Klimaatkaravaan, Klimaatdebat en de Klimaatgemeente
Geschreven op 6-10-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatUpdate 3 maart 2010: De gemeente Tilburg is de klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland volgens De Provinciale Milieufederaties en COS Nederland.
De Brabantse gemeente wordt op de voet gevolgd door Alphen aan den Rijn en Teylingen, die met hun aanpak van het klimaatprobleem als beste middelgrote en kleine gemeente scoren.
De milieufederaties en het COS hebben het klimaat- en energiebeleid van 167 Nederlandse gemeenten tegen het licht gehouden. Tilburg komt als de beste uit de bus omdat ze een actueel klimaatbeleidsplan heeft, investeert in oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen en het gebruik van duurzame energie en energiebesparing bij bedrijven en burgers te stimuleren. Ook scoort de gemeente goed vanwege haar ambitie om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te realiseren zet de gemeente onder andere een speciaal klimaat- en energieteam van ambtenaren in.
6 oktober 2009: Van 10 oktober tot mei 2010 trekken de Klimaatkaravaan door Nederland om aandacht te vragen voor een beter klimaat. Met burgers, gemeenten en bedrijven gaan de Klimaatkaravaan op zoek naar kansen om lokaal - in eigen buurt, dorp of stad - het klimaatprobleem aan te pakken.
De Klimaatkaravaan is een initiatief van de Provinciale Milieufederaties die in de eerste plaats willen doen door debatten te organiseren. Elke maand in een andere regio. Met inspirerende voorbeelden en oplossingen. Dat wij hier kunnen bijdragen aan een beter klimaat laten de Klimaatkanjers zien die bij elk debat in het zonnetje worden gezet. Een Klimaatkanjer is een Nederlandse burger die een inspirerende klimaatactie op touw heeft gezet. Op 10 oktober gaat de Klimaatkaravaan feestelijk van start in Haarlem. Donderdag 15 oktober is de Klimaatkaravaan te vinden bij de Lichtfabriek in Haarlem. Daar wordt vanaf 13.00 uur het debat “De energiecooperatie brengt regie over eigen energie” gehouden.
U komt de Klimaatkaravaan ook tegen op straat, voorafgaand aan elk debat in het centrum van de gemeente waar het debat plaatsvindt. U wordt uitgenodigd uit om een videoboodschap in te spreken of om met uw klimaatwens op de foto te gaan. Deze klimaatwens wordt op 26 november aangeboden aan minister Jacqueline Cramer, die dan de Klimaattop in Kopenhagen zal bezoeken met de Beat the Heat Express.
Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 wordt in samenwerking met COS Nederland een benchmark van het gemeentelijke klimaatbeleid gepresenteerd. De winnaar wordt uitgeroepen tot klimaatgemeente van het jaar. Ná de verkiezingen worden een groot aantal kersverse gemeentelijke collegeakkoorden beoordeeld op het klimaatbeleid. Zo willen de Provinciale Milieufederaties gemeenten stimuleren om in actie te komen voor een beter klimaat.
Wie wordt de Klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland? De Provinciale Milieufederaties hebben met behulp van de lokale duurzaamheidsmeter het klimaat- en energiebeleid van Nederlandse gemeenten tegen het licht gehouden. Op 1 maart 2010 in Den Bosch wordt bekend gemaakt welke gemeente zich “de Klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland” mag noemen. In elke provincie zijn drie gemeenten in de race voor deze titel. De genomineerde gemeenten (PDF).
Tijdens het grote slotdebat van de Klimaatkaravaan in mei 2010 wordt het resultaat gepresenteerd, samen met de voornaamste conclusies uit de debattenreeks.
bert hamann zegt:
14 oktober 2009 om 21:46 | Permalink
L.S.
Ik heb getracht het programma van donderdag in Haarlem te down loaden,het is mij niet gelukt.
Ook een mail aan jullie organisatie heeft geen response opgeleverd.
Ik heb mijn vertrouwen in jullie organisatie daardoor verloren
Hoogachtend,
Bert Hamann,
Voorzitter Vereniging van ZonneKracht Centrales
Erik van Erne zegt:
15 oktober 2009 om 06:00 | Permalink
@bert,
Tja, jullie organisatie is ietwat vaag. Neem aan dat u het over de organisator heeft. Het programma downloaden lukt inderdaad niet.
IK zal even contact opnemen met de Provinciale Milieufederaties om te kijken of men dat kan herstellen. Vandaag, donderdag 15 oktober, is de Klimaatkaravaan te vinden bij de Lichtfabriek in Haarlem. Daar wordt vanaf 13.00 uur het debat “De energiecooperatie brengt regie over eigen energie” gehouden.
Heb nog wel een radioverslag van RTV Noord-Holland gevonden:
http://www.rtvnh.nl/player.php?stream=ItemRadio&item=43911
Erik van Erne zegt:
15 oktober 2009 om 11:21 | Permalink
@bert
Zojuist even gecheckt: downloaden van het programma werkt nu.
Karel Vroegop zegt:
29 november 2009 om 15:13 | Permalink
Duizenden klimaatwensen voor minister Jacqueline Cramer
“Niet praten, maar doen. Ga aan de slag voor een beter klimaat, nu. Laat Nederland voorop lopen bij de aanpak van het klimaatvraagstuk.” Deze en duizenden andere klimaatwensen kreeg minister Cramer van Milieu gisteren in Den Haag mee voor haar bezoek aan de komende internationale klimaattop. In Kopenhagen gaat ze onderhandelen met wereld¬leiders over een nieuw, wereldwijd klimaatverdrag. De klimaatwensen zijn verzameld door de Provinciale Milieufederaties.
Minister Cramer ontving uit handen van Ineke Swart uit Groningen een koffertje, met de klimaatwensen van ruim tweeduizend bezorgde Nederlanders. Zij roepen haar op om zich in Kopenhagen in te zetten voor een ambitieus plan van aanpak. Daarin moeten harde afspraken komen om de uitstoot van broeikas¬gassen in rijke landen terug te dringen, de gevolgen van klimaatverandering in de ontwikkelingslanden tegen te gaan en de kap van regenwouden te stoppen.
“De klimaatcrisis is minstens zo urgent als de kredietcrisis; besteed er dan ook minstens zoveel tijd, energie en geld aan”, luidt de kern van de boodschap. “Investeer in het klimaat als een antwoord op de economische crisis. Zie het als een kans om de economie een impuls te geven.”
Talloze ideeën
De inzenders van de klimaatboodschappen hebben talloze ideeën over hoe Nederland de klimaatcrisis kan bestrijden. “Geef subsidie op zonnepanelen naar Duits model”, luidt een wens. Andere suggesties zijn:
beloon het gebruik van groene stroom en duurzame producten
dring het energieverbruik bij bedrijven, instellingen en particulieren terug door ‘s nachts (openbare) verlichting te doven
minder vaak een lapje vlees op het bord
de energieprijs verhogen via een carbontax
recycling voor huishoudens gemakkelijk maken
invoeren van grijswatersysteem in alle huizen voor WC en wasmachine
alle ministeries geven het goede voorbeeld door in 2015 energieneutraal te zijn
gratis openbaar vervoer voor mensen zonder auto
subsidie op elektrische auto’s en elektrisch rijden
pas het principe van “vervuiler betaalt” toe
hef een zwaardere belasting op het gebruik van fossiele energie
wie wil vliegen betaalt zelf de rekening.
De klimaatwensen zijn verzameld door de Provinciale Milieufederaties. Zij reizen tot medio 2010 door het land met de Klimaatkaravaan. Samen met burgers, bedrijven en overheden gaan ze op zoek naar manieren om op lokaal niveau – in eigen stad, dorp of wijk – bij te dragen aan een beter klimaat.