Anders Bekeken

Frisian Solar Challenge 2012: Inschrijving Geopend Voor World Cup for Solar Powered Boats

Geschreven op 25-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie, Energie en Besparing, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Dong Solar ChallengeUpdate 2 mei 2011: De inschrijving voor de vierde editie van de Frisian Solar Challenge is geopend. De organisatie verwacht zo’n 60 deelnemers uit binnen- en buitenland.

Door aangepaste technische regels verwacht de organisatie ook dat het niveau van alle deelnemers omhoog gaat in deze ‘World Cup for Solar Powered Boats’. De Dong Solar Challenge, zoals de race nu wordt genoemd, gaat in Friesland plaatsvinden van zondag 8 tot en met zaterdag 14 juli 2012.

Deelname kan echter niet zomaar; alle teams moeten naar de race toe in negen stappen voldoen aan technische- en ontwerpeisen. Ook moet op de eerste dag van het evenement, tijdens de proloog in Leeuwarden, een gemiddelde minimumsnelheid behaald worden. Nieuw is de invoering van een vaartest. Schippers moeten hun stuurmanskunst bewijzen én de wendbaarheid van het ontwerp testen. Bron: DSC

Zie ook: De Zeeuwse Zonnebootrace: Dutch Open Solarboat Challenge (DOSC) 2011

frisian-solar-challenge.bmp11 juli 2010: Na een week van varen, sleutelen, teleurstellingen en vreugde zit de DONG Energy Frisian Solar Challenge 2010 er op. De winnaars zijn bekend en prijzen uitgereikt. In de verschillende klassen is het tot het eind spannend geweest. Maar er zijn nog vier andere prijzen te winnen. De Energietransitie Creative Idea prize, de pechprijs, aanmoedigingsprijs en Fair play prijs.

Grote winnaar van de Dong Energy Frisian Solar Challenge is het team van Private Energy Solarboatteam (T83) uit Leeuwarden in een tijd van 11.26’.32”. Winnaar in de Challenge A is Team Sunrise (A03) uit Terneuzen 16.06’.40” en in de Challenge B is dat het Poolse team met Energa Solar II (B55) 19.25’.08”.

Gelukkige winnaar van de Fair play prijs is Jappie Baayma, van FSC De Wilgen(A02). Hij  is door diverse teams genomineerd vanwege een belangeloze en tomeloze inzet om niet alleen zijn eigen maar ook andere boten aan de gang te krijgen. De Pechprijs gaat naar de Braziliaanse delegatie die met drie boten (A13- Catalao, A24-Copacabana, A09-Ipanema) mee voeren in deze zonnebootrace. De wedstrijdweek begon voor hen al slecht toen de boten bij de douane werden vastgehouden. Daarna werden zij geteisterd door technische problemen.

Aan het team van de gemeente Leeuwarden met de Swette Switter(A17 wordt de aanmoedigingsprijs (Incentive prize) toegekend. Medewerkers van de technische dienst van de gemeente Leeuwarden hielpen voor de race van 2008. Zo leerden zij het ‘solar gevoel’ kennen. Op de zolder van het pand van de technische dienst zijn ze maanden bezig geweest met de bouw van hun boot. Juist dit enthousiasme is reden voor de wedstrijd organisatie om de aanmoedigingsprijs toe te kennen aan de Swette Switter.

De ‘Energietransitie’ Creative Idea prize is woensdag 8 juli uitgereikt door minister Tineke Huizenga aan het Andela Solar Team(T89).  De Technische Commissie bepaalde dat dit team in de Top-klasse de prijs verdient  omdat dit team erin geslaagd is om zowel een lage weerstand te bereiken, gecombineerd met een zeer lichte constructie. ‘Ook heeft Andela als eerste team laten zien welke snelheidswinst te behalen is door het gebruik van draagvleugels’, aldus Joris Melkert, voorzitter van de Technische Commissie.

10 juli 2010: Alle teams met uitzondering van de drie Braziliaanse teams die gister zijn uitgevallen verschijnen vandaag aan de start voor de laatste etappe van de Frisian Solar Challenge. Vandaag zal in zowel de Top-klasse als de Challenge A worden bepaald wie de winnaar wordt van de Friese zonnebootrace, spanning alom! In Dokkum is om 11.00 uur het startschot gegeven waarna de deelnemers onderweg zijn naar recreatiegebied De Grote Wielen. Hier is om 15.00 uur een herstart waarna de deelnemers richting de finish in de Prinsentuin zullen vertrekken. Verwacht wordt dat de eersten daar al vrij snel aankomen.

 

31 mei 2010: De Frisian Solar Challenge (FSC) is na twee edities uitgegroeid tot het grootste duurzame evenement in Nederland. De race met voornamelijk jonge deelnemers uit de hele wereld voert langs de traditionele Elfstedenroute.

De Frisian Solar Challenge wordt elke twee jaar gehouden, de eerstvolgende editie is in 2010. Het evenement begint dan op zondag 4 juli met een attractieve testvaart in de grachten van start en finishplek Leeuwarden. Vervolgens varen de zonneboten in zes dagen langs de Friese elf Steden. De wedstrijd wordt gevaren in drie klassen: een Topklasse en twee Challenge-klasses voor één en tweepersoonsboten. Finish op zaterdag 10 juli 2010 in Leeuwarden.

De nieuwste Delta Lloyd zonneboot gebouwd door een team Delftse TU-studenten, is woensdag 26 mei door Alexander Pechtold en Wubbo Ockels in Amsterdam gedoopt. Van 4 tot en met 10 juli strijden 47 teams uit 6 landen voor de derde keer in de Frisian Solar Challenge. Zelfgebouwde boten op zonne-energie varen in zes dagen de 220 km lange route van de elfstedentocht.

 

25 september 2008: De Frisian Solar Challenge heeft de European Solar Prize 2008 gewonnen in de categorie “Transport systemen met herbruikbare energie”. Deze prijs wordt toegekend door EUROSOLAR, een internationale organisatie voor duurzame energie uit Bonn. De Friese zonnebootrace krijgt de prijs als erkenning voor ‘deze in het oog springende vorm van promotie van duurzame energie’. EUROSOLAR, the European Association for Renewable Energy, bestaat uit parlementariërs van zowel de Europese Unie als nationale parlementen. Daarnaast hebben wetenschappers, architecten, boeren, bedrijven, instituten, regionale en locale overheden zitting in EUROSOLAR. Doel van de stichting is herbruikbare energie wereldwijd promoten. De uitreiking van de award is op 3 december in Berlijn.

De Frisian Solar Challenge werd dit jaar gehouden van 22 tot 28 juni in de provincie Friesland. Bijna vijftig deelnemers uit onder andere Brazilië, Polen, Nederland en Groot-Brittannië streden in deze Formule 1-race voor zonneboten. Het evenement was een groot succes en wordt in 2010 opnieuw georganiseerd. Doel van de wedstrijd is het promoten van duurzame energie onder jongeren en het ontwikkelen van de techniek van varen op zonne-energie.

In 2006 werd de Frisian Solar Challenge voor het eerst georganiseerd. Naar aanleiding van die eerste editie kreeg de organisatie de prijs “innovatief teamplayer Energie Transitie 2007”, welke was toegekend door verschillende Nederlandse politieke jongerenorganisaties. Zij zagen de zonnebootrace als een technologisch vernieuwend evenement. Bron: Nieuwsbank

Beste mensen van de Frisian Solar Challenge: van harte gefeliciteerd met deze fraaie erkenning voor jullie pionierswerk.

fryslan-solar-challenge.jpg26-06-2008: Op maandag 23 juni klinkt het startschot voor de tweede editie van de Frisian Solar Challenge. En zes dagen later weten we wie de winnaars zullen zijn in de drie deelnemende categorieën! In totaal staan er nu 55 teams ingeschreven uit 9 landen. De Braziliaanse samba, Italiaanse serenades en Britse Waves zullen klinken over de Friese wateren.  

Van de deelnemende teams wordt veel verwacht. Het is een race met een innovatief karakter. Het onderste wordt uit de kan gehaald als het gaat om technisch vernuft, vernieuwende ontwerpen en vooral doorzettingsvermogen. De Frisian Solar Challenge is een groeiend internationaal evenement waarin studenten en het bedrijfsleven nauw samenwerken. De gehele race is live te volgen via Geosports. De finish is op zaterdag 28 juni in Leeuwarden van 15:30 – 17:00 aan de Prinsentuin.

En u kunt van moment tot moment zien waar de verschillende deelnemers zich bevinden. Geweldig gemaakt en zeer informatief. De moeite waard om even een kijkje te nemen.

3 Reacties

 1. Karel de Grote zegt:

  8 mei 2008 om 07:44 | Permalink

  Acht studenten van de Karel de Grote-Hogeschool (KdG) in Antwerpen gaan deelnemen aan de Frisian Solar Challenge, Het KdG Solarboat team neemt voor het eerst deel aan de wedstrijd.

  Het team, bestaande uit 8 studenten en een aantal lectoren, heeft de voorbije tien maanden niet stil gezeten. Alles hebben ze zelf gedaan: van de eerste schets van de zonneboot tot het op punt stellen van het sturingssysteem. Voor de financiering van het project kan het Solarboat team rekenen op de steun van verschillende bedrijven. Ook sympathisanten kunnen het team financieel steunen door een zonnecel te adopteren.

  Alvorens de boot van het Solarboat team te water wordt gelaten, wordt hij op 13 mei aan het meer van Battenbroek in Mechelen voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters.

 2. Frits zegt:

  10 mei 2008 om 08:40 | Permalink

  Gefascineerd door het geweldige succes van in 2006 hebben we ons als team laten verleiden nog eenmaal mee te doen met de Frisian Solar Challenge 2008.

  Als team zijn we tot de conclusie gekomen dat het erg jammer zou zijn als we onze opgedane kennis en ervaring overboord gooien. En daarbij komt dat we nog eenmaal willen laten zien waartoe we als team van jonge ingenieurs in staat zijn. Het Final6 Solarboat Team bestaat uit 5 afgestudeerde werktuigbouwkundigen afkomstig van hogeschool Windesheim en een studente economie van de Universiteit van Maastricht.

  Een unieke combinatie, voor een unieke race.

 3. Erik van Erne zegt:

  20 juni 2008 om 18:11 | Permalink

  Zie ook deze solar powered speedboat: http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=4401

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (648)
 • Agenda (3.122)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (797)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (490)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.268)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.307)
 • Europa (29)
 • Evenementen (165)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (304)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (368)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.648)
 • Licht (374)
 • Lucht (33)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (729)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (220)
 • Vakantie (78)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.312)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (300)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Het Nationaal Binnenvaart Congres 2019: Ontmoet. Ontdek. Ontwikkel.
 • Lingang Songjiang Tech City Rafael Gallery Zonne-Energie PV Modules in Shanghai by Hanergy
 • Het Eerste Offshore Zonne-Energiepark In De Noordzee Bij België by Vlaamse Blauwe Cluster
 • De Koersnota Schone Lucht In Rotterdam: Rotterdam Gaat Luchtkwaliteit Verbeteren
 • Brussel Eerste Gewest In België Met Statiegeld Op Blikjes En Plastic Flesjes
 • De Energieneutrale Naturistencamping De Mierenhoop In Bunne by Lichtbond Noord
 • Rotterdamse Wethouders Krijgen Elektrische BMW 530e Dienstauto
 • Geen Wegwerpplastic Meer In Caribisch Nederland (Saba, Sint Eustatius En Bonaire) In 2021
 • Gemeente Wichelen Investeert In Herbruikbare Bekers Voor Evenementen
 • De Kliekjesdagen In Leiden: Foodtruck Evenement Verkoopt Overgebleven Voedsel
 • Maatschappij In Beweging: Ontwikkelingen In Wonen En Werken En Gevolgen Woon-Werkverkeer
 • Radio Circulair Op RaRaRadio Vanuit Plug In City Strijp-S Eindhoven by Bas Luiting
 • Festival Noorderzon In Groningen Stapt Over Op Herbruikbare Bekers
 • Matrix 1: Duurzaam Kantoren- En Laboratoriumcomplex Amsterdam Sciencepark by MVRDV
 • De IJ Klopper: Fietsspiraal Aan Het IJ in Amsterdam by Syb van Breda & Co Architects
 • Tesla And Elon Musk: The Future Of Electric Cars by DW Documentary
 • Charging In Europe 2019: Official Mini Documentary by Dave & Jelle
 • Circulaire Centrale Het Swettehûs In Fryslân: Voor Afstandsbediening 40 Friese Bruggen
 • Africa, The Next Green Energy Hub: The Power Of Water In Ethiopië
 • Tivoli Oudegracht Utrecht: Klankkast – Van Kraak Tot Muziekpaleis
 • Links

  Milieunet op..