Energie van het Noorden: Nederland Krijgt Een Gigantisch Energieoverschot
Geschreven op 7-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, KlimaatDe vraag naar stroom zal de komende tien jaar maar bescheiden stijgen, denkt Energieonderzoek Centrum Nederland.
Uit het rapport “Referentieraming en emissies 2010-2020” van ECN blijkt dat het centrum rekening houdt met een groei van minder dan 1 procent per jaar. Dat komt ook door de economische crisis en de matige economische groei voor de komende jaren.
Dat staat in schril contrast met de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales in Nederland. ECN schrijft in het rapport: “Het is duidelijk dat Nederland een trend naar veel nieuwe productiecapaciteit te zien geeft. Relatief gezien is de groei in vermogen groter dan in andere lidstaten.” Ten opzichte van 2005 zal de productiecapaciteit in 2020 gestegen zijn met 61 procent, blijkt uit een schatting van de Europese Unie die in het rapport van ECN wordt aangehaald. In de tien jaar daarna groeit het nog verder, tot 81 procent in 2030 in vergelijking met 2005. Daardoor zal de uitstoot van CO2 overigens wel toenemen. Maar Nederland hoopt onder de verplichte EU-grens te blijven door elders in Europa emissierechten op te kopen.
Veel van die stroom zal getransporteerd worden naar Duitsland. Tot voor kort was Nederland een importeur van Duitse stroom. Er zijn een aantal argumenten die pleiten voor Nederland als ideaal stroomland. ECN: “Nederland heeft een concurrentievoordeel vanwege kustlocaties met voldoende koelwatermogelijkheden en relatief goedkopere aanvoerkosten voor steenkool.” Als Duitsland zijn kerncentrales op termijn sluit dan zal de export naar verwachting nog verder stijgen.
Energie van het Noorden: De Eemshaven Wordt Het Stopcontact van Nederland - Energie van het Noorden: Noorden wil Miljard voor Duurzame Energie - Niemand Begrijpt Nuon: Tijd voor Acht Antwoorden over Nuon Magnum by Nuon - De Essent-RWE Kolen Energiecentrale in de Eemshaven: Antwoorden by Essent - Naar Een Duurzame Energievoorziening: De Schone Taak van Aardgas - Nieuwste Cijfers Hernieuwbare Energie in Nederland: 8,9% geproduceerd, 3,8% verbruik - Minister Jaqueline Cramer kiest weer voor kolencentrales - Toch Nieuwe E.ON Kolencentrale op de Maasvlakte - Wereldprimeur Biokolen: Geroosterde Biomassa als Vervanging van Kolen by Stramproy Green Coal - Minister Maria van der Hoeven lost koffieschillen voor Essent - Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten
Windvogel zegt:
7 januari 2011 om 17:29 | Permalink
Ik had hier al eerder een paar artikelen over geschreven, zoals Er worden teveel kolencentrales bijgebouwd.
Gerrit zegt:
26 januari 2011 om 23:23 | Permalink
Plan voor vierde energiecentrale in Eemsmond
Er is een plan voor een vierde energiecentrale in Eemsmond. Heveskes Energy wil biomassa en restmaterialen omzetten in synthesegas. De grond voor de centrale is al gekocht. Heveskes Energy bouwt op het Chemie Park in Delfzijl een duurzame energiecentrale. In de centrale zullen biomassa en restmaterialen worden omgezet in zogeheten synthesegas, een zeer schoon gas dat op dezelfde manier kan worden gebruikt als aardgas. Het bedrijf, dat medio vorig jaar werd opgericht, heeft voor de bouw van de centrale een stuk grond van drie hectare gekocht. Met de investering is een bedrag van 60 miljoen euro gemoeid. De bouw gaat begin volgend jaar van start en moet medio 2013 zijn afgerond. Er moet dan zo’n 50 megawatt energie worden opgewekt, genoeg voor 20 duizend huishoudens.
Het is de vierde energiecentrale in het Eemsmondgebied. In de Eemshaven zijn RWE en Nuon volop bezig met de bouw van elektriciteitscentrales en het Zwitserse Advanced Power start binnenkort met de bouw. De verwachting is dat in 2012 ongeveer 35 procent van de totale productie van energie plaatsvindt in de Eemshaven.