Het Grootste Gaslek Van De Wereld: Methaan In De Permafrost Gebieden
Geschreven op 25-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatAls we het hebben over global warming wordt er over het algemeen gesproken over de invloed van koolstofdioxide (CO2) en het verminderen van de CO2-uitstoot. Helaas blijken er nog wat andere broeikasgassen te zijn, die een veel grotere gevaar vormen als het gaat om het broeikaseffect. en de klimaatopwarming.
Al eerder schreef ik over Stikstoftrifluoride (NF3) het nieuwste, uiterst gevaarlijke broeikasgas. NF3 is zeventienduizend keer beter in het vasthouden van hitte dan het gas CO2, het bekendste broeikasgas. Stikstoftrifluoride heeft een kenmerkende geur en is zeer kwaadaardig voor de menselijke lever en nieren. Het wordt gebruikt bij o.a. de productie van LCD-schermen.
Dan is er nog Methaan (CH4), ook wel moerasgas genoemd en het voornaamste bestanddeel van aardgas. Methaan is schadelijk voor het milieu, omdat het bijdraagt aan het broeikaseffect en de vorming van ozon. Het is als broeikasgas ongeveer 20 keer zo sterk als koolstofdioxide. Sinds 1750 is de hoeveelheid methaan in de lucht meer dan verdubbeld. De levensduur van methaan in de atmosfeer is om en nabij de tien jaar.
In sedimenten op de oceaanbodems en in permafrostgebieden aan de onderzijde van de bevroren bodemlaag bestaan hele grote methaanvoorraden: methaan dat onder hoge druk een losse verbinding met water aangaat en een vaste stof vormt, methaanhydraat of clathraat genaamd. Soms ontsnapt een deel van dit methaan in gasvormige vorm naar de oppervlakte.
Kijk en daar gaat het nou om. Er is verontrustend nieuws. Wetenschappers van US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) hebben vorig jaar waargenomen dat het vrijkomen van methaan in permafrostgebieden als een raket omhoogschiet en men maakt zich zeer ernstige zorgen dat dit het begin is van een trend als gevolg van de opwarming van de aarde. Bron: The Independent
Op deze pagina van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) kunt u uitgebreide informatie vinden over Methaan: Bellen in de toendra
Erik van Erne zegt:
17 december 2019 om 14:58 | Permalink
New Satellite Data Reveals One of the Largest Methane Leaks in U.S. History
In February 2018, a blowout at a fracked natural gas well in Belmont County, Ohio forced around 100 nearby residents to flee their homes, as The New York Times reported. Now, a study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences Monday has revealed that the local incident had major implications for the global climate crisis.
Researchers used satellite data to determine that the blowout caused one of the largest methane leaks in U.S. history. It released more methane in around 20 days than the oil and gas industries of France, Norway and the Netherlands do in a year, Bloomberg News reported. The results raise questions about the ability of the oil and gas industry to control methane leaks.