google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Een aardig klimaat-forum

Geschreven op 15-10-2007 - Erik van Erne. Geplaatst in Blog Action Day, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Klimaatverandering is één van de onderwerpen op deze forum site van de NOS. Met 82 onderwerpen en bijna 2500 berichten.

Klimaat en klimaatverandering leeft in Nederland, we maken ons zorgen om het maar zo te zeggen.

8 Reacties

 1. Wim zegt:

  21 november 2008 om 15:06 | Permalink

  KLIMAAT

  In de klimaatdiscussie praat zo langzamerhand iedereen elkaar na. En dus omdat iedereen zegt dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door de uitstoot van CO2, denkt nu iedereen dat de aarde opgewarmd wordt door de CO2. En iedereen heeft het er dan ook over.
  MAAR ….. dat iedereen het zegt, maakt nog niet dat het waar is.

  CO2 dus. De CO2 die ook in de frisdrank, in mineraalwater, bier en in brandblussers zit. En niet te vergeten die we allemaal uitademen elke dag een keer of tig. En die in onnoemelijke hoeveelheden vrijkomt bij verbranding van, kolen, olie gas of hout. Eng wordt het als rechtse kringen die nog nooit enige fiducie met het milieu hadden, ook ineens gaan roepen dat het de schuld van de CO2 is. Kennelijk zien ze al winst en roepen nu om het hardst dat kernenergie de oplossing is.

  Echter dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door de uitstoot van CO2, is nog steeds
  NIET MEER DAN een hypothese vanuit wetenschappelijke kringen. Het bewijs daarvoor is nog steeds niet gevonden.
  Zal ook nooit gevonden worden is mijn stelling. En wie ben ik dan wel? Gewoon een gas, water en verwarmingsinstallateur met twee benen op de grond. En een klein beetje benul van natuurkunde.
  Mijn hypothese is dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door de opwarming en nergens anders door. En wel op de volgende wijze:

  Elke kachel, boiler, geiser, ketel en terras verwarmer wekt warmte op. Die warmte wordt geloosd en lekt weg uit de woningen/gebouwen. Dus wordt die warmte linksom of rechtsom altijd afgestaan aan de omgevingslucht. Dus aan de dampkring. En daar blijft het niet bij. In warmere streken en zelfs hier in ons gematigde klimaat worden bijna gelijke hoeveelheden energie verstookt om te koelen in airco’s, koelkasten, vriezers, koelpakhuizen. Dit alles resulteert alleen maar in nog meer warmte.

  Kijken we vervolgens naar transport. We hebben het dan over de auto’s, vrachtauto’s, treinen, vliegtuigen, schepen. En van elk wereldwijd zo ontzettend veel. Allemaal slurpt het brandstof. Benzine, diesel, LPG, kerosine, stookolie. Elke druppel wordt verbrand en wordt alweer uiteindelijk niets anders dan warmte, afgestaan aan de omgevingslucht. Dus aan de dampkring.
  Het wereld energieverbruik aan kolen, olie, gas, en kernenergie kan simpelweg uitgedrukt worden in
  Joule of Watt of Megawatt of Gigawatt aan warmte. Zelfs de eenheid gigawatt is te klein om er nog een leesbaar cijfer voor te zetten. Deze grootheden passen niet eens meer op rekenmachientjes.

  En bleef het hier maar bij. Het ergste komt nog. “To be or not to be.”
  Stomweg door het bestaan van 6.000.000.000 mensen op aarde heeft dat nog een extra effect.
  Al die mensen hebben een dak boven het hoofd. In de rijke westerse wereld misschien wel gemiddeld 25m2 per persoon. In de ontwikkelingslanden 5m2 aan plaatijzeren golfplaat o.i.d. maar ook per persoon. Tel er bij op schuren, boerderijen, bedrijfsgebouwen.*1
  Veelal donker vaak zelfs zwart van kleur.*2 Al die vierkante meters betekenen een onvoorstelbare opwarming van de omgevingslucht, de dampkring. Rekent u even mee.

  Ben al 25 jaar de bezitter van een zonnecollector van 4 vierkante meter. Deze 4m2 warmt op een zonnige dag een boiler van 120 liter gemakkelijk 40 a 50 gr. op. Hetgeen goed is voor 20.000.000 Joule ofwel 5.000.000 Joule per m2 per zonnige dag. Afgezet tegen tijdseenheid betekend dat
  1.5 KWH per vierkante meter per dag*3
  En over hoeveel vierkante meters hadden we het ook alweer. 6 miljard mensen met (gokje) 15m2 per persoon is wel 90.000.000.000 vierkante meters. Daarbij opgeteld de meters van schuren, en bedrijfsgebouwen. En de vierkante kilometers aan wegoppervlak wereldwijd. Rijkswaterstaat zal ongetwijfeld enig idee hebben van de hoeveelheid vierkante meters wegoppervlak in ons kleine landje.
  Elke vierkante meter die zwart van kleur is, is goed voor 1 a 1.5 KWH per zonnige dag. *4
  Nog een geluk dat er ook nog wel eens rode dakpannen gebruikt worden. De warmteproductie daarvan zal hoop ik een stuk lager liggen. Gaan we meten trouwens.

  Die zon mag er dan altijd al geweest zijn, maar zonder de menselijke claim op de vierkante meters aardoppervlak zou het merendeel vegetatie, zeg maar bossen zijn. De bossen zetten de straling niet om in warmte maar slaan de energie op door te groeien. Waar mee ik ook nog wil wijzen op de ontbossing voor landbouw doeleinden. Overal waar even niets groeit, heeft de zon vrij spel op de bodem. Aldaar ontstaat warmte ontwikkeling en alweer afgestaan aan de dampkring.

  DE DAMPKRING, gewoon de lucht die we allemaal ademen is hiermee inmiddels wel een paar graden warmer geworden. Dat betekend dat die warmere lucht ook meer waterdamp opneemt boven de aardse wateroppervlakken.*5 Hetgeen nogal gevolgen heeft. Meer bewolking in de hogere luchtlagen. Meer en zwaardere regenval. Stormen en orkanen worden ook steeds heftiger. Maaaar eerst even terug naar meer bewolking. Die bewolking is wel de oorzaak dat ’s-nachts de warmte opgesloten wordt. En daarmee niet als straling de ruimte in kan verdwijnen. Daarmee de broodnodige afkoeling in de nacht verhinderend. Ook zou het dus meer moeten sneeuwen in de bergen. Daar heeft het ook alle schijn van. Maar die sneeuw blijft niet liggen met de relatief warme lucht die er voortdurend overheen waait. Eind jaren 70 stonden we in juli op 2000m hoogte sneeuwballen te gooien in Oostenrijk. Nu 40 jaar later moet je daarvoor 500m hoger zijn. Ook nadelig is het wegsmelten van de sneeuw zelf. Hierdoor komt kale rots vrij die ook weer in de zon komt te liggen en op zichzelf weer meewerkt aan de opwarming van de omgeving. Het zal dus steeds sneller gaan als er niet echt ingegrepen wordt. Ik zou bijna zeggen met een paar emmers latex de bergen in. Aangenomen dat iedereen al wist dat sneeuw het zonlicht terugkaatst.

  Kunnen we er nog wat aan doen.

  JA IS MIJN STELLING.
  We kunnen niemand op aarde een dak boven het hoofd ontzeggen. Maar gebruik zoveel mogelijk vierkante meters voor warmte opwekking. Sla die warmte in de zomer op voor gebruik in de winter. Gebruik winterse koude voor koeling in de zomer.
  De energiewinst die hiermee gehaald kan worden door kosten/baten verhouding degradeert niet alleen de windmolens maar zelfs kolencentrales en kernenergie tot peanuts. EN…..
  Elke m2 die je hiervoor niet of nog niet kunt gebruiken, wit maken. Mag de wetenschap rekenmodellen aanleveren om het maximum aantal, te witten, vierkante meters te berekenen, we hoeven tenslotte niet meteen een ijstijd te creëren.

  En dat wil ik ook nog even kwijt: Kernenergie is in dit verband absoluut geen oplossing. Integendeel.
  Het is op een onvoorstelbare manier warmte opwekking en niets anders. Met een groter aanbod van relatief goedkope energie, die op zichzelf tot groter energieverbruik zal leiden. En dat goedkope van kernenergie, goedkoop opgewekt ja. De echte kosten zijn immers voor de toekomstige 1000 generaties.

  In de installatiebranche zijn we al jaren bekend met de nieuwe innovatie’s betreffende de z.g. warmte/kracht koppeling. Dit draagt een ongelofelijk grote energiebezuiniging in zich. Het betekent dat bedrijven en particulieren op kleine schaal elektriciteit opwekken met gas. De daarvoor opgewekte warmte wordt gebruikt voor de eigen verwarming. Dit alles is de proefperiode ruimschoots voorbij. Nu aan de vooravond van grootschalige toepassing, wordt nog gauw van de noodzaak van de bouw van notabene een kolencentrale gewag gemaakt. Dat de reeds op deze wijze opgewekte energie door de tuinbouwers in het westland niet op het transportnet zouden passen is volgens mij bedrog. Kennelijk willen ze de rooskleurige cijfers niet mee hoeven rekenen, omdat die de noodzaak van de bouw van die kolencentrale ontkrachten.
  Het argument dat we niet afhankelijk mogen zijn van Rusland’s gas gaat hier zeker niet op. We moeten toch verwachten dat niet alleen de kolen maar ook onze centrales op termijn door gazprom overgenomen gaan worden.

  *1 De bloemenveiling Aalsmeer heeft b.v. al meer dan 500.000 vierkante meter dakvlak.
  *2 20 a 30 jaar geleden was het nog gebruikelijk om dakbedekking toe te passen die afgedekt werd
  met een laag grind of ook wel gekleurd lijslag. Dit om de inwerking van het zonlicht te voorkomen.
  *3 Er is 4.2 Joule energie nodig om 1 gram water 1 graad C in temperatuur te verhogen. Dit noemen
  we de warmtecapaciteit van water. De warmtecapaciteit van lucht is slechts 0.7 Joule per gram.
  5.000.000 joule opbrengst per m2 betekend dan ruim 5000 kuub lucht 1 gr in temperatuur verhoogd.
  *4 Een zonnecollector wordt doorgaans onder een hoek naar het zuiden opgesteld. Wegoppervlak en
  platte daken zijn horizontaal. Hetgeen ongunstiger is. Maar krijgen daarmee wel veel meer uren zon
  per dag.
  *5 Een kubieke meter droge lucht op zeeniveau weegt ongeveer 1.3kg.
  1 m3 lucht van 15 graden C kan ten hoogste 12.8 gram waterdamp bevatten. Als die m3 lucht 25
  graden C is kan die m3 23gram waterdamp opnemen. Bij 10gr verschil bijna het dubbele.

  Nog een paar ideeën:

  1 Zuinig met energie blijft de boodschap. Zelf als de energie milieuvriendelijk is opgewekt, is het
  zaak om het weglekken zoveel mogelijk te voorkomen.

  2 Isolatiemateriaal is te duur. Dus zou de regering de isolatie btw vrij moeten maken,
  subsidiëren van productieproces, en toezien op de uiteindelijke consumentenprijs.

  3 De warmte opbrengst van zonnecollectoren is zomers heel hoog. In de winter betrekkelijk laag.
  Zo bezien kun je stellen dat als dit voor huishoudens toch terug verdiend kan worden, dan zouden
  campings met hun zeer grote warmwater behoefte in de meest gunstige 3 zomermaanden stomweg
  verplicht moeten worden tot aanleg van x-m2 zonnecollector per standplaats. Taak voor de
  Europese overheid. Subsidiëren niet nodig wegens de zeer korte terugverdientijd.

  4 Er bestaan douchekoppen die een goede douchestraal geven met een waterverbruik van slechts
  4 liter per minuut. De bijzonder fraaie huidige generatie design douchekoppen jagen er 10 a 11
  liter per minuut doorheen. Is tenminste 2.5 keer zoveel. Water genoeg (in NL), maar de warmte
  laten we ook door het putje verdwijnen. Zo’n zuinige douchekop is duur. Taak voor de overheid.

  5 Er bestaat ook al een warmtewisselaar om de warmte van het verbruikte douchewater weer voor
  een deel terug te winnen. +/- € 500,- Terugverdientijd is te lang. Taak voor de overheid.

  6 Winterdag in de open keuken de maaltijd bereiden. Gebruik de wasemkap alleen voor nare luchtjes.
  Niet voor de stoom. Kokend water afgieten en in de bak laten staan om af te koelen. De warmte die
  dan aan de woonruimte wordt afgestaan, zal de ketel evenredig minder doen branden. U heeft dan
  voor het koken netto geen energie gebruikt.

  7 Bij de keuze van warm water bereiden voor koffie, thee, een klein afwasje. Okay gemak dient een
  mens. Maar bedenk wel dat een pan op het gas de voorkeur verdient boven de boiler of snelkoker
  vooral ‘s-winters. Zie 6 Immers elektriciteit is met enorme verliezen opgewekt met dat zelfde gas.

  8 Gemeten. 9 sept. Omgevingstemperatuur 20 gr C. Dakhelling 20% gericht op zuidoost.
  Ochtend 11.00uur Dakpan kleur rood 31.6gr C. Dakpan Antraciet grijs 34.4gr C.
  Middag 13.00 uur. Omgeving 20.5gr C. rood 36.5gr C. Antraciet grijs 42.4 gr C
  Had zelf een veel groter verschil verwacht. Dit ondermijnt mijn geruststellende gedachten
  aangaande de rode pannendaken van de middellandsezee landen.

  W. Hoogkamer
  Nieuw Vennep.

 2. Erik van Erne zegt:

  21 november 2008 om 15:17 | Permalink

  @Wim,
  Ok, dank voor de reactie en ik ben het in elk geval met één ding eens: Ja, we kunnen er wat aan doen.

  Overigens zijn er nog wat andere vervelende gassen die een nog veel grotere bedreiging vormen. Methaan, NF3

 3. @Wim zegt:

  26 oktober 2009 om 22:40 | Permalink

  Hoi Wim,

  Ik heb sympathie voor je doel. Alleen heiligt het niet alle middelen. Je claimt “Gewoon een gas, water en verwarmingsinstallateur met twee benen op de grond. En een klein beetje benul van natuurkunde.” te zijn. Tsja, helaas, daar heb je iets teveel – en te weing voor geleerd. Je weet hoe de Nederlandse taal in elkaar steekt; en daar maak je jezelf nou net ongeloofwaardig mee. Aan de andere kant ben je net weer te jong, waardoor je ook daar dus niet serieus genomen wordt. Helaas voor jou is de wereld toch een stuk meer voorspelbaar dan je had gedacht. En dat is maar goed ook. Echt.

 4. Robert M. Carter zegt:

  20 december 2009 om 12:05 | Permalink

  Beste Wim, geachte lezer,

  Mag ik u uitnodigen?

  http://www.youtube.com/watch?v=FOLkze-9GcI
  http://www.youtube.com/watch?v=vN06JSi-SW8&NR=1
  http://www.youtube.com/watch?v=iCXDISLXTaY&
  http://www.youtube.com/watch?v=bpQQGFZHSno

  .

 5. Stet zegt:

  21 december 2009 om 21:25 | Permalink

  CO2 komt de regeringen goed uit. De begrotingstekorten worden via belastingheffing op energie grotendeels opgelost. 50 jar geleden werd de bevolkingstoename op de wereld als de grote bedreiging gezien. Er werd een ethisch beroep gedaan om gezinnen klein te houden. Dit is de grootste boosdoener van de klimaatveranderingen, nl ontbossing, roofbouw voor recreatie en woningbouw, ingrepen in de natuur. In 2050 wordt een stijging van de wereldbevolking met 30% verwacht. Als kleinschalig voorbeeld: de droogmaking van de Wieringermeer had gevolgen voor het weer in Mdemblik en Andijk. (meer
  droogte)

 6. Marc zegt:

  16 september 2010 om 22:26 | Permalink

  Opwarming door CO2 kan de vuilnisbak in

  De ijverige voorvechters van de al langer in een kwade reuk staande theorie van de Global Warming (opwarming van de aarde) doen hun uiterste best elke weeranomalie van welke aard dan ook aan te grijpen als bewijs voor de juistheid van hun theorie.

  “Mijn voorspellingen zien er van jaar tot jaar beter uit,” aldus Abdussamatov. De zon zijn de grootste energiebron van de aarde, en toch presteert het narrengezelschap van het IPCC het om aan die zon geen enkele aandacht te besteden.

  Dr. Roy Spencer uit Huntsville: “Tot nu toe is er zeer weinig geld gegaan naar studies over de natuurlijke mechanismen achter de opwarming van de aarde. Men is er simpelweg vanuit gegaan dat de opwarming door mensen werd veroorzaakt. Voor wetenschappers is dat niet moeilijk aan te nemen omdat we niet over voldoende gegevens over een langere periode beschikken om te bepalen of hier natuurlijke opwarmingsmechanismen aan het werk zijn.”

 7. Peter Holleman zegt:

  1 februari 2011 om 16:15 | Permalink

  Beste mensen,

  Ik schrijf dit bericht, maar vraag me af of er mensen zijn die het ooit zullen lezen. Hoe dan ook, volgens mij hoef je geen Einstein te zijn om te beseffen dat het kompleet fout dreigt te gaan. Als voorbeeld: we plunderen, en consumeren 100 miljoen vaten aardolie per dag. En de wereldbevolking neemt met maar liefst 200,000 zielen per dag toe…
  De mens leeft gevangen binnen kortzichtige economische denkkaders… nog maximaal 50 jaar… als er niets verandert… en dan leven er hier 14 miljard zielen… én zullen de voorraadkasten (zo goed als) leeg zijn…

 8. Erik van Erne zegt:

  1 februari 2011 om 18:18 | Permalink

  @Peter
  Ik heb het in elk geval gelezen en je hoeft inderdaad geen Einstein te zijn om te beseffen dat het helemaal fout gaat. Toevallig is het wel diezelfde Einstein die het al heel lang geleden aangaf: “Todays problems cannot be solved if we still think the way we thought when we created them” http://bit.ly/eA7tDR

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (702)
 • Agenda (3.390)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (913)
 • Communicatie (379)
 • Cradle to Cradle – Circulair (535)
 • Design (244)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.465)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.741)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (320)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (121)
 • Hergebruik-Kringloop (332)
 • Iets anders (423)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (150)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.735)
 • Licht (397)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (175)
 • Milieu (760)
 • MVO (114)
 • Natuur (799)
 • Nederland (42)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (130)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (240)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.742)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Cleantech Battle 2021: De Infrawall – De Geluidswal Van De Toekomst by HAN
 • Cleantech Battle: Het Duurzame, Circulaire Bushokje Van Rijstvlies Met Sedumdak In De Bilt
 • Why This Icewind Wind Turbine Will Change The World by Innovative Techs
 • The Network Readiness Index (NRI): Netherlands Tops Network Readiness Ranking In Global Study
 • Giant Solar Power Plants And Wind Farms In The Sahara by Innovative Techs
 • The Making of Reishi Fine Mycelium: Mushroom Based Leather by MycoWorks
 • The Mystery Of Siberia’s Exploding Craters At Yamal Peninsula by BBC REEL
 • Subsidie Uitstootvrij Bouwmaterieel: Kabinet Wil Meer Schone Meer Schone Machines In De Bouw
 • Wat Mensen Beweegt: Onderzoekproject Duurzame Mobiliteit In Johan Cruijff ArenA Gebied
 • De Elektrische Luxe Off-Road Mercedes: Project Maybach Coupé by Mercedes-Benz – Virgil Abloh
 • Wereldwijde Groei Hernieuwbare Energie Breekt Alle Records: 290 GW Renewables In 2021 by IEA
 • GAME OVER! End Of The Great Pacific Garbage Patch by Innovative Techs
 • Dit Jaar Al Evenveel Schone, Duurzame Energie Opgewekt Als In 2020 by Energieopwek
 • Uitwerking Van Brede Welvaart Voor De Monitoring En Evaluatie Man mobiliteitsbeleid by KiM
 • RDM-Subsidieregeling: Ministerie EZK Investeert 52,9 Miljoen Euro In Maritieme R&D
 • CO2-Uitstoot Door Biomassa Blijft Toenemen by CBS
 • Bijna 100.000 Huishoudens In De Provincie Utrecht Hebben Zonnepanelen Op Het Dak
 • De Elektrische BMW i7: De Elektrische Variant Van De Nieuwe 7-Serie by BMW
 • De Eerste Elektrische Dodge Komt Er Aan In 2024 by Stellantis
 • Elektrische Deelauto’s In Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam by GO Sharing
 • Links

  Milieunet op..