Het klimaat verandert in het nieuwe klimaat
Geschreven op 27-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatHet klimaat is het ‘gemiddelde’ weer over een langere periode van jaren. Internationaal is afgesproken om hiervoor een tijdvak van 30 jaren te nemen, dat ééns in de tien jaar wordt aangepast. Momenteel hanteren we de periode van 1971 tot en met 2000, waarmee het opgetreden weer wordt vergeleken.
Zodra 2010 verleden tijd is, stappen we over op een nieuwe 30-jarige periode, die dan zal lopen van 1981 tot en met 2010. Die periode van 30 jaar is natuurlijk niet willekeurig gekozen. Met uitzondering van de tropen, gedraagt het weer zich namelijk nogal grillig. Bij een kortere periode vertoont deze ‘norm’ die zo wordt verkregen, teveel schommelingen, bij een langere periode worden eventuele klimaatveranderingen weggemiddeld en zo onvoldoende meegenomen.
Want het klimaat, met al zijn grilligheid, is namelijk niet constant. Lange tijd, zeg maar tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw, dacht men dat het klimaat maar weinig veranderingen zou ondergaan. Goed, lang geleden waren er ijstijden geweest en tijdens het interglaciaal tussen de laatste en voorlaatste ijstijd was het wellicht wat warmer dan nu, maar door de bank genomen, bewoog het weer zich binnen bepaalde grenzen, die eigenlijk wel vast lagen, zo dacht men. Ergens in de verre toekomst zou wellicht een volgende ijstijd volgen, maar wie dan leeft, die dan zorgt.
Inmiddels kijken we wat genuanceerder tegen deze materie aan. Het valt niet meer te ontkennen dat het klimaat momenteel een snelle verandering ondergaat, die zelfs zo snel verloopt, dat de 30-jarige periode die als ‘norm’ voor het klimaat geldt, achter de feiten lijkt aan te lopen. In dit stuk zal niet verder op de oorzaken worden ingegaan, daar valt elders in de media genoeg over te lezen, horen of zien.
Feit is in ieder geval dat in Nederland, het gebied waar we ons verder op concentreren, sinds 1987 een temperatuursprong is opgetreden, het is sindsdien duidelijk warmer geworden. Niet alleen de temperatuur, maar ook de hoeveelheid neerslag en -zonneschijn lijkt de laatste jaren een vrij snelle verandering te ondergaan. Dit wordt ook wel ‘het nieuwe klimaat’ genoemd. Lees verder. Bronnen: Weer en MeteoConsult
Herman Vruggink zegt:
12 november 2008 om 12:21 | Permalink
Welk een heldere uitleg over de betekenis van het klimaat! Laten de klimatologen zich vooral bezig houden met de analyse van de afgelopen 30 jaar en zodoende binnen hun vakgebied blijven.