google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

EU: De Nieuwe Europese Commissie van José Manuel Barroso

Geschreven op 11-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Europa, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

European CommissionJosé Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft de bevoegdheidsverdeling binnen de nieuwe Commissie bekend gemaakt.

De voorzitter heeft uitgebreid overlegd met alle kandidaat-commissarissen om de juiste persoon op de juiste plaats te kunnen inzetten. “Wij hebben een Europees programma, en nu hebben we ook een Europees team.

pic_barrosoOp basis van de voordrachten door de lidstaten heb ik getracht een college samen te stellen dat kan zorgen voor frisse ideeën en een nieuw elan ten aanzien van de grootste uitdagingen waarmee we vandaag in Europa worden geconfronteerd. Drie van de vicevoorzitters zullen vrouwen zijn. Het nieuwe college zal 27 leden tellen, met inbegrip van voorzitter Barroso, uit elke lidstaat één. Het telt 9 vrouwen. De leden van het college behoren tot verschillende politieke families, met name de Europese Volkspartij (EVP), de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) en de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). 14 leden, waaronder de voorzitter, maakten reeds deel uit van het ontslagnemende college.

Hij wees op vijf fundamentele uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd:
De economische groei moet weer op gang worden gebracht en de groei en het concurrentievermogen moeten op lange termijn in stand worden gehouden.
De werkloosheid moet worden bestreden en de sociale cohesie moet worden versterkt.
We moeten van duurzaamheid voor Europa een concurrentievoordeel maken.
We moeten de veiligheid van de Europeanen garanderen.
Burgerschap en participatie van de Europese burger moeten worden versterkt.

De voorzitter is ervan overtuigd dat zijn team de agenda voor verandering kan waarmaken die door hem is uitgetekend in de politieke richtsnoeren die hij in september heeft gepresenteerd, na zijn voordracht door alle 27 lidstaten en vóór zijn aanstelling als voorzitter van de nieuwe Commissie door het Europees Parlement.

Voorzitter Barroso verklaarde: hedegaardDit college zal de politieke richtsnoeren uitvoeren die ik aan het Europees Parlement heb gepresenteerd. Ik heb er vertrouwen in dat dit college een beslissende rol zal spelen om Europa op weg te zetten naar herstel en een duurzame en sociale markteconomie die er is voor de mensen. Ik heb een sterke Commissie samengesteld om de grotere rol aan te kunnen die Europa, ook op het wereldtoneel, zal moeten spelen, zoals bepaald in het Verdrag van Lissabon. Een van de kerntaken van dit college zal erin bestaan de door het Verdrag van Lissabon geschapen nieuwe mogelijkheden tot ontwikkeling te brengen. De kandidaat-commissarissen zullen zichzelf in januari presenteren in de hoorzittingen voor het Europees Parlement. Na de vertrouwensstemming in het Parlement wordt het tijd om aan de slag te gaan en resultaten te boeken ten behoeve van onze burgers.”

Het nieuwe college zal 7 vicevoorzitters tellen, waaronder vicevoorzitter Barones Catherine Ashton, die tevens de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid zal zijn, na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december.

Voorzitter Barroso heeft in het college van zijn tweede mandaat, dat loopt tot 31 oktober 2014, een aantal nieuwe accenten aangebracht. Hij heeft een aantal nieuwe portefeuilles gecreëerd: Klimaatactie (Connie Hedegaard, zie foto hierboven); Binnenlandse Zaken; Justitie, grondrechten en burgerschap. Hij heeft een aantal andere portefeuilles herschikt: Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken; Gezondheid en consumentenbeleid; Industrie en ondernemerschap; Onderzoek en innovatie; Internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisinterventie. Er zal een nieuwe klemtoon op inclusie worden gelegd in de portefeuille Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie, en vernieuwde aandacht aan de informatiemaatschappij worden besteed met de portefeuille Digitale agenda (Neelie Kroes).

oettingerOp de foto links, de Duitser Günther Oettinger die zich met Energie gaat bezighouden. Wie weet komt er nog eens een Europees Feed-In Tarief naar Duits voorbeeld.

Hij legde de nadruk op de behoefte aan Europees leiderschap, waarbij de EU de globalisering vorm geeft op basis van haar waarden en belangen. Uitgaande van de wereldwijde onderlinge afhankelijkheid tekende hij een hervormingsagenda uit voor de EU, een Europa dat mensen centraal stelt in zijn planning.

 Prioriteiten voor het aanpakken van deze uitdagingen zullen worden vastgesteld met een planning over tien jaar, met een visie voor de EU in 2020 voor ogen, waarbij de inclusieve sociale markteconomie, die het waarmerk is van de Europese “way of life”, nieuw leven wordt ingeblazen. De samenstelling en toewijzing van de bevoegdheidspakketten is erop gericht deze ambitieuze doelstellingen te kunnen waarmaken.

Op de foto hieronder, Janez Potocnik, de nieuwe man op milieu. Zullen we net als Connie Hedegaard en Günther Oettinger met meer dan gemiddelde interesse volgen.

potocnikIn zijn brieven aan elke commissaris, waarin hij hen hun nieuwe bevoegdheden toewees, heeft voorzitter Barroso de nadruk gelegd op de cruciale rol die de Commissie speelt als gangmaker van de inspanningen die de EU levert om de uitdagingen van morgen aan te gaan, en op de nieuwe mogelijkheden die het Verdrag van Lissabon biedt.

Hij herhaalde dat hij zich wil beperken tot een slimme regelgevingsagenda, waarbij subsidiariteit en evenredigheid in acht worden genomen en die gericht is op een duidelijke meerwaarde op EU-niveau; daarnaast wil hij bijzondere aandacht besteden aan gezond financieel beheer, en houdt hij vast aan een scrupuleuze naleving van de gedragscode voor de leden van de Europese Commissie.

Hij onderstreepte voorts de noodzaak van een geslaagd partnerschap met de lidstaten en de andere instellingen, inzonderheid het Europees Parlement.

Bevoegdheidspakketten van de kandidaat-commissarissen:

 • Joaquín ALMUNIA: Mededinging. Vicevoorzitter van de Commissie.
 • László ANDOR: Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie.
 • Barones Catherine ASHTON: Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Commissie.
 • Michel BARNIER: Interne markt en diensten.
 • Dacian CIOLOS: Landbouw en plattelandsontwikkeling.
 • John DALLI: Gezondheid en consumentenbeleid.
 • Maria DAMANAKI: Maritieme zaken en visserij.
 • Karel DE GUCHT:  Handel.
 • Štefan FÜLE: Uitbreiding en Europees nabuurschapsbeleid. *
 • Johannes HAHN: Regionaal beleid.
 • Connie HEDEGAARD: Klimaatactie.
 • Maire GEOGHEGAN-QUINN: Onderzoek en innovatie.
 • Rumiana JELEVA: Internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisinterventie. *
 • Siim KALLAS: Vervoer. Vicevoorzitter van de Commissie.
 • Neelie KROES: Digitale agenda. Vicevoorzitter van de Commissie.
 • Janusz LEWANDOWSKI: Begroting en financiële programmering.
 • Cecilia MALMSTRÖM: Binnenlandse Zaken.
 • Günter OETTINGER: Energie.
 • Andris PIEBALGS: Ontwikkeling.*
 • Janez POTO ?NIK: Milieu.
 • Viviane REDING: Justitie, grondrechten en burgerschap. Vicevoorzitter van de Commissie.
 • Olli REHN: Economische en monetaire zaken.
 • Maroš ŠEF?OVI?: Vicevoorzitter van de Commissie voor interinstitutionele betrekkingen en administratie.
 • Algirda s ŠEMETA: Belasting en douane-unie, audit en fraudebestrijding.
 • Antonio TAJANI: Industrie en ondernemerschap. Vicevoorzitter van de Commissie.
 • Androulla VASSILIOU: Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken.

Bron: EU

Tags: ,

3 Reacties

 1. Frederique de Keuleneaar zegt:

  15 februari 2010 om 07:52 | Permalink

  Climate change: call for “new climate diplomacy”

  The EU should create a “new climate diplomacy”, and its future budget must provide enough funding to protect against, and adapt to, climate change, say MEPs in a resolution approved on Wednesday. The EU’s commitment to combating climate change must not falter, and it must unilaterally set a CO2 reduction target greater than 20% for 2020, despite the Copenhagen summit’s disappointing outcome, urge MEPs.The Copenhagen accord failed either to set global mid- or long-term CO2 reduction targets, or to state when global emissions would need to peak, note MEPs. But the delay in reaching an international agreement is no justification for postponing further EU policies to achieve the already legally binding reduction commitments, they add.

  The Commission should table a proposal for the EU to raise its ambition unilaterally to set a reduction target greater than 20%, say MEPs. They note that initiatives taken within the EU to promote and encourage the green economy, energy security and reduced energy dependency will make it increasingly easy to meet a 30% reduction target.

  The EU should also ensure that the future agreement takes the full climate impact of aviation into account and that reduction targets for the aviation and maritime sectors are the same as other industry sectors, it adds. EU must speak with one voice in international climate negotiations. The EU has “failed to play a leading role in the fight against climate change”, say MEPs. They are disappointed with the Member States’ lack of unity and urge the EU to speak with one voice in future international climate negotiations.

  EU to create a new “climate diplomacy”

  There is a need to create a new “climate diplomacy”, says Parliament. The EU’s High Representative for Foreign Affairs and the Commissioner on Climate Action should lead this strategy, working especially with the more progressive developing and emerging countries. Climate policies should be included in every strategic partnership and bi- and multilateral co-operation agreements in order to establish a more coherent external climate protection strategy, it adds.

  EU budget review to focus on climate change
  The forthcoming EU budget review needs provide sufficient resources for measures for protection against, and adaptation to, climate change, both within EU and in developing countries. It should also consider introducing new and innovative financial mechanisms to support international climate action.

  Climate justice in further negotiations
  The EU and Member States should enforce the principle of “climate justice” with a view to 2050 and beyond and therefore advocate an “equity clause” in future international climate negotiations, say MEPs

  USA and China also need to do more
  MEPs regret that the USA and China were not prepared to accept a more ambitious agreement in Copenhagen. They and other international partners should come up with further commitments to an international system of climate protection, in order to resume discussions and achieve “an ambitious and legally binding international agreement in line with the latest developments in science and consistent with the 2ºC objective”, says the resolution.

 2. Frederique van de Borgen zegt:

  23 februari 2010 om 18:59 | Permalink

  The European Commission has today taken a number of decisions to implement the organisational consequences of the allocation of portfolios to Commissioners. Two new Directorates-General have been created: DG Energy (ENER) and DG Climate Action (CLIM). The Energy DG consists of the departments in the former Transport and Energy DG dealing with energy issues and of the Task Force Energy which will be transferred from the External Relations DG. The position of Director-General will be assumed by Philip Lowe, a British national, currently Director-General in DG Competition. The departments responsible for transport policy will remain in the renamed Mobility and Transport DG (MOVE). The Climate Action DG will be created from the relevant activities in DG Environment, the activities in the External Relations DG related to international negotiations on climate change and the activities in the Enterprise and Industry DG related to climate change. Jos Delbeke, a Belgian national and currently Deputy Director-General in the Environment DG, has been appointed Director-General of the Climate Action DG.

  The Commission has also decided to appoint Christian Leffler, a Swedish national, to the position of Deputy Director-General in the DG for Development and Relations with African, Caribbean and Pacific States. Rudolf Strohmeier, a German national, has been appointed to the position of Deputy Director-General in the Research DG.

  The Commission also made a number of appointments at the level of Director and Principal Advisor, including two officials from the Member States which joined the EU in 2004. These decisions were delayed while it was in caretaker mode. It also agreed to transfer a number of activities from one DG to another to better align them with the responsibilities of the respective portfolios of the Commissioners. The DGs concerned are those for Mobility and Transport, Competition, Enterprise and Industry, Environment, Humanitarian Aid and Health and Consumers.

  To advance the Commission’s strategic approach on research, a task force, to be chaired by the Secretary-General, has been set up. This will launch a strategic reflection at Commission level on the evolution of the research budget, the degree of externalisation in the management of research programmes and the links between research and other policies in organisational terms.

 3. Frederica Fontania zegt:

  13 maart 2010 om 10:48 | Permalink

  European Commission sets out strategy to reinvigorate global action after Copenhagen

  The European Commission today set out a strategy to help maintain the momentum of global efforts to tackle climate change. The Communication proposes that the EU swiftly begin implementing last December’s Copenhagen Accord, in particular ‘fast start’ financial assistance to developing countries. In parallel the EU should continue to press for a robust and legally binding global agreement that involves all countries in real climate action. This will require integrating the Copenhagen Accord into the UN negotiations and addressing the weaknesses in the Kyoto Protocol. Active outreach by the EU will be key to promoting support for the UN negotiations and the Commission will undertake this effort in close contact with the Council and with the support of the European Parliament.

  Commission President José Manuel Barroso said: “The Commission is determined to keep up the momentum for global action on climate change; Today’s communication sets out a clear strategy on the next steps needed to reinvigorate the international negotiations and engage our partners in this path. I will call on the next European Council to support this strategy building also on further consultations that I have asked Commissioner Hedegaard to undertake with key international partners.”

  Connie Hedegaard, Commissioner for Climate Action, said: “Climate change can be controlled only if all major emitters take action. Obviously nobody would stronger than myself hope that we could get everything done in Mexico, but the signals coming out of various capitals of big emitters unfortunately do not make that likely. In Copenhagen the world had a unique chance and did not use this to its full. We now have to secure the momentum and to do our utmost to get specific and substantial results out of Cancun and to secure no later than in South Africa an agreement on the legal form. Copenhagen was a step forward. Even if the Copenhagen Accord fell short of Europe’s ambitions, the increasing support for it around the world gives the EU the opportunity to build on this and channel it into action. The most convincing leadership Europe can show is to take tangible and determined action to become the most climate friendly region in the world, which will also strengthen our energy security, stimulate greener economic growth and create new jobs.

  Negotiations roadmap
  The Communication proposes a roadmap for the UN negotiating process which will restart in April. The political guidance in the Copenhagen Accord – which was not formally adopted as a UN decision – needs to be integrated into the UN negotiating texts that contain the basis of the future global climate agreement. The EU would be ready to reach a legally binding global deal at the UN climate conference in Cancun, Mexico, at the end of this year, but the Commission recognises that differences between countries may delay an agreement until 2011. EU is ready but the world might not be, and therefore our approach has to be step-wise.

  Copenhagen Accord
  The Copenhagen Accord is a step towards the EU’s goal of a legally binding global climate agreement, which should take effect in 2013 at the end of the Kyoto Protocol’s first commitment period. The Accord endorses the EU’s core objective of keeping global warming below 2ºC above the pre-industrial temperature in order to prevent the worst impacts of climate change.

  To date industrialised and developing countries representing more than 80% of global greenhouse gases emissions have inscribed their emission targets or actions in the Accord. This shows the determination of a majority of nations to step up their action against climate change.

  Environmental integrity
  The international negotiations must ensure the future global agreement will have a high level of environmental integrity and will actually keep warming below 2°C. The Kyoto Protocol remains the central building block of the UN process but the limited number of countries it covers, and its serious weaknesses, must be addressed. If allowed to continue these weaknesses, which concern accounting rules for forestry emissions and the handling of surplus national emission rights from the 2008-2012 period, would risk reducing industrialised countries’ current emission reduction pledges to almost zero.

  EU leadership
  The Commission believes the EU must show leadership by taking tangible action to become the most climate friendly region of the world as part of the Europe 2020 strategy proposed on 3 March (see IP/10/225 ). The EU has committed to a 20% emissions cut below 1990 levels by 2020, and to scaling up this reduction to 30% if other major economies agree to do their fair share of the global effort. Ahead of the June European Council, the Commission will prepare an analysis of what practical policies would be required to implement the 30% emission reduction. The Commission will later outline a pathway for the EU’s transition to becoming a low-carbon economy by 2050. Consistent with the EU 2020 strategy, the goal is to come with intelligent solutions that benefit not only climate change, but also energy security and job creation.

  Delivering ‘fast-start’ funding
  The Commission suggests that the EU starts implementing the Copenhagen Accord. Swift implementation of the EU’s commitment to provide €2.4 billion in ‘fast start’ financial assistance to developing countries annually in 2010-2012 is essential both to the EU’s credibility and to enhancing recipient countries’ capacities to address climate change. The Commission is ready to help ensure the EU’s assistance is well coordinated .

  Advancing carbon markets
  The Communication underlines that the EU should continue to work to advance the development of the international carbon market, which is essential for driving low-carbon investments and reducing global emissions cost-effectively. The carbon market can also generate major financial flows to developing countries.

  Stepping up outreach
  The EU will need to bolster its outreach in order to build confidence that a global deal can be reached and to explore specific action-oriented decisions that can be taken in Cancun. The Commission will undertake this outreach in close contact with the Council and its Presidency, and would encourage and assist the European Parliament to engage fully with parliamentarians from key partner countries.

  For further information:

  http://ec.europa.eu/environment/climat/future_action_com.htm

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..