google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Klimaattop Noord Nederland 2019: Van Fossiele Energie naar Duurzame Energie

Geschreven op 29-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

31 oktober 2019: In de ruwe ambiance van de Oude Suikerfabriek zijn vandaag tijdens de tweede Klimaattop Noord-Nederland nieuwe afspraken -green deals- getekend.

Ruim 1.300 deelnemers –ondernemers, wetenschappers, onderwijsinstellingen, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties- bezochten de top om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Daarmee werden alle verwachtingen overtroffen. Partijen weten elkaar steeds beter te vinden en maken meters in de energietransitie.

Vandaag werden 8 nieuwe afspraken ondertekend. In 2017 waren het er 20. ‘Dat is de fase waar we in zitten, de doorlooptijd van plan naar project is nu sneller, ook omdat de partijen elkaar steeds beter en sneller weten te vinden. Bovendien worden er wekelijks nieuwe afspraken en projecten opgestart, de afspraken van vandaag zijn slechts een kleine weerslag van wat er momenteel gebeurt,’ aldus de provinciale bestuurders. De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zijn, met kennis- en netwerkorganisatie New Energy Coalition, de drijvende kracht achter het evenement.

De nieuwe afspraken die vandaag tijdens de Klimaattop Noord NL werden gepresenteerd:
. productie duurzame kerosine – door SkyNRG en Nouryon
. emissievrije mouterij – door Holland Malt, RWE en Groningen Seaports
. waterstof voor walstroom, mobiele stroomvoorziening in zeehavens – door Recoy, ECN/TNO, Groningen Seaports, Port of Den Helder, Eekels, New Energy Coalition, Nedstack, Bredenoord
. SinneWetterstof Oosterwolde – door Alliander, Groenleven, Gemeente Ooststellingwerf, Ecomunitypark Oosterwolde, Holthausengroep, New Energy Coalition
. IVN Jongeren Klimaattop 2020-2024 – door IVN Noord , Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Wetterskip Fryslân, Gemeente Hoogeveen, Gemeente Noardeast-Fryslân, Gemeente Groningen, Vereniging Circulair Fryslân, SKSG Kinderopvang, Spark the Movement, RSG Wolfsbos Hoogeveen, Dockinga College Dokkum, Praedinius Gymnasium Groningen
. Groen licht voor Groningen Werkt Slim!, duurzaamheidsplatform voor ondernemers in de provincie Groningen – door Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Bedrijvenverenigingen West, Zuidoost, Noordoost, Groningen City Club
. Aanbod elektrische deelauto’s via MobiNoord – door Coöperatie Mobiliteit VanOns, Mobi Nederland, MobyOne, Mijn Domein Deelauto
. Zon Op Alle Daken: samen zonnestroom uit eigen buurt – door ZOAD, Energie VanOn, De Groenste Buurt, Provincie Groningen
. Samenwerking pilot waterstoftrein – door Provincie Groningen, Arriva, Prorail, Alstom, ENGIE

13 juni 2019: Op donderdag 31 oktober 2019 vindt de tweede editie van de Klimaattop Noord-Nederland plaats, deze keer in de Oude Suikerfabriek in Groningen. Na een succesvolle eerste top in 2017 met 1200 deelnemers en bezoekers zijn er verdere afspraken gerealiseerd en nieuwe duurzame initiatieven geboren.

De provincies Drenthe, Groningen en Fryslân namen in 2017 het initiatief voor de Klimaattop Noord NL. Samen met New Energy Coalition creëerden ze daarmee een platform voor bedrijven, beleidsmakers, innovators en andere belanghebbenden in de regio die betrokken zijn bij de energietransitie.

Op de Klimaattop Noord NL worden de laatste ontwikkelingen getoond, afspraken gemaakt en verbonden gesmeed om als regio blijvend voorop te gaan in de energietransitie. Deelnemers en bezoekers kunnen een programma boordevol afspraken, showcases en innovaties verwachten. Op dit moment is als een van de hoofdsprekers Diederik Samsom vastgelegd, de presentatie zal in handen zijn van Harm Edens en Marijke Roskam.

Wilt u een inhoudelijke bijdrage leveren aan de programmering van de Klimaattop Noord-Nederland 2019? Bedrijven en organisaties kunnen een afspraak, interactieve sessie of showcase-stand indienen. De deadline voor het indienen van uw initiatief is zondag 7 juli 2019. De organisatie maakt vervolgens een selectie van de initiatieven die een plek krijgen op de Klimaattop Noord-Nederland 2019. U ontvangt per e-mail bericht of uw initiatief al dan niet is geselecteerd.

10 november 2017: Niet praten maar doen. Dat is de centrale boodschap van de Klimaattop Noord-Nederland die plaatsvond in de Energy Academy in Groningen.

Op de top zijn 20 afspraken ondertekend die leiden tot minder CO2-uitstoot. Er wordt gestart met een landelijk opleidingsprogramma om installateurs op te leiden in de nieuwste, duurzame energietechniek en verkent Rijkswaterstaat samen met lokale overheden en marktpartijen de A37 voor het plaatsen van zonnepanelen over veertig kilometer van Hoogeveen naar Emmen.

Ook is er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend over grootschalige elektrolyse in de chemische sector en hebben Arriva en Stadler een afspraak ondertekend over het ombouwen van de huidige treinen naar toestellen met een batterij, zodat ze in de nabije toekomst hybride zijn.

9 november 2017: Zo’n 1200 onderzoekers, studenten en vertegenwoordigers van bedrijven zijn donderdag 9 november op de Noordelijke Klimaattop in het gebouw van de Energy Academy in Groningen. Ongeveer 200 pioniers, ondernemers, onderwijsinstellingen en plannenmakers uit Drenthe, Friesland en Groningen laten daar innovaties zien over vermindering van CO2-uitstoot, de overgang van fossiele energie naar duurzame energie (energietransitie) en het klimaat.

De Noordelijke Klimaattop moet ertoe leiden dat de invoering van groene en duurzame energie wordt versneld. Het doel van de top is om bij te dragen aan de klimaatafspraken van Parijs om in 2050 energieneutraal te zijn en om concrete afspraken te maken met en tussen bedrijven, overheden en andere organisaties over het terugdringen van CO2-uitstoot.

6 oktober 2017: Mooi hoor. Er hebben zich al meer dan 200 initiatieven aangemeld voor de Klimaattop Noord Nederland 2017 die op 9 november plaatsvindt in en rondom het Energy Academy Europe gebouw in Groningen.

Het onderwerp klimaat leeft in Noord-Nederland. De initiatieven komen van organisaties als Arriva en de Gasunie tot zorgkoepels, gemeenten en ondernemers uit het mkb.

Naast workshops, gastcolleges en ondertekensessies komen onder meer klimaatgezant Marcel Beukeboom, klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom en waterstofgoeroe Ad van Wijk een inspirerend verhaal vertellen. De dag wordt aan elkaar gesproken door Brecht van Hulten, bekend van het consumentenprogramma Kassa en andere nieuwsprogramma’s.

Andere sprekers op de Klimaattop Noord NL zijn onder andere Willem Straatsma, directeur van Friesland Campina, Patrick van der Meulen van Enie die een opleiding heeft gevolgd bij het Climate Reality Project van Al Gore, Onno Dwars van Ballast Nedam en geven Carina Wiekens, Peter van Kampen en Wander Jager een college over gedrag.

29 juni 2017: De drie Noordelijke provincies Fryslân, Groningen en Drenthe organiseren op donderdag 9 november 2017 de Noordelijke Klimaattop. Deze klimaattop is een vervolg op de Nationale Klimaattop die in 2016 is georganiseerd in Rotterdam. Tijdens de Klimaattop Noord NL 2017 zijn innovaties te zien over vermindering van CO2-uitstoot, de overgang van fossiele energie naar duurzame energie (energietransitie) en het klimaat.

Het doel van de Klimaattop Noord NL is om bij te dragen aan de klimaatafspraken van Parijs. Net als op de Nationale Klimaattop gebeurt dit door concrete afspraken te maken met en tussen bedrijven, overheden en andere organisaties over het terugdringen van CO2-uitstoot. Deze afspraken worden ter plekke ondertekend en na een half jaar teruggekoppeld aan het projectteam van de drie provincies.

Daarnaast zullen innovaties uit Noord-Nederland op de top worden getoond. Thema’s op de Klimaattop Noord NL zijn: duurzaam produceren, energiebesparing in de industrie, slim besparen in de gebouwde omgeving, balanceren en aangrenzende thema’s, zoals landbouw en verkeer en vervoer. Bedrijven kunnen zo aandacht krijgen voor hun innovaties en tegelijk samen inspiratie opdoen voor de uitdagingen van de toekomst. Het exacte programma wordt later bekend gemaakt.

In Groningen, Fryslân en Drenthe willen men écht werk maken van de energietransitie. Niet blijven mijmeren over een betere toekomst voor de volgende generatie, maar actie! Werken aan concrete plannen die bijdragen aan klimaatneutraliteit in 2050. Daarom wordt op 9 november 2017 de Klimaattop Noord NL, in het Energy Academy gebouw in Groningen georganiseerd. Wat u kunt verwachten? Een dag waarop we samen met bedrijven, overheden en instellingen uit de drie noordelijke provincies zelf de regie pakken, concrete afspraken maken, elkaar inspireren en de regio als koploper op de kaart te zetten.

Thema’s die aan bod komen: slim duurzaam produceren, slim besparen in de gebouwde omgeving, slim besparen in de industrie, slim balanceren en nog veel meer… De inschrijving voor de Klimaattop Noord NL 2017 start in september

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  8 november 2017 om 14:14 | Permalink

  Demonstratie Zelfrijdend Voertuig Tijdens Klimaattop

  Het zelfrijdend voertuig, dat van juni tot half oktober in de Eemshaven getest werd, is donderdag 8 november te zien tijdens de Klimaattop Noord-Nederland bij Energy Academy Europe. Tussen 11.00 en 15.00 uur presenteren de drie noordelijke provincies hun plannen met zelfrijdend vervoer.

  De afgelopen maanden is het voertuig op een afgesloten terrein in de Eemshaven voorbereid op het herkennen van obstakels en objecten op de weg. Daarna zijn er een aantal tests uitgevoerd in de bebouwde kom van Loppersum. Op een testterrein op de Zernike Campus in de stad Groningen wordt het zelfrijdende voertuig voorbereid op het rijden met behulp van 5G-techniek. Noord-Nederland is de eerste regio in Nederland waar gebruik wordt gemaakt van 5G. Uiteindelijk worden in Loppersum ook tests uitgevoerd met het busje in combinatie met 5G-techniek. Hierbij wordt samengewerkt met KPN, Huawei en Horus View & Explore uit Bedum.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..