget van 1000, 2000 of 5000 euro aan de slag mag om een prachtig Klimaatstraatfeest te organiseren.

10 oktober 2016: De negende editie van het Klimaatstraatfeest is weer gestart! Meld je met je buren, teamgenoten, ooms, tantes of collega’s aan voor de gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland en maak kans op een straatfeest ter waarde van € 5.000,-

23 juni 2016: Kamperfoelielaan en Waterscouting Musinga Rijn behalen beiden tweede plaats. Zowel de fysieke straat Kamperfoelielaan als de virtuele straat Waterscouting Musinga Rijn uit Wageningen zijn op de tweede plaats geëindigd van de achtste editie van het HIER Klimaatstraatfeest; de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Beide ‘straten’ winnen een feestbudget van €2.000. Daarnaast heeft de Kamperfoelielaan ook de Wageningse prijs van €1000,- gewonnen!

28 augustus 2015: Op vrijdag 9 oktober 2015 is het de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag vinden in heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Traditiegetrouw gaat op deze dag het Klimaatstraatfeest van start. De achtste editie alweer. Dé energiebesparingswedstrijd van Nederland wordt gespeeld gedurende het stookseizoen, van oktober tot en met maart.

3 april 2014: De Dijkgraaf in de gemeente Overbetuwe (Gelderland) is de winnaar van de zesde editie van de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. De Dijkgraaf won met gezellige en inventieve acties van 2.324 andere straten. In totaal verrichten Nederlandse straten in de wedstrijdperiode duizenden individuele klimaatacties en 755 burenacties, zoals de ontdooi-je-vriezer-estafette of het plaatsen van zonnepanelen.

23 november 2011: SBS6-weerman Piet Paulusma heeft vrijdag 11 november 2011, op de Dag van de Duurzaamheid, het startschot gegeven voor de vierde editie van het Nationale Klimaatstraatfeest.

Duizenden buren gaan de komende maanden aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen en daarmee één van de 500 straatfeesten te winnen. Dit jaar kunnen ook scholen, woningcorporaties en gemeentes deelnemen aan de campagne.

De landelijke aftrap was bij de winnaars van vorig jaar, op het Beatrixplein in Bennebroek. Piet Paulusma heeft daar 500 gouden enveloppen veilig opgeborgen in een kluis. Deze enveloppen zijn bestemd voor de 500 allerbeste klimaatstraten van Nederland, die op 12 mei 2012 worden beloond met een spetterend straatfeest. De nummer 1 wint zoals gebruikelijk het Superstraatfeest met een optreden van een bekende artiest.

13 mei 2011: Op zaterdag 14 mei 2011 vieren 500 klimaatstraten in Nederland een straatfeest op de laatste dag van het Nationale Klimaatstraatfeest. Het slotakkoord wordt het Superstraatfeest in Bennebroek, waar de winnaars van de landelijke energiebesparingscompetitie wonen.

Vanaf 16.00 uur vieren de klimaatburen van het Beatrixplein samen met hun genodigden deze overwinning. De bewoners kijken met name uit naar een speciaal optreden van Jaap, die vorig jaar X-Factor won. Voor zijn optreden overhandigt hij met weerman Piet Paulusma, de bokaal voor het Superstraatfeest aan de 34 klimaatburen.

11 april 2011: De derde editie van het Klimaatstraatfeest is gewonnen door de deelnemers van het Beatrixplein in Bennebroek. In totaal deden er dit jaar 5094 straten mee aan het Klimaatstraatfeest. De Nachtegaalstraat in Tegelen eindige op de tweede plaats en de Oudaen in Eindhoven werd derde.

Ze namen kleine energiebesparende maatregelen als het indraaien van spaarlampen, plaatsen van douchezandlopers en tochtstrips en het wassen op lagere temperaturen. Maar ook de grote ingrepen gingen ze niet uit de weg: zo brachten 13 huishoudens in de Roerstraat in Amersfoort gezamenlijk spouwmuurisolatie aan en installeerden 9 huizen in de Johan van Oldebarneveldtsingel in Steenwijk zonnepanelen op hun daken. De beste 500 straten winnen een straatfeest, waarvoor sponsor Dirk van Broek ruim 3500 feestpakketten á € 40,- per stuk heeft geschonken.

Het Beatrixplein is een zeer verdiende winnaar, want de 34 huishoudens uit deze straat verzamelden gedurende de competitie maar liefst 301.643 klimaatpunten. Dat is bijna twee keer zoveel als de nummer twee in de competitie, de Nachtegaalstraat in Tegelen die 157.881 klimaatpunten verzamelde! De nummer 3 in de competitie werd de Oudaen in Eindhoven met 149.119 klimaatpunten Het Beatrixplein verdiende hun recordaantal klimaatpunten o.a. met het isoleren van hun huizen, het organiseren van autovrije dagen en klimaatvriendelijke etentjes, door hun gemeente en woningcorporatie actief bij het Klimaatstraatfeest te betrekken en met een zelf geschreven en gecomponeerd Klimaatlied. Wat vervolgens ook nog eens door de bewoners én tientallen basisschoolleerlingen in de gemeente Bloemendaal werd ingestudeerd en gezongen!

17 november 2010: Zo, bij HIER krijgt men er maar geen genoeg van. Het Klimaat Kantoorfeest ging niet door bij gebrek aan deelnemers en dat zegt eigenlijk al alles, maar toch gaat men door met het naar eigen zeggen, oh zo succesvolle Klimaatstraatfeest. Klinkt natuurlijk allemaal weer heel mooi en het is natuurlijk ook fantastisch dat er weer een paar duizend straten mee gaan doen, maar ik schreef het al eerder, het stelt procentueel allemaal niet echt veel voor. Veel enthousiasme en weinig bereik. Er zijn zo’n 216.000 straten in ons land en dat betekent heel simpel gezegd; dat er ongeveer 210.000 straten NIET meedoen.

Vandaag, woensdag 17 november 2010, trapt Piet Paulusma in Waalwijk opnieuw het Nationale Klimaatstraatfeest af. Samen met de winnaars van de vorige ronde viert Piet Paulusma dat de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland voor de derde maal van start gaat. Duizenden straten in het hele land zullen naar verwachting ook dit jaar weer de strijd met elkaar aangaan voor de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’. Piet Paulusma, de SBS6-weerman, zal woensdagavond 500 gouden enveloppen, goed voor maar liefst 500 straatfeesten, veilig opbergen in een kluis. Begin april 2011 zullen de 500 straten bekend gemaakt worden die een straatfeest winnen. Daarvan is één straat de nummer 1 die het Superstraatfeest wint met optreden van een bekende artiest. Piet Paulusma zal samen met de winnaars van vorig jaar in Waalwijk het startschot geven voor deze nieuwe ronde van het Klimaatstraatfeest.

Dat deze stratencompetitie effectief is, blijkt alleen al uit het feit dat het eerste jaar bijna 3.300 en vorig jaar maar liefst 5.500 straten uit heel Nederland hebben meegedaan. Hierdoor kan het Klimaatstraatfeest met recht de grootste energiebesparingsactie van Nederland genoemd worden. Het blijkt bovendien dat Klimaatstraten vaak blijvende maatregelen nemen en hun gedrag structureel veranderen omdat zij zich bewust worden van hun energiegebruik.

Naast laagdrempelige acties als het plaatsen van radiatorfolie of het indraaien van spaarlampen kiezen ze voor bijvoorbeeld  gezamenlijke inkoop van dubbel glas, isolatiemaatregelen en zonne-energie, het delen van een auto of lid worden van een windcoöperatie. Klimaatstraten kunnen ook flink punten scoren door minder spaarzame buren over te halen om mee te doen. Lucy Maijer, de winnares van het Klimaatstraatfeest 2010: “Mijn buren en ik dachten vroeger nooit na over het klimaat. Door het Klimaatstraatfeest kwamen wij erachter hoe makkelijk en leuk samen energie besparen kan zijn!”

Het Klimaatkantoorfeest 2010-2011 Gaat Niet Door Wegens Gebrek aan Belangstelling

10 april 2010: Het Superstraatfeest is gewonnen door de Peter Corneliusstraat in Waalwijk. De tien deelnemende huishoudens hebben 243.336 punten in de wacht gesleept, waarvan 94.650 punten dankzij 97 gezamenlijke burenacties. Tweede werd de Boterbloemweg in Alphen aan den Rijn in Zuid-Holland met 222.609 punten, derde de Kosterij in het Noordhollandse Venhuizen, met 206.781 punten. Alle vijfhonderd klimaatstraten winnen een klimaatstraatfeest, maar alleen de Waalwijkers winnen het Superstraatfeest met een optreden van Jim Bakkum op 29 mei in hun eigen straat.

2 april 2010: De competitie van het Nationale Klimaatstraatfeest is op 1 april afgesloten. In totaal zijn 12.425 Nederlandse huishoudens afgelopen maanden slimmer met energie omgegaan: 3419 meer dan in 2009. Aan het Klimaatstraatfeest deden 5507 straten mee, dat is bijna 67 procent meer dan vorig jaar. De vijfhonderd beste straten winnen dankzij hun energiebesparingen een klimaatstraatfeest. De jury kent de laatste acties met de bijbehorende punten aan de straten toe.

Jim Bakkum gaat op 29 mei optreden op het  Superstraatfeest voor de winnaar: dat gaat gebeuren in Noord-Brabant, in Zuid-Holland of in Noord-Holland. Provinciale Milieufederaties controleren momenteel door het hele land steekproefsgewijs de energiebesparingen die straten hebben aangemeld bij het Klimaatstraatfeest.

Voorzitter Lodewijk de Waal van de HIER Klimaatcampagne gaat de winnende buren op 10 april feliciteren met hun prijs. De strijd gaat al weken tussen drie koplopers. Op de dag van de sluiting was de top drie de Boterbloemstraat in Alphen aan den Rijn, de Peter Corneliusstraat in Waalwijk en de Kosterij in Venhuizen. Welke van de drie topstraten het Superstraatfeest met een live optreden van Jim Bakkum uiteindelijk gaat winnen, wordt pas bekendgemaakt, als de laatste punten definitief toegekend en gecontroleerd zijn.

10 maart 2010: Met nog drie weken te gaan tot de finale hebben al meer dan 4500 straten zich met concrete besparingen aangemeld voor het Nationale Klimaatstraatfeest 2010. Dat is dertig procent meer deelnemers dan tijdens het eerste Klimaatstraatfeest.

Heel mooi natuurlijk. Ik vroeg mij af of dat nou eigenlijk veel straten zijn die meedoen. Procentueel dan. Was wat lastig om het exacte aantal straten van Nederland te vinden, maar het zijn er zo’n 216.000. Een kleine rekensom leert dus dat er nu slechts 2,08% van alle straten in Nederland meedoen. Bij de eerste editie van het Klimaatstraatfeest, door de organisatoren en Jacqueline Cramer tot succes gebombardeerd was dat dus nog minder. Wel mooi natuurlijk dat 2,08% toch weer net iets meer is dan 0%.

14 oktober 2009: Tja, dat zat er natuurlijk dik in na het gigantische succes van het Nationale Klimaatstraatfeest. In het stookseizoen 2009-2010 krijgt het Klimaatstraatfeest een vervolg. Het Klimaatstraatfeest werd in 2008-2009 samen met onder andere het Klimaatbureau HIER en de Provinciale Milieufederaties voor het eerst georganiseerd.  Ondersteun deze campagne ook dit jaar en breng hem onder de aandacht van uw inwoners, stimuleer medewerkers om mee te doen en sluit aan met uw eigen lokale klimaat- en energiebeleid. Half november gaat het Nationale Klimaatstraatfeest weer van start. Binnenkort komt er meer informatie over de actie 2009-2010. We houden u op de hoogte.

klimaatstraatfeest.jpg14 oktober 2008: Met het Nationale Klimaatstraatfeest viert heel Nederland feest voor een beter klimaat. Honderden straten gaan de komende maanden aan de slag om energie te besparen, geld te verdienen én klimaatpunten te scoren.

Geef je ook op! Want hoe meer mensen meedoen, hoe groter het feest. 500 straten krijgen op 16 mei een straatfeest cadeau: met feestpakket en feestbudget van max. 500 euro voor lekker eten en drinken. En de allerbeste straat krijgt het Superstraatfeest, met een fantastisch live optreden van een bekende artiest!

Vier het Klimaatstraatfeest mee met jouw straat! Kijk rustig even rond en meld je aan. Zie ook: De Gironde in Leusden winnaar Superstraatfeest

4 Reacties

 1. Frans zegt:

  2 april 2009 om 12:01 | Permalink

  Het Klimaatstraatfeest, de landelijke energiebesparingscompetitie, is succesvol afgesloten. Op 16 mei vieren de 500 beste straten allemaal een Klimaatstraatfeest.

  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=6819

 2. Erik van Erne zegt:

  5 april 2009 om 09:09 | Permalink

  Begoniastraat in Vlaardingen winnaar Klimaatstraatfeest in Zuid Holland

  De afgelopen zes maanden hebben duizenden straatbewoners meegedaan aan het Nationale Klimaatstraatfeest. Vele energiebesparende maatregelen werden uitgevoerd in huizen en straten. Ook ruim 800 straten in de provincie Zuid Holland nam deel aan de campagne. Het Haags – en het Rotterdams Milieucentrum ondersteunden de straten met raad en daad.

  De puntentelling is nu bekend. Van de ruim 3000 Klimaatstraten in Nederland is de Vlaardingse Begoniastraat de meest energiebesparende straat in Zuid Holland en de vierde van Nederland! De Haags Van Merlenstraat is de 2de ‘klimaatstraat van Zuid Holland en nummero 1 in Den Haag. Het Burgemeester de Haan Groenpark in Voorburg de derde van de Provincie. Het Rotterdamse Joop Moesmanpad wordt de vierde en de meeste energiebesparende straat in Rotterdam.

  De meeste energiebesparende straten in Zuid Holland zijn (top 12):

  Begoniastraat in Vlaardingen
  Van Merlenstraat in Den Haag
  Burgemeester de Haan Groenpark Voorburg
  Joop Moesmanpad Rotterdam
  Vondellaan Alblasserdam
  Oranjerie Leiden
  Carel Willinksingel Rotterdam
  Van Baerlestraat Dordrecht
  Isaac Hubertstraat, Crooswijk, Rotterdam
  Boterbloemweg Alphen aan de Rijn
  1ste Jericostraat, Rotterdam
  Zenostraat, Rotterdam

 3. Lucy Maijer zegt:

  14 april 2010 om 16:19 | Permalink

  Na alle inspanningen en gedane moeite om zoveel mogelijk energie te besparen met onze buren hebben wij het Superstraatfeest gewonnen! We hopen op heerlijk weer! Gemeente Waalwijk en alle winkeliers die ons gesponsort hebbenen mensen die ons gesteunt hebben …bedankt!!

 4. Erik van Erne zegt:

  9 november 2017 om 12:05 | Permalink

  Gemeente Groningen Trapt Klimaatstraatfeest 2017-2018 Af

  De gemeente Groningen looft een prijs van 1000 euro uit aan de Groningse straat die het meeste energie bespaart tijdens het Klimaatstraatfeest 2017-2018.

  Gemeente Groningen is deze editie partner van het Klimaatstraatfeest, daarom starten inwoners de energiebesparingswedstrijd met een voorsprong van 500 punten. Om de Groningse deelnemers extra te steunen looft wethouder Gijsbertsen een extra prijs uit van 1000 euro voor de Groningse straat die het meest bespaart. Daarmee kan de straat samen een energiemaatregel aankopen of een straatfeest organiseren.

  Klinkt allemaal geweldig en 1000 euro is natuurlijk heel mooi, maar lijkt mij toch wat aan de magere kant om een energiemaatregel voor de hele winnende straat uit te voeren.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..