google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Great Pacific Garbage Patch: Plastic Soup and Plastic Planet

Geschreven op 7-2-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, Natuur Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

vuilnisbelt-in-de-oceaan.jpgAlweer verontrustend nieuws over afval. We komen er zo langzamerhand in om. Net als bij andere klimaatproblemen komen we heel erg langzaam in actie.

Afval=voedsel of te wel Cradle to Cradle is de voor de hand liggende richting om direct in te slaan.

Wat is er aan de hand? Oceanografen hebben in de Stille Oceaan twee drijvende ‘vuilnisbelten’ gelokaliseerd, elk ter grootte van de Verenigde Staten !!!

De drijvende troep bestaat volgens de wetenschappers voor het grootste deel uit plastic, van voetballen tot kapotte kajaks, legoblokjes en allerlei soorten verpakkingsmateriaal. Het afval wordt min of meer bij elkaar gehouden door zeestromingen. Ze zijn nooit eerder ontdekt omdat ze onzichtbaar zijn op radarbeelden omdat de grootste hoeveelheid afval, een laag van ongeveer 10 meter dik, onder water zit, net als bij een ijsberg. Er zijn stukken plastic aangetroffen die al minstens 50 jaar oud zijn. Plastic vergaat niet, zoals u weet.

Zie ook: The Throwaway Mentality and he 5 Oceanic Gyres - Seabin Project by Pete Ceglinski and Andrew Turton: Cleaning our Oceans One Marina at a Time - TEDxGreatPacificGarbagePatch: Living a Sustainable Life by Ed Begley Jr - The Ocean is Connected to Everything by Dr. Sylvia Earle Trailer Plastic PlanetRecycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating CityThe Plastiki Expedition by David de Rothschild sets SailTackling Our Nature Deficiency Disorder by David deRotschild - The House of Plastic: Prefab Homes made of Plastic GarbageThe Ocean Cleanup: How We Showed the Oceans Could Clean Themselves - Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating CityFrom Oil to Plastic and from Plastic back to Oil: The Magic Box by Akinori Ito - The Corona Save the Beach Hotel in Rome: Made from Trash by German Artist HA Shult - Can We Save Our Oceans from Plastic and Remove the Great Pacific Garbage Patch by CNN Eco Solutions

Ongelofelijk toch, hoe wij mensen onze aarde gebruiken als één grote vuilnisbelt. Maakt niet uit waar, we dumpen alles bij voorkeur op de goedkoopst mogelijke manier. Dumpen in zee is volgens mij helemaal gratis, alhoewel het natuurlijk wel ontzettend illegaal en dom is. Het wordt tijd om het begrip afval uit ons woordenboek te gaan strepen. Dat past ook helemaal niet bij de nieuwe visie Cradle to Cradle, want daar is afval gewoon weer een grondstof.

Het zal mij in het geheel niet verbazen als deze vuilnismassa’s ook nog eens een hele grote invloed op ons klimaat hebben. Welke invloed heeft al dat afval op de zeespiegel stijging, het is tenslotte massa ! ? Welke invloed heeft het op de belangrijke zeestromingen, op El Niño en La Niña, op het hele mondiale eco-systeem ? Hoeveel giftige en kankerverwekkende stoffen zijn er met al die troep in het water terechtgekomen. Zitten die stoffen nog in het water of zijn die opgenomen door vissen? Dezelfde vissen die wij mensen weer eten en zo krijgen we de weggegooide troep weer terug. Wordt hiermee een kringloop gevoed die uiteindelijk een totale vergiftiging van mens en dier op aarde tot gevolg heeft. Voor we dat weten zal er nog heel wat onderzoek nodig zijn.

Of is de oplossing gewoon zo snel mogelijk opruimen die rotzooi voor het nog grotere schade aanricht. Afval is tenslotte voedsel en dat is een kringloop die ik persoonlijk toch wat meer zie zitten.

Zie ook: Plastic Soep by Jesse Goossens - Trailer Plastic Planet - Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City - The Plastiki Expedition by David de Rothschild sets Sail - The House of Plastic: Prefab Homes made of Plastic Garbage - The Ocean Cleanup: How We Showed the Oceans Could Clean Themselves

Tags: , ,

21 Reacties

  1. ingrid Schouten zegt:

    22 augustus 2008 om 12:11 | Permalink

    Hoe kunnen we deze belten uit het milieu verwijderen? Heeft cradle to cradle een oplossing, waardoor het afval opnieuw gebruikt kan worden, zodat het nog iets goeds oplevert? Zijn er universiteiten/oceanografen die zich hier mee bezig houden? Wie voelt zich verantwoordelijk? Welke maatregelen worden genomen om de belten niet nog groter te laten worden?
    Allemaal vragen die na het lezen van dit artikel door mijn hoofd spoken. Ik vind dit uiterst verontrustend. Waar te beginnen met het aanpakken van dit n.m.m. gigantische probleem?

    Gebeurt er al iets concreets?

    Ingrid Schouten

  2. A.Mulder zegt:

    9 september 2008 om 04:51 | Permalink

    Inderdaad Ingrid, ben het helemaal met je eens, hier zou direct actie tegen moeten worden ondernomen, ik vrees alleen met grote vrezen dat de rest van de wereld, liever verder de andere kant op blijft kijken….
    Het leven in de oceanen is net zo afhankelijk van het leven op het droge als andersom, en we zijn inderdaad goed opweg om het allemaal kapot te maken.
    Wat moet ik mijn kinderen straks vertellen als…….

  3. Nico zegt:

    3 januari 2009 om 15:21 | Permalink

    Zie ook http://www.cleanuptheworld.org/en/ en http://www.ikprikmee.nl/

    http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=2539

  4. Karel Vroegop zegt:

    20 april 2009 om 12:51 | Permalink

    Nu ineens weer in het nieuws: ‘Giftige plastic soep bedreigt mens en milieu’

    De miljoenen kilo’s plastic die in de oceanen drijven, bedreigen niet alleen het milieu maar ook de gezondheid van de mens. In het plastic zitten giftige stoffen, zegt Jesse Goossens. Zij schreef het boek Plastic Soep, dat maandag in Leeuwarden wordt gepresenteerd.

    De titel duidt op de enorme berg afval dat vanuit de hele wereld met de stromingen mee naar een plek in de Stille Oceaan is gedreven. Vermoedelijk zijn er meer van dit soort verzamelplekken in de oceanen en zeeën.

    Het probleem is dat plastic niet vergaat. Het breekt af in miniscule stukjes, die onderdeel van het water gaan uitmaken. Uiteindelijk komen die deeltjes in de voedselketen terecht of zakken naar de bodem. Goossens: ,,Niemand kan ze opruimen. Er bestaat geen magneet voor plastic.”

    Het gif raakt daarbij volgens haar steeds geconcentreerder omdat het andere gifstoffen aantrekt. ,,Het kwalijke is dat we er bijna niet omheen kunnen. Het gif zit echt overal in; in babyflesjes, speelgoed, tupperware.”

    Goossens begrijpt niet goed waarom de schadelijke stoffen niet worden vervangen door alternatieven. De markt geeft steeds aan dat dit te duur is, maar uit onderzoek blijkt dat op een goedkopere manier plastic kan worden gemaakt, stelt zij. ,,De productie kost momenteel 1 miljard vaten olie per jaar.”

    ,,Is de consument bereid om meer te betalen voor iets wat beter is voor de omgeving? Zo is onze economie toch georganiseerd: degene met de laagste prijs wint. De consument neemt die beslissing”, zegt Jacques Joosten van directeur Dutch Polymer Institute (DPI) hierover in Plastic Soep. In haar boek laat de auteur diverse mensen, die op de een of andere manier met plastic hebben te maken, aan het woord.

    Minister Jacqueline Cramer (Milieu) liet Goossens weten dat zij in de nabije toekomst twee dingen wil realiseren. ,,Ten eerste - en daar ben ik al hard mee bezig - wil ik dat het plastic afval zo gerecycled wordt, de keten zodanig wordt gesloten, dat er niets meer in zee terecht kan komen. En ten tweede wil ik dat al het afval - niet alleen het plastic afval - dat door boten in zee wordt gedumpt, wordt beperkt.”

    Het meeste afval in de oceaan komt vanaf land daar terecht. Het waait van vuilnisbelten, spoelt uit rioleren. Een vijfde van al het plastic wordt overboord gekieperd, aldus Goossens.

    Bron: @VroegeVogels

  5. Erik van Erne zegt:

    20 april 2009 om 13:15 | Permalink

    @Karel
    Dag Karel hartelijk dank voor deze info. Ik heb er een apart stukje over geschreven: Plastic Soep

    http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=7330

  6. pascal rijskamp zegt:

    15 augustus 2009 om 21:52 | Permalink

    ik weet niet of het de bedoeling is dat ik gewoon mijn reactie plaats.
    maar wat mij verontrust is dat volgens mijn de meerderheid van de mensheid gewoon weg niet van dit probleem op de hoogte is, dat er nu al zoveel afval in zee de boel ligt te vergiftigen. het plastic tijdperk is nog zo jong, als je ziet hoeveel plastic er meer gebruikt word dan 10 a 20 jaar geleden. wat moet de omvang van het probleem wel niet over 10 jaar zijn ? en wat mijn nog meer verontrust is dat er gewoonweg geen manier is om het schoon te maken.

  7. Gregory zegt:

    5 september 2009 om 09:27 | Permalink

    From August 2-21, a group of doctoral students and research volunteers from Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego embarked on an expedition aboard the Scripps research vessel New Horizon exploring the problem of plastic in the North Pacific Gyre.

    This video was produced for Scripps Institution of Oceanography’s FREE, award-winning, explorations e-magazine. See http://seaplexscience.com/ and http://explorations.ucsd.edu/Research_Highlights/2009/Sep_Oct/Seaplex/

  8. Erik van Erne zegt:

    25 september 2009 om 17:20 | Permalink

    Thanks @DerekMarkham for posting the Pacific Garbage Patch Infographic http://post.ly/6FN3

  9. Charles Schuite zegt:

    14 december 2009 om 11:59 | Permalink

    Is dit niet in belangrijke mate veroorzaakt door de mentaliteit die al tientallen jaren bij veel opvarenden van schepen bestaat t.w. donder de troep maar over de reling dan zijn we het kwijt!!
    M.i. moet er een speciaal schip gebouwd worden dat de gigantische troep uit de zee kan opzuigen en in zijn ruimen kan opslaan. Verdere verwerking moet dan op de vaste wal gebeuren. Snelle aktie is zeker nodig!!
    Er moeten ook zware sancties komen op het dumpen van afval in zee!!

  10. Willemijne Molenaar zegt:

    29 januari 2010 om 05:55 | Permalink

    Ik heb veelal dezelfde reactie en vragen die Ingrid al omschrijft. Wie voelt zich verantwoordelijk en waar wordt al concrete actie ondernomen? Ik zou zelf ontzettend graag de handen uit de mouwen steken om dit te helpen op te lossen in plaats van te blijven navelstaren, maar ik weet niet hoe? Ik kan geen boot kopen van WaterWitch of iets dergelijks.
    Ik word ook weer met de neus op de feiten gedrukt dat er een gebrek aan besef is, vooral in ontwikkelingslanden. Alles wordt gewoon op straat gedonderd, dus het probleem zal alleen maar groter worden. De vraag is: wat kunnen wij doen??

  11. Daniël Doornbos zegt:

    31 januari 2011 om 10:36 | Permalink

    Er is veel wat wij kunnen doen als we ons op de oorzaak van het probleem richten. Zorg dat je zelf minder plastic afval produceert, recycle zoveel mogelijk en kies voor duurzame alternatieven als bioplastic. Verder is het ook belangrijk dat mensen zich bewust worden van dit probleem. Uit de hierboven staande filmpjes wordt onder andere duidelijk wat de consequenties voor ONS zijn… en dat is niet om over naar huis te schrijven! Bovendien weroen ze ook een blik op de toekomst. ‘Wat is de situatie over 10 jaar?’, zegt iemand.
    Nogmaals, er is veel wat we kunnen doen. Hoor ook graag van anderen!

  12. Daniël Doornbos zegt:

    31 januari 2011 om 10:40 | Permalink

    Ik ben zelf bezig met het promoten van bioplastics en zoek nog mensen om mij hier mee te helpen. Mijn uiteindelijke doel is om bioplastics dmv een tentoonstelling op een openbare locatie meer onder de aandacht van mensen te brengen en om te zorgen voor informatieboekjes voor bedrijven waarin hun handvaten geboden worden om de overstap naar het gebruik van bioplastics te maken. Er moet nog van alles gedaan worden dus ik hoor graag van mensen die zich ook in een dergelijke missie kunnen vinden. Ook ben ik nieuwsgierig naar andere initiatieven!

  13. Lindy zegt:

    9 februari 2011 om 16:39 | Permalink

    @Daniel: ik denk hierover graag met je mee. Hoe komen we in contact (linkedin?)?

  14. Daniël Doornbos zegt:

    13 februari 2011 om 16:53 | Permalink

    @ Lindy: ja ,dat kan maar het project ligt voorlopig even stil omdat mijn studie mijn aandacht nodig heeft. Ik heb me trouwens vanmorgen aangemeld op Linkedin. Is mijn naam voldoende of heb je ook een mailadres nodig?

  15. Indra Gesink zegt:

    14 februari 2011 om 18:17 | Permalink

    Beste Daniel (en Lindy),
    Je bent zelf al bioplastics aan het promoten? Op welke schaal?
    Met een internationale jeugdorganisatie willen wij ons graag een dag inzetten voor de plastic soep. Ik ben hiervoor momenteel mogelijkheden aan het onderzoeken. Iemand suggesties?

    Indra Gesink

  16. Daniël Doornbos zegt:

    18 februari 2011 om 11:23 | Permalink

    Beste Indra,

    Ik ben op kleine schaal bezig met dit onderwerp en ben op dit moment vooral bezig met het verzamelen van informatie en het benaderen van mensen. Jullie zoeken waarschijnlijk iets met meer actie. Zo niet, dan kan ik je de opzet van mijn ‘werkstuk’ sturen zodat je preciezer kunt zien waar ik mee bezig ben.

    met groet

    Daniël Doornbos

  17. Erik van Erne zegt:

    28 januari 2014 om 08:43 | Permalink

    Plastic Paradise Trailer: The Great Pacific Garbage Patch

    Every single piece of plastic that has ever been created since the 19th century is still somewhere on our planet. So if it never goes away, where does it go? Thousands of miles away from civilization, Midway Atoll is in one of the most remote places on earth. And yet its become ground zero for The Great Pacific Garbage Patch, syphoning plastics from three distant continents. In this independent documentary film, journalist/filmmaker Angela Sun travels on a personal journey of discovery to uncover this mysterious phenomenon. Along the way she meets scientists, researchers, influencers, and volunteers whom shed light on the effects of our rabid plastic consumption and learns the problem is more insidious than we could have ever imagined. Source: Plastic Paradise

  18. Surendra Mohnot zegt:

    29 januari 2014 om 02:35 | Permalink

    The plastic waste generated by us gets accumulated in such a way - horrible! We have to do something before it engulfs our entire planet. Reduce-Reuse-Recycle : this is the mantra.

  19. Bill zegt:

    25 juli 2017 om 13:25 | Permalink

    Another Huge Plastic Garbage Patch Found in The South Pacific Ocean Bigger than Texas

    There’s a second garbage patch of plastic out in the Pacific Ocean, which may cover as much as 2.6 million square kilometres (a million square miles), or 1.5 times the size of Texas.

    Like the patch of floating debris in the North Pacific, this one in the South Pacific has been formed by a swirling mix of currents and winds called a gyre, concentrating plastic waste into one area.

  20. Erik van Erne zegt:

    27 juli 2017 om 13:31 | Permalink

    Humans have created 6.3 billion tonnes of plastic waste in just over 60 years

  21. Erik van Erne zegt:

    27 augustus 2017 om 16:05 | Permalink

    Fish are accidentally eating plastic because they think it´s food

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..