Dé Klimaatbosjes Van Nederland
Geschreven op 24-2-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Educatie, Klimaat, NatuurKlimaatbosjes bestaan uit minimaal drie walnotenbomen in een driehoeksvorm en zijn bedoeld als een symbool voor de grote compensatiebossen Elk klimaatbosje wordt gevormd door walnotenbomen. De keuze voor deze soort is bewust gemaakt. Het is een echte gebruiksboom die de benodigde aandacht trekt.
Door samen met kinderen walnoten te gaan rapen, kan het verhaal achter de klimaatbosjes bovendien op een aansprekende manier aan de nieuwe generatie worden doorgegeven. Een ander voordeel van de walnotenboom is de duurzaamheid. Van het harde, waardevolle hout worden vaak meubelstukken gemaakt. Zo blijft de CO2 ook ná de kap gebonden.
De walnotenboom komt oorspronkelijk uit Azië. De Grieken en Romeinen brachten de soort twee- tot drieduizend jaar geleden naar Europa, dus de ‘exoot’ is in Nederland allang geen vreemde meer. Walnotenbomen passen zowel in landelijk als stedelijk gebied. Bovendien hebben ze weinig onderhoud nodig, zodat ook partijen zónder groene vingers de bosjes prima kunnen beheren.
Er zijn op dit moment al 425 klimaatbosjes aangepland in Nederland. Maandag 25 februari komen er weer een aantal bij in Zeeland. Ook in Flevoland wordt een Klimaatbos aangepland in het kader van de actie Maak je hart groen !
Frida zegt:
16 maart 2010 om 09:47 | Permalink
Meer bos in Nederland
Nederland wordt steeds bosrijker. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind 2006 bestond ruim 10 procent van Nederland, 3447 vierkante kilometer, uit bos. Dit is ongeveer even groot als de provincie Friesland.