Filantropische Instellingen Willen Ontbossing En Klimaatverandering Tegengaan
Geschreven op 12-9-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatGoed nieuws. Een aantal filantropische instellingen hebben samen honderden miljoenen euro’s toegezegd om ontbossing en daarmee klimaatverandering tegen te gaan.
Negen wereldwijde stichtingen zegden voorafgaand aan een klimaatcongres in San Francisco gezamenlijk 400 miljoen euro toe.
Dat geld wordt de komende vier jaar besteed aan onder meer verder onderzoek en het terugdringen van het grootschalige kappen van bossen.
Doordat de bossen in de wereld in hoog tempo gekapt worden, wordt er minder koolstofdioxide opgenomen door bomen en planten. Dat broeikasgas blijft vervolgens in de atmosfeer hangen en houdt warmte vast, waardoor de temperatuur op aarde stijgt.
“De regeringen van de wereld doen te weinig en hebben te veel tijd nodig. Daarom is het aan ons filantropen om actie te ondernemen”, aldus Darren Walker, voorzitter van de Amerikaanse liefdadigheidsinstelling Ford Foundation. Charlotte Streck, directeur van de uit Amsterdam afkomstige denktank Climate Focus, hekelt het feit dat regeringen langzaam geld vrijmaken voor de bestrijding van klimaatverandering.
“Het geld dat wordt ingelegd door regeringen als die van Noorwegen en Duitsland wordt beheerd door de Wereldbank en de Verenigde Naties, en wordt daardoor slechts mondjesmaat beschikbaar gesteld.” Volgens Streck heeft de Noorse regering bijvoorbeeld een bijdrage van 500 miljoen euro geleverd.
Het geld dat beschikbaar wordt gesteld door de liefdadigheidsinstellingen is meer flexibel en vrijer te besteden. De fondsen moeten vooral naar kleinere onderzoeken gaan die anders door geldgebrek beëindigd worden. Ook worden mensen geholpen die direct de dupe zijn van ontbossing, zoals degenen die hun woning of baan kwijtraken als gevolg daarvan. Volgens de filantropen wordt per jaar alleen al in de Verenigde Staten een oppervlakte van vijftig voetbalvelden aan bossen gekapt.
Naast de Ford Foundationn en Climate Focus doen ook bekende liefdadigheidsinstellingen als de MacArthur Foundation en de Rockefeller Foundation mee.
Zie ook: Waar Trek Jij De Grens? Stop de Ontbossing voor Palmolie Plantages by Mileudefensie – Ontbossing gaat veel sneller dan gedacht – Een vreemd pleidooi voor Palmolie – KitKat: Give the Orang-Oetan a Break – Public Eye Award 2011: People’s Award for Neste Oil Green Diesel –Palmolieleverancier betrokken bij illegale ontbossing – Palm oil: how our consumer choices affect wildlife – Omdat We Palmolie Willen voor Bio-Diesel – De CramerCriteria werken nog niet – doelstelling biobrandstof omlaag – In 2020 Is De Wereldwijde Ontbossing Gestopt – Orang Asli in Maleisië Verdreven Door Houtindustrie
Erik van Erne zegt:
21 september 2018 om 17:18 | Permalink
Indonesische President Joko Widodo Verbiedt Aanleg Nieuwe Palmolieplantages Voor Drie Jaar
“Dit is een belangrijke eerste stap om het regenwoud van Indonesië te beschermen tegen oprukkende palmolieplantages. Voor de aanleg van de plantages verdwijnt nu nog op grote schaal regenwoud, worden bewoners verdreven, en dreigen de laatste orang-oetans uit te sterven. Het is goed dat de president op het laatste nippertje aan de noodrem trekt. Nu is het zaak het verbod te handhaven en te verlengen totdat het regenwoud daadwerkelijk goed beschermd is,” zegt Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie.
Omdat veel palmolievergunningen in strijd zijn met nationale wetgeving, kan het besluit grote gevolgen hebben voor bestaande palmolieplantages. Ook alle lopende vergunningen vallen onder het besluit. Indonesiës grootste milieugroep, WALHI (Friends of the Earth Indonesië) is positief, al had zij liever gezien dat het besluit ook zou gelden voor álle palmolieplantages en voor 25 jaar. Dan zou het regenwoud meer tijd hebben om zich te herstellen. Maar het is een goede eerste stap zegt WALHI.
Palmolie zit in levensmiddelen, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Het is grondstof voor biodiesel en groene stroom. Maar de productie leidt tot ontbossing en ruzies over grond. Voor de aanleg van palmolieplantages worden grote stukken regenwoud gekapt met grote gevolgen voor bewoners, dieren en het klimaat. Wij voeren actie tegen de vele mijarden die ABN AMRO, ING en de Rabobank steken in de palmolie-sector.