Fossielvrij: De Invloed van de Divestment Beweging by Tegenlicht VPRO
Geschreven op 30-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatEen groeiende groep verontruste burgers vertrouwt niet meer op de politiek om klimaatverandering aan te pakken. Ze richten zich op de financiële sector en krijgen hulp uit onverwachte hoek. Grote banken als HSBC, Citi bank en toezichthouder The Bank of England waarschuwen sinds kort voor de zogenaamde ‘carbon bubble’.
Investeren in kolen, olie en gas zorgt niet alleen voor stijgende temperaturen maar brengt aanzienlijke financiële risico’s met zich mee voor bijvoorbeeld de pensioenen. Met dit nieuwe wapen in handen roepen de actievoerders pensioenfondsen, universiteiten en andere fondsen op om hun investeringen in fossiele brandstoffen af te bouwen.
Het vertrouwen dat de politiek een oplossing voor klimaatverandering zal verzorgen, daalt. Een snel groeiende groep verontruste burgers kijkt naar andere manieren om klimaatverandering aan te pakken. Zij richten zich nu op de financiële wereld. Want volgens hen zit daar minstens net zoveel invloed als bij overheden.
Pensioenfondsen, kerken en universiteiten worden opgeroepen investeringen uit fossiele brandstoffen terug te trekken. Deze ‘divestment’ beweging heeft aanhangers in meer dan twintig landen en groeit snel. Met resultaat: naast kerken en universiteiten heeft inmiddels ook het Noorse staatsinvesteringsfonds, goed voor meer dan 800 miljard euro, toegezegd zijn investeringen uit fossiele brandstoffen af te bouwen.
In Nederland is pensioenfonds ABP, een van ’s werelds grootste fondsen met meer dan 350 miljard euro in investeringen, een aantrekkelijk doelwit van de divestmentbeweging. Door middel van acties en gesprekken met pensioengerechtigden en toezichthouders proberen de fossielvrij-actievoerders ABP ertoe aan te zetten het grote geld weg te halen bij bedrijven die verantwoordelijk zijn voor veel CO2-uitstoot. En met succes.
Onlangs kondigde ABP aan alle beleggingen langs een duurzame meetlat te leggen. Het fonds gaat meer beleggen in duurzame energie en minder in kolen en olie. Maar voor de divestmentbeweging is de missie pas geslaagd als ABP en andere pensioensfondsen nog scherper gaan kiezen en radicaal stoppen met investeringen in de fossiele industrie. Is dat wel de juiste strategie? VPRO Tegenlicht kijkt mee bij de actievoerders en op de schermen van beurshandelaren, op zoek naar nut en noodzaak van deze nieuwe manier van actievoeren.
Deze uitzending van VPRO Tegenlicht op zondag 29 november om 21:05 op NPO 2 is de derde van een serie van drie afleveringen in aanloop naar de klimaattop in Parijs, en wordt op 15 november voorafgegaan door: Advocaat van de aarde en op 22 november door: Paar graden minder. Zie ook: Global Atlas of Environmental Justice by : De Atlas van het Milieuonrecht
De Klimaatzaak by Tegenlicht VPRO - Tegenlicht Talk over de Kantelperiode in Nederland en de Kantelaars by Jan Rotmans - The Future of Energy by Planetary Advocates: Lateral Power to the People - Pensioenfonds ABP Gaat Pensioenen Duurzamer Beleggen - De Eerlijke Bankwijzer 2015: Hekkensluiter ING Bank Blijft Investeren in Fossiele Energie
Erik van Erne zegt:
19 mei 2018 om 12:55 | Permalink
Pensioenfonds PME Stopt Alle Kolenbeleggingen
Het pensioenfonds voor de grootmetaal, PME, belegt niet meer in producenten van steenkolen. Het fonds wil helpen de CO2-uitstoot terug te dringen en vindt het gebruik van steenkolen daarom niet meer van deze tijd. PME, met een totaal aandelenpakket van 17 miljard euro, is het eerste grote pensioenfonds dat helemaal uit de steenkolen stapt.
Alle belangen in producenten van kolen, met een waarde van 6,3 miljoen euro, zijn inmiddels verkocht. PME wil de CO2-voetafdruk van zijn aandelenportefeuille in 2021 met een kwart hebben teruggebracht in vergelijking met 2015. Het fonds gaat praten met bedrijven in de staal-, cement-, en energiesector over het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Als dat niet snel genoeg gaat, trekt het fonds zich terug uit die ondernemingen.
PME is in omvang het vijfde pensioenfonds van Nederland. Het vermogen bedraagt ruim 47 miljard euro. Het fonds regelt de pensioenen voor 625.000 deelnemers.