Het Amsterdams Klimaatakkoord: Op Weg Naar Een Schone En Duurzame Stad
Geschreven op 29-5-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatHet Amsterdams Klimaatakkoord is een serie concrete initiatieven, groot en klein, van bewoners en bedrijven die bijdragen aan een schone en duurzame stad.
Een stad die van kolen, olie en aardgas afstapt en voor 100% over gaat op schone energie.
Amsterdam moet ook in de toekomst leefbaar blijven voor iedereen die er woont, werkt of vakantie houdt.
Daarom wordt er gewerkt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in Amsterdam. Om de gemiddelde temperatuurstijging op aarde beperkt te houden moet de CO2-uitstoot verminderen.
Ook Amsterdam moet haar steentje bijdragen. In 2050 moet de CO2-uitstoot 95% minder zijn vergeleken met de uitstoot in 1990. Amsterdam werkt voor eind 2019 verschillende routes uit voor de sectoren: gebouwen, verkeer, elektriciteit, industrie en haven. En voor de gemeente Amsterdam zelf.
Een duurzame stad kan alleen bereikt worden samen met de inwoners, ondernemers en instellingen van de stad; met iedereen die hier woont en werkt. Daarom heeft de gemeente in de afgelopen drie maanden in alle stadsdelen meer dan 700 gesprekken gevoerd met Amsterdammers, bedrijven en organisaties die actief zijn voor een duurzaam Amsterdam.
De initiatieven van deze Amsterdammers vormen samen het Amsterdams Klimaatakkoord. Veel Amsterdammers zijn zelf al hard bezig om van Amsterdam een stad te maken die het klimaat niet belast. Voor iedereen is er een manier om bij te dragen. Als mensen kansen zien of tegen problemen aanlopen zoekt de gemeente graag samen met hen naar de mogelijkheden.
Op donderdag 20 juni wordt het Amsterdams Klimaatakkoord gepresenteerd in NEMO. In de ochtend staan onder andere initiatiefnemers uit alle stadsdelen op het podium, in de middag kunt u een aantal duurzame projecten bezoeken. Wilt u daarbij zijn? Meldt u zich dan aan.
Zie ook: Amsterdams Klimaatfonds Van 150 Miljoen Euro: Amsterdam Klimaatakkoord – Energieneutraal – Regionale Energie Strategie (RES) Amsterdam: 80% Duurzame Wind- En Zonne-Energie In 2030 – Tientallen Lokale Energiecommissarissen in Amsterdam – Geen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups – Evenementen in Amsterdam Duurzamer in 2019: Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Verplicht – Amsterdam Gaat Meest Vervuilende Scooters vanaf 2018 Weren in het Centrum – Schone Lucht voor Amsterdam: Nieuwe Subsidie Voor Elektrische Taxi’s in Amsterdam – Milieuzone Amsterdam Geopend: Drie Nieuwe Milieuzones – Extra Geld Voor Aanleg Groene Daken in Amsterdam – Gemeente Amsterdam Plaatst 12.000 Zonnepanelen Op 31 Daken Gemeentelijke Panden – Dertien Metrostations In Amsterdam Krijgen Zonnepanelen Op Het Dak – De Opmars Van De Elektrische Taxi in Amsterdam: 1000 Elektrische Taxi’s in Amsterdam – Amsterdam Zet In Op Elektrisch Vervoer: De Kaart met alle Oplaadpunten
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
6 augustus 2019 om 16:09 | Permalink
Vier Nieuwe Initiatieven In Het Amsterdams Klimaatakkoord
In de zomer van 2018 legde energiecoöperatie Zuiderlicht 130 zonnepanelen op het dak van Basisschool Het Podium. De leerlingen ontvangen nu ‘zakgeld van de zon’.
Zuiderlicht plaatste ook 228 zonnepanelen op het dak van basisschool De Zuiderzee. En dat levert niet alleen energie en geld op, maar ook educatief rendement.
In De Pijp willen bewoners een ruime keuze aan elektrische auto’s en andere vormen van elektrisch deelrijden beschikbaar maken in de buurt. Zo vangen ze twee vliegen in een klap: meer ruimte op straat en minder uitstoot van CO2.
Betrokken bewoners in de Westindische buurt werken aan alternatieve energievoorzieningen en energiebesparing. In buurtkamer De Corantijn zetten zij hun dromen om in concrete acties. Naar stedelijk voorbeeld en in samenwerking met koplopersnetwerk 02025 worden energieontbijtjes georganiseerd.
Op 20 juni lanceerde Amsterdam haar eigen stedelijk Klimaatakkoord. Maar liefst 182 duurzame initiatieven doen al mee.