google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Pirelli-Calender 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013: The Pirelli Calender 50th Anniversary – Cal 2014

Geschreven op 23-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Greenwashing, Klimaat, Oud & Nieuw Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

21 november 2013: Published for the first time in 1964, the Pirelli Calendar is celebrating its 50th anniversary in Milan with a series of initiatives and a special evening event for guests, journalists and collectors from all over the world, in Pirelli’s contemporary art venue, HangarBicocca.

Pirelli is organising a host of initiatives to celebrate the anniversary. In June a special shoot was arranged in New York with star photographers Peter Lindbergh and Patrick Demarchelier (the former shot the calendars for 1996 and 2002, the latter those of 2005 and 2008) and a cast of models who encapsulate the look of the most recent Calendars: Alessandra Ambrosio, Helena Christensen, Isabeli Fontana, Miranda Kerr, Karolina Kurkova and Alek Wek.

To coincide with the traditional gala event, which will play host to around 800 guests, today sees the opening of a retrospective exhibition in Pirelli’s ‘HangarBicocca’ venue in Milan. The exhibition, which will be open to guests at the event, and then to the public on 23 and 24 November 2013, is a chance to explore 50 years of “The Cal”, in more than 160 images by more than 30 photographers who have worked on the Calendar over the years. By Helmut Newton by Fashion Channel


1 december 2012: Het is zo ver: de nieuwe Pirelli-kalender voor 2013 is uit en is in Rio de Janeiro gepresenteerd. Deze editie van ‘The Cal’  is gemaakt door fotograaf Steve McCurry die vooral veel nadruk heeft gelegd op het landschap, de economie en cultuur van Brazilië.

De kalender bestaat uit 34 foto’s waarop elf modellen, actrices en zangeressen poseren; Petra Nemkova, Kyleigh Kuhn, Elisa Sednaoui, Karlie Kloss, Marisa Monte, Sonia Braga, Summer Rayne Oakes, Hanaa Ben Abdesslem, Liya Kebede, Isabeli Fontana.

What happens when an esteemed photojournalist shoots the most famous pinup calendar in the world? This film shows how Steve McCurry put his own twist on old story. By photographing models with causes, those who commit themselves to worthwhile charities, Steve manages to make his Pirelli Calendar more than just beauty shots. Filmed on location in Rio, this backstage documentary captures a master at work, beauty in action and a city that is so much more than a backdrop.

9 december 2011: Zo, daar is ie weer. De Pirelli-kalender 2012 is gebaseerd op natural beauty en ik moet het eerlijk toegeven: dat is aardig gelukt. Fotograaf Mario Sorrenti zette op Corsica een hele rits mooie modellen op de foto met een forse en fraaie Nederlands bijdrage van Saskia de Brauw en Lara Stone.

In de Pirelli-cal 2012 zien we Kate Moss, Lara Stone, Malgosia Bela, Joan Smalls, Saskia de Brauw, Milla Jovovich, Guinevere Van Seenus, Isabeli Fontana, Rinko Kikuchi, Margareth Mad.

Toch weer mooi om te zien hoe mooi de natuur eigenlijk is, zeker als daar een groot aantal mooie dames in gaan poseren.

9 december 2010: Zo, daar is ie weer. De Pirelli-kalender 2011 gebaseerd op de Griekse mythologie. Dit keer met foto’s van niemand minder dan Karl Lagerfeld met vele modellen waaronder de Nederlandse Lara Stone als Aphrodite, de godin van de liefde in de Griekse mythologie en actrice Julianne Moore deed zich voor als godin Hera.

Voor de nieuwste Pirelli-kalender met de fraaie naam Mythology gingen vijftien dames en vijf heren uit de kleren voor een foto als één van de Goden uit het oude Rome en Griekenland.

De Pirelli-kalender is dit jaar helemaal in zwart-wit uitgevoerd. Mode-ontwerper Karl Lagerfeld schoot zelf alle foto’s. Bekendste persoon op de Pirelli-kalender 2011 is ongetwijfeld de 50-jarige, de oudste vrouw die ooit voor de Pirelli-kalender poseerde. Ze werd als Hera (Zeus’ vrouw) gefotografeerd en draagt alleen een schild voor haar borsten.

Verder komen we op de Pirelli-kalender 2011 Daria Werbowy tegen als Artemis, Elisa Sednaoui als Flora, Erin Wasson als Ajax, Iris Strubegger als Athena, Baptiste Giabiconi als Apollo.

19 november 2009: Zo, hét moment voor menig kalenderliefhebber is zeer nabij. In Londen is vandaag de Pirelli-kalender 2010 gepresenteerd, met foto’s van de Amerikaanse fotograaf en enfant terrible Terry Richardson. De dertig foto’s die voor ‘The Cal’ zijn gebruikt laten een terugkeer zien naar speelse, pure erotiek.

De foto’s zijn geschoten in Brazilië en worden gesierd door elf modellen, waaronder de Nederlandse Marloes Horst. De andere modellen zijn Catherine McNeil, Abbey Lee Kershaw en Miranda Kerr uit Australië, Eniko Mihalik uit Hongarije, Lily Cole, Daisy Lowe en Rosie Huntington-Whiteley uit Groot-Brittannië, Georgina Stojilijkovic uit Servië en Gracie Carvalho en Ana Beatriz Barros uit Brazilië.

Opvallend aan de foto’s van Richardson is dat hij zijn modellen zo natuurlijk mogelijk portretteert. Als hij al stereotypen gebruikt, is dat juist om die stereotypen te ontmaskeren. Wat overblijft, is de vrouw die zich louter in ironie hult. De kalender van Richardson betekent een terugkeer naar de natuurlijke, authentieke atmosfeer en beelden uit de jaren zestig en zeventig. ‘The Cal’ is daarmee een duidelijke homage aan de oorsprong van de Pirelli-kalender, aan de eerste edities van Robert Freeman (1964), Brian Duffy (1965) en Harry Peccinotti (1968 en 1969).

Terry Richardson heeft net als zijn illustere voorgangers gekozen voor een eenvoudige vorm van fotografie, zonder retouchering, waar het naturel de voorkeur krijgt boven techniek. Zodoende wordt de hedendaagse modewereld ontdaan van haar kunstmatige excessen om de echte vrouw naar voren te halen. Zelf zegt Richardson over zijn manier van werken: “Mijn techniek is de afwezigheid van techniek: de lens is mijn oog, mijn charisma, mijn kans om momenten van waarheid, wat dat ook moge zijn, te grijpen. De invalshoek, het gebruik van kleur, licht, decor, dat zijn altijd de essentiële aspecten van mijn fotografische werk geweest.”

De Pirelli kalender van 2010 wordt door Francesco Negri Arnoldi, oud-professor in de kunstgeschiedenis van de Universiteit van Salento in Lecce en de Universiteit Tor Vergata in Rome, ‘pop’ genoemd. Hij definieert de kalender als “totaal nieuw in zijn terugkeer naar het verleden, absoluut origineel in haar consolidatie van de traditie en in staat om de charme van de natuurlijke vrouwelijkheid opnieuw te ontdekken.”

De Nederlandse Marloes Horst maakte haar debuut als mannequin tijdens de presentatie van de lentecollectie van Prada in 2009. Ook is ze te zien in de huidige reclamecampagne van Valentino’s nieuwste geur, Rock ‘n Dreams. Marloes Horst was ook te zien in internationaal vermaarde modemagazines, waaronder Dazed & Confused, Russian Vogue, Vogue Hommes International, Numéro Tokyo, Muse, French Revue de Modes, de Britse Elle, Exit, Deutsch en Flair. In haar nog korte carrière heeft ze al met vele beroemde fotografen samengewerkt, waaronder behalve Terry Richardson ook Glen Luchford, David Slijper, Ben Hassett, Alex Cayley, Terry Le Goues, KT Auleta, Walter Chin, Vanina Sorrenti, Chad Pitman en Dan Martensen. Marloes Horst woont in Manhattan’s East Village in New York, is een fervent ijshockeyfan en houdt van dansen.

23 november 2008: De Pirelli-kalender van 2009 is gepresenteerd tijdens de wereldpremière in het historische treindepot Het Station in Berlijn. De 36e ‘Cal’ is gefotografeerd door Peter Beard in Botswana, één van de schaarse plekken in Afrika die nog wild en onbeschadigd zijn, vrij van de vernielingen van oorlogen en met de hoogste concentratie van wilde dieren.

Onder de zeven modellen die voor de lens van Beard verschenen, zijn twee Nederlandsen: Lara Stone en Rianne ten Haken. Verder figureren in de kalender Daria Werbowy uit Canada, Emanuela de Paula, Isabeli Fontana uit Brazilië (voor wie het de derde ‘Cal’ wordt, red.), Malgosia Bela uit Polen en uit Italië Mariacarla Boscono (die ook al verscheen in de editie van 2003 van Bruce Weber en in de kalender van Nick Knight uit 2004).

Tijdens het fotograferen en produceren van Dé Pirelli-kalender zijn een aantal maatregelen genomen om de impact op het milieu te minimaliseren. Om aan te sluiten bij Peter Beards boodschap zijn de Pirelli-kalender en de galapresentatie ervan klimaatneutraal.

Pirelli zal bijdragen aan de creatie en bescherming van een bebost gebied in Costa Rica, dat in staat is om dezelfde hoeveelheid CO2 te absorberen die is geproduceerd tijdens de productie en presentatie van de kalender. Daarbij wordt de kalender geprint op natuurlijk, loodvrij papier.

Fantastisch toch hoe het milieu hier weer wordt gespaard.

Zie ook: Verjaardagskalender Energiebesparing en Bestel gratis uw energiebespaar kalender voor 2009

5 Reacties

 1. Walter zegt:

  5 mei 2009 om 22:44 | Permalink

  Fantastisch hoe het milieu wordt gespaard!! zal wel. De rubberindustrie met haar Heveaplantages is bijzonder nefast in tropische gebieden. Arbeiders hebben er een ellendig bestaan.
  En wat er interessant is aan foto’s van naakte vrouwen in een natuurreservaat ontgaat mij volkomen. Boodschap??? Commercie en propaganda inspelend op het machismo van het primatenbrein.

 2. JW zegt:

  12 november 2009 om 14:58 | Permalink

  Mooi gesproken Walter…maar je snapt er echt niks van.

 3. 2H2H zegt:

  20 augustus 2010 om 08:58 | Permalink

  ja Walter! lul niet man! fijn materiaal wat op die kalender staat

 4. HB4HG zegt:

  3 april 2011 om 17:59 | Permalink

  Zo is dat Walter. De kerken staan ook vol met dingen die niets natuurlijks hebben. Maar de Pirelli daarentegen…

 5. Fredje zegt:

  25 november 2013 om 11:40 | Permalink

  Ook een hele mooie kalender: Calendar Lindner 2014 by Peter Falencik

  Sexy, controversial, unusual, the most famous Polish calendar in the world, Polish pirelli, beautiful models, fantastic scenery, and all the 12 pages of the most recent calendar Lindner 2014 made by Peter Falencik.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..