Drinkwaterbedrijf Vitens Gaat Vanaf 2012 Methaangas Afvangen en Hergebruiken
Geschreven op 11-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatUpdate 19 mei 2010: Geweldig. Het project van Vitens is bekroond met het Ei van Columbus 2010 in de categorie duurzaam produceren. Van harte gefeliciteerd.
Het Ei van Columbus 2010: Geluidsimulator Sensibel by Royal Haskoning – Vitens Winnaar Circulair Icoonproject 2015: Water als Bron voor de Circulaire Economie by Vitens
11 mei 2010: Hoe bedenkt nou iemand bij het onderstaande persbericht de kop: Waterbedrijf Vitens gaat CO2-uitstoot 30% reduceren. Totale onzin welke natuurlijk als we even kijken waar het nu echt over gaat. Ben eigenlijk wel benieuwd welke media die kop klakkeloos hebben overgenomen.
Goed, waar gaat het dan wel om? Een in eigen beheer ontwikkelde techniek stelt drinkwaterbedrijf Vitens in staat om vanaf 2012 haar uitstoot van broeikasgassen met 30% terug te brengen. Nou zijn er veel broeikasgassen. De bekendste is natuurlijk CO2, maar in dit geval gaat het toch echt om Methaan, waarvan bekend is dat het broeikaseffect 21 tot 23 maal groter is dan dat van CO2. Goed dus om daar wat aan te doen.
Vitens gaat dus helemaal geen CO2-uitstoot reduceren maar CH4 = Methaan afvangen en hergebruiken. Ook heel mooi natuurlijk. Op het grootste drinkwaterproductiebedrijf (25 miljoen m3 drinkwater per jaar) van Noordwest Europa in het Friese Tjerkgaast gaat men methaangas afvangen en opnieuw gebruiken. Door de ligging van het productiebedrijf bevat het grondwater veel methaan. De methode is in samenwerking met Royal Haskoning ontwikkeld.
De innovatieve techniek is gebaseerd op het principe van vacuümontgassing. Samen met advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning heeft Vitens de bestaande techniek verbeterd. Een doorbraak is dat het methaan op een geconcentreerde wijze wordt vrijgemaakt en opgeslagen, waardoor het geschikt is voor hergebruik, bijvoorbeeld als aardgas. De bouw van de installatie, die zo’n 7,9 miljoen euro kost, gaat in het najaar van 2010 van start.
Halverwege 2012 wordt de nieuwe techniek in gebruik genomen. Vanaf dat moment komt jaarlijks slechts 60 ton methaan per jaar in de lucht terecht, in plaats van de huidige 1100 ton. De techniek is vandaag in Barcelona onderscheiden met een belangrijke innovatieprijs van de internationale drinkwatersector: de IWA Project Innovation Award.
Met de toepassing van de nieuwe techniek wordt vanaf 2012 maar liefst 1,1 miljoen kilo methaan afgevangen. Vitens onderzoekt nog hoe het teruggewonnen methaangas ingezet kan worden.
Vitens zegt:
12 mei 2010 om 10:17 | Permalink
Vitens spant zich in om haar bedrijfsvoering steeds meer te verduurzamen. Dit doen we onder meer door de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Het afvangen van methaangas in Friesland zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan deze reductie. Om de impact hiervan op onze totale uitstoot van broeikasgassen aan te geven is dit uitgedrukt in equivalenten van het referentiegas CO2. Dit blijkt echter niet duidelijk uit de kop van het persbericht. Ter verduidelijking is dit in persbericht op onze website nader toegelicht.